Şimdi Ara

Havya Gücü Düşürme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
2.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Elimde kullandığım 40 watt proskit havyam var ve tam ısındığı zaman ucu kızıp kararıyor. Bu durumda da lehimi tutamıyor. Gücünü biraz düşürüp kullanmam mümkün mü? Dimmer dışında başka daha basit yollar var mıdır?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• En basiti dimmer,, ben dimmer bağladım araya, basit olan devreden,, pottan %20 tur dusuruyorum, lehimi iyi yapıyor.

Dimmer olmazsa, çok çabuk eriyor uçuyor herşey, ucta siyah oluyor...

Yeni uç aldım, oda dimmer kullanmama rağmen, siyah lekeler oluyor, lehim yaptığım yerde, sorun nedir anlamadım..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    Kullandığın pasta yada lehim kaynaklı bir durum
    eski feray ve kurteller ve bazı lehim telinin ortasındaki kanalda pasta eklidir.Bu pasta genelde havya ucunu kirletir.
    Tavsiyem 60/40 Koç-Remo marka pastasız lehim telidir.
  • 1n4007 gibi bir diyot ile basit olarak havyayı yarı güce indirebilirsin. Ama ısı açısından dimmer kadar kullanışlı olmayabilir

https://store.donanimhaber.com/14/41/5c/14415c6f7eff5a5860d815b13b9170ac.jpg
  • VRMS kullanıcısına yanıt
    O zaman hocam bi uzatma kablosu vb. bir kabloya böyle yapim. Diyotdun yönü önemli mi acaba?

• quote:

Orijinalden alıntı: burak23358

O zaman hocam bi uzatma kablosu vb. bir kabloya böyle yapim. Diyotdun yönü önemli mi acaba?

Hayır yönün bir önemi yok
  • VRMS kullanıcısına yanıt
    Peki sağolun hocam son bir sorum daha olacak. Şimdi havyayı içini açıp kurcalamak istemiyorum hasar vermemek için. Bir uzatma kablosu ayarlasam 3 lü kablolu olanlardan toprak dışında bir kablosunu kesip arasına direk diyodu atsam olur dimi. Yani diyot falan yanmaz düzgün çalışır değil mi? Şimdiden teşekkürler. Hayırlı Akşamlar...

• Merhaba, bendede 40 watt kalem havya var, benimki neden bu kadar güçlü değil acaba teli eritemiyorum bazen en uç sivri kısmında hiç eritemiyorum neredeyse.. Şaşırdım konunuzu görünce benim havyadamı var sorun acaba yoksa ucunu filanmı değiştirmeliyim daha kaliteli bişeyle
  • musty.skr kullanıcısına yanıt
    Aynı sorun bende de vardı hocam. Elimde bir wifi anteni vardı dış ortamlar için. Onu içini söktüm ama içindeki biraz büyük fabrika lehimi diye geçen lehimi elimdeki basit 40 watt tahta saplı kalem havyayla bir türlü eritemedim. Bu proskit havyayı alalı da çok olmadı. Almadan önce 40 watt tahta saplı havyadaki güçsüzlüğü görünce acaba 60 watt falan mı aşsam diye düşündüm hatta. Ama dh deki ve diğer forumlardaki konuları okuyunca fikrimi 40 watt ta sabitledim ve gidip bu proskit in 40 watt ını aldım. Alır almaz direk o lehimde denedim ve hemen erittiğini görünce çok şaşırdım. O yüzden havya çok önemli hocam.

Kusura bakma biraz uzun yazdım ama fikirlerimi direk aktarayım dedim. Eğer fırsatın varsa ve elindeki havya çok dandik ise benim önce kullandığım tahta saplı havya gibi bilindik markalı bir havya almanı tavsiye ederim. Emin ol hocam bazen basit devrelerde 40 watt çok güçlüymüş dedirttiği oluyor o yüzden havyanı değiştirmeni öneriyorum. Havyanın ucunu değiştirdiğinde olur mu bilemiyorum o yüzden net bişey diyemiyeceğim. Bunu daha elektronik konusunda tecrübeli hocalarıma sormanı tavsiye ederim. Hayırlı Akşamlar...

• burak23358 kullanıcısına yanıt
    Merhaba Burak bey,
    Samimi cevabınız için teşekkür ederim, kusura bakmayın nedense bildirim almıyorum gelen cevapları kaçırıyorum..

