Şimdi Ara

Hdtune disk değerleri değerlendirme? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
64
Cevap
9
Favori
11.131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • çok teşekkür ederim hocam bu mükemmel cevaplar için HDD değiştirmeme gerek yok ozmn boşa 200 tl vermeyeyim bununla devam çok teşekkürler ALLAH RAZI Olsun
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    https://forum.donanimha...ge_11//tm.htm#118996533

    enson mesaj benimki özeldende attım yardımcı olabilirseniz çok iyi olur
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    hocam merhabalar, yeni 1 tb disk aldım normalde sadece 250gb ssd kullanıyordum fakat artık idare edilmiyor 250gb alan ile

    sizden ricam fabrikasyon vs. anormallik varmı bakmanızı istiycem bu değerleri yorumlayacak kadar usta değilim

    wd 1tb blue 7200rpm 64mb, diğer bileşenlere bakmak isterseniz imzamda mevcuttur

     Hdtune disk değerleri değerlendirme?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *GameOver* -- 26 Kasım 2017; 0:54:16 >
  • *GameOver* kullanıcısına yanıt
    Bilebildiğim kadarı yazayım ama daha 6 saatlik disk , hakkında çok fazla yazılası bir şey olmamış anlayacağınız.

    Health kısmında bazı değerler diskin kullanım ömrüne ışık tutar, açılıp kapanma sayısı gibi. Bazı değerler ise diskin sağlık sorunlarını bildirir, bad sektör, balans, yada kalibrasyon gibi. Bir kısmıda arıza değildir, daha ziyadesi ile tolere edilebilir hata kısmına almak gerekir, raw read error rate gibi.

    Sizde disk yeni olduğu için kullanım ömrüne ışık pek tutulmuyor tabi , sağlık sorunları içinde herhangi bir olumsuzluk kullanım ömrüne parelel olarak gözlemlenmiyor. Hata başlangıçları da dolayısı ile görülmemiş. Bu iyiye işaret, genel olarak iyi bir başlangıç sağlıklı bir disk olasılığını güçlendirir. Health sekmesi temiz.


    Benchmark testindeki grafiğin eğrisi muntazam bir eğim/kavis almış. Grafiğin iniş çıkışlrıda sağlıklı disklerdeki iniş çıkış örneğine uyumlu. Bu da okuyucu kafanın hem performansının zirvesinde hemde sağlıklı bir durumda olduğunu söylüyor. Tek göze batan durum access time noktalanmasındaki aralarda sağa sola dağılmış bir kaç adet nokta. Neden oralara dağıldıklarına dair bir fikrim yok. Kötü bir durumun işaretçisi olmaları da şimdilik pek mümkün görünmüyor. Normal olarak daha dar bir alanda olmaları beklenirdi ama öyle durmalarıda bir sorun teşkil etmez şimdilik. En hızlı kesim ile en yavaş kesim arasındaki hız farkı mak. okuma hızı/2 oranı ile güzel bir tutarlılık içeriyor (min okuma hızına 84 demiş ama bakmayın siz ona, o en düşük hızı içeriyor, son kısmın okuma hızı yaklaşık 90-92 mb/s civarı görülüyor. Onuda 2 ile çarpında maksimum yazma hızı olan 180-184 mb/s hızı doğrulanabiliyor kaldı ki %5 kadar bir tolerans içerisinde fark da normal kabul edilmeli)

    30 Santigrad derece şu mevsim için uygun görünüyor (şayet soğuk bir yerde test edilmemiş ise). Sıcaklık ile disk arızaları doğru orantılı olur. Bu meyanda diski olabildiğince serin bir ortamda çalıştırmanız ömrünü uzatacaktır.

    Maksimum okuma hızı aklımda kaldığı kadarı ile bu disklerin ortalaması dahilinde ki pek çok testten daha iyi bir değere ulaştığını söyleyebiliriz. Minimum okuma seviyeside buna paralel olarak beklenilen sonuçlar dahilinde. Ortalama okuma hızıda eğrinin şekli ile orantılı bir şekilde oldukça tatminkâr durumda.

    Access time süresi düşündüğümden biraz yüksek çıkmış. 16 Ms yada 16.4 ms civarında olması muhtemeldir diyebilirdim. Access time noktalanmasında ki beklenen grafik dışı noktalar sanıyorum yüksek çıkmasının nedeni ama neden yüksek olduklarını bilemiyorum. Belki bir anlam yükleyebilmek adına speed map testine bakılabilir ama bir neticede alınamayabilir. Aslında bir sorun tekil etmiyor, hani bir şeyden söz etmek gerekir ama konu olmaz ya, diskte de söz edilebilecek bir durum olmadığı için dilime dolandı gibi bir şey oldu.

    Burst rate değeride yine sağlıklı bir diskte beklenilecek bir değer dahilinde gülümsüyor. Okuyucu kafa, disk plakası ve pbc devre elemanları muntazam bir uyum içerisinde çalışıyorlar diye okuyabiliriz bu değeri.

    CPU muhtaçlığı %6.8 ile biraz yüksek görünse de herhangi bir sorun gözlenmediği için problem edilecek bir durum yok. Her donanımda olduğu gibi HDD lerimizinde kendi işlemcileri mevcut. Genel itibari ile disk içerisindeki operasyonları bu işlemciler idare ederler. Bazen işlem yoğunluğu nedeni ile bilgisayarımızın ana işlemcisine ihtiyaç duyulur. İşte bu CPU muhtaçlığı ana işlemcinin ne kadarlık bir katkı sağlaması gerektiğini bize ifade ediyor. Genel itibari ile boşta çalışan disklerde (sadece depolama için kullanılan diskler) %2 ila %3,5 arası beklenilebilir (maksimum). Sistem yüklü olanlarında ise %3,5 ila işlem hacmine göre %5, belkide 6 civarı uygun olacaktır (ciddi performans gerektiren işlemler dahilinde %10 kadar olmasıda olasıdır tabi). Belki diskin AHCI olarak kurulup kurulmadığı kontrol edilebilir. Ayrıca doğru sata yuvasında olup olmadığına da bakmak yerinde olacaktır. Bu iki nedenden ötürü beklenilen değerin üstünde çıkmış olabilir. Kimi zamanda arka planda çalışan işlemler nedeni ile bu değerde görünmeside olasıdır deyip aslında sıkıntı yapılası bir durum olmadığını ama olası bir yanlış konfigürasyona karşı kontrol etmenin faydalı olacağını belirtip değerlendirmeyi bitireyim.

    Yeni diskiniz hayırlı olsun, inşallah sağlıklı ve performanslı bir şekilde sizi uzun süreler hizmet eder. Diskiniz güle güle kullanın.
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    hocam kıymetli vaktinizi bana ayırıp yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim
  •  Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme?
    Hocam merhaba.
    Uzun suredir oyunlarda kasma donma yasıyordum ama bu kasmalar mesala oyunun aktif yerinde kalabalikken ateş ederken vs oluyordu. Oyun boştayken kasma donma vs bisey olmuyor. ayrıca oyun 32 bit ve ekran kartında bir sorun olmadıgını dusunuyorum cunku ekran kartını degistim ve aynı sorun devam ediyor. Hard disk ile ilgili suphelerim vardi biraz arastirip hd tune testleri yaptım. Testlerde kirmizi gorunen bir deger ne oldugunu cozemedim ayrıca benchmark testlerinde ani dususler anlattigim kasma donma anlarında yasanan dusmeler. burada sorun hd ile ilgimi acaba? sık sık mavi ekran hatası aliyorum.
  • Hocam merhaba...
    Zamanınız varsa birde benim diske yorum yazabilirmisiniz. Değerler şöyle:
     Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme?

