|
Hani yerli otomobil ve vasıta üretemezdik ? BMC TULGA (2. sayfa)



-
-
Bu mantıkla bakarsak Volvo da kamyon üretmiyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
yerli ve milli gelemez büyük ihtimalle -
Hangi mantıkla bakarsan bak, Üretimi Lamborghini yapmıyor sonuçta ...quote:
Orijinalden alıntı: goodorevil
Bu mantıkla bakarsak Volvo da kamyon üretmiyor
Sadece adı Lamborghini -
Bu aracı üreten fabrikanın girişinde hangi ülkelerin bayrağı var? -
Biliyorum onla başladılar ya hani
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
aracın fiyatını yazsınlar , maliyetini yazsınlar , maliyet içerisinde yerli ve milli olduğu iddia edilen parçaları ve maliyetini yazsınlar , yabancı parçaları ve maliyetini yazsınlar . aracı demonte alırsın , türk işçisine monte ettirirsin , sonra da yerli ve milli diye yabancıdan çok daha pahalı fiyata satarsın . sözde yerli ve milli altay tankı 15 milyon avro muydu ? alman malı olan tank 9-10 milyon avro muydu ? ingilizi rusu daha ucuza değil miydi?
şu aman yerli olmasa ne olur diyenlere de cevap yazalım . etrafında gördüğün her makinanın en önemli parçası motordur. sen tank motoru falan yaparken aslında uçak için de motor yapıyorsun araba için de iş makinası için de. sana bugün motor vermeyen devletler sen motor yapınca satmak için kuyruğa girecekler . -
Yerli yerli milli milli. Almanlar Mercedes 'i yaptığında satarken alırken ne diyorsun abi adamlar yapıyor ya işte bu makine bu canavar tam bir alman demiyor musun, ha işte biz de yerli olmuş milli olmuş harbi olmuş ne dersen de Türk malı mı Türk malı Türkler yapmış be abiii diye biliyor musun (orası senin içinden geçenler) ama ben diyebiliyorum ve video 'daki gibi gurur duyuyor muyum duyuyorum. Tüm mesele bu.quote:
Orijinalden alıntı: S1000XR
Beğenen olur beğenmeyen olur bir şey diyemem.
BMC otomobil üreticisi değil zaten , Askeri araç Ağır vasıta , Kamyon ve Kamyonet Üreticisi..
Bir otomobil beklentisine kapılıp yorum yapmayın yani.
Ayrıca şurası yerli değil diyenler olur.
Dünyada %100 yerli veya %100 markanın üretimi diye bir şey yok.
Mercedes , Renault'tan motor alır, Peugeot , Japon AISIN'dan şanzıman alır. vs ...
-
-
seçim mi var acaba
yolcu uçağı da yapacaktıkturkiyegazetesi.com.tr
Binali Yıldırım'dan 'yerli uçak' açıklamasıhttps://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/71244.aspx
-
Yerli otomobil ile ilgili zor olan şey araba üretmek değil, zor olan şeyler şunlar:
1. Dünyadaki otomotiv sektöründeki kıyasıya rekabet var. Diğer kökleşmiş, marka imajları oturmuş markalarla rekabet edebilmek. Hiç bilinmeyen, TR'den yeni çıkmış bir markayı dünyaya satabilir miyiz ? "Satmayalım, kendimiz alalım sadece" diyorsanız cevabım şudur: Bir otomobil firması, 80 milyon nüfuslu, ekonomik kriz yaşayan bir ülkenin kendi iç tüketimi ile ayakta kalamaz, dünyaya da baya bir satış yapmak zorundadır. Çindeki bazı markalar sadece kendi üç tüketimi ile ayakta kalabiliyorlar ama adamların nüfus 1.5 milyar, ekonomileri hızlı bir yükseliş içinde.
2. Üretmesine üretilir ama maliyet ne olur ? Kökleşmiş markalardaki otomasyon, robot teknolojileri, tedarik ağı gibi faktörlerle adamlar olabildiğince düşük maliyetle araba üretebiliyor. Biz aynı maliyetle üretebilecek miyiz ?
Bu 2 zorluk (özellikle 1.), kolayca aşılabilecek şeyler değil. Bana göre bu saatten sonra imkansız.
O yüzden "aha da araba ürettik alın işte, hazi üretemezdik", vs. diye atarlanmanın hiçbir anlamı yok.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zeytinkoy -- 21 Ekim 2019; 15:17:57 >
-
Ülkede ki seviye malum halde olduğundan yapıcı ve yerici eleştiriler pek olmuyor olunca da korkusu beraberinde gelip düzeyi belli oluyor.
Bir tarayayım dedim var mı eleştirisi diye de net de düzgün bir şey göremedim.
Bu tip prototiplerin her millet için gaz üretmesi normaldir dünya böyle bir yer. Bu kötü de değil. Bu proje için değil sivil yönelimi askeri değerlendirme için dahi henüz çok erken millet pek farkında değil.