Evet bende de önceden 40wat tahta saplı havya vardı ince kablolu (eritme delme işleri için kullanıyorum artık) düzgün bir set alıp küçük çaplı işlerimi halledeyim diye KL nin setini aldım kalem havyası 40wat kalın kablolu, havya işini çözdüm diye düşünürken ince lehim telini bile eritmekte zorlanınca planlarım suya düştü :) Oysaki memnun kullanıcı yorumlarıyla almıştım :(

Bende ki set;
    KL JS98A 100Watt 300C Aksesuar Setli Lehim Tabancası
    Havya Gücü Düşürme

• burak23358 kullanıcısına yanıt
    elektürükçü kullanıcısına yanıt
    Ben havya ucunu yeni değiştirdim,, proskit 30tl 40w lık,,

Birkaç lehim işinden sonra, tam lehim yaptığım yerler lehim eritmez oluyor, birden ısıtmadan rahat çalışsın diye dimmer bile bağlıydı,, daha yeni uç, lehim teli ile pastayı değiştirecegim , usta lara danışıp , çok kaliteli lehim ve pasta alıp, aynı havya yeni uç ile deneyecegim..

@elektürükçü Hocam, bana 100gr 0.75 veya yoksa 1mm kaliteli lehim, öyle ince işim yok, kalın lehim telini sevmem,, mini usb jaki lehim tazelemek için veya cd kartindaki film kabloyu lehimlemek için 2mm lik tel kaba olur, o bakımdan... Bildiğiniz lehim teli linki önerisi ??

Kimse pasta önermiyor, fakat kablo ucunu sıyırıp ,, birini pastalı, diğerini pastasız yapınca, çok faydası oluyor..

Onun için, sizden pasta öneriside varsa almak için ??
    kusura bakmayın yani yardım olarak istiyorum, rica etme tavrım biraz sertmi çözemedim, istek değilde öneri..

Bluemavi ve merter sitesine kaydım var, öncelik sizin belirlediğiniz kaliteli lehim olan site tabiki,,,

Siz önerin, ben sipariş geçecegim, herzaman kullanmasamda her an lazim olabilir ihtiyacım var hemde sorunun kaynağını bulmak istiyorum

Hayırlı Günler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 12 Şubat 2017; 9:38:45 >

Sayın hocam estağfurullah tabiki öneri sunmaktan keyif alırız .birbirimize yardım için buradayız .
    ben Özel audio sistemlerine Alman WBT marka %4 gümüş alaşım lehim kullanıyorum ,biraz pahalı . genel amaçlı işlerde Feray lehim kullanıyorum 60/40 oranlı ,memnunum . kolay erimesi ve içeriğindeki pasta sayesinde iletkene kolay nüfuz ediyor .
    pasta çok kullanmasamda Lötfett marka kullanıyorum . bazı oksit olmuş yerlerde kolay çözüm oluyor ,smd lehimlerken likid flux kullanıyorum .
    Havya ucu çok önemli , ısı ayarlı class marka havyam var , burada tanesi 4-5 liraya satılıyor ,yurtdışından aldım 10 tanesini yaklaşık 3 dolar kargo dahil . çok memnunum ,uçta deforme olmadı .günde en az 3 saat faal olmasına rağmen tek uçla 6 aydır kullanıyorum .
    lehim yaparken havya ucuna lehim alma yerine havya ile lehimi aynı anda lehimlenecek elemana yaklaştırıyorum ve lehimliyorum ,bu en doğru yöntemdir . lehim içindeki içerik bozulmadan aktarıp lehim yapmaya olanak tanıyor .

Link veremedim ,marka belirttim ,isterseniz veririm hocam , saygılar .

• elektürükçü kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler, sağolun.

Önerilerinizi değerlendireceğim, bir an önce.

Hani dedinizya günde 3 saat kullanıyorum diye,,

İşte ben yeni ucu sadece ilk üç saat içinde kullanılmaz hale geldi bile.
    Önceden havya ucuna lehim almak, bende doğru olanı uyguluyorum, önce havya lehim yapılacak yere, sonra lehim.. zaten havya ucunun temiz olmasını isteyen, havya ucunda lehim olsun istemez,

İşin ilginç yanı, tabanca hayvanın ucundaki 1,5 luk bakır tel ,, teeee kırılana kadar sorunsuz iş yapıyor.

Hayırlı Günler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 12 Şubat 2017; 15:44:29 >
    Merhaba,

Benim havyanın ucu düzgün aslında deformeden dolayı değil aldığımda da eritmekte güçlük çekiyordum, havyayı alalıda çok olmadı yeni sayılır acaba bu elimdeki kalem tipi KL havyanın gücünü (ısısını) arttırabilmenin bir yolu varmı? Yoksa yenisinimi alacağım yine :( proskit 14watt turuncu olan seramik uçlunun yorumları iyi çabuk ısınıyormuş.. bendekinin gücünü arttırabilsem kafi aslında.

