Şimdi Ara

Hazar Türkleri Neden Yahudi Oldular?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.637
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Nette biraz araştırdım net bir cevap bulamadım merak ediyorum bilen vardır elbet

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• yahudi olamazlar ama musevi olmuş olabilirler
  • O konu hakkında belirli birşey yol çünkü hazarlardan geriye sadece iki tane yazılı metin kaldı

• Yahudilik annelikten gecmiyormuydu tarih ve din bilgisi iyi olan arkadaslar aciklarsa iyi olur.rusyaya falan gecenler falan var.

• Hazar Kağanlığı, devletin resmi dini olarak Musevilik'i kabul etmiş olsa da, Yahudilik'in hangi mezhebine bağlı oldukları kesin değildir.[70] Hazar kağanı, El-Mesûdî'ye göre, halife Harun Reşid döneminde (786-809) Musevilik'e geçmiştir. Ancak, "Constantine'nin Hayatı" adlı esere göreyse, Hazar hakanının Yahudilik'i kabul edişi 861 yılını bulmaktadır.[102] Hazarların Musevilik'i nasıl kabul ettikleri bilinmese de, daha önceden Doğu Avrupa'da Musevi toplumların yaşadığı ortaya çıkarılmıştır. Ancak, Sasanilerin ve Bizans Devleti'nin Yahudileri takip ettirmesi üzerine, Dağıstan'a yerleşen Yahudiler, bir süre sonra dinlerini yaymaya başlamışlardır. Ayrıca, Hazarya Mezopotamya ve Harezm (bugünkü Özbekistan) dahil birçok bölgeden de Musevi göçü alıyordu.
    kaynak:wikipedia
  • Su meshur " 10 kayip kabile " ile ozdeslestirilir genelde Hazarlar.

Asurlularin Israil kralligini yok etmelerinden sonra Yahudi exodusu olmustur.Rusya,Kafkas,Avrupa,Guney dogu asya gibi genis alanlara dagilmistir bu insanlar.Hazarlar'in yolu bu insanlarla kesismis ve bunun sonicunda Museviligi kabul etmis olabilirler.

Arkadasin da dedigi gibi Yahudilik anneden gecer.Ayrica gercek Yahudiler (Kokleri Yehuda Kralligi donemine gidenler) mutlaka Mizrahi veya Seferad yahudisi olmadirlar.Hazarlarin ise ne Mizrahidir ne de Seferad.

Ayrica bu konu basligindaki soru basli basina yanlis.Kimse Yahudi olamaz.Yahudilik bir din degildir.Hazarlarin ise neden Misevi olduklarini tartismak zaman kaybidir.Turkler neden Muslumanligu kabul etmisseler Hazarlar da o yuzden Musevi olmustur kanimca.O donemin sartlarina gore " mantikli " gelmistir herhalde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VirgilSollozzo -- 17 Nisan 2014; 16:06:05 >
  • Hazarlar deyince aklımıza ilke Yahudi olan Türk devleti gelir. Halbuki Hazarlar Yahudi değil, Musevi olmuşlardır. Zira Yahudilik bir etnik köken ve mezhep gibidir. ''Yahudi olunmaz Yahudi doğulur'' sözü buradan gelir.

Bunun yanı sıra Hazarlar'ın Musevilik'ini de incelemek gerekir. Hazarlar yaklaşık 400 yıl bağımsız olarak hüküm sürmüş bir devlettir ve Musevilik'i yaklaşık olarak 800'lü yılların başında yani devletin ortasında, 200. yılında Musevilik'i kabul etmişlerdir. Musevilik'i kabul edenler ise devletin üst düzey bürokratlarıdır (katipler, komutanlar, zenginler, tüccarlar). Halkın büyük çoğunluğu Tengrici'dir. Tengriciler'den sonra ise Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler olarak nüfus yoğunluğu devam eder.

Hazarlar'ın Musevilik'i kabul etmesinde ise kesin bir yargı veremiyoruz. Musevilik'i seçmelerinde bir kaç unsur vardır:

1)Belencer'e ve İtil'e gelen Yahudi Tüccarların Kağan'ı ve çevresini etkilemiş olması ihtimali
    2)Siyasi olarak din değiştirme -ki bu benim en çok ihtimal verdiğim seçenektir-. Selçuklular da siyasi olarak İslamiyet'i seçmişlerdi. Hristiyan Bizans ve Müslüman Araplar'ın baskısına karşın Musevilik seçilmiş olabilir diye düşünüyorum.