    Yardımınız için teşekkürler...
  • En başından belirteyim ki bu diskte önemli dosyalarınız var ise en kısa zamanda bunları yedekleyiniz.

    Gönderdiğiniz sıra ile ben bilebildiğim kadarını paylaşayım sizinle.

    Benchmark testinde grafikteki sismograf benzeri çıkışlar diskte yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu gösteriyor. Bu nedenle buradaki değerlere hiç bakmadan doğruca health sekmesine geçip diskte neler döndüğüne bakmak, anlamaya çalışmak daha uygun olur. Diyordum ki health sekmesinin tamamını göndermediğinizi fark ettim. Kullanıcı, yalnızca işaretlenmiş veriyi anlamlı veri zannedip diğer verileri dikkate almayınca böyle bir boşluk oluşuyor. Ancak durum pek öyle değil maalesef. İşaretlenmiş (kırmızı, sarı, mavi renkli uyarı) verinin kaynağını bulmak, anlamlandırmak, diskin neden uyarı verdiğini, ne sıkıntısı olabileceğini en doğru şekilde anlamak için tüm resme bakmak gerekir ki, çoğu zaman bile bu verilerden anlamlı bir sonuç çıkmadığı gibi bilinenlerden yola çıkarak varılacak sonucun doğruluğu da son derece düşük kalır. Diğer verileri göremediğim için görünenler üzerinden bilebildiğimi aktarmaya çalışayım.

    End to End hatası sizinde gördüğünüz gibi ikâz veriyor. Başkaca bir ikâz da interface den gelmiş. Mavi olması ikâz düzeyinin düşüklüğüne işaret olsa da muhtemelen end to end hatası ile ilintili olduğu için sıkıntılı bir durum olarak alıgılanmalı (şahsi fikrimdir bu). Mavi renkli uyarı, arayüz güç iletişim hatasına işaret ediyorken kırmızı renkli uyarı ana kontrolcü ile sürücünün okuyucu kafası arasında gidip gelen verilerde bir sorun oluştuğunu söylüyor. Muhtemelen hatanın ondalık değeri bir anlam ifade etmiyor olsa gerek o yüzden sadece düşük yada yüksek olmasına bakmak doğru olacaktır.

    Diskinizdeki hatayı en basit hali ile şu şekilde izah etmeye çalışayım;

    Disk yüzeyinde yazılı bulunan veri bizim çocukken oynadığımız "kulaktan kulağa" şeklinde ana kontrolcümüze (işlemcimize) kadar gider. Sizinde tebessüm ile hatırlayacağınız gibi başlangıç da "kabak" olan sözcük son kişiye ulaştığında "tombalak" gibi ilk hali ile pek benzemeyen bir hâl alır. Bizde, en baştaki kişi ile en sondaki kişinin söylediklerini dinleyip "tabak" doğru şekilde, son kulaktan kulağa oyuncusuna gitmiş mi diye durumu öğrenmiş oluruz. Diskimiz ise, okuyucu kafa ile disk yüzeyinden aldığı veriyi son teslim yeri olan ana kontrolcüye iletirken arada bozulma olup olmadığını anlamak için her 512 bayt veriye 2 baytlık kontrol verisi ekler. İşte diskten alınan bu 512 bayt veri son kontrolcüye ulaştığında 512 bayt değil de 511 yada daha düşük bir değer ise veya 512 bayt, ancak içerisindeki 2 baytlık kontrol verisi okunamıyor ise smartta end to end hatası ortaya çıkar.

    Kulaktan kulağa oyuncuları kabaca sıralarsak tampon bellek, disk kontrolcüsü, arayüz, anakart kapı kontrolcüsü, hafıza kontrolcüsü, ana kontrolcü. Buradan, sadece smart değerleri ile hangi kulaktan kulağa oyuncusunda sorun çıktığını söylemek mümkün olmaz. Bunun için genel bir değerlendirme yapıp, kaynağı tespite yönelik girişimde bulunmak yerinde olur ancak sorun çoğunlukla disk kaynaklı olduğu düşünülürse doğrudan disk değişimi düşünülebilir. Yinede ben olması gerektiği şekli ile nasıl bir çözüm yolu izlenilmesi gerektiğini belirteyim. Hangisi daha bir hoş görünür ise gözünüze o şekilde bir yol tayin edersiniz.

    Öncelikle mavi ekran hataları için dump dosyalarını incelemek gerekir. Bunun için dump dosyası inceleyecek birine baktırmanızda fayda olacaktır. Forum da teknik destek de halâ yardım eden birileri varsa şansınızı deneyebilirsiniz. Bu şekilde 512 bayt verinin bozulma nedeni disk dışı kaynaklar olabilir mi diye bakılabilir. Ancak dump dosyalarını incelemek oldukça zordur ayrıca her dump dosyasından doğru sonuç da çıkmaz diye de not düşeyim.

    Güç kutunuzun bilgisayarınızın güç gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığına bakmanızda fayda var. İnterface uyarısı alındığına göre böyle bir durum meydana gelmiş olabilir. Çoğunlukla interface hatası end to end hatasını tetikleyebilmekte. Bildiğiniz bir program yok ise Hwmonitor yada Aida64 işinizi görebilir diye tahmin ediyorum. Ancak bu programların deneme sürümleri her voltaj değerini göstermez o yüzden tam sürümlerine ihtiyacınız olabilir. Ayrıca güç değerleri için boşta ve yükte olmak üzere iki farklı durum için ölçüm yapmanız gerekir diyede not düşeyim.

    Akabinde kullandığınız data ve güç kablosunu, data kablosunun takılı olduğu soket yuvasını değiştiriniz. İmkânınız var ise kabloların temas yüzeylerini bildiğiniz bir silgi ile silip, sert kıllı fırça (diş fırçası gibi) ve bir miktar karbonat yardımı ile bu yüzeyleri fırçalayıp güzelce kabası alındıktan sonra saf alkol ile son temizliğini yapınız (HDD devre kartı yüzeyleri için konuşuyorum, soketler için diş fırçası yardımı ile kaba toz/kir temizliği ve alkol ile yıkamak yeterli olacaktır).

    Anakart kapı kontrolcüsü (anakart güney çipi) için sürücü güncellemesi mümkün ise bu sürücüyü güncelleyebilirsiniz. Ayrıca bir program ile sıcaklık değerine bakılabilir. (bildiğiniz bir program yoksa anakart desteğiniz varsa Hwmonitor ile güney kontrolcüsünde ısı algılayıcısı varsa bakmanız olasıdır). Aşırı sıcaklık için ekstra bir soğutma düşünülebilir.

    Çoğunlukla pek bir işe yaramadığını düşünsem de memtest programı ile kontrol yapabilirsiniz. Belki bir hata yakalayabilir.