Bende yeni tel ve pasta aldım deneme şansıda buldum hoşuma gitti inceleyin isterseniz.

Kurtel 200gr 0,75mm Lehim Teli
    http://urun.n11.com/lehim-ve-havya/kurtel-200gr-075mm-lehim-teli-P44017152

Lötfett Lehim Pastası 1.Kalite Pasta
    http://urun.n11.com/lehim-ve-havya/lotfett-lehim-pastasi-1kalite-pasta-P46995566

Kesinlikle havyanızı değiştirin... O lehim telinden bendede var, onu eritmiyorsa,, plaketteki soğuk lehimi hiç eritmez..

Keşke herkes en azından bu lehimi kullansa, okulda öğretmiyorlar, iyi lehim alırsanız iyi lehim yaparsınız diye, ilk başlayanlarda bulduğu lehimi alıyor..
    Sonra sonuc hüsran, toprak gibi lehim,, onu bile esnafın elinde görecen, hangi lehimi kullanıyor tv tamircisi..

Büyük sıkıntı var, mutlaka değiştirin.. çünkü lehim yapma işi, lehim telinin eridiği sıcaklığın ustunde olur..

Mesela drenc sökeceksiniz, oradaki plaket lehimini eritip , drenci çıkarmanız, çok çok rahat şekilde olmalı.

Lehim telini bile eritmeyen havya, kesin sorunlu ,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 12 Şubat 2017; 16:13:33 >
    Araştırıp düzgün bir şey alayım madem :(

SI-130B-15 Seramik Kalem Havya - Proskit Sıcaklık: 370 C
    https://www.direnc.net/si-130b-15-seramik-kalem-havya-proskit

SI-130B-20 Seramik Kalem Havya - Proskit - Sıcaklık: 410 C
    https://www.direnc.net/si-130b-20-seramik-kalem-havya-proskit

Biri 10wat diğeri 12wat ama seramik olduğu için yeterli ısıya ulaşıyor gibi.. Proskit iyidir bu havyalardan birini al dersenizde alırım beğendim ama yine yarı yolda kalmaktan korkuyorum.

Varmı orta halli beni yolda bırakmayacak bir öneri max 50-60tl civarı kalem havya önerisi

Hocam bende kurtel 0,75 mm lehim teli kullanıyorum memnunum ama havya çok ısınıyor bu sefer tutmuyor ucu. Havya konusuna gelicek olursak proskit almadan önce senin kullandığın havyadan almayı düşünmüştüm. Benim bu konuda fikrim yeni bir havya almanız olacaktır hocam. Eğer proskit almayı düşünürseniz ve İstanbul daysan perpa dan bbc elektroniği tavsiye edebilirim(proskit 40 watt ı 25 liraya almıştım ordan tabi o zaman dolar kuru daha düşüktü). Bunun dışında aklıma başka yol gelmiyor hocam. Çünkü havyanın gücünü yükseltmen için ancak watt ını yükseltmen gerekir diye biliyorum. Watt ını yükseltmen için de içindeki ısıtma telleriyle uğraşman gerekir ki bu çok tehlikelidir. Bu yüzden yeni havya almanızı tavsiye ederim.

• Tel benimde hoşuma gitti, evet anlaşıldı bu havyayıda delme yakma işlerine ayırıcaz :)

Pro'skit den memnunsunuz anladığım kadarıyla ama sizede wattı fazla gelmiş, bunun için dimer çözümleri uygulamışlar gözlemlediğim kullanıcılar..

Şu 10-12 watt lık seramik uçlu olanlardan kullanıcı yorumu bulsam hemen alıcam ama sizin gibi bu seferde fazla ısınma sorunu yaşamak var o yüzden kendinden ısı ayarlı almakmı acaba en doğrusu

Proskit ten genel olarak memnunum. Ama dediğiniz gibi ısısı fazla geliyor artık. O yüzden size de ısı ayarlı havya almanızı tavsiye ederim hocam. AliExpress te vardı ben bekleme süresi çok uzun diye onu almamıştım şimdi biraz pişmanım. Bakalım gücünü diyotla düşürmeyi denicem nasıl olacak görücez. Dediğim gibi ısı ayarlı almaya çalışın bence hocam ilerde kafanız rahat olsun.

• Şöyle bir devre ile çözüm bulmuştum aynı soruna.
    Başlığın 40W olduğuna bakmayın daha yüksek güçlerde de çalışır.

http://320volt.com/40w-havya-icin-dimmer-devresi/
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.