Geçen gün bi komşunun harddisk biosta görünmüyordu bende kendi bilgisayarımın sata kablosunu söktüm götürdüm. Belki kabloda problem vardır diye, neyse eve geldim kabloyu geri taktığımda benim hdd artık çalışmıyordu. Yani hdd dönmüyor kafa sesi çıkmıyor en ufak tepki yok sanki güç bağlantısı yapılmamış gibi davranıyor. Farklı bi pc de denedim durum aynı hdd tepki yok tabiiki biosta falanda görünmüyor. Bi elektronik dükkanı olan tanıdık vardı ona götürdüm pcb board ı belki arızalanmıştır diye ama görünürde en ufak yanık yok kartı söküp inceledik. Sonra multimeter ile ölçüm yaptı adını bilmediğim 3 tane parça var 2 si çalışmıyor gibi geldi biri çalışıyor aşağıya resimn ekliyorum o parçayı en azından bilen yazarsa yada o parçanın voltajı geçirmesi gerekiyoır mu? resim temsilidir arkadaşlar sadece o parçaları görmeniz için ekliyorum kendi parçam değil. [simage]
[/simage]
işaretlediğim 3 parçadan 2 si voltajı geçirmiyor 1 i geçiriyor onları direk bağlamayı düşündük ama vazgeçtik. Sonra bi tanıdığı aradı bu elektronikçi arkadaş o bana getirin yaparım dedi götürdük inceledi ve kartta en ufak sorun yok bunun kafası sıkışmış dedi. Okuyucu kafa park alanına sıkışmış kendini kurtaramıyor dedi. Bende ama motoruda çalışmıyor hiç tepki yok dedim, Okuyucu kafa kendini park alanından kurtaramazsa motoru tetikleyemez motorda çalışamaz yeni hdd ler böyle çalışıyor eskiler böyle değildi dedi. içini aç kafayı park alanından dikkatlice oynat kurtulsun dedi , Sonra kapa tak bilgisayara 4 saat içinde içinden alabildiklerini al sonra çöpe at dedi. Sadece 4 saat çalışırmış içi açıldıktan sonra. Aslında doğru hdd ler hastaneden bile 10 kat daha steril bi ortamda üretildiği düşünülürse açıldıktan sonra çalışmaması normal. Ama bana 1 saat bile fazlasıyla yeterli gelicek. Bunları söyleyen zamanında Mercedes te elektronik departmanı sorumlusu ve şimdilerde Suudi arabistan kralının karavanına özel elektronik ekipmanlar hazırlayan oldukça yaşlı biri. Bir dönemde Almanyada veri kurtarma merkezinde çalışmış. Yani elektroniği yutmuş acayip bilge biri ben hayran kaldım orası ayrı.
Neyse konuya döneyim, arkadaşlar durum bu bi kabloyu söküp taktım diye olacak iş değil bu. Sökerken elbette fişi çektim ve güç düğmesine basıp fazla elektriği boşalttım. Farklı güç soketleri ve güç kaynağı denedim. başka pc lere taktım sata kablosuda değiştim ama yok yok tepki sıfır. Hdd darbe falanda almadı dikkatliyimdir o konuda kasaya kimseyi yaklaştırmam ve sadece hdd doğru üfleyen 12 cm fan var en ufak ısınma olmadan çalışıyordu.
Not: Bilgisayarımı 3 sene önce kendim topladım Hdd Seagate 500 gb modeli ST500DM002 aynı bilgisayardan 3 adet daha topladım yakınlarıma yani pc konusunda deneyimliyimdir ama bu noktada tıkanıp kaldım yardımlarınıza ihtiyacım var, eğer bu hdd çalışmazsa okul 1 sene uzayacak.
pc diğer özellikleri: phenomII x4 955 8 gb ram msi 790g anakart 1 gb 6870 550 watt high power
konu hakkında yardımcı olamayacağım ama, insan yedek alır.umarım kurtarırsın
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
quote:
Orijinalden alıntı: FYL
konu hakkında yardımcı olamayacağım ama, insan yedek alır.umarım kurtarırsın
işte hep yedek alıyorum ama son 1 ayın yedeğini almadım.
yardımcı olacak arkadaş arıyorum özellikle o resimde işaretlediğim parçaların adı ve işlevi ne?
.brian.
kullanıcısına yanıt
Merhaba,
Sata-power girişine yakın olan parçalar TVS-Diode olarak adlandırılır. Ana malzemeleri güç dengesizliklerinden koruma amaçlı konulmuşlardır.
