Şimdi Ara

Hem bilgisayar mühendisliği hem de genel olarak üniversite konusunda sık gördüğüm hatalar (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
49
Favori
13.288
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
95 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Amerika'da ve Avrupa'daki büyük teknoloji şirketleri henüz çalışmaya başlamamış birine kolay kolay burs verip yurtdışına göndermez. Zaten niye göndersin yurtdışında direkt okuyan adamı alır mezun olduktan sonra global şirket değil mi?

    Kendi çalıştığım şirketlerden ve arkadaşlarımdan biliyorum.

    Bu global devler kendi başarılı ve gelecek gördükleri çalışanlarını ellerinde tutmak ve motive etmek için anlaşmalı üniversitelerde master programlarına gönderiyorlar. Ama bu programa seçilmek ayrı iş... Arka arkaya birkaç yıl performans hedeflerini aşman lazım. Yönetici onaylari lazım. Ardından mülakat ve elemeler var. Ayrıca kabul edilsen bile bir yandan çalışıyorsun bir yandan okuyorsun. Birçok ders ve workshop online. Yılda birkaç kez yurtdışına gidip birkaç hafta kalıyorsun ve şirket ödüyor tüm masrafları.

    Ha senin dediğin hic olmuyor mu dersen oluyor. Politik bağlantıları olan birine veya patronun ailesinin yakınlarına Türk arpalık şirketleri veya patron şirketleri sponsor oluyor. Ama bir IBM bir Siemens değil...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • sizce koçta cemg+econ kombinlemek iyi bir tercih mi econ ile başka bir kombin öneriniz var mı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hvl00

    Hocam elinize sağlık çok iyi konu olmuş. Ben de şunu merak ediyorum. Siz bilgisayar mühendisisiniz. Mesela ben de yazılımcı olsam. Sizin çalıştığınız yerde çalışabilir miyim? Ne farkımız olur?

    Okul ilk iş bulmayı kolaylaştırıyor ama biraz deneyim kazandıktan sonra bir farkı yok. Özel bir yetkisi vs. yok bilgisayar mühendisliği mezununun, cevap kısacası olursun ve çalışırsın.

  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ediyorum hocam

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hocam sakıncası yoksa özelden bir şeyler sorabilir miyim?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hocam bilgisayar mühendisliğini çoktan seçtim.Sınav sonucum sonrası da üniversite araştırdım.Aklımda Boğaziçi var.Fakat Koç ve Bilkent de aklımı karıştırmıyor değil.Ve sadece tutuyor diye Boğaziçi seçmek istemiyorum.Bu üniversitelerin birbirlerine bariz üstünlükleri olabilir mi ne dersiniz bu konuda?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: terminator199

    Hocam siz kaçıncı olmuştunuz sizin dönemdeki sınavda? Ve bahsettiğiniz Koç %100 burslu olan mı? Şu an gittiğiniz şirkete Koç'tan mezun olduğunuz için mi alındığınızı düşünüyorsunuz yoksa bir projeniz mi vardı, ben daha 12.sınıfım sizin gibi birinin ilmine ihtiyacım var

    Ben 17 bininci olmuştum, ucundan 3 puanla %50 yi kaçırıp %25 almıştım, ama o zamanlar tam ücretlisi bile 36 bin olduğu için çok sorun olmamıştı, şimdi olsa imkansız, biraz şanssızsınız ne yazık ki.


    İş bulmada Koç'un etkisi oldu muhtemelen, çünkü mezun olur olmaz yazdılar, mülakata gittim, ben 1 hafta tatil yapmak istiyorum dedim, tatil sonrası başladım direkt.


    Mülakat toplamda 5 saat sürdü 2 tur şeklinde, öncesindeki telefon görüşmelerini saymıyorum. Yoğunlukla zeka soruları sordular. İşe girmede etkisi fazla yok, ama mülakata çağrılmada kesinlikle var yeni mezun ve deneyimsiz insan için.


    Genel olarak ilk işi atlatıp 1-2 sene deneyim kazandığın sürece çok dezavantajı yok, en büyük etkisi dediğim gibi mezuniyet sonrası.





