Şimdi Ara

heatsink te bakır mı alüminyum mu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
8.677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • heatsink te bakır mı alüminyum mu daha çok ısı iletir?

• tabiki bakır
  • bakırın ısı transfer katsayısı rakamsal olarak büyük olduğundan bakır bakır daha fazla ısı alışverişi yapar.
  • birimimini hatırlmıyorum ama rakamlar şnun gibiydi;

saç kılı 1(referans alınmış)
    al=410
    cu=480
  • tabiki bakır fiyat farklarına bakarsan da bakır biraz daha pahalıdır
  • Bakır, alimünyumdan daha iyi bir ısı iletkenidir. Bütçe yeterli değilse, bazı HeatSink-Fanların aliminyum bakır karışımlı olanları var ve bunlar saf bakır olanlara göre biraz daha ekonomik.
  • Farketmez. Hangisini istersen onu al. Aralarında çok az fark var. Önemsiz yani.

Alüminyum çabuk ısınır çabuk soğur. Bakır geç ısınır geç soğur. Desek pek de yanlış olmaz.

Evdeki tencerelerden de anlayabilirsin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: SavageWarrior

Alüminyum çabuk ısınır çabuk soğur. Bakır geç ısınır geç soğur.

Bu yanlış bilgi nasıl heryerde dolaşmaya başladı anlayamıyorum! Aynı kütledeki bakır ve alüminyum bloklardan bakır olanı daha çabuk ısınır ve daha çabuk soğur. Çünkü ısı iletimi daha yüksektir. Ama alüminyumun yoğunluğu bakıra göre daha düşük olduğundan, aynı geometriye sahip alüminyum blok daha hafiftir, dolayısıyla daha çabuk ısınıp soğuyomuş gibi görünür.

Ama aslında ısınma süresinin soğutmada hiçbir önemi yoktur. Çünkü işlemciden gelen ısı, blok üzerinde birikmez. Bloğun bir tarafından girer, diğer tarafından çıkar. Dolayısıyla önemli olan tek parametre, metalin ısı iletim katsayısıdır. Bu katsayı, maddenin ısıyı üzerinden ne kadar rahat geçirdiğinin ölçüsüdür. Alüminyum ve bakır için bu değerleri aşağıda veriyorum (kaynak:http://www.webelements.com)

Cu: 400 W/mK
    Al: 235 W/mK

Ayrıca bakır alüminyumdan daha ucuz bir malzeme olmasına rağmen sırf soğutma performansı daha iyi olduğu için bakır soğutucuların fiyatları daha yüksektir. Yani kazıklanıyoruz

• sen de kazık yeme alüminyum al.zaten hangisi saf bakır saf alüminyum söyler misin.
    Hepsi alaşım
  • quote:

sen de kazık yeme alüminyum al.zaten hangisi saf bakır saf alüminyum söyler misin.
    Hepsi alaşım

Saf bakır olan bir çok heatsink var

Genel Heatpipe denilen şeylerde alaşım oluyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Hasbi 81

quote:

Alüminyum çabuk ısınır çabuk soğur. Bakır geç ısınır geç soğur.

Bu yanlış bilgi nasıl heryerde dolaşmaya başladı anlayamıyorum! Aynı kütledeki bakır ve alüminyum bloklardan bakır olanı daha çabuk ısınır ve daha çabuk soğur. Çünkü ısı iletimi daha yüksektir. Ama alüminyumun yoğunluğu bakıra göre daha düşük olduğundan, aynı geometriye sahip alüminyum blok daha hafiftir, dolayısıyla daha çabuk ısınıp soğuyomuş gibi görünür.

Ama aslında ısınma süresinin soğutmada hiçbir önemi yoktur. Çünkü işlemciden gelen ısı, blok üzerinde birikmez. Bloğun bir tarafından girer, diğer tarafından çıkar. Dolayısıyla önemli olan tek parametre, metalin ısı iletim katsayısıdır. Bu katsayı, maddenin ısıyı üzerinden ne kadar rahat geçirdiğinin ölçüsüdür. Alüminyum ve bakır için bu değerleri aşağıda veriyorum (kaynak:http://www.webelements.com)

Cu: 400 W/mK
    Al: 235 W/mK

Ayrıca bakır alüminyumdan daha ucuz bir malzeme olmasına rağmen sırf soğutma performansı daha iyi olduğu için bakır soğutucuların fiyatları daha yüksektir. Yani kazıklanıyoruz

aynı kütledeki ve aynı sıcaklıktaki bakır ve aliminyum bloklar (dikdirtgen prizma olsun) kendi hallerinde soğumaya bırakıldıklarında aliminyum daha çabuk soğur. sebep ısı iletimi değil yüzey alanıdır. lakin aynı iki bloğun altından çakmakla ısıtırsanız bakır komple olarak daha çabuk ısınır, orada sebep ısı iletimidir. aradaki nüansı anlatabildiğimi umarım.

bu arada bakır aliminyumdan daha pahalı bir malzemedir.

