Şimdi Ara

her kaçak elektrik-su kullanan hırsız mı? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
105
Cevap
0
Favori
5.051
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bu konuyu kim açtıysa ona okkalı bi aferin çekmek lazım...

(BU OKKLALI CİNSİNDEN AFERİNDİR....İLGİLİSİNE)

gelelim konuya daha önce yazılanların hepsini okuyamadım. ancak çok ciddi görüş üzerine çok dikkae alınması gereken yazılar yazılmış. bende nacizane bazı görüşlerimi yazayım dedim. öyle ya kambersiz olmaz ki..

şaka bi yana

Her ne durumda olursa olsun birilerinin izinsiz ve sonuçta başkasına ödettirilecek biçimde elektrik kullanması ne kanunidir. nede ahlaki nede vicdanidir. hangi kitaba bakarsanız bakın bunun adı hırsızlıktır. Fakat bu suçun cezası kitaba göre değişir. TC kitabında neden değil sonuç yargılanır. yani hırsız yazılan ceza ne ise onu çekmekle mükelleftir. birde pekçoklarını tukaka dediği ama icaata gelincede milimi milimine aynı şeyleri savunduğu allahnı kitabı, düzeni ve ondan çıkan yorumlarla oluşturulan bir adalet sistemi vardır. (hemen kızmayın yahu.. elbette kuranda elektrik hırsızları ile ilgli ayetler falan yoktur. islamın temel kaynağı kuran sünnet icama sıralamsına göre hayatla ilgili bir takım kararlar alınır ve o şeklide uygulamaya konulur.) Şİmdi islam kaynaklı bir sistemde bu nasıl çözülür. herşeyden önce sadece elektrik değil bütün hırsızlkla ilgili olarak temel yaklaşım şudur. devlet vergi almış olduğu ve gerektiği zamanlarda da (savaşlar gibi) öşüme gönderdiği insanlara asgari yaşam standartını(yani başta yaşam hakkı, sağlıklı nesil hakkı, ibadet hakkı, beslenme, ve kısaca yaşamın asgari sınırları) gibi hakları vatandaşlarına vermek zorundadır. Eğer vermiyorsa suçlu duruma düşer. Diyelimki böyle bir sistemde fakir olduğu belli olan insan elektrik değilde başka herhangi bir konuda da hırsızlık yapsın ve yakalansın. pek çoklarının düşündüğü gibi hemel eli kesilme gibi ceza falan olmaz. önce o adamın durumu araştırılır. karnını doyuracak kadar ekmek çalan adamın bırakın ceza alması onun karnını doyuracak ekmek çalacak duruma düşüren oranın devlet görevlisi neyse o cezalandırılır. ama o vatandaşta bir ekmekle doyuyora hadi diyelimki birde çoçukları ve eşi için aldı ama 3. sü için ceza alır. aynı olay elektrik içinde geçerli.

şimdi düşünün bakalım. elektrik neden temel ihtiyaçtır neden değildir. çamaşır makinasını çalıştırmak için elektirk kullanmak temel ihtiyaç değildir. TV seyretmek, ısınmak içinde temel ihtiyaç değildir. kala kala sadece bir odayı aydınlatacak kadar (geceleri) hadi diyelim birde mutfağı aydınlatacak kadar kullanım temel ihtiyaç olsun. bu bedel o insandan alınmaz zaten. mesela şimdiki tarife ile bu bedel 10 ytl olsun alınmaz. (kimbilir şu anki elektik sisteminde de böyle bir uygulama vardır.) ancak bu bedeli geçen harcamalar ücrete tabidir. gayette doğaldır. Kişi asgari ihiyacından fazla tüketim yapıyorsa versin parasını. halada para vermeyip kaçak elektrik kullanımına gidiyorsa o zaman da çeksin cezasını. ben niye vereyim onun parasını.

kimileride hala bazı aşırı hümanist görüşler orya atarak bu insanların paralarının alınmaması gerektiğini düşünüyorlarsa o zaman onlara tavsiyem siyaset yaparak bu soruna kökten çözüme gitmeleridir. en azında oy kullanırken böyle bir çözümü hangi siyasi görüş savunuyor araştırmalı onalrın iktidara gelmeleri için oyunu kullanmalıdır. yoksa kendileri tutarsız bir davranış içinde olur.

• quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact

Birinci mesajım:
    Birilerini tedas web sayfasındaki ihbar bölümüne şikayet ettim kacak elk kullanıyorlar diye. Onlarda değelendirmeye alıp baskın yaptılar ve kacak elktriği yakaladılar. Ama ben ad/adres bilgilerimi vermediğim halde ip numaramdan benim ihbar ettiğimi anlarlarsa diye çok korkuyorum. Çünkü mafia gibi çok tehlikeli insanlar. Araya kendi adamlarını sokup tedaştan illegal yöntemlerle (eş-dost-tanıdık vasıtasıyla) ıp adresimi alırlarsa beni bulmaları zor olmaz değil mi? Ben mi paranoid oldum ve çok korkuyorum, yoksa korkmakta haklı mıyım? Uff, hem sorumlu davranıp ihbar ediyorum, hem de devlete güvenmeyip korkuyorum.

İkinci Mesajım:
    Ben bu mahalleye taşındığımda evi tuttum, daha çamaşır makinesini yerleştirirken prizin arızalı olduğunu fark ettim. Hemen sigortayı attırıp tamir edeyim dedim ama bir de gördüm kü o prize kaçak elektrik geliyor yani evin içine muhteşem hat döşemişler. Bazı prizler kaçak, diğerleri normal yani. İnanılmaz sinirlendim ve doğru bir elektrikçiye gittim, ne yapın ne edin şunu düzeltin dedim. Bana ters ters bakıp sırıttılar. Muhtemelen enayiye bak demişlerdir içinden. Neyse 3 sene önce 50-60 milyon da para vererek tüm tesisatı kontrol ettirip kaçak kabloları devre dışı bıraktırdım. Onlar gitti yarım saat sonra tedaş görevlileri geldi. Daha elektrik aboneliğim de yeni olduğu için sayacı mühürlemeye geldiler yani. Eğer az önce gelselerdi sayaçla oynuyorsunuz diye belki de ceza yazacajklardı. Oysa benden önceki tüm kiracılar kaçak kullanmış, ben karşı çıkıp düzelttirmek için elektrikçi buluyorum cebimden para vererek, bir de ceza yiyebilirdim şansım olmasaydı. Neden İL başta Tedaş'a söylemedin diyenler olabilir aranızda. Eğer öyle ihbar edersem (o anda kaçak olduğu için) kendimi ihbar ediyor gibi oluyormuşum ve bana kaçak elektrik kullanıyor muamelesi yapıyorlarmış. Bu yüzden normal elektrikçi getirmiştim.
    Sonuç olarak ben üzerime düşen görevimi yerine getirdim. Kendim böyle bir şerefsizliğe alet olamazdım. Burası sandığınız gibi doğu falan değil. Türkiye'nin bir büyük bir şehiri arkadaşlar, kullanmayana enayi gibi bakıyorlar. Ben sadece bir sivrisinek öldürdüm. Öldür öldür bitiremeyiz ki. Bataklık kurumadıkça bu asalaklar bizim sırtımızdan geçinmeye devam edecekler.

Bana moral olarak destek veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Kendimi değil de asıl aileme bişey yaparlar diye korkuyordum. Ödlek zannetmeyin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cockumber -- 16 Mart 2006; 19:36:07 >

konudışından bir arkadaş ...

fikir vermesi açısından önemli ...

deep ip in static mi,static degilse sorun olmaz..ayrıca dedigin kadar yayılmıs olsalar o baskını engellerlerdi..

