Şimdi Ara

Hangi Fan Nerede Kullanılır Tavsiyeleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
6
Favori
2.616
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
9 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Forumda kasa yapan eden çok var ancak fan konusunda pek bilgili değiliz çoğumuz. Ben de artık söke taka sürekli kasa toplaya toplaya bazı tecrübeler edindim biraz tavsiye vermek istedim.

-SP fan AF fan farkı. Eğer radyatör önüne/arkasına konumlandıracaksanız mutlaka SP fan yani static pressure fan kullanın. SP fanlar önünde bir engel varken daha iyi performans verirler AF olanlara nazaran. Kasa fanı olarak ise AF fan kullanın zira daha ucuzlar ve daha cok hacimde hava uflerler.

-Kasa fanı kullanırken en ideal seçenek(gürültü ve fiyat olarak) pwm olmayan, düşük devirli, yüksek kaliteli fanlardır. 500-800rpm fanlar var piyasada. Bu fanları duymanız imkansızdır eğer kaliteli bir fan ise. Neden pwm kullanmayın diyorum peki?
    Kalitesiz pwm fanlar(kalitelileri minimum 100 tl şu aralar) tıkırtı yaparlar zamanla. Çoğu Cooler Master fanı böyledir mesela. Fan uğultusu belki düşüktür DB olarak ama o tıkırtı sesi hasta eder insanı. Cooler Master(argb fan), Deepcool, Nzxt(kasa fanı), Cryorig(H5 Ultimate fanı) pwm fanları denedim hepsinde tıkırtı sesi duydum şimdiye dek. Kimisi gres yağı makine yağı falan öneriyor bu sorun için. Garantisi olan ürüne denemek istemedim iade ettim hep.

-Pozitif basınçla kullanın kasayı. Ne demek bu?
    Kasa içine giren hava çıkan havadan fazla olsun demek bu. Nasıl yaparız?
    Ön kısımda 2-3 genellikle fan giriş kısmı olur, buralara fanlarınızı havayı içeri alacak şekilde takın. Kasanın altına da Intake olacak şekilde takın fanlarınızı. Bunların ayarını egzos fandan yüksek devirde tutarsanız giren hava çıkandan fazla olur.

-Üst kısım ve arka kısım egzos fan olacak. Yani hava buralardan dışarı atılacak. Neden?
    Isınan hava yükselme eğilimi gösterir bu nedenle üst kısım havayı dışarı atmak için ideal. Arka kısım ise ön tarafı Intake yaptığımız için ideal hava akış yönü olarak. Ayrıca geleneksel kule fanlar hep havayı arkaya atarlar. Arkaya atılan sıcak hava arka egzos fan ile dışarı tahliye edilir kolayca.

-Fan hızını nasıl ayarlayacağız?
    Geleneksel anakartlarda 2 adet ayarlanabilir fan soketi olur(system fan/cpu fan) Çoğu anakartta çok daha fazlası mevcuttur. 2 şekilde fan hızı ayarlanabilir. Birisi pwm(4 pin) öbürü dc(3 pin)
    Pwm'nin avantajı kesin bir biçimde fan hızını rpm olarak ayarlayabiliyor oluşunuz. Yani 300rpm bile çevirebilirsiniz fanı. Bu dc'de pek mümkün değil. Bunu bios'tan system monitor kısmından ayarlayabilirsiniz.
    Dc'nin avantajı ise click sesi olmayışı. Ama bazı fanlar düşük voltajda dönmezler. O nedenle zaten pwm olmayan fanlarınızı düşük maksimum devirde çalışacak olanlardan seçmenizi önerdim.
    Kökten çözüm ise fan kontrolcüsü. Bu cihazlar sayesinde tüm fanlarınızı rahatça ayarlayabilirsiniz.
    İyi bir hava sirkülasyonu olan, kaliteli fanları olan bir kasanın gürültü problemi olmaz. Aşırı oc yapmadıysanız ısınma problemi de yaşatmaz.

Gel gelelim ekran kartı kaliteniz gürültünün asıl kaynağı olabilir. Bu nedenle mümkün mertebe ekran kartlarınızı 3 fanlı olan modellerden seçmeye çalışın. Fan sayısı arttıkça gürültü seviyesi azalır ekran kartlarında.

Yine ufak bir tavsiye; ekran kartı fanları intake fandır. Ekran Kartı fanları havayı içeri çeker yanlardan atar. Yani o fanların üstüne hava akışı olursa daha çok hava girişi olur ve daha soğuk çalışabilir ekran kartı.

Bir diğer tavsiye; aio kullanıyorsanız zaten pompa ile fanlar ayrı sokete girmek zorunda. Pompa her daim maksimum hızlarda çalışacağı için onu ayrı bir sokete, kalan fanları da ayrı bir sokete takacaksınız. Bu durumda tek soket yeterli gelmeyebilir, mutlaka fan hub olan radyatörleri tercih edin veya fan hub alın derim.

Yine marka takıntısı doğru değil. Be Quiet'ın mesela Silent Wings serisi premium iken Pure Wings serisi çöptür.
    Noctua'nın anormal kaliteli fanları mevcut iken, redux serisi(gri renk) iyi değildir.
    Corsair'in bazı fanları muhteşem(LL serisi) iken bazıları bedava verilse kullanılmaz(ML serisi gibi).