• yıllar önce yazdığım bir posttan:

quote:

Orjinalden alıntı: PoLicE

Moleküler düzeyde yapısını değiştirmeyen katı maddelerde ısınma ve soğuma olayları birbirinin aynısıdır; yani "kolay" ısınan madde "kolay" soğur. Aliminyum ve bakır gözleminiz ise pratikte kısmen doğrudur. Biraz açarsak, bakır metal fazda her zaman ve her şartta aliminyumdan daha iyi ısı alışverişi yapar, yani daha "hızlı" ısınır ve soğur. Ancak pratikteki gözleminizin doğru kısmı ise, özgül ağırlığı bir metale göre oldukça düşük olan aliminyumun, aynı ağırlığa sahip bakıra göre daha büyük yüzeye sahip olmasından kaynaklanır. Bakır ısıyı aliminyumdan daha iyi ilettiğinden sıcak bir cisme dokunduğunda daha "hızlı" ısındığını farkedersiniz, ancak "hava ile" soğumaya bıraktığınızda eşit ağırlıktaki aliminyumun yüzeyi bakırdan oldukça daha büyük olduğundan daha "hızlı" soğuduğunu gözlemlersiniz (veya aynı yüzeye sahip aynı büyüklükteki aliminyumun daha hızlı soğuduğunu, çünkü yüzey/ağırlık değişkeni daha büyüktür). Şu da var ki, soğuk bir katı cisim ile temas ettirilerek gerçekleştirilen soğutma işleminde ise yine bakır daha "hızlı" soğuyacaktır. Yeni çıkan heatsinklerin içinde sütün misali bakır bulunması veya bakır tabanlı olmaları bu prensibe dayanır, ve hava soğutma uygulanacağı için ve ekonomi/ağırlık dengesi göz önüne alındığından geliştirilmiş bir husustur. Sıcak cisim temas - hava soğutmada aliminyumun yavaş ısınıp, hızlı soğuma olayı bu yüzden kısmen doğrudur.

• Yavaş ısınıp hızlı soğuyan bir madde bence daha kullanışlı.Ramsink olarak kullanıldığında ram yüzeyini serin tutması açısından düşünüyorum.

Aksini düşünebilirsiniz ama performans olarak overclock a faydalarını kıyaslamadan cevap yazmayınız lütfen.
  • yanlış bilginin overclocka faydalarını kıyaslamadan cevap yazılmasın diyorsun yani..
  • quote:

Yavaş ısınıp hızlı soğuyan bir madde bence daha kullanışlı.Ramsink olarak kullanıldığında ram yüzeyini serin tutması açısından düşünüyorum.

Aksini düşünebilirsiniz ama performans olarak overclock a faydalarını kıyaslamadan cevap yazmayınız lütfen.

yavaş ısınıp hızlı soğuyan maddenin kullınışlı olmasına imkan yok.gerçi mümkün değil ama farzedelim ki böyle bir madde bulunsun.bu madde yavaş ısıncak ama hızlı soğuyacak.ama öz ısısı aynı olduğu için ve yavaş ısındığı için bu madde aldığı ısıyı iyi iletemeyecek yani ısıyı iyi verebilen ama iyi alamayan bir maddeye sahip olcaksın.mu heat-sink ısıyı alana kadar işlemci ısınıp yanar.bu nedenle işlemci için en iyi madde en çabuk ısınan ve soğuyandır.zaten ısıma-soğuma gibi bir kavramdan daha çok ısı iletkenliği kavramı söz konusu.

• quote:

Orjinalden alıntı: PoL--E 2½

aynı kütledeki ve aynı sıcaklıktaki bakır ve aliminyum bloklar (dikdirtgen prizma olsun) kendi hallerinde soğumaya bırakıldıklarında aliminyum daha çabuk soğur. sebep ısı iletimi değil yüzey alanıdır. lakin aynı iki bloğun altından çakmakla ısıtırsanız bakır komple olarak daha çabuk ısınır, orada sebep ısı iletimidir. aradaki nüansı anlatabildiğimi umarım.