• konu devamlı dönüyor dolaşıyor elektriği keyfi olarak bedavaya getirmeye çalışanlar, doğuda korkutma ve tehdit ile elktriği ömür boyu bedavaya getirmeye çalışanlar üzerine odaklanıyor

elektriği, suyu keyfi olarak bedavaya getirme gayreti hırsızlığa soyunmaktır başka bir şey değildir. biz burada başka bir şeyden bahsediyoruz. bu ülkede ne yaparsa yapsın, kendini paralasa ailesinin temel ihtiyaçlarına dahi yetişemeyen insanlar var. bu insanlara "terket bu şehri git köyde yaşa, akarsudan su kullan, tezekle ısın, kandille aydınlan" diyebilirmisiniz? yukarıda bir arkadaş diyor. terketsinler büyük şehirleri yazmış bakınız yukarılarda bir yerde duruyor yazdıkları. bunlar terketseler, şehirlerin hali ne olur hiç düşündünüz mü? her kesimden insana ihtiyaç var şehirlerde.

şehrin temizlik işlerinde görevli insanları ele alalım. aldıkları 3-5 kuruş para ama bizlerin pisliklerini temizlemiyorlarmı bu insanlar? siz, pisliklerinizi temizleyen bu insanlara "paran yetişmiyorsa bas git, ya da otur karanlıkta, susuzluktan bitlen" diyebilirmisiniz? derseniz hangi vicdanla? bir kamuoyu oluşsa ve asgari ücretini, kirada oturduğunu belgeleyen bu insanlara elektrik, su, doğalgaz daha makul fiyatlarla verilse fena mı olur? bu insanların yaşama sevinçleri artmaz mı? bu insanların ülkelerine çalışma gayretleri artmaz mı?

çalışmasına rağmen,dar gelirli olması hasebiyle durumu iyi olanların faydalandıkları hizmetlerden faydalanamayan bu insanların, yeri geldiğinde çoluk çocuklarını mağdur etmemek için kaçak elektrik-su kullanmasına kim hırsızlık diyebilir? diyenler şapkalarını önlerine alıp bir daha düşünsünler. keyfi kaçak kullananlar zorunlu olanları bir birine karıştırmayalım.

devlet buna bir çözüm bulana kadar ne yapacak peki bu insanlar? oturup karanlıkta beklesinler o zaman, efendilerin keyifleri ne zaman yeterse o zamana kadar otursunlar karanlıkta, susuz vaziyette. bu mudur istenen?

kimse başına gelmeden neyin ne olduğunu bilmez arkadaşlar. kendimizi o insanların yerine koyalım. işe gittiğinizde evde karanlıkta ve susuz oturan çocuklarınız gözlerinizin önüne geldi mi hiç sizin? böyle bir çok insan var. sizin benim elektriğim suyum var ve ödemelerde bir sorun yaşamıyoruz diye bize basit gelmesin. insan darda kaldığında her şeyi yapar. ve yeri gelir" neden böyle yaptın?" diye sormaya yüzünüz olmaz.

• buna kapitalizm diyorlar paran yoksa elektrik kullanmayacaksın

bu topik altındaki yazıları okudum ve bir kısmını esefle karşıladım

ben de bu topiğe öğretmen olarak katılıyorum

konuyu başlatan arkadaş diyor ki ekonomik durumu yerinde olmayanların kamu hizmetlerini elektriği suyu doğalgazı vb kaçak kullanması doğru olmalı değilmi

adı stünde kaçak yani benim senin sırtından

nakka arkadaşım da diyor ki

NE DEMEK YA ONLARIN PARASINI SEN BEN ÖDÜYORSUN VEYA ÖDETİLİYOR BÖYLE YALAN BÖYLE DÜZENBAZ BİRŞEY OLAMAZ. YANİ BEN REEL 50 MİLYONLUK KULLANDIM SEN BANA FARKINA VARMADIĞIM ŞEKİLDE 80 MİLYON GEÇİRİYORSUN. BÖYLE HUKUKSUZ ŞEY OLAMAZ.