  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: thebabayaroy

    Hocam bilgisayar mühendisliğini çoktan seçtim.Sınav sonucum sonrası da üniversite araştırdım.Aklımda Boğaziçi var.Fakat Koç ve Bilkent de aklımı karıştırmıyor değil.Ve sadece tutuyor diye Boğaziçi seçmek istemiyorum.Bu üniversitelerin birbirlerine bariz üstünlükleri olabilir mi ne dersiniz bu konuda?

    Araştırsan kendi üniversitelerini övüp duran çok görürsün, ben saçma buluyorum bunu. Üçü de iyi okullar. Yerine, sosyal ortamına, sosyal aktivitelerine vs. göre sana uygun olanı seçmelisin. Mesela benim kafamda Bilkent ile Koç'un farkı Bilkent'in Ankara'da olması ve daha ucuz olması, Koç'un İstanbul'da olması ve orman içinde olması. "Bariz" üstünlük olduğunu düşünmüyorum.


    Eğitim konusu da zaten çok komik geliyor, ben gerçek hayatta üniversite mezunu olup birkaç senedir çalışıp da okulunun eğitimiyle övünen görmedim, çünkü üniversite dediğin pek çok konuda sana temel attıran, ama hiçbir şeyin ileri seviye öğretilmediği bir yer. Son 15-20 senede açılan okulların tamamına yakını traş, parayı ver, diplomanı al tadında yerler, ve devletin buna izin verme sebebi de işsizlik istatistiklerinin olması gerekenden az gözükmesi. Kötü denilecek bir üniversitede değilsen eğitim kalitesi aşağı yukarı benzerdir.


    Ha nasıl yardımcı olur? Hocalarla aranı iyi tutarsın, sana ileride referans olurlar. Öğrenci kalitesi iyidir, çalışmaya motive olursun ve çevren olur, ama bunların hiçbiri eğitimle alakalı değil. Dünyanın en çetrefilli insanı olsun, yine sana öğreteceği şey zaten basic programlama, işlemci nasıl çalışır, işletim sistemi nasıl çalışır, database nedir nasıl çalışır.


    Bazen patronları da eğitimli olan şirketler belli başlı okullardan almak isterken ana amaç beceriklilik, bilgi seviyesi değil de kültür seviyesi olur. Mesela bizim okuldan çıkıp da ırkçı, cinsiyetçi, lgbt düşmanı, düz görüşlü insan fazla olmuyor, çünkü olanlar da okurken yontuluyor, o yüzden bazen sağ kesimi sinirlendirip hedefleri oluyor. Sırf ben okurken Ahaber kaç tane saçma salak haber çıktı, çocuklara sapıklık öğretiliyor denildi, yozlaşma denildi, neler neler.


    Başta dediğimi tekrarlıyorum o yüzden, eğer bu soruyu sorarken merak ettiğin şey akademik ise kayda değer bir fark yok, gönlünden geçeni seç.





  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim hocam :)

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: neinname

    Yurt dışına doktoraya giden tiplerin genelde parasının olmasının sebebi aileden aldıkları daha kaliteli eğitim ve vizyondan kaynaklanıyor. Sosyokültürel çevreleri daha iyi durumda olduğu için, kafa yapıları, zekaları vs. de daha iyi durumda oluyor ve yurt dışına doktoraya gidiyorlar. Fakir adamın çocuğu da ya okuyamıyor, ya da okuyanı da gidip garanti meslek diye tıp okuyor. Ben Odtü'deyim, ortalamaya vurursak milletin ailesi fakir değil. Bu da hayatın gerçeği biraz.

    Ama bu parası olmayanın yurt dışına çıkamayacağı anlamına gelmiyor.


    Ben bilgisayar mühendisliğinden veya iş bulmaktan bahsetmiyorum. Bildiğim alan akademi ve ondan bahsediyorum. Ve Amerika özelinde konuşuyorum, Avrupa hakkında çok bilgim olmadığını baştan söylemiştim.

    Gerekli sınavlara girmek için, başvuru yapmak için vs. para gerekiyor. Uçak bileti için de para gerekebiliyor. Ama gittikten sonra ailenden destek almanı gerektirmeyecek kadar para alıyorsun.

