Şimdi Ara

HDMI 1.3 ne kadar gerekli?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bugünlerin çok popüler konusu HDMI 1.3 ve onu destekleyen cihazlar. Bu yeni versiyon HDMI 1.3 ne kadar gerekli? Beklemeye veya bunun için şimdiden alacağımız cihazlara fazladan para ödemeye değer mi? Forumda bazı arkadaşlarımız bunu neredeyse SD’den HD’ye geçiş gibi bir devrim olarak nitelendiriyor.

Dijital medya konusunda uzmanlaşmış biri olan Chris Lanier’ın ilginç bir yazısına denk geldim ve sizlerle paylaşmak için çevirdim. İngilizce bilenler için link:

http://msmvps.com/blogs/chrisl/archive/2007/02/08/556917.aspx

Cnet’in editörü John Falcone’un da aynı içerikte bir yorumu var. Benzer şeyler olduğu için bunu çevirmedim. İlgilenenler için onun linki:

http://reviews.cnet.com/4520-10166_7-6678689-1.html?subj=whatsnew&part=rss&tag=rss.whatsnew

Yararlı olması dileğiyle.

HDMI 1.3 destekleyen cihaz almak adına beklemekte olan biri varsa vazgeçsin ve hayatına devam etsin. Bunun gereksiz olduğunu düşünüyorum.

HDMI 1.3 ile gelen en önemli yenilikler “derin renk” (deep color) ve receiverınız tarafından çözümlenmek üzere yeni ses kodeklerini (Dolby TrueHD, DTS-HD vb.) gönderebilme yeteneğidir. Daha önemsiz yenilikler ise daha iyi ses-görüntü (dudak) senkronizasyonu ve bant genişliğinin 4.95Gbps’den 10.2Gbps’ye yükseltilmesidir.

Bir çok insan HDMI 1.3’ü destekleyecek ürünleri almak için bekliyor. Fakat HDMI 1.3’ün ne kadar yararlı olduğu ya da olmadığı konusunda bir kaç gerçeği öğrendikten sonra bundan kolayca vazgeçebilirsiniz.

Söylediğim gibi 2 önemli eklenti “derin renk” desteği ve yeni ses kodeği desteğidir. “Derin Renk” 30 bit, 36 bit ve 48 bit xvYCC renk desteği demektir. Teoride çok önemli bir yeniliktir. Ancak pratikte, bunu destekleyen medya bulunmamaktadır. HD-DVD ve Blu-ray desteklemez. Bu da demektir ki, HDMI 1.3’e uygun medyanın yaygınlaşacağı zaman ancak videonun IP aracılığı ile kiralanacağı zamanlar olacaktır. Diğer yandan, eğer bu durum sonraki durak ise, bu medyayı yayınlayan kuruluşların ekstra renk uzayını mümkün kılmak için bant genişliğini harcamaları mümkün değil. Kablo, uydu ve herhangi bir başka yöntem de bunu desteklemeyecek. Oyunlar, PS3 ve PC bu işin çalışabileceği ortamlar. Bu bile kocaman bir soru işareti. Sadece “derin renk” adına bir ekran almak için kendinizi kasmayın. Para ve zaman israfından başka bir şey değil.

Ses kodeklerine gelince, hem HD-DVD hem de Blu-ray arttırılmış ses kodekleri desteği içeriyorlar. TrueHD ve DTS-HD gibi yeni kayıpsız kodekler HD-DVD ve Blu-ray medyalarda kullanılabiliyor. Şu an itibariyle HDMI(<1.3) ve SPDIF’ın bu kodekler için kapasitesi yeterli değil. Bu nedenle teoride, HDMI 1.3 destekleyen bir player’a ve receivera sahip olduğunuzu varsayarsak recieverınız bu kodekleri çözümleyebilir. Ancak pratikte bu da işe yaramaz. “Gelişmiş” içerikle yazılmış HD-DVD ve Blu-ray’ler playerı, ses kodeğini kendi kendine çözümlemesi için yönlendirecekler. Bu da maceranızın çok kanallı bir PCM ses akımı ile sonlanacağı anlamına gelmekte. Ki bunu 1.3’ten küçük olan HDMI da gayet düzgün bir şekilde becerebilmektedir (ve bir çok playerın bunu DTS’e çözümleyip SPDIF üzerinden gönderebildiğine inanıyorum). Neredeyse bütün HD-DVD’ler bunu yapabiliyor, Blu-rayler de onları takip ediyor.