O ZAMAN HAPİS KAÇKINLARININ YATAMADIĞI HAPİS CEZALARINI DA BİZ YATALIM. BÖYLE MANTIK OLABİLİR Mİ? BORCUNU ÖDEYEMEYEN KREDİLERİ DE BİZ ÖDEYELİM FARKINA VARMADAN. HATTA NAMAZ KILMAYANLARIN NAMAZI DA BİZDEN ÇIKSIN. NE DEMEK BU YA. TUTMAYIN BENİ. BU TÜRKÇE Mİ ARKADAŞLAR ÇOK SİNİRLENİRİM BU LAFA.

nakka arkadaşım önce idda ettiğin şeyin tersi mümkün değil bunu kabul edelim
    tersinin nasıl mümkün olmadığını birazdan açıklayacağım

önce şuna değinmek istiyorum

1-insanlık tarihinin başlangıcından beri dünyada zenginler de olmuştur fakirler de bundan sonra da olacaktır
    önemli olan adalet

2- kuralsızlığı kural yaptığımız bu ülkede bu anlayışlar yüzünden biz kaybediyoruz yani kendi kaçağımızın faturası yine kendimize ve iyilere yansıyor bunun başka türlü bir altenatifi mümkün değil

herkese saygılar hoşçakalın

Teknolojide özellik hiçbir şeydir ama kalite her şeydir. Tıpkı insanlar gibi. 1.80 boyunda, 60 kg ağırlığında yeşil gözlü, sarışınve genç özelliklerinde pek çok insan vardır ama içlerinde sadece kaliteli olanları iyi insanlardır.

• quote:

Orjinalden alıntı: C4

konu devamlı dönüyor dolaşıyor elektriği keyfi olarak bedavaya getirmeye çalışanlar, doğuda korkutma ve tehdit ile elktriği ömür boyu bedavaya getirmeye çalışanlar üzerine odaklanıyor

elektriği, suyu keyfi olarak bedavaya getirme gayreti hırsızlığa soyunmaktır başka bir şey değildir. biz burada başka bir şeyden bahsediyoruz. bu ülkede ne yaparsa yapsın, kendini paralasa ailesinin temel ihtiyaçlarına dahi yetişemeyen insanlar var. bu insanlara "terket bu şehri git köyde yaşa, akarsudan su kullan, tezekle ısın, kandille aydınlan" diyebilirmisiniz? yukarıda bir arkadaş diyor. terketsinler büyük şehirleri yazmış bakınız yukarılarda bir yerde duruyor yazdıkları. bunlar terketseler, şehirlerin hali ne olur hiç düşündünüz mü? her kesimden insana ihtiyaç var şehirlerde.

şehrin temizlik işlerinde görevli insanları ele alalım. aldıkları 3-5 kuruş para ama bizlerin pisliklerini temizlemiyorlarmı bu insanlar? siz, pisliklerinizi temizleyen bu insanlara "paran yetişmiyorsa bas git, ya da otur karanlıkta, susuzluktan bitlen" diyebilirmisiniz? derseniz hangi vicdanla? bir kamuoyu oluşsa ve asgari ücretini, kirada oturduğunu belgeleyen bu insanlara elektrik, su, doğalgaz daha makul fiyatlarla verilse fena mı olur? bu insanların yaşama sevinçleri artmaz mı? bu insanların ülkelerine çalışma gayretleri artmaz mı?

çalışmasına rağmen,dar gelirli olması hasebiyle durumu iyi olanların faydalandıkları hizmetlerden faydalanamayan bu insanların, yeri geldiğinde çoluk çocuklarını mağdur etmemek için kaçak elektrik-su kullanmasına kim hırsızlık diyebilir? diyenler şapkalarını önlerine alıp bir daha düşünsünler. keyfi kaçak kullananlar zorunlu olanları bir birine karıştırmayalım.

devlet buna bir çözüm bulana kadar ne yapacak peki bu insanlar? oturup karanlıkta beklesinler o zaman, efendilerin keyifleri ne zaman yeterse o zamana kadar otursunlar karanlıkta, susuz vaziyette. bu mudur istenen?

kimse başına gelmeden neyin ne olduğunu bilmez arkadaşlar. kendimizi o insanların yerine koyalım. işe gittiğinizde evde karanlıkta ve susuz oturan çocuklarınız gözlerinizin önüne geldi mi hiç sizin? böyle bir çok insan var. sizin benim elektriğim suyum var ve ödemelerde bir sorun yaşamıyoruz diye bize basit gelmesin. insan darda kaldığında her şeyi yapar. ve yeri gelir" neden böyle yaptın?" diye sormaya yüzünüz olmaz.