Hard disk arızalarını anlayabilmek ve bu arızaları giderebilmek için hard diskleri çok iyi tanımak gerekiyor. Ne kadar iyi elektronikçi veya bilgisayar uzmanı olsanız dahi bu apayrı bir alan. Hatta bugüne kadar edindiğim tecrübelere göre kendine fazla güvenen kişiler fevri davranışlarda bulunarak telafisi olmayan hatalar yapıyorlar. Konuya uzak kişilerse müdahalede bulunmayarak en doğrusunu yapıyorlar.
Öncelikle arızayı iyi bir şekilde teşhis etmemiz lazım. Bunu da en sağlam şekliyle çalıştığını bildiğimiz diskte bozuk olduğunu düşündüğümüz kartı deneyerek anlayabiliriz. Kartı kendi üzerinden tamir edip kendi diskinde denemek risklidir. Kartı tamir ettik derken farkına varmadığımız başka bir arızayı gözden kaçırmışsak bu hard diskin ana malzemelerine, okuma-yazma kafalarına zarar verebilir. Problemimiz birken ve kolayca çözülebilecekken, birden fazla ve çözülmesi daha zor problemlerimiz olur.
Kafa yapışması- kafa sıkışması 3.5" disklerde çok nadir olarak görülür. Genellikle disk çalışırken darbe alırsa veya düşerse olur. Diski yakından dinlediğinizde kısık bir sinyal sesi veya anormal başka bir ses duyuyorsanız böyle birşey olabilir. Hiçbir hayat emaresi yoksa kart arızası daha yüksek bir ihtimal olarak görünüyor.
Size tavsiyem veriniz sizin için gerçekten önemli ise profesyonel yardım alın. Eğer arıza sadece kartta ise ücreti makul bir seviyede olacaktır. Başka arızalar varsa zaten sizin elinizden birşey gelmeyeceği için yine birşey kaybetmiş olmazsınız.
hd_doctor
kullanıcısına yanıt
Bugün Mecidiyeköye gittim bilindiği üzere çok sayıda bilgisayarcı ve data kurtarma merkezleri var.
Önce bi Data kurtarma merkezine girdim durumu anlattım banadiski hallederim dedi arızayı ısrar etmeme rağmen söylemedi ve 500 tl fiyat çekti, Dolaşırken bi anakart tamiri yapan dükkana girdim durumu anlattım, Adam iyi biriydi yaparsam 30 tl alırım dedi yapamazsam hiç kurcalayıpta daha kötü hale getirmem merak etme dedi. Tamam deyip bekledim ama sorunu çözemedi, dedi kart sağlam devrelerde en ufak bozukluk yok muhtemelen motor sıkışmış çünkü kartta bütün devreler sağlam dedi ve bi Data kurtarma merkezini tavsiye etti, Gittim durumu anlattım adam Hdd mi aldı makineye taktı özel bi soket daha taktı bizim pc de kullanmadığımız 4 iğneli olan yer. Neyse monitörde satırlar kaydı durdu falan adam dedi bu hdd gözden çıkar, dedim noldu falan. Yazılımı uçmuş epprom yanıt vermiyor dedi. Şaşırdım durduk yere böyle bişey olması çok garipti. Sordum neden böyle olur diye? Adam alaycı bi tavırla biz nasıl para kazanıcaz dedi bende bu cevaba tepem attı siz para kazanın tamamda biz bu disklere güvenip kayıt yapıyoruz diyip çıktım ordan. Sonra dedim bu yazılım uçmuş dedi ama ben biyere daha sorayım girdim bi data kurmatma merkezine daha durumu anlattım. Adam inceledi yine aynı şekil makineye taktı hdd yazılımı uçmuş epprom görünmüyor bu yüzden ne kafa nede motor tepki vermiyor dedi. Neden olduğunu sordum tam net yanıt veremedi oda şaşırdı çok görülen bi durum değilmiş. Sana 200 tl ye hallederim dedi bende bi ara uğrarım deyip çıktım.
Aynı zamanda adama kartı değişsek sorun çözülmezmi dedim hayır öyle olmaz bunun kendi biosu var kendine ait kodu var dedi. Nette araştırmıştım biraz kart değişimi yapılınca ölü karttaki biosu söküp yeni karta takınca herşey düzgün çalışıyormuş, Adama durumu anlattım olmaz dedi bende peki deyip çıktım.
Sonuç olarak bu epprom niye uçtu arkadaşlar ben anlam veremedim. Epprom yüklemeside bizim harcımız değil ne yazılım ne imkan var elimizde.