İşler eskiden ki gibi olsa rahatlıkla bir projenin yürüyüp yürümeyeceğini prototipler sonrası TSK'nın onay süreci belirler derdik. Birçok proje geliştirebilirsiniz fakat alım kararını ancak testleri sonrası asker karar verir. Değerlendirmeden geçiremediğiniz bir şeyi arkasında size göre ne kadar büyük çalışma olduğunu söylerseniz söyleyin orduya satamazsınız. Yerelde de bu tip ret yiyerek kapanan yada dış pazarlara açılmaya çalışan birçok proje oldu. Kısaca asker işine yarayan şeyi alır ve değerlendirmesi sivil insiyatif gibi değildir. Maliyet odağı da ana kriterlerinden biridir. Harp ve harbe hazırlık sivil ayağa ufacıkta olsa değen şeyler değil malum. Birçok durumu da gündelik gazetelerden öğrenemezsiniz. Hatta sivil makalesinde askere millilik üzerinden yergisini, hakaretini okursunuz ancak arka planını pek bilenine denk gelemezsiniz.
Mesela aklıma geldi geçen bir grupta bahis oldu. Malum Jeep'ler burada üretiliyordu yerlilik payları yüksekti ve maliyetleride düşüktü yıllar önce fabrika kapandı ancak gazeteciler sanki kapısına kasti kilit vurulmuş gibi lanse etti bu biraz da cahilliklerinden kaynaklı herkes her duyduğunu yiyor. Oysa öyle değil ihtiyaç planlaması, güncele göre alım talebi durduğu için o iş sonlandırıldı. Kısaca daha fazla katlanmak istemediler o ürünlere.:)
Bu prototip'i değerlendirmek için henüz çok erken dedik. İşe yarar pek fazla ayrıntı yok. Olanlar üzerinden gidersek ise ürünün sınıf konumlandırması sanki biraz problemli gibi. Mesela öncül olarak ağırlığı çok yüksek. Humvee projesinde ağırlığın (curb weight) askerin projeyi git-gel yaptırmasında önemini çok iyi görmüştük. Aynı sınıf olmamasına rağmen ve benzer tam görev maksatları karşılamayacak olmasına rağmen Humvee den oldukça ağır.
Şimdilik 6 ton diyorlar. Ne kadar düşer bilinmez ancak eklenmesi gerekli ekipmanlar ile daha da fazla ağırlığın artmaması gerekir. Bu ayrıca yakıt ve hareketli parça ömürlerini belirleyip birim işletme maliyetlerini belirten bir durum. Yani tüm askeri kara taşıtlarında belirli spec. zırhı ne kadar ağırlıkla sunabildiğine bakarlar. Ve onun taşıyıcı ünitelerine.
Aslında ülkemizde kevlar zırh uygulamada belirli bir birikim var. Belirttikleri balistik koruma çok üst bir sınıf değil buradan ürünün konumlandırmasını tahmin edebiliyorsun ancak buna göre de ağırlık biraz yüksek gibi geldi. Özelliklerde doçka takılabilme denmiş bana garip geldi çünkü mevcut savaş, gerilla savaş bölgelerinde bundan çok daha zayıf, hafif araçlarla bu işin görülebildiğini görebilirsiniz. Belirleyici özellik olmamalı hakeza araç bu haliyle kaideye monteli çeşitli hafif roketleri sorunsuz ikame ettirebilecek gibi duruyor.
Mesela belirli sınıf obüsleri de çekebileceği düşünülebilir. Yalnız işte bu tip bir saha için düşünülüyorsa bu araç oldukça lüks ve zırhlaması yetersiz olabilir. Asker buna dikkat edecektir. Yok değilse daha hafif zorlu şartlar, olağanüstü şehir ulaşımı için ise oldukça ağır...
Yine benzer bir konu mayına dayanıklı denmiş ancak hangi sınıf... Taban zırh uygulaması oldukça iyi olabilir ve sonradan uygulananlara göre çok daha başarılı olabilir doğaldır ancak o zaman da bu tip bir durum için araç sunum hali sivil elektronikleri ile büyük handikap içeriyor denebilir. Askeri araçların daha son kullanıcıya yönelik dijital gösterge, elektronikler içermemesinin alınan darbeler sonucu işlevselliği devam ettirebilme kaynaklı ve toplam işletim gibi nedenleri var.
Yani bizi cezbeden dijital göstergelerin arka plan elektroniği ancak bizim yaşamımızda ki darbelerde ayakta kalabilir. :)
Herkesin merak ettiği motora birşey demek yine güç. Bunu projenin toplamı, seri üretim planlaması ve imkanlar belirler. Söylendiği gibi üzerinde bu sınıf için geçici oldukça büyük bir ünite olduğu belli. Bineklerde ki gibi sesten analiz yapılamıyor bu sahada yine de erişimi kolay olan ford ünitelerinden biri olabilir.