HDMI’da hiç bir zaman ses-görüntü senkronizasyonu bozukluğu ile karşılaşmadım. Eğer karşılaşanınız varsa başka bir sebebe dayanıyordur. 1080p24 sıkıştırılmamış video nedir? Yaklaşık 1.2Gbps mi? HDMI bant genişliğinin 4.95Gbps olduğunu dikkate alırsak ses için geriye 3.75Gbps gibi bir alan kalıyor. Bu da hiç fena değil, ne dersiniz?.

1080p ile ilgili soru geleceğinden emin olduğum için hemen belirteyim, HDMI’ın bütün versiyonları 1080p’yi sorunsuz işletmektedir.

Sonuç olarak, HDMI 1.3’e ne için ihtiyacınız var? Hiçbirşey için.

• Belkide Full hd değilde Quad hd miydi Full hd nin üstümü ne onda lazım olur belki..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saheemr -- 24 Mayıs 2007; 13:45:45 >
  • insanların tv almaya niyeti yok bahane edip bekliyorlar işte yok onu bekleyelim bunu bekleyelim. bekleyen beklesin.
  • Şu da bir gerçek, bekleyen daha üst modeli daha ucuza alıyor :)

tabi nereye kadar o da ayrı bir soru
  • Dostum zaten Gbps; gigabyte per second, yani saniyedeki Gigabyte aktarımı :)

200 Gb'lik diski bir saniyede aktarmayı düşünmüyorsan bence yeter de artar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Heavy1 -- 24 Mayıs 2007; 14:50:59 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Heavy1

Dostum zaten Gbps; gigabyte per second, yani saniyedeki Gigabyte aktarımı :)

200 Gb'lik diski bir saniyede aktarmayı düşünmüyorsan bence yeter de artar

Teşekkürler Heavy1, bunu izah etme zahmetinden kurtardın beni. 1 cümlede bitirmişsin.

Selamlar.
  • <sevgili Aksesuas, verdiğin bilgiler için teşekkürler.Araştırma yapıp yazmışsın.Faydalı bilgiler herkese yardımcı olacaktır.Ancak forum içerisindeki bazı kişilerin sd den hd ye geçiş gibi gördükleri yorumunu üstüme alıyorum.
    1.3 cihazlar diğerlerinden pahalı değil sonuçta.Örneğin 1.3 lü samsung M8xx serisi çoğu rakibiyle aynı hatta bazılarından ucuz bile ...
    neyse sadece 13. için tv beklemek elbette yanlış olur.AMa henüz almak isteyenlerin 2-3 ay içinde alacak olanların 1.3 leri hazır piyasadayken tercih etmeleri de doğru olacaktır.Elbetteki lcd lerdeki 1.3 hdmi daha verimli olmaktadır.Sonuçta deeper color için görüntü sağlayıcı destekleri önemli mesela ps3 yada panasonic yeni bluray player gibi...
    En son ps3 de yarın piyasaya sürülecek olan 1.80 firmware yazılımda normal dvd lerin 1080i ye upscale i iyileştirlmiştir.1.2 hdmi lardaki upscale oranı normal dvd ye göre %25-30 iken, 1.3 bağlantıda %35-40 arasında olmaktadır.Kaynak:www.blu-ray.com

Tekrar yazıyorum, yazdığınızı tenkit etmek yada sorgulamak için değil aksine teşekkür ederek ve kendi yorumumu ekleyerek yazıyorum.
    Kalın sağlıcakla, sevgiler saygılar

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkürler bilvarch,

Forumda bazı arkadaşlar bu işi neredeyse SD'den HD'ye geçiş kadar büyük bir devrim gibi görüyor derken bir eleştiride bulunmadım. Bu nokta yanlış anlaşılmasın. Bu bir görüştür ve bu görüşte olan arkadaşlar var bu forumda. Biri de siz olabilirsiniz. Buna saygı duyarım.

Çeviri karşı görüşü içeriyor. Ki ben de bu düşüncedeyim. Yani yukarıdaki görüşe katılmıyorum.

Upscale konusunda HDMI 1.3'ün avantajları ile ilgili verdiğiniz bilgilere ayrıca teşekkürler.