Ben bu insanlara ucuz elektrik, ucuz su verilmesini, yine benzer nedenlerden dolayı bedava kömür, bedava erzak dağıtılmasını ve kaçak yapılarda oturmalarına göz yumulmasını doğru bulmuyorum. Bu insanlara balık verilmemeli, "balık tutmaları" sağlanmalı. Eğer büyükşehirlerde asgari ücret insanlara yetmiyorsa o zaman bölgesel asgari ücret uygulaması yapılabilir örneğin. Ama bu insanlara dilenci muamelesi yapılmasına gönlüm el veremez. Bu insanlara saygısızlık yapma hakkına sahip değiliz.

• Ayrıca şunu da belirtmeliyim: bence bir yönetimin (hükümetin, belediyenin vs.) görevi insanların refah içinde yaşayacağı bir düzeni sağlamaktır. Ama bizimkilerin çoğu fakirlere yardımı bile bir şov malzemesi ve seçim propagandası haline getiriyorlar. Eğer bir yönetim fakirler için iyi birşey yapmak istiyorsa sosyal güvenliği geliştirsin ücretlerin adil hale gelmesini sağlasın ama fakirlere şov için kömür, erzak dağıtmasın diyorum. Ama tabii şov yapmak daha kolay Aman sakın ucuz elektrik ve ucuz su deyip bunlardan da rant sağlanmasın!
    tıkladığın parmaklar şahitlik edecek yarın
  • c4 seni haklı cıkarabilecek tek aile tipi var onu yazayım...
    erkeksiz,yada erkegi 60 yasından buyukse,erkek var fakat is goremez,sigortası olmayan,
    erkek yoksa kadın 50 yaşından buyukse..asgari ücret alması yeterlidir elektrik parasını ödemeye..
    aile tablosu budur..cocuk var filan demeyin yoo okadar da deil adamın belinin hesabını biz ödemeyiz..
    asgari ucret elektrik parasını odemeye yeterlidir..
    bizim evin elektrik giderlerini tarif edeyim:::::::::::::::::
    bir 55 ekran bir 37 ekran tv,ve gunun buyuk cogunlugunda 55 ekran acık,bir bilgisayar 15 inch ekran ve aksam 8 gece 3 4 arası acıktır,bir buzdolabı,bir bulasık mak,bir camasır mak,elektrik supurgesi,karanlıkta kaldıgı icin gunun 12 saati yanan bi mutfak lambası,ve digerleri..
    simdi biz kullandıgımız elektrige ayda ortalama 30 milyon veriyoruz..evet arkadaslar yukardaki esyaların kacı o bahsettiginiz fakir ailede var ve sizce onlar kac lira verecekler elektrige,,
    sonuç olarak bu aleni hırsızlıktır..gelecek 20 mil fatura onu da veremeyen ne kapıcı vardır ne temizlikci,calısan adam zaten o parayı verir..

• arkadaşlar geçen gün kaldığım yerden devam etmek istiyorum

mallesef ülkemizde devlet bilinci çok zayıf herkes bir başkasını kazıklama peşinde ve devleti soyduğumuzda kendimizi soyduğumuzun farkında değiliz

