Merhaba, Mevcut bilgisayarımda 500gb SSD var ve tüm sistem ve belgelerim bu diskin içinde. Gün geçtikçe bu diski doldurdum ve ilerleyen zamanda da daha yüksek boyutta diske ihtiyacım olacak. Bunun için dahili ikinci bir disk almam gerekiyor. Sistem özelliklerim vs. bunun için önemli mi bilmiyorum ama görüntüye bakabilirsiniz. SSD'mi almalıyım HDD'mi ve f/p disk önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim |
HDD/SSD DİSK ÖNERİSİ

-
-
Amacınız sadece veri depolamak ise (fotoğraf, müzik, film vs) hdd alınmalı. Ssd bi anda bozulup içindekilerle çöpe gidebiliyor. Kullanıma dahil edecek, sürekli veri yükleyip, silecek, işlem yapacak veya oyun gibi amaçlarla kullanacaksan ssd tabi ki. Anakartınızda kaç tane m2 slotu var?
-
-
M2 formunda maalesef takamayacaksınız. Sata ssd kullanabilirsiniz ancak fiyatları m2 kadar yüksek ve daha yavaşlar. 500gblığı kenara ayırıp, 1tb veya 2tb bir model satın alıp tek slotta kullanabilirsiniz. Bu durumda ya 500gblık diski klonlayacaksınız yeni m2ye. Yada temiz kurulum olacak verilerinizi farklı yöntemlerle aktarmak durumunda kalacaksınız.
-
O zaman HDD eklemem daha kolay olabilir benim için, kullanmadığım ve uzun süre kullanmayacağım dosyalarda fazlalaştı, onları hdd'ye aktarabilirim. Şimdi klonlama işine girsem ekstra bir şeyler satın almam gerekeceğini tahmin ediyorum
Ya da bir bilgisayarcıya muhtaç kalacağım, güvenilir mi değil mi bilemeyeceğim
HDD portu olup olmadığını nasıl anlayabilirim. Ayrıca kasa içini açmaktan biraz korkuyorum ama hdd takmak zor bir şey mi. Bir youtube videosuyla halledebilirim umarım. Ayrıca güzel bir öneride bulunursanız çok sevinirim.
-
Sataportu ile bağlantı yapacaksınız. Satın alacağınız hddnin içinden sata kablosu çıkmaz, anakart kutusunun içinde mutlaka vardır bi bakarsınız yoksa ayrıca almanız gerek.
Western Digital Black WD1003FZEX SATA 3.0 7200 RPM
Western Digital Caviar Blue WD10EZEX SATA 3.0 7200 RPM
Seagate BarraCuda ST1000DM010 SATA 3.0 7200 RPM
Seagate BarraCuda Pro ST1000LM049
Toshiba P300 HDWD110UZSVA SATA 3.0 7200 RPM
7200rpm olmalı. Önbellek verilerin daha hızlı bir şekilde okunmasına ve yazılmasına yardımcı olur ne kadar yüksek olursa o kadar iyi. Kardeşimin kasasında seagate 7200rpm 1tb 128mb cache li bi model almıştık. Şikayet etmemişti.
Yerinizde olsam anakartınızdaki pcie x1 girişi içim aliexpress gibi sitelerden m2 dönüştürücü alırım. 500lüğü oraya takar. Anakartın kendi m2 slotuna 1tb model alır geçerdim. En mantıklısı budur.
x1 slotu ekran kartının altında kalacağından aşağıdaki gibi bir ürün kullanmalısınız. Anakartınızın pciex1 yuvası gen2 standardı destekliyor sata ssd hızı alabilirsiniz bu yuvadan, takacağınız ssdnin maksimum 400-500mb okuma yazma hızı ile sınırlanacağını unutmayın. Sistem ssdsinin bu yuvada takılı olması size pek bir şey kaybettirmez hala çok hızlı bir hddye göre.
Yeni alacağınız ssdler için
Kioxia Exceria PRO LSE10Z001TG8 PCI-Express 4.0 1 TB (dramli yüksek boyutlu dosya işlemi yaparken hızını daha uzun süre korur ve uzun ömürlü olur)
Kioxia Exceria Plus G3 LSD10Z001TG8 PCI-Express 4.0 1 TB (dram yok ancak iş görür memnun kalırsın)
Kingston Renegade SRNGS/1000G PCI-Express 4.0 1 TB (fiyatı daha yüksek ben 3kya almıştım bu modeli şu fiyatlarda exceria pro daha mantıklı sanki)
-
-
Dönüştürücü adaptör olmadan takamazsınız. İlerleyen dönemde ekran kartı takarım diyorsanız uzatmalı olan adaptörü alın.
Ekran kartı kullanmayacağım derseniz şu da iş görür.
x1 versiyon olmasına dikkat etmelisiniz. x4 alırsanız soket uymayacaktır. Soğutucu parçası da var.
Bu da soğutucusuz daha uygun fiyatlı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FaLCoN^ -- 28 Temmuz 2025; 13:19:37 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X