    Bunlar sorun karşısında sizin yapabileceğiniz girişimler olarak sıralanabilir. Her bir girişimden sonra durumu test edip düzelme olup olmadığını kontrol etmeyi untumayınız. Şayet bu girişimler bir netice vermemiş ise diski değiştirme yoluna gitmeniz daha akıllıca olacaktır. Zira, sizin durumunuzdaki end to end hatası diskler için çok yüksek oranda kötü sonuçlanır.


    Benchmark testinde grafik başlangıcı ve sonlanması değerleri ile grafik şekilleri sağlıklı manyetik disk kafası karakteristiğine uygun görünüyor. End of end hatasının benchmark grafiğindeki sismograf tarzı iniş çıkışlar ile ilgisi olduğunu zannetmiyorum. Bu kötü güç kablosu bağlantısı ile ilintili olabileceği gibi kötü bir güç kutusu da buna neden oluyor olabilir. Daha ziyadesi ile kötü bir disk plakası nedeni ile öyle bir görünüm arz etmesi gerekir aslında ancak düşük ram miktarı veya yetersiz işlemci ile birlikte aşırı ram isteği ve işlemci gücü kullanımları nedeni ile de meydana gelmiş olabilir. Ayrıca virüs ve arka plan hizmetleri de düşünülmeli. Access time noktalanmasında bazı eğri alanı dışarısında bulunan noktalar kötü okuma hızlarına işaret ediyor bu da disk yüzeyinde fiziksel hasar olasılığını akla getiriyor ancak erroscan, speed map taraması ve health sekmesinde current pending ile secter count hataları bilinmediği için kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ancak bu testlerden sonra bir başka sıkıntının buna neden olup olmadığı daha kesin söylenebilir. Bir miktar yüksek çıkan disk yüzeyine erişim süresi kötü disk yüzeyinden kaynaklı görünüyor zira diskin ortalama erişim süresi 16 -16.6 ms civarlarında olmalıydı. Minimum okuma hızı malum nedenlerden ötürü düşük çıkmış ancak diğer değerler normal görünüyor. CPU muhtaçlığı için bios ayarları kontrol edilebilir. Ancak kötü disk yüzeyi yada kapasite üzeri kullanım isteği nedeni ile değer yüksek çıkmış gibi bir izlenim mevcut. Bunun için bir CPU/GPU benchmak testi yapılabilir. Test esnasında ve boşta alınacak kaynak izleme görüntüleri üzerinden daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabilir.

    Başınıza gelen sorun biraz karmaşık bir sorun. End to end hatası çoğunlukla zararsızdır ancak sizde okuma-yazma yavaşlığı, mavi ekran gibi durumlar olduğu için bu kısma girmiyor. Sıkıntının nedenini anlamak içinde yukarıda bahsettiğim girişimleri yapmak yarar getirecektir.

    Oyunlar gibi performans gerektiren durumlarda sorun yaşadığınızı belirtmeniz bana;

    1- Güç kablosunda kırık, temassızlık gibi
    2- Tampon bellekteki bir hücrede meydana gelen bozulma nedeni ile tam kapasite kullanımda, bu bozuk hücreye de veri yazılması ile bozuk veri oluşumu gibi
    3- Sistemin yüksek güç ihtiyacı durumunda yetersiz gelen voltaj değeri nedeni ile mekanik aksamlarda meydana gelen ms lik duraklamaların bu sonuca neden olduğunu düşündürtüyor.

    Bazı yabancı forumlarda tampon belleğin kapatılabildiğini okumuştum ancak böyle bir şeyin
    mümkün olabilmesi bana pek mantıklı gelmedi. En azından kullanıcı düzeyinde pek olası görmüyorum, zaten böyle bir şey mümkün olsa bile diskteki çalışma hızı kağnı arabası moduna düşeceği içinde pek de anlamlı olmaz. Doğrudan tampon bellekten şüphelenilip değiştirilebilir ancak bu da kullanıcı bazında pek olasılık içermez. Tabi eliniz böyle işlere yatkın ve elektronik bilginiz de mevcut ise o zaman durum başka. Yazının başında belirtilen çözüm yolları sıkıntıyı giderememiş ise en mantıklı olanı aynı marka-model-revizyon serisi bir devre kartı ile değişimi düşünülebilir. Yaklaşık maliyeti 30-60 TL civarında olacaktır ancak hem marka hem model hemde revizyon numaraları tutan bir devre kartı bulmanın zorluğu göz önüne alındığında bilemiyorum bu kadar uğraşır mısınız. Tabi bunun içinde öncesinde disk yüzeyleri için iyi bir araştırma da yapmak gerekir diye belirteyim. Zira kötü durumda olan bir plaka (şu durumda disk kafası sorunsuz görünüyor) yakın zamanda başka sorunlara da neden olacağı için böyle bir yola girilmesi doğru olmaz. Ancak sağlıklı disk yüzeyi olan bir HDD ise forumun 2. el bölümünde minik bir araştırma yapabilir, ihtiyacınız olan devre kartı içinde "Alınık" ilanı açabilirsiniz.

    Takıldığınız, anlamakta sıkıntı yaşadığınız veya çözmede problem olan bir durum olursa tekrar iletişime geçebilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım (Yazılarım biraz karışık oluyorlar galiba). Geçmiş olsun kolay gelsin.


    EDIT: Yukarıda ki bilgilere ek olarak konuyla ilgili bir kaç fikir düşünürken bir program ile karşılaştım. Sizin ile doğrudan ilgili değil ancak bir ihtimal sorun tampon bellekten kaynaklanıyor olabilir diye ve hazır aklımda iken paylaşayım istedim. Sorunun disk tampon belleğinden kaynaklandığı kesinlik kazanmış yada bunu saptamaya yönelik bir girişim düşünüyor ancak nasıl yapacağınızı bilmiyor iseniz veya diskinizdeki sorunu giderebilmiş veya yeni bir disk satın almış ancak daha performanslı kullanmak istiyorsanız vakit ayırabildiğiniz taktirde verdiğim linkteki sayfayı okuyabilirsiniz. Yazının bir yerinde tampon belleği kapatıp eklediğimiz medya üzerinden yeni bir tampon bellek kullanılabileceği belirtilmiş. Bunun yazara ait olduğunu, tampon belleğin tamamı ile kapatılacağına dair benim bir bilgim olmadığını belirtmek isterim. Ayrıca bu işlem için bir adet usb medyasına ihtiyacınız olduğunu da yazıya başlamadan hatırlatmış olayım. Ayrıca disk belleğini kapatıp onuda ram üzerine kaydederek performans artışı kaydedebileceğinizide kısa bahsetmiş olayım (Yüksek ram kapasitesine sahip [8 Gb ve üzeri] olup performans gerektiren işlemleri sık kullanan kullanıcılar için fevkalâde faydalı olacaktır).Siteye buradan erişebilirsiniz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 17 Aralık 2017; 15:58:7 >
  • Merhaba. Zahmet olmazsa bir de benim HDD'yi değerlendirir misiniz? Disk Hitachi marka, refurbished ürün. Sesli çalışmasından ve performansından memnun değilim. Diğer disklerle karşılaştırdığınızda ne söylersiniz?
    Not: Speedmap görüntüsünde ortadaki kırmızılıklar 10 gün önce yaptığım testte yoktu. O zamandan bu yana Windows'un Hızlı Getirme hizmetini kapattım.Ondan olmuş olabilir mi?
     Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme?
  • samet338 S kullanıcısına yanıt
    Eskisi kadar çok zaman ayıramadığım için geri dönüşlerde biraz gecikme oluyor, umarım kusura bakmazsınız.