şimdi iddam şu hangi nedenle olursa olsun kaçak kullanım bizde yani kullanan herkesten çıkar
    bunun başka alternatifi düşünülemez bunu biraz açıklayayım

devleti bir apartman yönetimine benzetebiliriz

herkesin kendi özel bütçe ve harcaması olacağı gibi apartmanda da ve ülkede de kamu bütçesi ve apartman bütçesi var

apartmanın yakıt, temizlik ve kapıcı gideri olmak üzere ortak bütçesi var

herkes aidatını ödeyerek bu ortak giderleri karşılıyor

yani apartmanın hem geliri ve hemde igderleri var

dünyanın her yerinde olduğu gibi devletin geliri de vergiler

şimdi siz diyorsunuz ki

BU APARTMANDA HEM BAZILARI OTOTMATİĞİ KALORİFERİ, AİDATI ÖDEMESİN VE HEMDE ÖDEYENLERE HİÇ BİR YÜK OLMASIN

O ZAMAN KALAN AÇIKLARI APARTMAN YÖNETİCİSİ Mİ ÖDEYECEK

bu apartmanda kaçaklar arttıkça apartman dbaşkalarından faizle borç alır ve bu borcu ve faizini ödemek yine apartman sakinlerine düşer

herkese saygılar
    Teknolojide özellik hiçbir şeydir ama kalite her şeydir. Tıpkı insanlar gibi. 1.80 boyunda, 60 kg ağırlığında yeşil gözlü, sarışınve genç özelliklerinde pek çok insan vardır ama içlerinde sadece kaliteli olanları iyi insanlardır.

• hocam apartmandan değil devletten bahsediyoruz.
    ben apartmanda yöneticiyim. durumu iyi olmayan bir teyze var çoğunlukla aidat veremiyor vermediği aylarda ben kendimden katarak denkleştiriyorum.

ne ben batıyorum ne de apartman.
    gariban vatandaşı kollamakla batan devlet yeryüzünde yoktur.

Orjinalden alıntı: C4

gariban vatandaşı kollamakla batan devlet yeryüzünde yoktur.

hatta daha çok güven kazanır devleti oluşturan halkın devletine güvenmesini sağlar.devletine güvenen insan daha inanır devletine daha çok çalışır daha zengin olur devlet ve halk...o zamanda belki kimseye bakmaya gerek kalmaz...
  • bizde devlet vatandaşı şöğüşlemeye çalışır, vatandaş da devleti. ayarı kim tutturursa o kazanır. ben kendimi bildim bileli böyle. yeni yeni birşeyler yapılmaya çalışılıyor gibi ama sen ben görürmüyüz bilinmez.

size parasıyla gaz satar ama abone olurken 430 ytl para alır. bu şuna benzer, siz tüpçüden tüp istersiniz, tüp gelir, 30 ytl ister ve derki" abi ben bu tüpü izmitten doldurup getirmek için kamyon aldım, dükkan tuttum, adam tuttum, ayrıca 5 ytl daha ver". kim verir? tüp satacaksan yatırım yapacaksın tabi. gaz satacaksan da onun yatırımını yapacaksın. vatandaşı neden yoluyorsun? ayrıca doğalgazı kaça verdikleri de malum. avrupalının da aynı yerden aldığı doğalgazı vatandaşına kaça verdiği malum. biz çok zenginizya vatandaş olarak, veririz. nasılsa sesimiz de çıkmaz.

almanyada adam 30 euro 2048 bağlanır birde üste modem alır, bizde "iletişim çağında yaya kaldık" nidalarıyla birlikte dünyanın en pahalı interneti vatandaşa "itelenir" demiyorum, sunulur.

sizin işinizi görmek için maaş alan insanların birçoğu sizin işlerinizi bozmaya azami gayret sarf ederler. bulundukları mevkinin ne olduğunu bilmeyen, konusuna hakim olmak şöyle dursun, haberi bile olmayan amir-müdür bilumum zevat bize özgüdür. başka yerlerde göremezsiniz.

arabaların yaktığı benzinden alınan verginin haddi hesabı yok. alınan senelik araç vergileride cabası. ama hala deli dumrul gibi otobanlardan köprülerden tıkır tıkır para kesilir.

telekomun, borcunu ödeyemeyen hamile vatandaşı tutuklama kararı çıkartarak karakola çektirdiğine, kocasının mübarek ramazan günü oruç oruç gözleri dolu vaziyette telekom katları arasında mekik dokuduğuna iki gözümle şahit olmuş bir insanım. şimdi bazıları diyecek ki "ödeseydi kardeşim, biz enayimiyiz ödüyoruz" . lütfen beyler, burada uygulamalardan bahsediyoruz. eğer 2 kuruş için hamile vatandaşını karakola çektiriyorsan, o vatandaş 'sana çalışmaz'.

daha sayılır bitmez bu karşılıklı ilişkiler. vatandaş devletini, devlet vatandaşını kündeye getirmeye çalışırsa, ne vatandaş vatandaşlığını yapar, ne de o vatandaştan devletine şevkle çalışması beklenir.

