Şimdi Ara

haram parayı ne yapmam gerekir?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
2.358
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar yıllar önce ortaokuldayken matematik dersi fotokopisi için 50şer kuruş (kişi başına) para toplanmıştı.. ancak bu para toplamayı mat hocası organize etmişti kendi başına ve beni görevlendirmişti ben topladım..

herkes getirmedi 30 kişilik sınıfta max. 15-20 kişi getirmiştir..

ama sonradan bi karar çıktı tek tek dersler için değil, tüm dersler için para toplandı.. yani toplanan bu para gereksiz kaldı..

parayı herkes getirmediği için başka bir şeye de kullanamadık.. fotokopiye de gerek kalmadığı için bu para bende kaldı.. zaten bende dahil herkes unuttu bi süre sonra..

ben bu parayı (10 - 12 lira kadar) sene sonuna doğru parayı verenlere dağıtmayı düşünüyordum.. ama bu kadar süre bende kaldığı için, unuttuğum için, ta ne zaman bi para toplamıştım, o bende kaldı demeye utandım.. çocukluk aklı işte o yüzden herkesin sırasına koymayı bile düşündüm.. 2. dönem halletmeyi düşünüyordum.. nasıl olsa veririm diyordum..

ama malesef 1. dönem sonunda biz şehirden taşındık.. ben parayı unutmuştum bile.. sonradan aklıma geldi ama iş işten geçmişti..

şimdi ben ne yapmalıyım? 15 lirayı bir fakire mi veriyim (kime verebilirim onu da bilmiyorum), yoksa yırtıp atayım mı bilemiyorum.. sonuçta bu para haramsa, fakire haram para vermek de istemem.. bir akıl verin lütfen..

yorum yapan herkese şimdiden teşekkürler.. ayrıca ciddi bir konudur, dalga amaçlı cevaplar şikayet edilecektir..

• Haram para değil o, ortada haksız bir kazanç yok. Yani kendi çıkarına kullanmadığın için yok.
    Bir camiye bağışla bence parayı arkadaşların adına. Çeşme yaptır derim ama, olmaz heralde 15 liraya
  • Camilerde yardım toplanıyor ya.Onlara ver.En hayırlısı
  • ama verirken bu arada hakkı olanların adına veriyorum de
  • sağ olun.. ama sonuçta onlar belki camiye yardım yapmak istemezlerdi.. belki ateist oldular? onların parasını bağışlamış gibi mi olurum?

bir de sanki camiye haram para (haksız kazanç değil ama helal de değil) vermiş gibi olmayayım..
  • 15 liralık kağıt al götür bir okula ver...
  • kağıt da olabilir aslında, paranın amacına uygun olmuş olur..

ya da en iyisi ben ikisini de yapayım..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Taylır Dördın -- 18 Temmuz 2010; 22:47:09 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hepinizden Allah Razı Olsun, en azından ne yapacağımı biliyorum, içim rahatladı..
  • mesela bankaya para yatırdın faiz işledi diyelim.anaparayı sen çektin faizide bankaya bırakmayıp fakire vermelisin ama paranın kaynağınıda

belirtmen iyi olur verdiğin kişiye.benzerlik kurabilirsin bu durumla

edit:faizinde zaten kimin parası olduğu belli değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rixper -- 18 Temmuz 2010; 22:57:55 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Adınıza sevindim

mesela bankaya para yatırdın faiz işledi diyelim.anaparayı sen çektin faizide bankaya bırakmayıp fakire vermelisin ama paranın kaynağınıda

belirtmen iyi olur verdiğin kişiye.benzerlik kurabilirsin bu durumla

haklısın.. cami ve okul en iyisi.. zaten dodomix in dediği gibi verirken hangi amaçla bağışladığımı söylerim..
  • sınıfa çay ısmarla
  • haram olması için bence kişinin haram etmesi veya aldığını bildiğinde haram edecek olması gerekir. bu durumda kimse haram etmez kanımca o yüzden güle güle harca... çok vicdan yapıyorsan kendin yeme arkadaşına ısmarla, ama sakın dilencilere verme emin ol onlar senden zengin...