    Sizin de bildiğiniz vardır, belli ki akademi alanında daha bilgilisiniz, ama ben gördüğümü söylüyorum, ailesinin parası olan herkes anında yurt dışına gitti, İstanbul'da gerçekten az arkadaşım kaldı, kalanlar da gidebilmek için çabalamaya başladı. 27 yaşındayım, daha doktoraya geçen sene ve bu sene gitmeye başladı arkadaşlar, o yüzden bilgim daha çok master üzerine.


    Sosyokültürel duruma katılmıyorum, çünkü bahsettiğin şeyi biliyorum ve bu bahsettiğim arkadaşların hiçbiri fakir değil. Burada para biriktirip öyle gitmiş arkadaş bir kere zaten ailesinin şirketi son zamanlarda düşüş yaşadığı için ailesinden para alamadı, yani önceki eğitimi/kültürü söz konusu olamaz.


    Dediğiniz gibi fakir zaten ekstra dezavantajda, ama orta halli de şu an euronun 10'un üzerinde olduğu yeni Türkiye'de ciddi zorluk çekiyor. Kişisel deneyimlerimle genelleme yapmak istemem, ama elimdeki bu, ve linkedin açıp baktığımda görüyorum ki bağlantılarımdan yurt dışına gitmiş olanların büyük çoğunluğu ailesi varlıklı olanlar. Bunu ezik kompleksiyle de söylemiyorum, ailem benim de gitmemi istiyordu, yardım edeceklerdi, ben istemedim.


    Benim genel bilgim master ve Avrupa üzerine, sizinki doktora ve Amerika, aynı düzlemde konuşmuyoruz, o yüzden fazla tartışmaya da gerek yok sanırım.





  • Yirikalische kullanıcısına yanıt

    Master ve Avrupa için itiraz etmiyorum zaten, işin içindesiniz ve benden iyi biliyorsunuzdur elbette.

    Ben para işini çok genellemek doğru değil, bunun doktorası ve ABD'si de var diyorum. Ama şunu söylemek gerekirse elbette bunu yapmak çok zor bir iş. Üniversiteye geleyim, oradan Harvard'a geçerim düşüncesi kadar basit olmuyor hiçbir şey.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 'Hayatınızda bir daha hiç kendinizle yaşıt, hayattan benzer isteklere sahip, sizle benzer yolları yürüyecek bu kadar fazla insanla bir arada olmayacaksınız, ve bence üniversitenin en değerli yanı da bu. '

    Pandemi sağ olsun, asosyaller sağ olsun, sevişecekler ondan gitmek istiyorcular sağ olsun, yüz yüze mezun olamayıp online mezun olmaya çalışanlar sağ olsun, üniversite yüzü göremeden evde pc karşısında kıçımızın üstünde okuyoruz biz de. Ne güzel değil mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yirikalische

    Araştırmasının zor ve bazen her türlü bilgiye ulaşmanın imkansız olduğunun farkındayım, bu tarz bilgilere erişim daha kolay olmalı, ama yine de tıp mı bilgisayar mühendisliği mi tarzı konuları destekleyemiyorum.


    Mesela kendim için araştırıyor olsam bir yazılımcının hayatı nasıl geçer/daily life of a software developer tarzı googlelamalar yapıp gündelik yaşamları hakkında bilgi almaya çalışırım. Hiç bilgi bulamazsam forumlarda sorarım bu mesleği yapan var mı, gün içinde ne yapıyorsunuz, zorlukları neler vs. diye. Bana mesela burada okul soran, maaş soran, yurt dışı imkanı soran vs çok insan oluyor, özel mesajlar da yağıyor, ama çok çok nadir hocam günün nasıl geçiyor, ne yapıyorsun gibi sorular geliyor. Oturup kod yazıyoruz kadar basit değil bunların cevabı.



    Alıntıları Göster

    hocam bir yazılımcı olarak gününüz nasıl geçiyor ve bir mühendisin günü nasıl geçer





  • Tellooozs kullanıcısına yanıt
    Yazarken o aklıma gelmemişti, kötü bir durum gerçekten, hiç akla gelmeyecek bir şanssızlık :(

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • @Yirikalische


    20 yıllık eski bir donanımhaberci (eski hesabım Amerikan telefonuna bağlı olduğundan giremiyorum), ve bir Bilgisayar mühendisi olarak ben de tecrübelerimi aktarayım.