    Disk için gönderdiğiniz sıra ile yazayım bilebildiklerimi. Hatırlayabildiğim kadarı ile bu diskler vakti zamanının Kara Şimşek'leri idi (Genç nesil pek bilmez ama kendisi 80'li yılların süper, uber ötesi otomobili olur. Meraklısı youtube'den bakabilir ). Benchmark eğrisine bakıldığında normal disklerde ki kabaca 45 derecelik eğim bu disklerde görünmüyor. Nerede ise %50 miktarına kadar 90 derecelik açı ile gidiyor mubarek disk. Buda diskin mükemmel bir okuma/yazma oranına sahip olduğunu gösteriyor. Sizdeki emektarda yıllara meydan okurcasına hızından hiç bir şey kaybetmemişe benziyor. Bir kaç kardeşinin benchmark testlerine bakma fırsatım oldu. Ortalama 90 mb/s bir başlangıç okuma hızları bu disklerin en son hızı oluyor. Sizdeki 87 mb/s de bu değere oldukça yakın çıkmış. son okuma hızı ilk okuma hızının yarısı akdar oluyor sağlıklı disklerde. Kabaca 87/2= 43,5 mb/s bir son hız uygun kaçardı ki 51,2 mb/s hız diskin ne kadar performanslı olduğunu gösteriyor. ORtalama okuma süreside buna paralel olarak performansının doruklarında bir değere ulaşmış. Access time süresi 15.5 ms ile bu günün pek çok modern diskin erişim süresinin pabucunu dama atacak kadar mükemmel bir durumda. Burst rate değeride (disk yüzeyindeki herhangi bir yazılı bilgiye, anlık rastgele erişim miktarı) 116 mb/s ile göz doldurmuş. CPU muhtaçlığı %6 seviyesinde. Eskiden olsa bu değerler sıkıntı olarak algılanırdı. Ancak günümüz işletim sistemleri ve işlem hacimleri düşünüldüğünde sanırım revize edilmesi gerekiyor (tarafımca). Ayrıca bu değerin diskin rölanti durumunda değerlendirilmesi daha sağlıklı olur diye düşünmüşümdür, yani orada yazılı değeri ben diskin rölanti durumunda olduğunu varsayarak dikkate aldığım için bazen ortaya anlamsız sonuçlar çıkabiliyor. O nedenle fazla takılmadan geçebiliriz. Ayrıca günümüz yeni nesil işmecilerinde %3,5 değeri notrmala kabul ettiğimizde %6 lık bir değerde eski nesil işlemcili bu emektar için yine mükemmel bir değer olarak karşımıza çıkacaktır diye düşünüyorum. Access time sarı nokta grafiğide diğer dğerler ile paralel bir şekilde mükemmel bir durum arz ediyor.


    Health sekmesi kırmızı alarm vermiş, sizinde anlayacağınız gibi yolunda gitmeyen bir durum söz konusu. Normal olarak uyarı hatalarına bakıp yorumlamak kimi zaman doğru olmayan neticelere ulaşılmasına neden oluyor. Örneğin airflow hatası ile birlikte crc interface hatasıda ortaya çıkmış. İnterface hatası klasik enerji hatası. Airflow hatası olmasaydı doğrudan güç kutusu ölçümü yapıp, güç/data kablosu değişimi önerilebilirdi. Tabi ariflow var diye bu hatayı göz ardı edip hiç yokmuş gibi davranmayacağız o başka bir durum.

    Airflow hatası sizinde tahmin edeceğiniz üzere disk içerisinde dolaşan havanın ısısının disk çalışma sıcaklığı sınırını geçmesi üzerine ortaya çıkmış. Bunun çeşitli nedenleri olabilir. En sık gözlemlenen durum artık kullanım ömrüne yaklaşan, yıpranmış disk içi donanımların mevcut durumu kaldıramayışı, bu nedenle optimal çalışma sürekliliğini devam ettirmek adına daha pazla efor sarfı ve bu fazla efor sarfı ile ortaya çıkan aşırı sıcaklık olarak karşımıza çıkmakta. Ancak errorscan ve speed map tarama sonuçları (ki gönderdiğiniz ne kadar iyi olmuş, ben hatırlatmadan gönderdiğiniz ve beni pek çok olasılığı düşünme zorunluluğundan kurtardığınız için ayrıca teşekkür ederim) diskte bu nedenden ötürü bir sıcaklık artışının pek olası görünmediğini bize söylüyor. Sizin durumunuzda kasa içerisinde yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğu akla gelen ilk seçenek olmalı. Bilgisayarınızı kalorifer peteği gibi ısı yayan bir ekipmanın yanında kullanıyor olabileceğiniz gibi kasa içi kirlenme nedeni ile özellikle işlemci yada grafik kartı nedenli aşırı bir ısı artışının sonucuda olabilir. Bu konuyu buradan benim tespit etmem maalesef imkânsız. Umuyorum ki eliniz bu işlere yatkındır, zira az sonra işin aksiyon kısmına geçişte size çok iş düşecek.

    Biz diskin durumuna döner isek; sıcaklık sorunu ile birlikte olağan bir durum olan crc hatası ve beraberinde yine olağan bir hata olan current pending hatası meydana gelmiş. Şahsi düşünceme göre bütün bunlar sıcaklık ile alâkalı görünüyor. Az yukarıda gördüğünüz seeek error değeri normalde 0 olması gerekirken başını alıp yürümüş. Biz nasıl bir yere gittiğimizde kaybolmamak adına bir mihenk taşı belirliyor isek, diskminizin kafası da disk yüzeyinde yerini kaybetmemk için bir referans (zero)/başlangıç noktası kullanır. Disk kafası bu noktayı bulur ve ondan sonra disk yüzeyinde gezinirken aldığı yolu hesaplayarak disk üzerinde hangi noktada olduğunu bilir. Böyle bir hatanın sonucunun kalibrasyon hata iletisi ile birlikte ortaya çıkması beklenirdi ancak elde böyle bir sonuç yok. Bu durumda ikinci oalsılık akla gelmeli. Disk kafası kalibrasyon noktasından sonra arada; "acaba ben yerimi kaybetmiş oalbilir miyim" diye sorgular. Bu sorguyu her iz başında bırakılan küçük bir boşluk ile yapar. Kalibrasyon doğru ise izler arasında gezinirken yer tayin hesaplaması sorunu ortaya çıkıyor olmalı. Ancak bunun içinde sıcaklık dışında herhangi bir neden görünmüyor. Bu hesaplamada yanılmanın en önemli sebebi aşırı sıcaklık yada çalışma esnasında alınan darbedir (veya her ikiside olabilir). Sizde ise, muhtemelen sıcaklık ile genleşen disk yüzeyi nedeni ile okuyucu kafa her iz başındaki disk yer konumlama bilgisini hesaplamada sorun yaşıyor. Current pending hatası bir izin okunamadığını belirtmiş. Normal şartlar altında diskte bir bozulma olduğunu düşünürdüm (fiziksel manada bir aşınma/bozulma) ancak sıcaklık sorunu ile birlikte düşünüldüğünde ve hatanın yalnızca 1 defa algılandığıda göz önüne alındığında genleşme neticesi oluşan geçiçi bir durum olarak değerlendirmek pekde yanlış olmaz (en azından yeni bir veri olmadan bu yönde olumlu düşünmek gerekir). HArdware ecc hatasının current pending ile ilintili olduğunu düşünüyorum ve az evvelde belirttiğim üzere bu hatalar üzerinde şimdilik iyimser düşünüp geçici olduklarını varsayıyorum. Sıcaklık sorununu düzeltince bunlarda işlevselliğini yitirecektir umarım.