ayrıca haram mevzusu o kadr basit değildir. din öyle öcü değil herseyden korkma, gerçi bu korku biraz takvadan gelir iyi birşeydir ama bir yerden sonra vesveseler seni yer bitirir herseye takılır duruma gelırsın... elindeki paranın haram olması için 2 şart var.ya kişi bizzat haram edecek veya kişiyi kandırmışsan gerçeği öğrendiğinde haram edecek durumda olacak.bu durumda diyeceksin onun öğrendiğinde haram edeceğini nasıl bileceğim.bilemiyeceksin ama tanıdığın kişilerde tahmin yürütebilirsin bu durum gibi.
    örnek gerekirse, sen bir açık yakalayıp türkiyedeki bütün banka hesaplarından 1 lira çekip milyoner olabilirsin.bunu kişiler anlamasa bile anladığında haram edeceği için para haramdır. fakat bozuk parayla çalışan yiyecek makinelerinden birşey alıyorsun gördün ki içinde para kalmış önceki alandan(para üstü) bu durumda kişiye bağlıdır.psikolojik sorunu olmayan biri bence helal eder. bu tip durumlarda haram değildir. konuyu açıklayabilmişimdir insallah, kafana takılan başka sorular olursa pm den başka sorularını da cevaplıyabılırım, selametle...

• quote:

Orijinalden alıntı: onlyone

haram olması için bence kişinin haram etmesi veya aldığını bildiğinde haram edecek olması gerekir. bu durumda kimse haram etmez kanımca o yüzden güle güle harca... çok vicdan yapıyorsan kendin yeme arkadaşına ısmarla, ama sakın dilencilere verme emin ol onlar senden zengin...

ayrıca haram mevzusu o kadr basit değildir. din öyle öcü değil herseyden korkma, gerçi bu korku biraz takvadan gelir iyi birşeydir ama bir yerden sonra vesveseler seni yer bitirir herseye takılır duruma gelırsın... elindeki paranın haram olması için 2 şart var.ya kişi bizzat haram edecek veya kişiyi kandırmışsan gerçeği öğrendiğinde haram edecek durumda olacak.bu durumda diyeceksin onun öğrendiğinde haram edeceğini nasıl bileceğim.bilemiyeceksin ama tanıdığın kişilerde tahmin yürütebilirsin bu durum gibi.
    örnek gerekirse, sen bir açık yakalayıp türkiyedeki bütün banka hesaplarından 1 lira çekip milyoner olabilirsin.bunu kişiler anlamasa bile anladığında haram edeceği için para haramdır. fakat bozuk parayla çalışan yiyecek makinelerinden birşey alıyorsun gördün ki içinde para kalmış önceki alandan(para üstü) bu durumda kişiye bağlıdır.psikolojik sorunu olmayan biri bence helal eder. bu tip durumlarda haram değildir. konuyu açıklayabilmişimdir insallah, kafana takılan başka sorular olursa pm den başka sorularını da cevaplıyabılırım, selametle...

çok teşekkürler, çok güzel anlatmışsın.. onların da haram edeceklerini düşünmüyorum, zaten ben de parayı çalma niyetinde değildim.. ama yine de rahatsızlık duyuyordum.. yine de ben cami ve ya okula bağışlamayı düşünüyorum, sanırım en uygunu o olacaktır..

yorum yazan tüm arkadaşlara teşekkürler, ne yapacağımı bilmiyordum, şimdi içim rahatladı..