    Dediklerin çok doğru, özellikle

    1) Puanlar ve sıralamaların aslında bir algının sonucu olması, ve çok yanıltıcı olması

    5) İneklemek yapabileceğiniz en iyi şey değil.


    Ama katılmadığım tek şey şu:


    6) Bölüm seçin, üniversite değil.


    Bunu demeni kötü üniversite görmemene bağlıyorum. Ben de Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birinden mezunum, ama yıllar içinde şunu farkettim, öyle üniversiteler var ki gitmesen daha iyi.


    Kötü üniversiteye gidersem ne kaybedecem diyebilirsin? Dünyanın en değerli şeyini: zaman. Kendini yetiştirme şansını, ve özgüvenini.


    5 ile ilgili yorum yapayım. Koç, Sabancı, Bilkent insanın suyunu çıkartır ve sana sosyal bir yaşam fırsatı vermez. İyi açıdan bakarsak bu senin çok sağlam (high grit) bir çalışan olmana neden olur, ama şunu da unutmayın, üniversite gençliğin en güzel 18-25 yaşları arasının yıllarıdır. Kampüs hayatı olan bir yer seçin.


    Geçen Bilkent'li ve Ankara Üni. mezunu bir arkadaşla Anadolu'da bir üniversiteyi geziyorduk, ki biri ABD, biri Hollanda doktoralı, dedik ki 'keşke burda okusaymışız'. Cünkü hangi üniversiteye gidersen git, özellikle yazılımda, iş büyük oranda sana bakar. Tabii çok dandik, kaprisli hocaların olduğu yerlere gitmeyin.


    Bu üniversitenin puanı Bilkent'ten de Ankara'dan da çok düşük. Bilgisayar mühendisliğinde mesleki eğitim verilmiyor, etiketin değeri yok, o zaman en güzel kampüs hayatı yaşayacağınız yere gidin. Ankara'da ne var? Bozkırın ortası, memurlarla ve kırolarla dolu bir şehir.


    Bölüm seçerken dikkat edeceğiniz bazı şeyler var:


    1. Bilgisayar Bölümü sitesi mobil uyumlu değilse 2021'de oraya ben gitmezdim, ya önemsemiyorlar, ya yapamıyorlar. İlk 30'da bile böyle üniversite var.
    2. Diyelim ki X üniversitesine başvuracaksın, oradaki hocaların %80'i de X üniversitesi mezunu ise orada liyakat yoktur. ABD'lilerin deyimiyle inbreeding vardır, çeşit yoktur, herkes birbirine benzer. Yine o X üniversitesinde %80'i bir Y üniversitesindense de bu da yine kötü tabi.
    3. Bölüm tanıtımında öğrenciler değil de sadece hocalar konuşuyorsa, kötü. Öğrencileri tanıtımında konuşturmayan bölüme gitme. Daha önemlisi mezunlar.
    4. Bölüm sitesinde ders programı, müfredat, ders içerikleri bulunmuyorsa gitme. O bölüm sahipsiz bölümdür, sana da sahip çıkmaz. Bunlar küçük ama önemli bir detay.
    5. Bölümde endüstri tecrübeli hocalar yoksa gitme. Asıl endüstri tecrübesine sahip hocalardan öğrenirsin. Ama bunu iyi araştır. Bir gün öğrencilerle konuşuyordum 5 hocası vardı bölümlerinin. Dediler ki bana bizim bütün hocaların yurt dışı iş deneyimi var. Söylemedim yüzlerine ama dedikleri yanlıştı. Bütün hocaları tanıyorum. 3'ünün yurt dışı eğitim deneyimi var, 2'sinde ise o bile yok. Hiçbir hocalarının ne yurt içi, ne yurt dışı iş deneyimi yoktu, ve bu öğrenciler bunun bile farkında değildiler (kötü üniversite).
    6. İlk 100 bine giremediysen bilgisayar falan okuma. Sınavda kaza olduysa, hiç çalışmadıysan, tekrar sınava gir. Bilgisayar müh. en çok zeka gerektiren bölüm. Elektronik, İnşaat okuyabilirsin belki ama, onlar o kadar zeka ve yeni şeyler öğrenmeyi gerektirmiyor.
    7. Sakın matematik, elektronik seçme bilgisayar okuyacaksan, yapacağın en büyük aptallık olur. İTÜ Elektronik'e gideceğine, YTÜ Bilgisayar'a git.
    8. Gideceğin bölümün en önemli özeliği Endüstri tecrübesi olan yurtdışı tecrübeli hocalar, kampüs, ve verdiği İngilizce eğitim. İnanın bazı Anadolu üniversitelerinin İngilizce eğitimi Ankara'daki özellerden iyi. Devlette İngilizce olmaz demeyin.
    9. Özelin avantajı öğrenci işleridir, kolayca transkript şu bu alırsın. İdari personeli daha kurumsaldır, devlette tipik devlet memuru sıkıntısı vardır. Ama özeller devletten iyi denilemez. Türkiye'deki 4-5 özel dışında vereceğiniz paraya yazık. Hatta atıyorum Bahçeşehir, TOBB, Özyeğin vs buraya yarı burslu gireceğinize, ben olsam devlete gider, o parayı da ya yana koyar, ya da yerdim öğrenciyken. Yanlış olmasın, bunlar çok iyi üniversiteler, ama para vermeye değmez. Yani kampüs yok, etiket değeri desen ehh belki, tam olarak neye para veriyorsun? Para bolsa tabi gidilir o başka.
    10. Özeldeki sorun da şu, eğer zengin değilsen, zengin çocukların arasında ezik hissedebilirsin. Kız arkadaşın zengin biri olabilir ve lüks yerlere gitmek isteyebilir. Bunları küçümseme.
    11. Özelin diğer sıkıntısı da şu ilk 100'den de adam var, 45 bininci adamda var. Burada hoca nasıl dengeli ders işleyebilir?
    12. Bölüm sitesine bak, güncelleniyor mu, haberler etkinlikler var mı, yoksa 5 yıldır bir şey girilmemiş mi?