    Bence bütün sorun sıcaklık nedenli ve sıcaklık kontrol altına alındığında ya normale dönüş sağlanacaktır yada anormal durumun ilerleyişi son bulacaktır. Yine de crc hatasını dikkate alıp güç kutusunun durumunuda gözlemlemek yerinde olur. Tüm gözlemler neticesi sıcaklık kontrol altına alındıktan sonra current pending hatasınıda ayrıca takip edip durumu gözlemlemek de yerinde olacaktır diye hatırlatayım.

    Öncelikle bilgisayar kasası iç sıcaklığını ölçmeniz gerekiyor. Bu iş için hwmonitor adlı programı kullanabilirsiniz. Bu program ayrıca güç kutusundaki voltaj değerlerinide gözlemleyebilir, böylece ayrıca bir program kullanmanıza gerek kalmaz ancak minik bir hatırlatma yapayım. Bu ölçümler program tabanlı oldukları için eksik, fazla, hatalı çıkabilirler. En doğru sonuçlar uygun ekiplamn ile son kullanıcı çıkışı ölçüm değerleri olacaktır diye belirteyim (klasik avometre ile ölçüm). Ayrıca Hwmonitörün deneme sürümleri her sıcaklık ve voltaj değerini göstermeyebilir diye de belirtmiş olayım, bunun için tam sürüm kullanmaı gerekebilir. Bu veya buna benzer bir program vasıtası ile kasa içi sıcaklığı ve güç kutusunun (powersupply) boşta ve yük altındaki durumunu ölçün. Bu ölçümler neticesi size bir fikir verecektir. Kasa içi sıcaklığı arttıran nedeni örtadan kaldırınca disk sıcaklığıda normalae dönecektir diye düşünüyorum ancak ola ki bir düşüş yaşanmaz ise veya daha ferah bir ortam olsun diskim bana daha sağlıklı ve performanslı hizmet etsin diye düşünürseniz disk önüne (muhtemelen kasa önü panelinde böyle bir yuva mevcuttur) koyacağınız ekstra bir fan buna yardımcı olacaktır. Beraberinde güç kutunuzuda test edip yükte ve boşta olmak üzere iki durum içinde bir sorun yok ise işlem yapmaya gerek olmayacaktır yinede ekonomik durumunuz uygun ise doğrudan disk güç/data kablosunu (olaki kasa içinde fazladan bir güç çıkışı yoksa diye, varsa zaten bununla takas edersiniz) değiştirebilirsiniz. Ayrıca, bir silgi vasıtası ile disk üzerindeki bağlantı kısımlarını silip, akabinde bir miktar karbonat ve sert kıllı bir firça ile (eski bir diş fırçası işinizi görür) bu kısımları temizleyip, nihayetinde saf alkol ile son temiziliğinide gerçekleştirip yeni güç kablonuzu bu şekilde kullanmanız daha iyi sonuç elde etmenize yardımcı olacaktır.

    Aklınıza takılan, kafanızı kurcalayan, anlamadığınız, takıldığınız veya herhangi bir şey olursa yardımcı olmaya çalışırım. Geçmiş olsun, kolay gelsin.


    NOT: Bu müdahale neticesi current pending ve airflow hataları silinmeyebilirler. Bu hataların tamamı ile ortadan kalması için tam format atmak ve/veyaya smart tablosu sıfırlaması yapmak gerekebilir. Hatalar ilerlemedikleri sürece fazla takılmamak gerekir.

    NOT 2: Speed map ve errorscan taramaları son derece net, temiz sonuçlar verdikleri için ayrıca değinmeye gerek görmedim.


    @samet338



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 17 Aralık 2017; 18:14:12 >
  • vecihi11 V kullanıcısına yanıt
    Çok ayrıntılı bakamadağım için derinlemesine bir girişi sonraya bıracağım ancak dikaktimi çekti siz refurbished ürün deyince. Disk on bin saat üzerinde bir kullanıma sahip, diski yeni satın almadınız değil mi ? Ya da diski size yeni ürün diye satmadılar değil mi ?
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    1.5 sene önce mecbur kaldığım için (bilgisayar acilen lazımdı) bir mahalle bilgisayarcısından almıştım. Refurbished ürünler bozulup garantiye gönderilerek tamir edilen ve tekrar piyasaya sürülen diskler değil mi? Yani sıfır disk şartlarını sağlayacak şekilde tekrar satışa çıkarılan diskler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vecihi11 -- 17 Aralık 2017; 18:48:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • vecihi11 V kullanıcısına yanıt
    Speed map testi bloğun okunma hızını içeriyor, o blok üzerinde yazılmış dosyanın okunabileceği maksimum hıza göre renk alıyor. Windows ya da başka bir işletim sistemi ile ilgisi bulunmuyor kısacası. O nedenle hızlı bul özelliğini kapatmış olmanız ile bir ilgisi yoktur. Ancak test esnasında aynı blok üzerinden bilgi akışı istenmiş ise böyle durumlar ortaya çıkabilir. Şöyle düşünün; önünüzde 10 tane şeker kutusu var ve bir hız testi yapılıyor, her kutudan en hızlı şekilde şeker almanız isteniyor. Test esnasında her kutudan 1 adet şeker almanız gerekirken bir arkadaşınız kendisi için de 1 adet şeker vermenizi istiyor. Daha önce X kutusundan 1 sn de şeker alabiliyor iken yeni bir test esnasında hem test için hem de arakdaşınız için X kutusundan birer şeker almaya çalışırsanız 1 sn de her iki işlemi gerçekleştirebilir misiniz? O yüzden testlerin en sağlıklı sonuç vermesi için yedekte iken test yapılıyor olması uygun olacaktır ama bu kadar lüks kimde var ki diskimizi yedeğe bağlayıp bu şekilde bir fotoğraf çekebilelim.