• c4 çok güzel bir konuya değinmişsin ve yazdıklarını dikkatle okudum fakat inan ki bende hiç mağduriyetinden dolayı kaçak elektirik yada su kulllanan görmedim hatta büyük bir zevkle oh olsun diyerek kullanan onlarca aileye şahit oldum..
    yukarıda belirttiğin apartmanın daki özel durum belki bir çok örnekle çoğaltılabilir ama bu vicdan sahibi insanların yaptığı bireysel bir yardımlaşma takdir etmemek mümkün değil..

şöyle bir gerçek var ki geçekten ihtiyacı olan kişilerin aynı zamanda da inanılmaz bir hakka girme korkuları oluyor yani adam elektiriğinin kesilmesini göze alıyor fakat yine de kaçak kullanmıyor diğer taraftan bütün gün gereksiz yere kullanmak için kaçak kullanan insanlar hiçbir rahatsızlık duymadan bunu insanlara önerebiliyorlar bile..

üstelik marifetmiş gibi ve sanki çok önemli bir şey keşfetmişler gibi üstünlük bile taslayabiliyor..

şimdi böyle bir gerçekle kim baş edebilir?
    kurunun yanın da yaşın yanması gibi birşey buda..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emell -- 22 Mart 2006; 0:30:41 >

• zaten kurunun yanında yaşı yakmak bize özgü bir kültürdür. biz hep sapla samanı karıştırır, kurunun yanında bol bol da yaş yakarız.

elektrik ve suya mı kaldı bu devletin kalkınması? ver şunu garibana ucuza ne olacak? batacakmısın? adam getirsin asgari ücret bordrosunu, kira kontratını yarı yarıya ver, adam ısınsın, aydınlansın, adam aşka gelsin devletim bana sahip çıkıyor ben de devletime sahip çıkayım desin.

yap bunu, o zaman kaçak kullananı göğsünü gere gere süründür, hapset, ne yapacaksan yap.

peki bizimkiler ne yapıyor? ödeyemeyince faiz işletiyor, peşinden açma kapama parası. sanki o açıp kapatan adam o kurumun adamı değil, o iş için para almıyor da açma kapama parası alıyorlar. telefon kesilir faiz+açma kapama parası, suyun kesilir aynı, elektriğin kesilir aynı.
    neden ödemedin, ödemedin mi yoksa ödeyemedin mi, kaç lira maaş alıyorsun, kiradamısın, çocuk okutuyormusun diye kim soruyor?

diyeceksin ki sorsa ne olacak? kime sorsan "dardayım" diye sızlanacak. böyle bir uygulama yapılsa ben de adım gibi eminimki ucuz elektrik ve su için sahte bordrolar, sahte kontratlar temin edilip ipini koparan başvuracaktır. bu da işin başka bir tarafı maalesef.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi C4 -- 22 Mart 2006; 0:49:07 >

• elbette haksızsın diyemem ama ben yine de rızkı veren Allah mağdur insanlara bir sebep dahilin de yardım ediyor..