Velhasıl-ı kelam Hazarlar belirli bir süreden sonra Musevilik'i seçmişler ve buna göre hareket etmişlerdir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 13. Kabile kitabında geçen bir hikayeye göre:

Hazar sultanı ilahi bir dine geçmek ister. Müslüman, hristiyan ve musevi cemaatlerden huzuruna birer elçi getirtir. Elçiler bağlı oldukları dinin özelliklerini anlatır. Müslüman ve hristiyan elçi Museviliğin ilahi bir din olduğunu kabul etmekte ancak Musevi elçi diğerlerini reddetmektedir. Bu durumda Sultan doğru dinin Musevilik olduğuna kanaat getirir.

Gerçekte ise o dönemde hristiyan bizanslılar müslüman araplara karşı, araplar da bizanslılara karşı Hazarları kendi yanlarında müttefik olmaya zorlamaktaydılar. Buna karşılık tarafsız kalmayı tercih eden Hazarlar Museviliği seçmişlerdir.
  • fail olduk karıştırıyorum hep yahudiliği ve museviliği yorumlarınız için teşekkürler özellikle @Tarîhçî hocamın yorumuyla anlamış oldum..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Target Human

13. Kabile kitabında geçen bir hikayeye göre:

Hazar sultanı ilahi bir dine geçmek ister. Müslüman, hristiyan ve musevi cemaatlerden huzuruna birer elçi getirtir. Elçiler bağlı oldukları dinin özelliklerini anlatır. Müslüman ve hristiyan elçi Museviliğin ilahi bir din olduğunu kabul etmekte ancak Musevi elçi diğerlerini reddetmektedir. Bu durumda Sultan doğru dinin Musevilik olduğuna kanaat getirir.

Gerçekte ise o dönemde hristiyan bizanslılar müslüman araplara karşı, araplar da bizanslılara karşı Hazarları kendi yanlarında müttefik olmaya zorlamaktaydılar. Buna karşılık tarafsız kalmayı tercih eden Hazarlar Museviliği seçmişlerdir.

Bir hikayeye göre de hakan huzuruna 3 dinin de temsilcilerini çağırır ve dinlerini kendisine en iyi şekilde anlatmasını ister.
    Hristiyanlık anlatıldıktan sonra sizin dininizi dinledim fakat 3 tane tanrınız var, hem saçma hem gereksiz yük 3 tane tanrıya tapamam der. İslam anlatılır, mantıklı duruyor fakat sizde çok fazla yasak var halkımı düşünmek zorundayım onlar kabul etmez rahat durmaz der. Musevilik anlatıldığında ise hem tek tanrınız var hem fazla yasağınız yok, daha serbest o zaman bunu seçiyorum der ve Musevi olur

• Hazarlar yahudi değil musevidir.
    Halktada museviler vardı fakat genelde elit kesim museviydi. @Tarîhçî daha ayrıntılı olarak açıklamış

Tabi bunun temel nedenlerinden biri; biryanda bizans diğer yanda arap devletinin karşısında üçüncü bir güç olarak durmaları gerekmesiydi.
    Uzun yıllar arapların kafkasların ötesine geçmesini engellediler,emevilere karşı büyük mücadele ortaya koymuslardır. bir süre sonra bizans ve arapların arasında kalıp çöktüler.

Bir iddia var ,Hazarlar Doğu Avrupa’daki Yahudiler’le karışarak Aşkenaz Yahudileri’nin kökenini oluşturmuştur.Yahudiliğe ‘dönmüş’ diğer milletlerden insanlar da incelendiğinde günümüz Yahudilerinin bağımsız ve homojen bir ırk sayılamayacağı öngörülüyor.Bu iddia 13.kabile kitabında da geçer.

Doğru mudur bu bilgi ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim bildiğim sadece yönetimdeki kişiler Museviliği seçmişlerdi ama halkı Hıristiyan ve Müslümanlar oluşturuyordu.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.