    Unutmayın gençler, üniversite belki eşinizi tanıyacağınız, belki en yakın arkadaşlarınızı tanıyacağınız, belki beraber iş kuracağınız insanların yeri. Üniversite sonrası iş hayatı, belki bir plazada, belki evden daha asosyal olacağınız zamanlar başlayacak. Sosyal aktiviteleri olmayan, kulüpleri fakir üniversitelere gitmeyin.


    Benim üniversite hayatım sıkıcıydı, bizim zamanda Youtube, Udemy yoktu, iyi üniversiteye gitmek şarttı ama bu devirde bilgisayar müh için değil. Ancak sıralamanızın çok altında da bir yer seçmeyin. Yani 500. olduysan, 50 binden öğrenci alan yere de girme, tembelleşirsin.


    sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ryokun -- 6 Ağustos 2021; 18:55:32 >




  • Street of dreams S kullanıcısına yanıt

    güzel bir mekanda dükkan açtı,herkes ona gidiyor

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Yirikalische

    Ben 17 bininci olmuştum, ucundan 3 puanla %50 yi kaçırıp %25 almıştım, ama o zamanlar tam ücretlisi bile 36 bin olduğu için çok sorun olmamıştı, şimdi olsa imkansız, biraz şanssızsınız ne yazık ki.


    İş bulmada Koç'un etkisi oldu muhtemelen, çünkü mezun olur olmaz yazdılar, mülakata gittim, ben 1 hafta tatil yapmak istiyorum dedim, tatil sonrası başladım direkt.


    Mülakat toplamda 5 saat sürdü 2 tur şeklinde, öncesindeki telefon görüşmelerini saymıyorum. Yoğunlukla zeka soruları sordular. İşe girmede etkisi fazla yok, ama mülakata çağrılmada kesinlikle var yeni mezun ve deneyimsiz insan için.


    Genel olarak ilk işi atlatıp 1-2 sene deneyim kazandığın sürece çok dezavantajı yok, en büyük etkisi dediğim gibi mezuniyet sonrası.



    Alıntıları Göster

    Zeka sorularından örnek verebilir misiniz? İş ile mi alakalı yoksa saf zekayı ölçen sorular mı?





  • ElonınÜniversitesi E kullanıcısına yanıt
    Normal zeka soruları muhtemelen. Örneğin bir örüntü veriyor sıradaki şekil hangisi olmalıdır tarzında.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.