devletin böyle bir yaptırımı var fatura gecikince faizini ödemek zorundasın haksız yere alınan bir meblağ olabilir bu konuda daha esnek olabilirler ama benim anlamak ta zorlandığım şeyler var mesela o kadar çok aile biliyorum ki geçinmekte güçlük çekiyor ama evinden tv sini dvd sini eksik etmeyen elinden sigarasını düşürmeyip gereğinden fazla tüketen parasının hesabını bilmeyen ve faturaları önemsemeyip aslında dikkat etmesi gereken bir husus olan faize girmemesini önemsemeyen insanlar için bir kolaycılık olacaktır.. böyle bir ailenin kira kontratını getirmesi nasıl bir çözüm olabilir devlet senin harcamanı belirleyemez ki sen imkanların dahilin de harcama yaparsan ve kullandığın elektiriği devletin değil de kendi malın gibi görürsen iş o kadar da uzamaz ve devlete bile varmaz..

aksi bir örnek ise benim çok şaşırdığım insanların çok fazla elektirik gelmesin diye ve ödemekten korktukları için aynı anda elektirik süpürgesiyle çamaşır makinasını çalıştırmayan belkide gereğinden fazla dikkat eden insanlar var...
    bu tür insanların evet şikayet ettiklerini çok görürüz ama ödeyemediklerini göremeyiz.

• Bazı kimseler kurallar herkese eşit olmalı insanın fakir veya açlık sınırında olması bunu değiştirmez bir kural veya düzen varsa aynen uygulanmalı demişler.
    Hayatta herşey böyle yazılı ve harfiyen olmuyor ne yazıkki.

Adam açlık sınırında yaşıyacak yiyecek ekmeği bulamıyacak çocukları soğukta üşüyecek olmasına izin verirsek.

Ülke kaynaklarının herkesi besleyecek kadar zengin olması ama gelir seviyesindeki farklılıklar nedeniyle bazı kesimlerin süper zengin bazılarının ise açlık sınırında olmasını engellemezsek.

Devlet'in bunlar zaten bunu kullanmaya mecbur istediğim gibi fiyat belirlerim kaçak olursada inanılmaz cezalar keserim mantığını değiştirmezsek.

Bu tür kaçak kullanımların önüne geçemeyiz şimdi şöyle bir mantık kurulabilir bende zor durumdayım ama bu tür bir şeye girmiyorum herkesten aynı iradeyi bekliyemeyiz ortalıkta bu tür zemini hazırlayan bir bataklık varsa bazıları bu bataklığa batar.. Öncelikle toplumsal eşitsizliği, ekonomiyi düzeltmek gerekir.

• quote:

Orjinalden alıntı: mika_hakinen

Bazı kimseler kurallar herkese eşit olmalı insanın fakir veya açlık sınırında olması bunu değiştirmez bir kural veya düzen varsa aynen uygulanmalı demişler.

Adam açlık sınırında yaşıyacak yiyecek ekmeği bulamıyacak çocukları soğukta üşüyecek olmasına izin verirsek.

Ülke kaynaklarının herkesi besleyecek kadar zengin olması ama gelir seviyesindeki farklılıklar nedeniyle bazı kesimlerin süper zengin bazılarının ise açlık sınırında olmasını engellemezsek.

Devlet'in bunlar zaten bunu kullanmaya mecbur istediğim gibi fiyat belirlerim kaçak olursada inanılmaz cezalar keserim mantığını değiştirmezsek.

Bu tür kaçak kullanımların önüne geçemeyiz şimdi şöyle bir mantık kurulabilir bende zor durumdayım ama bu tür bir şeye girmiyorum herkesten aynı iradeyi bekliyemeyiz ortalıkta bu tür zemini hazırlayan bir bataklık varsa bazıları bu bataklığa batar.. Öncelikle toplumsal eşitsizliği, ekonomiyi düzeltmek gerekir.

+100

• quote:

Orjinalden alıntı: mika_hakinen

Bazı kimseler kurallar herkese eşit olmalı insanın fakir veya açlık sınırında olması bunu değiştirmez bir kural veya düzen varsa aynen uygulanmalı demişler.

Bence de çok doğru tespit. Sorunu o sorunun kaynağından çözmek gerek

• bazıları da akaryakıtı kaçak yollardan temin ediyor

ne diyelim

bazılarının karnı 500 YTL ye doyarken

bazılarının da 500 000 YTL ye doymuyor ...
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.