Alüminyum neden daha çabuk soğur, onu anlayamadım. İki bloğun da yüzey alanı aynı olsun diye "aynı geometrideki blokları karşılaştıralım" demiştim. Bu durumda iki blok arasındaki tek fark ısı iletim katsayısı oluyor. Tabi bir de özgül ısı kavramı var ama önceki mesajımda dediğim gibi bunun bizim durumumuzla pek bir alakası yok. Zaten olsa bile Al ve Cu'nun özgül ısıları birbirine çok yakın.

Ama fiyat konusunda haklı olabilirsin. Ben sadece normal bakırın ucuz, alüminyumun pahalı bir malzeme olduğunu biliyordum. Ama soğutma bloklarında sanırım elekrolitik bakır kullanılıyor. Dediğin gibi, bu yüksek saflıktaki bakırın fiyatı yüksek olabilir.

Edit: Sonradan yazdığın mesajı şimdi okudum ve yüzey alanı konusunda demek istediğini anladım. Aslında ben de aynı şeyi söylemişim ama olaya farklı taraflardan bakmışız Ben hacmi sabit tutup farklı kütlelerdeki blokları karşılaştırdım, sen kütleyi sabit tutup farklı hacimdeki blokları karşılaştırmışsın. "Aynı geometrideki iki blok" derken, "bütün ölçüleri aynı olan iki blok" demek istemiştim ama sanırım orada bir yanlış anlama olmuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 4 Eylül 2005, 11:56:23 >

• Pekala hatamı kabul ediyorum. Bakır daha kullanışlı. Ama işlemcilerin orjinal heatsinkleri aluminyumdan yapılıyor. Bunu da hatırlayın lütfen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SavageWarrior -- 4 Eylül 2005, 14:54:37 >
  • quote:

Pekala hatamı kabul ediyorum. Bakır daha kullanışlı. Ama işlemcilerin orjinal heatsinkleri aluminyumdan yapılıyor. Bunu da hatırlayın lütfen

Aynı şekle sahip iki soğutucudan bakır olanı diğerinin 3 katı ağırlığında oluyor. Buna bir de PoL--E 2½'nin dediği gibi elektrolitik bakırın bakırın alüminyuma göre birim ağırlık başına maliyetinin de yüksekliğini katarsak, fiyat farkı 3 katından fazla ediyor. Sanırım sebep bu
  • quote:

Orjinalden alıntı: Hasbi 81

quote:

Orjinalden alıntı: PoL--E 2½

Alüminyum neden daha çabuk soğur, onu anlayamadım. İki bloğun da yüzey alanı aynı olsun diye "aynı geometrideki blokları karşılaştıralım" demiştim. Bu durumda iki blok arasındaki tek fark ısı iletim katsayısı oluyor. Tabi bir de özgül ısı kavramı var ama önceki mesajımda dediğim gibi bunun bizim durumumuzla pek bir alakası yok. Zaten olsa bile Al ve Cu'nun özgül ısıları birbirine çok yakın.

Ama fiyat konusunda haklı olabilirsin. Ben sadece normal bakırın ucuz, alüminyumun pahalı bir malzeme olduğunu biliyordum. Ama soğutma bloklarında sanırım elekrolitik bakır kullanılıyor. Dediğin gibi, bu yüksek saflıktaki bakırın fiyatı yüksek olabilir.

Edit: Sonradan yazdığın mesajı şimdi okudum ve yüzey alanı konusunda demek istediğini anladım. Aslında ben de aynı şeyi söylemişim ama olaya farklı taraflardan bakmışız Ben hacmi sabit tutup farklı kütlelerdeki blokları karşılaştırdım, sen kütleyi sabit tutup farklı hacimdeki blokları karşılaştırmışsın. "Aynı geometrideki iki blok" derken, "bütün ölçüleri aynı olan iki blok" demek istemiştim ama sanırım orada bir yanlış anlama olmuş.

ben de senin ilk postunu tam okumamışım, aynı şeyi söylüyoruz. toparlamak gerekirse:

pasif veya aktif hava soğutmada
    - aynı hacimde ve geometride, biri bakır biri aliminyum iki bloktan aliminyum daha çabuk soğur.
    - aynı kütlede ve geometrileri şeklen benzer biri bakır biri aliminyum iki bloktan aliminyum daha çabuk soğur.

kütle/yüzey oranı

tabi bu -yazılanlara tezat oluştursa da- aliminyum heatsink daha iyidir demek değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PoL--E 2½ -- 4 Eylül 2005, 18:58:42 >

• normal kullanım için aliminyum extreme kullanım için bakır kullanırım olur ..
    gerçi karşılaştırmak biraz garip ama.arabaların radyatörlerindede aynı olay var bakır ve aliminyum .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FaTaLL -- 5 Eylül 2005, 0:20:45 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.