    Evet, sizinde bahsettiğiniz gibi bozulup, garantiye gönderilerek tamir edilen ve tekrar piyasaya sürülen diskler olduğu gibi, müşterinin memnun kalmaması, müşterinin iade etmek istemesi ama satıcının kabul etmemesi nedeni ile tüketici yasasının; "satın alınan ürün 1 yıl içerisnden 3 den fazla aynı arızayı yaparsa.." şeklinde ki durumu lehine kullanmak için olmayan bir arızayı varmışcasına inat etmesi (yani aslında hiç bir arızası olmadığı halde garantiye 3 defa gönderip durumulehine çevirme işi) gibi farklı durumlar ndeni ile de gitmiş olma ihtimali bulunabilir. Ben hard disk tamiri yapan bir servis bilmiyorum şu vakite kadar. Bel ki üretim yerinde devre kartı değişimi yapıyor olabilirler ama bu da pek mantıklı gelmiyor kulağa. O yüzden tamirden ziyade müşteri memnuniyeti veya malum yasanın snetilmesi nedeni ile iade bir disk daha yüksek olasılık olacaktır diye düşünüyorum. Bence garantisi sağlandıktan sonra, faturası kesilip, diğer güvencelerde sağlanıyor ise daha düşük bir fiyat ile alınmasında hiç bir mahsur yoktur ki bulursam kendimde bu tür bir ürün rahatlıkla alırım.
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Anladım. Disk hakkındaki diğer değerlendirmelerinizi de bekliyorum. Tabi müsait olunca.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • vecihi11 V kullanıcısına yanıt
    Gönderdiğiniz resim sırası ile ben bildiklerimi yazayım, akabinde de kişisel yorumumu ekleyip yazıyı sonlandırayım diye düşündüm.

    Errorscan taraması temiz çıkmış, herhangi bir uyarı bulunmuyor. Sadece performans maksatlı değerlere baktım. Bir kaç kardeşinin test sonuçlarını bulmak mümkün oldu. 2 saat 45 dakika test için biraz uzun bir süre ki akrdeşlerinin ortalaması 2 saat civarı, ayrıca okuma hızıda göze batıyor ki onun ortalaması da 90 mb/s civarı. Diskte bir miktar düşük performans söyleminizin sanki haklı yönleri varmış gibi görünüyor ama biz yolumuza devam ediyoruz.

    Orada ki 40 santigrad derece bu mevsimde insanın gözüne takılıyor ☃.

    Speed map haritasını daha evvel konuşmuştuk. Aralardaki kırmızılıkların nereden kaynaklı olduğuna bakmak için benchmark ve health için yola devam.

    40 Santigrad derece durmadan gözüme takılıyor. Şu anda kaç santigrad ile çalışıyor acaba disk ?

    Benchmarka geldik. Kardeşlerinin değerlerine göz atıyorumda sizdeki değerlere oldukça yakınlar ancak sizdeki kadar mükemmel bir değere yaklaşamamışlar henüz. Okuma hızı eğrisi muntazam görünüyor, arada bir kaç dip noktası var ama teyide muhtaçlar (kabaca 2.500 blok olduğu düşünüldüğünde neden hesaplamadığımı umarım anlarsınız). Okuyucu kafaya ait bir sıkıntı emaresi yok. Maksimum-min ve avarage değelerinin kardeşlerine nazaran çok daha iyi olduğunu söylemiştim. Access time, burstrate ve cpu değerleride iyi görünüyor➀. Hatta cpu coşmuş desek yeridir➁. Bu kısımda göze batan ikinci şey (şu 40 santigrad dereceden sonra yani) access time sarı noktalanması olmuş. Nerede ise grafiğin her yanına saçılmışlar ama hoplayıp, zıplayıp eninden sonunda 14.8 ms gibi muhteşem bir değere ulaşmışlar➂. "Okuyucu kafa park yerinde, elektrik geldi ve park yerinden çıktı, disk yüzeyi üzerine geldi, komut işlemciden kafaya ulaştı ve track üzerindeki 4/8/16/64 kb vs gibi bir veriyi okumaya başladı" işlem bitti. İşte accestime bu süreyi söylüyor. Kabaca 15-16-17-18 ms bu kapasitedeki bir disk için makûl değerler olur. 14.8 ms hayli iddialı bir değer, hele ki sizdeki gibi bazı kısımlarda noktalar olağan sınırın öte yanına geçmişler, ki geçemeseler acces time kaç çıkarmış Allah kerim. Bu da demek oluyor disk uçup gidiyor. Bu kısmı toparlar isek; benchmark da bir kaç noktada (kabaca 310-385-460 gb dolaylarında) performans düşüklüğü görünüyor. Errorscanda hata olarak algılanmasalarda speed map haritasında sanki bu değerlere yakın kısımlarda peformans düşüklüğü onaylanmışa benziyor ancak tek tek hesaplanmaları gerek ki kesin bir netice söyleyebilelim ancak yukarıda da zikrettiğim gibi 2.500 kadar küçük noktayı tek tek saymayı gözüm kesmediği için kabaca değerlendiriyorum. Yapılması gereken bu diski yedeğe alıp speed map testinin yeniden icra edilmesi olmalıdır ancak bu diski kim sökecek, bu bilgisayara ikinci bir disk nereden bulunacak ve sisteme takılacak, bulunsa da bu diske kim geçici bir sistem kurup 2 saat 45 dakika errorscan taraması yapacak (benchmark onun yanında su gibi kalır, hepi topu 3 dk sürer o yüzden adını bile anmıyorum), sonra sistemi döküp tekrar eski haline getirecek sorularına makul bir cevap bulmak ne kadar mantıklı olur diye düşündürtüyor insanı. Ondan sonra oturup 2.500 kadar minik hücreler,4-5 defa kadar tekrar tekrar sayılıp benchmark grafiği ile karşılaştırılıp yüzey hakkında daha isabetli bir görüşe varılabilir. Sıradaki tabloya doğru yola çıkalım.

    Extra test yapıp iops değerlerini belirlemeniz değerlendirme açısında iyi olmuş ancak burada bir sıkıntı var ki üreticiler böyle performansa netlik getirecek testleri yapmaktan imtina ederler ki , ne rezil bir disk çıkarttıkları ortaya çıkmasın. Kullanıcılarda bu tür testlerin yapılma amacını pek bilmedikleri için midir yoksa değerleridnirecek durumda olmadıklarından mıdır bilmem pek yapmazlar. Bu yüzden bu değerleri birebir karşılaştırma imkânı nerede ise hiç olmaz. Ben eşdeğere yakın bir disk olarak stdm003 model ile karşılaştırma yaptım (normal olarak birebir birbirinin muadili değiller ancak elde veri kısıtlı olunca mecbur kaldım). IOPS, kabaca saniye başına yapılan işlem olarak tercüme edilebilir sanırım.

    Şu hali ile dm003'ten kabaca %30-40 kadar daha düşük bir performansa sahip olduğu görülebiliyor.

    Arada sıcaklığımızın 39 sandigrad dereceye inmesi iyi olmuş.

    Keza randomaccess sonuçlarınıda yine bir stdm003 model (az önceki diskin aynı model ve sürümü) ile karşılaştırdım ki sorun teşkil etmesin. Extra testlerde %30-40 düşük performans ile sınıfta kalan Hitachi hds721010cla630 nedendir bilinmez➃, access time testinde tozunu yutturmuş stdm0003 diske. Access time verilerine bakarsak Hitachi kabaca %10-15 oranında daha performanslı görnüyor. Sıradaki sekmeye doğru gidiyoruz...