Doğru fanı doğru yerde kullanmazsanız fanın faydası değil zararı bile olur.

Yine denemeden anlamak için bilgi; fanlar her zaman label kısmına doğru üfler. Yani etiketin olduğu arka kısıma doğru hava akışı olur. Çünkü ön kısım %90 Intake olacaktır ve o fan önde görünecekse görüntüsü daha düzgün olan ön kısım gösterilmek istenir. Denemeden takmak için bilmenizde fayda var.

Yine dediğim gibi çoğu cpu coolerın default hali intake şekildedir. Fan havayı çeker, alüminyum panele üfler. Panelden geçen hava ısınır ve dışarı atılır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L.J -- 24 Haziran 2020; 19:5:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Eğer bunu okuyorsan, bu uyarı senin için. Bu anlamsız forum imzasından okuduğun her kelime hayatından harcanan diğer bir saniye demek. Yapacak başka işlerin yok mu? Hayatın gerçekten bu kadar boş mu da bu anları daha iyi geçirebileceğin bir yol düşünemiyorsun? Yoksa saygı duyduğun ve inandığın bu otoriteyi ortaya koyanlardan çok mu etkilendin? Okuman gereken her şeyi okur musun? Düşünmen gereken her şeyi düşünür müsün? Sana alman gerektiği söylenen her şeyi satın alır mısın? Evinden çık, karşı cinsten biriyle tanış, gereksiz alışverişleri ve mastürbasyonu bırak. İşinden ayrıl, bir kavga başlat, yaşadığını kanıtla. Eğer insanlığını ispat edemezsen, bir istatistik olarak kalacaksın. Artık uyarıldın...

• hocam kasa da 3-4 fanlı modeller mi tercih edilmeli yoksa fansız bir kasa alınıp kendimiz mi doldurmalıyız ? bu gece sistemi tamamlayacağım kasa konusunda hala kararsızım. yardımcı olur musunuz? 500-600 gibi bir bütçem var sadece kasa psu ayrı alıcam.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Kazanmak istediğin halde kaybediyorsan sen asla kazanmak istememissindir.
  • Akasa fanlardan uzak durun. 14 cm her zaman daha iyidir diye birşey yok. Fanda en önemli eşy hava akımını falza dağıtmadan üfürmesi bazı fanlar yukarı aşağı nereye hava verdiği belli değil. Kasa dışına hava atan fanların çok kaliteli olmasına gerek yok. Aeroccol ,Akasa viper, Dark, Xigmaetk hepsi dandirik. Performasn,ses F7P ÜRÜNLERİ COUGHER fanları öneririm

Orijinalden alıntı: Uyurgezzer

hocam kasa da 3-4 fanlı modeller mi tercih edilmeli yoksa fansız bir kasa alınıp kendimiz mi doldurmalıyız ? bu gece sistemi tamamlayacağım kasa konusunda hala kararsızım. yardımcı olur musunuz? 500-600 gibi bir bütçem var sadece kasa psu ayrı alıcam.
    Tamamen butce ile alakali. Genellikle kasa ile gelen fanlar pek kaliteli duzgun fanlar olmuyor. Bu sorunu Nzxt Manta'da yasadim. Guya kaliteli kasa markasi ama onlar bile ucuz fan koymuslar.
    Gerci InWin A1 Plus ile gelen RGB fanlar acaip kaliteli, oyle ki orijinal NZXT Kraken radyator fanini kullanmadim.
    Malina gore degisiyor yani. Ama bu isin optimumu kasa ile gelen fanlari kullanmamak veya fani ustunde gelen kasa almamak. Cunku hicbir sekilde bir Silent Wings 3 veya Noctua NF-A12x25 gibi kaliteli olmayacaktir.
    Eğer bunu okuyorsan, bu uyarı senin için. Bu anlamsız forum imzasından okuduğun her kelime hayatından harcanan diğer bir saniye demek. Yapacak başka işlerin yok mu? Hayatın gerçekten bu kadar boş mu da bu anları daha iyi geçirebileceğin bir yol düşünemiyorsun? Yoksa saygı duyduğun ve inandığın bu otoriteyi ortaya koyanlardan çok mu etkilendin? Okuman gereken her şeyi okur musun? Düşünmen gereken her şeyi düşünür müsün? Sana alman gerektiği söylenen her şeyi satın alır mısın? Evinden çık, karşı cinsten biriyle tanış, gereksiz alışverişleri ve mastürbasyonu bırak. İşinden ayrıl, bir kavga başlat, yaşadığını kanıtla. Eğer insanlığını ispat edemezsen, bir istatistik olarak kalacaksın. Artık uyarıldın...
  • Merhaba,
    Eğer bütçen izin veriyorsa, Be Quiet, Arcitc ve noctua al bilgisayarlı hayatın keyfini çıkar.

Thermaltake 3pin 1.58mm-h2o değe olan fan ne kadar denersem deniyeyim , radyatörde aynı sıcaklık değerlerini veriyor ve thermaltake fanlar en az yarı yarıya daha sessiz.