HDMI 1.3'lü cihazlar daha pahalı satılmıyor demişsiniz. Bence öyle değil. Bu özellik cihazlarda kocaman harflerle belirtiliyor ve eminim fiyata yansıtılıyor. Üretim maliyetinden dolayı değil. Yeni ve tercih sebebi bir teknoloji olduğu için. Aralarında sadece HDMI 1.3 farkı olan, gerisi tıpatıp aynı, aynı marka 2 ürün bulma şansımız olsa fiyat farkını eminim görürdük.

Selamlar.

• sanırım şu HDMI 1.3 kavgamız olmuştu bir kişiyle,onu kastediyorsunuz Akseaus
  • Akseaus kardeş çok yararlı bilgiler vermişsin ellerine sağlık. çok teşekkürler..............
  • quote:

Orjinalden alıntı: ChordSolo

sanırım şu HDMI 1.3 kavgamız olmuştu bir kişiyle,onu kastediyorsunuz Akseaus

O arkadaş marjinal biriydi Chordsolo. Üslubu ve anlatımıyla pek tasvip etmemiştim kendisini. Bunu yazarken o aklıma gelmedi. Yani kastettiğim o değil.
  • quote:

Orjinalden alıntı: atokgozlu

Akseaus kardeş çok yararlı bilgiler vermişsin ellerine sağlık. çok teşekkürler..............

Rica ederim. Faydalı olduysa sevindim.
  • Sorun değil.Sonuçta hepimiz burada birşeyler paylaşıyoruz ve diğer arkadaşların faydalanmasını istiyoruz.Sizler gibi seviyeli insanlarla yazışmak ve tartışmakdan gurur duyarım.Tartışmak ve olaylar karşısında yorumda bulunmak en medeni harekettir.Ülkemizde her nekdara tartışma denildiğinde kavga ve söz dalaşı anlaşılsada...

Tekrar yazıyorum sizlerle tartışmak bana mutluluk veriyor ve bilgilerimi dahada arttırıyor.Eminim bu hepimiz için böyledir.

Seviyenize, saygınıza ve anlayışınıza teşekkürler...
    Kalın sağlıcakla...
  • bende akseaus üstadımla aynı görüşteyim
    Şahin marka otomobillerde bir dönem yapılan ufak bir eklentiyle yeni model oluşturup yeni fiyata satmaya benziyor

Şu an pratikte bize sağlayacağı bir fayda yokken fazla fiyat ödemek mantıksız
    Aynı fiyata bulduysanız elbette tercih nedenidir
    fakat bu da Türkiye şartlarında pek mümkün değildir.

Selam ve Dua ile...
  • quote:

Orjinalden alıntı: plantamax

arkadaşlar yerimi bilmiyorum ama KDS55A2020 MODELİ HDMI WERSİYONU KAÇ bilen warmı yada kaç olduğunu bulabilecek bu model KDS55A2000 DEN sonra çıktı(sanırım 5 ay gibi fark war) özellik update i yapılmış olabilir bunu almayı %90 düşünmeye başladım artık çünkü hem siyah tamamen, hemde 5 ay sonra çıktı update yada geliştirme olmuş olabilir bilen warsa hdmı wersiyonunu(KDS55A2020) yazabilirmi pls

Sony have thoughtfully included two HDMI interfaces with the KDS-55A2020. Two is really the minimum number required with the number of HD sources most consumers have now.

The HDMI (High-Definition Multimedia Interface) is the first industry-supported, uncompressed, all-digital audio/video interface. HDMI technology supports enhanced or High Definition video, together with multi-channel digital audio to provide matchless image and sound reproduction. Sony has not introduced the new HDMI 1.3 standard with this television.
    hdmi 1.3 Değilmiş kardeş.

Diğer taraftan çeviriyi yapan arkadaşımıza çok teşekkürler. Ama bende hdmi 1.3 ün gerekeceğine inanıyorum . Hemen yarın evlenecek ve evine tv almak zorunda olan belki beklemeyebilir ama acelesi olmayan neden beklemesin ki. Dudak eşleşmesi sorununu bir kaç yerde okumuştum (özellikle full hd lerde). Sonuçta bundan bahsedenlerde yorumcular. Ayrıca samsungun SAMSUNG LE-40F71B LCD tv si ,şu an yeni çıkan 40 m serisinden daha pahalıya satılıyor. Sırf bu sebeple, teknomixin ürünü stokta olmasına rağmen 2 hafta 40f71 modeli için beklettiğini görevlilerden duymuştum. Yorumlara katılan herkeze teşekkür ederim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.