• quote:

Orijinalden alıntı: Taylır Dördın
    sağ olun.. ama sonuçta onlar belki camiye yardım yapmak istemezlerdi.. belki ateist oldular? onların parasını bağışlamış gibi mi olurum?
    bir de sanki camiye haram para (haksız kazanç değil ama helal de değil) vermiş gibi olmayayım..

bu yazını çok beğendim.inan bunları yazmak için hazırlanıyordum.
    vakıflarda bile kurulan vakfın amacı dışına çıkılamaz.örnek öğrencilere yemek vermek için kurulmuş bir vakıf öğrenciye giysi dağıtamaz.ama vakfın içeriği,amacı bittiyse amaca en yakın vakıfa devredilir.senin yapman gereken gönderebilirsen o sınıftan bir arkadaşına havale et,sınıfca harcamak için bir şeyler alsın.imkanın yoksa her hangi bir okula A4 kağıt gibi bir şey alırsın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

sınıfa çay ısmarla

Fena fikir değil
  • Fakir misin?
  • Camiye haram para vermek olmaz demişsin. Camiye ya da başkasına verceğin para haram olsa bile o seni ve sana parayı vereni bağlar. Verdiğin kişiye sana göre haram pra vermiş olursun. O kişi o arayı senden aldığı için on haram olmaz diye biiyorum. Şöyle ki. Baıma şöyle bi durum gelmişti.

Birisi bana harçlık vercekti. Ama kazadığı parayı haram yoldan kazandığını düşündüm. Dedim bunu harcamiyim ben. Haramdır vs dedim aynı senin gibi. Bi arkadaşa sordurttum. İmama soruş. O da demiş ki. Haramın onla ( yani benle ) ilgisi yok. Ona haram olmaz o para demiş. O, parayı vereni bağlar gibisinden bişey demiş. Git bi camiye imama sor. Burda cevap arayana kadar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mclarenmercedes -- 19 Temmuz 2010; 10:40:37 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: necmi42

quote:

Orijinalden alıntı: Taylır Dördın
    sağ olun.. ama sonuçta onlar belki camiye yardım yapmak istemezlerdi.. belki ateist oldular? onların parasını bağışlamış gibi mi olurum?

bu yazını çok beğendim.inan bunları yazmak için hazırlanıyordum.
    vakıflarda bile kurulan vakfın amacı dışına çıkılamaz.örnek öğrencilere yemek vermek için kurulmuş bir vakıf öğrenciye giysi dağıtamaz.ama vakfın içeriği,amacı bittiyse amaca en yakın vakıfa devredilir.senin yapman gereken gönderebilirsen o sınıftan bir arkadaşına havale et,sınıfca harcamak için bir şeyler alsın.imkanın yoksa her hangi bir okula A4 kağıt gibi bir şey alırsın.

evet amacına en yakın olan, bir okula 20 liralık kağıt alıp bağışlamak..

zaten şu anda sınıf bir arada olmadığı için onlara göndermem ve ya onlara bir şeyler ısmarlamam gibi şeyler mümkün değil..

quote:

Orijinalden alıntı: YDG

Fakir misin?

harca mı diyecektin değilim..

• quote:

Orijinalden alıntı: mclarenmercedes

Camiye haram para vermek olmaz demişsin. Camiye ya da başkasına verceğin para haram olsa bile o seni ve sana parayı vereni bağlar. Verdiğin kişiye sana göre haram pra vermiş olursun. O kişi o arayı senden aldığı için on haram olmaz diye biiyorum. Şöyle ki. Baıma şöyle bi durum gelmişti.

Birisi bana harçlık vercekti. Ama kazadığı parayı haram yoldan kazandığını düşündüm. Dedim bunu harcamiyim ben. Haramdır vs dedim aynı senin gibi. Bi arkadaşa sordurttum. İmama soruş. O da demiş ki. Haramın onla ( yani benle ) ilgisi yok. Ona haram olmaz o para demiş. O, parayı vereni bağlar gibisinden bişey demiş. Git bi camiye imama sor. Burda cevap arayana kadar.

anladım teşekkürler.. ama okula bağışlamak en iyisi, para amacına uygun harcanmış olur..
  • ben haram para eğer ihtiyaç sahibine verilecekse hiçbir sorun yok diye biliyorum.bir cuma çıkışı para toplanan yere at gitsin
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.