Bu gizemi hala çözmüş değilim nasıl yada neden oluyor :)

• Kalite farkı var demekki. Verilen basınç farkları size sadece üst kapasitesini söyler o ürünün. E zaten fan yetmiyor diye bir olay pek olmaz. Fan gürültü yapıyor diye bir durum daha olası. Yani aynı DB düzeyinde Thermaltake daha fazla hava üflüyor olabilir. Tt genelde pahalıdır zaten.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Otomatik mi solar mı ve öneri?
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Tam pure wings 2 düşünürken olmadı bu 100 liraya kadar en tercih edilesi ürün değil mi yine de ? Aynı fiyatlara xigmatek, aerocool, akasa vs. markalar var sadece.

Edit: 140mm için

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vrataski -- 19 Kasım 2019; 2:29:31 >

• güzel ve faydalı paylaşım olmuş.

Eğer yazınızda fanların göbeklerinde kullanilan teknolojİlere de yer verirseniz çok daha faydalı bir kaynağa dönüşecektir. Tüm fanlar yatay ve dikey olarak kullanılmaya uygun üretilmiyor, kullanım ömrü ve ses konusunda sıkıntılar çıkmasının sebeplerinden biri de uygun olmayan pozisyonda kullanmaktır. Özellikle yatay duracak fanları (tepeden hava üfleyerek uzaklaştıracak fanlar) FDB (fluid dynamic bearing) seçmekte fayda var, rifled bearing diye geçen modellerde yatay kullanıma uygun. ama sleeve bearing / ball bearing modeller sadece dikey kullanım için öneririm.
    Cooler Master Silencio 650 Pure &amp; SeaSonic M12 II 620W 80+ Bronze
  • Ekran kartı hizasına denk gelen yan kapak bölgesine içeri üfleyecek şekilde fan taktığımda 6-7 C lik düşüş olmuştu. Kasamda yine yan kapakta işlemci fanına denk gelen bir yuva daha var. İşlemci soğutucum stok Wraith Stealth. Muhtemelen intake tir. Bu durumda tam üstüne üfleyecek şekilde intake bir fan takarsam işlemciye bir faydası olur mu yoksa fanın hava akımı işlemci fanına zarar verir mi diye kafama takılıyor, siz ne dersiniz?
    "Biz doğrudan doğruya millet severiz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk topluluğudur. Bu topluluğun fertleri ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa, o topluluğa dayanan cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur." Atatürk
  • milesbroke kullanıcısına yanıt
    Önüne kağıt tutup bak intake ise çeker exhaust ise iter:)
    Yalnız stok soğutucu kullanmak + fan almak yerine işlemci soğutucusunu komple değiştirmek daha mantıklı olur. Toz fena birikir anakart üstünde söylediğin şekilde(filtre yoksa eğer).

• güzel çalışma eline sağlık
  • Benim kasa önünde intake olarak Silent Wings 3 ve fractal altta noctua var. Üstte egzoz Akasa viper 14 luk. İşlemcide zalman sıvı soğutma var radyatörü iki tane 12 lik crossair arasına koydum. Akasya viper yüksek devirde biraz ses yapıyor ancak o da çok güçlü. İleride belki daha sessiz bir şey ile değiştiririm.

Bu benim niye aklıma gelmedi Aslında oyunlarda 65 derecenin üstünü görmedim, sadece prime95 ile test edince 78 dereceyi gördü yarım saat sonunda, o yüzden işlemci fanı masrafı yapmak çok da istemiyorum, filtre kendim sineklikten yaptım ama ne derece tutar bilemiyorum.
    "Biz doğrudan doğruya millet severiz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk topluluğudur. Bu topluluğun fertleri ne kadar Türk kültürüyle dolu olursa, o topluluğa dayanan cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur." Atatürk
  • Hangi Fan Nerede Kullanılır Tavsiyeleri

Az once taktim bunu kasanin altina, ekran kartina denk gelecek sekilde iceriye ufluyor. Bariz bicimde sicakligi etkiledi, sifir ses. Kesinlikle tavsiye ederim bu fani. Hediye geldi esimden:D guzel oldu.

NZXT radyator fani da var ama vida tutturulmuyor, bir yolunu bulsam onu da baglayacagim iyice dusurebilirim fan hizini o zaman.
  • L.J kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler bilgilendirme için, ben de takacağım o zaman alt tarafa fitre ile birlikte.
  • milesbroke kullanıcısına yanıt
    Yanlis yonlendirmek istemem bendeki kasa itx ve ekran karti direkt altina denk geliyor kasanin. Yani aralarinda 1 santim falan var kart ile fan arasinda, direkt icine hava ufluyor. Buyuk kasalarda pek bir fark yaratmazsa sovmeyin sonra
  • L.J kullanıcısına yanıt
    Yok ben fark oluşturacağına eminim sadece korkum ekran kartının fanına zararı olur muydu o hava akımının.
  • Işık için yanıp tutuşmuyorsanız Noctua ve Be Quiet harici hikaye kim ne derse desin.
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.