    Health sekmesinde ilk göze çarpan bir uyarı oluyor maalesef. Tek başına olması bir nevi teselli. Nereden kaynaklanıyor diye diğer verilere geçiyorum. Ancak buralarda neden kaynaklanabileceğine dair bir cevap bulunmuyor. Ancak spin up time da oldukça kabarık bir değer olması disk motorunun operasyonel hâle geçmekte sıkıntı yaşadığını belirtiyor. Bu da muhtemele güç arızasından kaynaklı gibi. Bu durumda arızanın disk içinden değil de disk dışı kaynaklı olma olasılığı daha yüksek gibi görünüyor. Uyarı kabaca dillendirirsek diske gelen güçte sorun yaşandığını belirtiyor. Buna neden, kabloda bir kırılma, temassızlık olabileceği gibi yetersiz güç kutusu da olabilir. Durumu derinlemesine araştırmakta fayda var ki her halûkârda diske ve bilgisayara zarar veriyor. Güç kutusu için Hwmonitor, Aida64 gibi programlar işinizi görecektir. Dikkat etmeniz gereken nokta deneme sürümleri her değeri yansıtmıyor, ayrıca testleri önce boşta sonrada yük altında yapmanız olacaktır diye hatırlatayım. Sonuçları değerlendirmede sorun yaşarsanız buradan paylaşabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Maddi sıkıntınız yok ise güç kablosunu da değiştiriniz. Beraberinde, soketlerin disk yüzeyine gelen kısımlarıda kararmışlar ise yukarılarda bir yerlerde ki yazılarımdan bir kaçında belirttiğim gibi temizlemeniz uygun olur (emektar bir diş fırçası, karbonat, saf alkol vs). Bu girişimlerden sonra neticeye bakılıp gerekirse yeni bir yol haritası çizilebilir, şimdilik bu sorun için yapılabilecekler bunlar.

    Performans ve kişisel yorum kısmına geçersek:
    Hıtachi'ye göre 11715 saat kullanıam rağmen diskin performansında zerre miktarınca bir düşüş yaşanmadığı gibi, disktede zerre miktarınca bir sorun bulunmamakta. Şimdi uzun uzadıya yazamaktan üşeneceğim için kusuruma bakmazsınız umarım. Kısaca diskini göklere çıkartıp yüceltmek için yazılmış bir smart tablosuna baktığımızı söyleyebiliriz. Bu durumda bu smart tablosundan çıkıp önümüze serilecek verilerin doğrulukları tartışılır. Yani bu sart tablosundan ne kasaba olur nede köy. Smart tablosunun bu halini görünce diğer performans testlerinde neden tırt çıktığı üç aşağı beş yukarı belli oluyor. Bence, bazı performans verilerini şişirmişler. Tabi burada şu durum ortaya çıkıyor: Tamam bazı veriler şişirme ama diskte güç sorunu dışında bir arıza gözlemlenmiyor. Bu arızanın diskin performansına etkisi belirsiz. O nedenle sorun çözüldükten sonra performansını yeniden değerlendirmeniz yerinde olacaktır. Access time, cpu gibi veriler uçuk kaçık olmuşlar ama iops değerleri üzerinden doğruya yakın bir yorum getirilebilir diye düşünüyorum ama burada da diskin kardeşine ait bir test olmaması devreye giriyor. yinede eşdeğer rakip bir model ile (stdm003 uygun olur) kıyaslamak belirli bir doğrulukta sonuç verecektir. Şayet sorunu çözdükten sonra yeni bir test daha yaparsanız tekrar karşılaştırma yaparız.

    Birde kullanıcının beklentisi sorunu var tabi. Bunu ölçmenin yolu maalesef yok. Yani, kimisi için varacağı noktaya gitmek kâfi iken kimisi aynı noktaya 50, kimisi 30, kimisi de 10 dk gitmek ister. Bunu bir test ile ölçmenin yolu yok. Sizi çok üzüyor ise maddi imkân çerçevesinde SSD alımı düşünülebilir.

    Diskte bir sıcaklık problemi varmış gibi bir izlenim edindim. Hwmonitor yada Aida64 ile (yada benzeri bir program) ölçüm yaparken buda ortaya çıakcaktır diye tahmni ediyorum. Sonuçlara göre bir ekleme yapılabilir.

    Ayrıca diskinize çok kötü davranmışsınız. 11.000 saat civarı çalışan bir diskte 2.000'ni aşkın resetleme bunu doğrular nitelikte. Bu kadar ani güç kesintisinin diske zarar vermemesi imkânsız ancak smart tablosundaki bu aşırı şişirme, zararın boyutlarını da perdeliyor diye tahmin ediyorum. O nedenle zararın resmini çizmek pek olası değil. Diskinize daha özenli davranmanız mevcut zararı geri döndürmez ama kalan ömründe size daha performanslı hizmet etmesi olarak dönecektir diye bir hatırlatmada bulunmak isterim. Benden bu kadar, aklınıza takılan, benim unuttuğum bir nokta olursa bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalışırım. eçmiş olsun, kolay gelsin.


    ➀ Kardeşlerine ait testlerde maalesef access time, burstrate ve cpu değerleri yok. O yüzden bu değerleri karşılaştırma yapamıyorum. Üretici firmanın değerleri için baktım ancak HGST firması bu diski üretmediği konusunda ısrarlı. Diskin onlara ait olduğunu bilsekde onlar bu disk hakkında bir bilgiye sahip olmadıkları için elimiz boş maalesef.

    ➁ Genelde diskler belirli bir cpu muhtaçlığı duyarlar. Öyle delikanlı gibi çıkıp; "ben hiç bir cpu'nun gücüne muhtaç değilim" diyecek klasik döner disk çıkmamıştır bu güne kadar. 0.9 Değeri hakikaten çok komik olmuş. Bunların ana nedeni kendi disklerini övüp övüp övüp övüp övüp övüp, şu övmeyi bir türlü bitiremeyen zevzek disk üreticilerinin saçma sapan değerler katıp disklerinin muhteşem ötesi bir performans sunduğu izlenimi vermek çabası diyebiliriz. Kof bir cpu muhtaçlığı değeri olarak düşünmek daha akla, mantığa yatkın.

    ➂ Nasıl ulaşmışlar o kısım muallâk. Devlet sırrı olabilir, zira buna dair bir bilgiye ulaşamadım.

    ➃ Bu işte bir hin oğlu var ama bakalım ne çıkacak. Görünen o ki smartın verdiği değerler ile gerçekte çıkan değerler aynı değiller. HITACHI'deki muhteremlere bakarsak bu disk ortalama 200.000 saat kadar çalışacak kadar mükemmel.

    NOT: Bu kadar uzun yazıda imlâ hatalarım olmazsa olmazdı sanırım. O kadarı Kadı kızında da olurmuş mu desek bilemedim...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 27 Aralık 2017; 2:52:54 >
  • routemaster kullanıcısına yanıt
    Diskin benchmark, errorscan ve speed map taramalarını da gönderi misiniz ?

    Sanıyorum ki WD Blue için bir yanlış anlaşılma olmuş. Belki okuduğunuz yazı eski tarihli de olabilir. Wd Blue oldukça güzel bir disktir, keza Green serisi de öyledir. Almayın demiş olabilir miyim bilemiyorum, muhtemeldir ki söylemiş olabilir ancak evvelinde veya akabinde bir açıklaması vardır muhakkak diye düşünüyorum. Belki o zamanki cahilliğimden, unutkanlıktan, vakitsizlikten eklememiş olabilirim diye küçük bir eklemeyi şimdi yapayım.