Hedefledikleri motor spec.leri yine seri üretim aşamasında ki planlama için önemlidir. Yerli üretim olması zor bu konuda ancak lisans altında ürün olması da olağanüstü kötü bir senaryo değil.
Yerlilik tanımı heryerde halen tarşılıyor ancak kısa bir cevabı var. Markayı vuran kazanırdan... Marka seninse bitmiştir yerlidir. %45, %60, %85 gibi yerlilik oranları teknik konular ve içerikleri çok önemli.
Yerlilik askeri sahada da şu yönden önemli ve sınıflı ürün gruplarında mevcut barış ortamında ulaşabilen çok az ülke var. Lisans ve sertifikasyon transferi ile barış halinde satabilirlik konuları dışında önemli problemler yok ancak iş savaş halinde değişiyor. Barışta uygulamıyor olsan bile uzun süreli harp, ambargo halinde ünite, parça, montaj ihtiyaçlarını karşılayabilecek hazırlık ve birikimde olmak zorundasın. Almanya, Japonya, İngiltere gibi ülkelerin bu tip hazırlığı mevcut olduğu konuşulur. Yani Mercedes-Renault-Bosch gibi konular huzur dönemi, sivil ticaret anlaşmalarıdır karıştırılmamalı. Bizim bunu Kıbrıs ile yaşadığımız düşünülür ancak uzun dönemli yaşamadık.. yaşayanlar Irak (I-II Körfez harbi arası), İran, K.Kore gibi örnekler. Yani barışta herşeyi satın alıyor bile olsan, birikim ve teorik olarak hazırlığın, uzman yetişmişliğin cebinde olması gerekir. Bunlar gibi nitelikler yoksa o sayılan gibiler gibi olursun uzun vadede. Yedek parça stoğu sonsuz birşey değildir. İşte bu yüzden orduların kağıt üstünde ki ve ortaya çıkan ürünlerde yerlilik hedefleri önemli durumda.
Bu arada değinmedik bu tip bir prototipi kadroyu kurduğunda ve gerekli ürünleri satın aldığında oluşturmak olağan üstü zor bir şey değil. Prototip oluşturmak sanayi de en kolay işlerden birisi önemli olan o projeyi seri üretim ve ekonomik işletilebilir hale getirmek ve satabilmektir.
Mesela TR de son 10 yılda onlarca otomobil yapacağım diyen kişi duydunuz hatta prototip'ler gördünüz o kolay kısmıydı asıl zor olan kısmını aşamadıklarından devamını göremedik.
-
Sivile satış gelmedi maalesef.
-
Ağırlık 6 tondan sonrasını okumadim -
Zırhlı bu zırhlı -
quote:
Orijinalden alıntı: TheLiberator
Zırhlı bu zırhlıKaç mm acaba. Bence 6 mm vardır, Cobra'larda 6 ton ve kavisli zırh 6 mm'den ibaret çünkü.
-
biz üretmiyoruz zaten, elin ingiliz bmc firması türkiyede ki fabrikasında bizim siparişimiz üzerine üretiyor, işçilik ve isim bizden sadece.
-
quote:
Orijinalden alıntı: uzakdağbiz üretmiyoruz zaten, elin ingiliz bmc firması türkiyede ki fabrikasında bizim siparişimiz üzerine üretiyor, işçilik ve isim bizden sadece.
Böyle bir mantık yok. Her şeyden önce BMC bir İngiliz firması olsa bile şu anda %100 yerli sermayede. Ayrıca karoser konusunda yeterince iyiyiz, BMC ve Temsa motoru dışarıdan olmak kaydıyla kendi tasarımımız otobüsler ve kamyonlar üretiyordu. Hatta Karsan da buna dahil edilebilir mesela. İstanbul'da yıllar yılı süren Mercedes hegemonyasını Karsan, Otokar otobüsleri yıktı. İç pazarda bizi büyük bir külfetten kurtardı.
Yine bildiğim kadarıyla mesela şu eski kasa Connect ve Linea Türk mühendislerin ürünü ama marka sahibi olmadığımız için adamlar tepe tepe sattılar bu arabaları.
Tasarım konusunda da Murat Günak'ı bir araştırın isterseniz.
İşçilik dediğiniz montaj sanayisidir ki o apayrı bir konu.
-
Türkiye'de birşeyin yerli olması teorik olarak mümkün değil.
Sebeplerini sıralıyorum.
1- Patentler.
2-Cam ve metal hammade hariç kalan ürünlerin neredeyse tamamı ülkemize petrol ve petrol bazlı olduğu için İTHAL gelmek zorunda.
Sen bir ürün ürettin. Yerli veya değil neyse.
Hani bunun servisi yedek parçası. Hani bunun Güvenlik testleri.
Ürettim demekle ancak algı yaparsın. Sokakta şantiyade bu araçlar ne zaman kullanılacak?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X