    WD Blue için durumu düzeltmekle başlayayım. Oldukça performanslı bir disktir ve alınmasında bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Şayet alınmaması üzerine bir yazım varsa mani olduklarımdan özür diler hatayı düzeltirim. Wd Green içinde aynı düzeltmeyi kısaca yapıp geçeyim.

    Yazıları ne zaman yazdığımı anımsayamadım ancak 2012-2013 yılı öncesi blue disklerdeki arıza oranı Seagate disklerden çok fazla idi diye anımsıyorum. Belki bu durum üzerine bir yazımda bu duruma istinaden alınmaması yönünde bir telkinim olmuş olabilir. Ancak bu tarihlerden sonra bu disklerdeki hatalar düzeltildi ve yeni gelişmeler ile güçlendirilip performasnları ile göz doldurmaya başladılar. Öyle ki bu yeni değerler ile performans serisi olan ve o zaman nerede ise 2 katı bir fiyat farkı ile satılan 5 yıl garantili Black serilerinin bile önüne geçtiler. WD'nin, yaptığı bu hatayı anlayıp düzeltmeside 7-8 ay kadar almıştı .

    Keza Green diskler de o yıllarda piyasada çokça yüzünü göstermeye başlamıştı. Ciddi bir fiyat farkı nedeni ilede uyanık geçinen, art niyetli pek çok satıcı müsvettesi tarafından da sistem içine ve disk kutusuna takılıp kakalanmıştı. Green de güzel bir disktir, bozulma oranıda makul seviyelerdedir ancak bu diskler düşük performanslıdırlar. Bu onların bir hatası yada arızası değildir tam aksine olağan şekli budur. O yıllar, enerji tasarrufu dingilliğinin estiği yıllardır. İntel'in bu saçma sapan saplantısına uyarak WD de enerji tasarruflu Green serilerini çıkartmış ama her nasıl oluyor ise, bu disklerin nasıl olurda enerji tasarrufu yaptığını biz alıcılara anlatmayı unutmuştu. Bu diskler enerji tasarrufu yapabilmek için pek çok performans değerlerinden ödün vermek durumunda kalmışlardır. Bu nedenle de klasik ev, ofis kullanıcısının kullanımına uygun olmazlar. Ancak harici/ikincil disk olarak depolama, sadece internet gezintisi, basit word, power point gibi dosya derleme programların kullanımını içeren mini işlemcili notebooklar (atom/apu gibi) bu disklerin kullanım amacına uygun olacaktır. Muhtemelen bu diski almayın dediğim yazı bir konuya istinaden bu duruma ışık tutması için söylenmiştir diye tahmin ediyorum. Umarım bir yanlışı yada yanlış anlamayı bu şekilde düzeltmişizdir.

    Uzun süredir teknoloji haberleri okumuyorum vede takip etmiyorum, o nedenle bir marka model önerisi yapamayacağım. Belki forumun "donanım önerileri" bölümünde size bu yardımı yapacak birileri olabilir diyebilirim ancak.

    Disk için gerekli testleri atarsanız bilebildiğim kadarını bende sizinle paylaşırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 27 Aralık 2017; 4:22:56 >
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Öncelikle incelemeye vakit ayırdığınız için ve de gerçekten detaylı bir durum raporu yazdığınız için teşekkür ediyorum. İlk olarak diskin kendim çektiğim fotoğrafını göndererek başlayayım. Belki değerlendirmenizde yardımcı olur.

     Hdtune disk değerleri değerlendirme?

    Güç kablosu dediğiniz PSU'dan HDD'ye giden sata güç kablosu değil mi? Kullandığım PSU kaliteli ve daha 1 yılını bile doldurmamış bir psu (Seasonic 620W 80+ Bronze S12II). Ama yine de öneriniz üzerine diske psu'daki diğer sata güç kablosunu taktım.

    Reset sayısının fazla olmasını da şöyle anlatayım: Ben işlemciyi oc'li kullanıyorum ve bu nedenle de BIOS'tan bazı ayarlarla oynamam, kapatmam gerekiyor. Core Performance Boost (CPB) ayarı kapalı olduğundan sistem güç tuşuna bastığımda hemen başlamıyor. İlk önce kısa süreliğine fanlar dönüyor, sonra sistemin elektriği kesiliyor ve bundan sonra normal olarak boot ediyor. Araştırdığım kadarıyla bu gigabyte anakartlarda özellikle oc yapıldığında olan bir durummuş (Sistemin stabilitesini kontrol etmek için böyle bir prosedür uygulanıyormuş). Ama gigabyte bunu bir sorun olarak görmediğine göre herhalde endişe edecek bir durum yoktur. Yani HDD, benim normal olarak çalıştırdığım her açılışı reset olarak algılamış.

    Şimdi diğer sata güç kablosunu taktıktan sonraki test sonuçlarını paylaşıyorum:

     Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vecihi11 -- 27 Aralık 2017; 14:19:22 >
  •  Hdtune disk değerleri değerlendirme?
     Hdtune disk değerleri değerlendirme?
     Hdtune disk değerleri değerlendirme?
     Hdtune disk değerleri değerlendirme?

    Hocam laptobum 2011 yılından kalma.Bugüne kadar bir arıza vermemişti son bi kaç haftadır anlık donmalar oluyor.Bu bilgisayar boştaykende youtube vs takılırkende oluyor.Aslında tam anlamıyla donmuyorda sanki çok ağır bir işlem yaparmış gibi kasılıyor bilgisayar ama chromeda sayfalar arasında geçiş falan yapılabiliyor.Şimdilik herhangi bi veri kaybım ya da ulaşamadığım bi dosya olmadı ama harddiskten şüphelenip tarama yapınca bu durumla karşılaştım.Bu harddiske yapabilecek birşey varmı acaba ? Teşekkürler
  • Disk 2009 dan kalma. Oyunlarda yükleme süresi bazen aşırı uzuyor, özellikle ramin yetmeyip diskten okumaya başladığı oyunlarda durum felaket oluyor. İlk 10 dakika hiçbir sorun olmuyor. Benchmarkta da öyle sanırım ama yarım saat sonra çok yavaşlıyor, disk yorulma dediğimiz tabir bunlarda da var sanırım yorumunuz nedir ?

     Hdtune disk değerleri değerlendirme?

     Hdtune disk değerleri değerlendirme?

     Hdtune disk değerleri değerlendirme?

     Hdtune disk değerleri değerlendirme?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi B-2 Spirit -- 2 Ocak 2018; 18:42:1 >
  • Selam.
    Okuyucu kafa manyetikliği diye kastettiğiniz, kolu hareket ettiren bölümde iki tane neodyum mıknatıs oluyor. Onların manyetikliği mi?

    Bu arada HD Tune değerlerim nasıl? Disk 6 7 yıllık, Hitachi 5K500 serisi 500GB
    Smartı anlayabiliyorum biraz ama grafikler karışık geliyor.

     Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme? Hdtune disk değerleri değerlendirme?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 12 Ocak 2018; 13:45:16 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.