Şimdi Ara

Halide Edip ADIVAR hakkında.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Toplum tarafından vatansever olarak tanınan ve Halide Onbaşı olarak bilinen, Halide Edip ADIVAR; acaba neden Ata vefat edene kadar ülkeye dönüş yapamamıştır?

1926 yılında ne olmuştur da Halide Onbaşı yurt dışına gitmeyi tercih etmiştir?

Ne dersiniz?

• Ergenekona üyeymiş.
  • İzmir'de Atatürk'e yapılması planlanan suikast girişimde parmağı olduğu söylenir ama bu yalandır. Halide Edip'in güya cumhuriyete karşı radikal islamcılarla işbirliği yaptığı da uydurulur. Bu ortamda onun ülkeye dönmesi elbette zordu. O dönemde kaç tane komutanın yargısız, sorgusuz idam edildiğini biliyoruz.

Kimden bahsediyoruz ?
    Halide Edip Adıvar Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nde okudu, Amerika’da Columbia Üniversitesi, Hindistan’da Delhi İslam Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak dersler verdi. 1939’da Türkiye’ye döndükten sonra. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi Kürsüsü Başkanı oldu.
    Romanları ve öykülerinin edebi kalitesinden bahsetmeye zaten gerek yok.
    Balkan savaşı yıllarında hastanelerde gönüllü çalıştı, İstiklal Savaşı'na katıldı, uzun süre cephelerde savaştı ve yararlılıkları nedeniyle İstiklal Madalyası almaya hak kazandı.

İşte bu insana, bu değere maalesef atılmadık iftira kalmadı ve can tehlikesi yüzünden uzun süre ülkesinde yaşayamadı.

Geçtiğimiz gün Necip Fazıl ustaya denilmedik kalmadı, şimdi sıra Halide Edip'de ve yarın başkasında olur. Bu ülkeye ait hangi gerçek değerler varsa direkt veya endirekt saldırılar yapılıyor. Demokrasinin gereği de bu sanırım.

• quote:

Orijinalden alıntı: chakra

İzmir'de Atatürk'e yapılması planlanan suikast girişimde parmağı olduğu söylenir ama bu yalandır. Halide Edip'in güya cumhuriyete karşı radikal islamcılarla işbirliği yaptığı da uydurulur. Bu ortamda onun ülkeye dönmesi elbette zordu. O dönemde kaç tane komutanın yargısız, sorgusuz idam edildiğini biliyoruz.

Kimden bahsediyoruz ?
    Halide Edip Adıvar Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nde okudu, Amerika’da Columbia Üniversitesi, Hindistan’da Delhi İslam Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak dersler verdi. 1939’da Türkiye’ye döndükten sonra. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi Kürsüsü Başkanı oldu.
    Romanları ve öykülerinin edebi kalitesinden bahsetmeye zaten gerek yok.
    Balkan savaşı yıllarında hastanelerde gönüllü çalıştı, İstiklal Savaşı'na katıldı, uzun süre cephelerde savaştı ve yararlılıkları nedeniyle İstiklal Madalyası almaya hak kazandı.

İşte bu insana, bu değere maalesef atılmadık iftira kalmadı ve can tehlikesi yüzünden uzun süre ülkesinde yaşayamadı.

Geçtiğimiz gün Necip Fazıl ustaya denilmedik kalmadı, şimdi sıra Halide Edip'de ve yarın başkasında olur. Bu ülkeye ait hangi gerçek değerler varsa direkt veya endirekt saldırılar yapılıyor. Demokrasinin gereği de bu sanırım.

Hitab tarzın çok kesin.Sanki o dönemde yaşanmışsın ve şu yalandır şu doğrudur diye belirtiyorsun.Sen de benim gibi Necip fazıl ve Halide Adıvar hakkında hem olumlu hem olumsuz şeyler duydun.Ben Halide Adıvar ı mandacı olarak duydum doğrudur yanlıştır bilemem ama biraz araştırma yaptım hakkında böyle kanılara varılabilecek şüphelere düştüm ama kesin emin olamadım.Aynı şekilde Necip fazıl hakkında da bir sürü şey okudum aslında onun hakkında daha eminim ama neyse...
    işin özüne gelecek olursak, O dönemde yeri geldi Kazım Karabekir paşa da suçlandı ismet inönü de.Halide edip Adıvar ı bu insanlardan üstün yapan birşey yok bence.Vatan müdafasında en ufak şüpheye mahal vermiş olmak bile kişiyi suçlamaya yetebilmiş o dönemde.O koşulları düşünecek olursak ben hak veriyorum, en güvenilen insanların bile vatanı satabileceğine şahit olunmuş zamanlar geçmiş.En büyük hata her zamanki anokranizma hatasına düşmek

• quote:

Orijinalden alıntı: alikuşcu

Ergenekona üyeymiş.

Onu bilmiyorum ama mandacı olduğunu biliyoruz.
    Bu durumda; egemenlik milletindir görüşü ile bir tezat yaşandığını da biliyoruz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ömer

quote:

Ergenekona üyeymiş.

Bu durumda; egemenlik milletindir görüşü ile bir tezat yaşandığını da biliyoruz.

Mandacı derken, kurtuluş olarak savunmuş olabilir, İsmet paşa gibi. Ama sürgün yeme nedeni değil zannımca.
  • quote:

quote:

quote:

Ergenekona üyeymiş.

Mandacı derken, kurtuluş olarak savunmuş olabilir, İsmet paşa gibi. Ama sürgün yeme nedeni değil zannımca.

Yani, bir sürgün var mı? Olay sürgün müdür?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Barnabas İncili Hakkında Herşey
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Ergenekona üyeymiş.

Yani, bir sürgün var mı? Olay sürgün müdür?

Olay öyle gözüküyor, veya kendine sürgün vermiştir yanılmıyorsam İsmet Paşa'nın daveti ile geri gelmişti Atatürk'ün vefatından sonra.

• Anlamlandırmaya çalışıyorum;

Madem vatansever birisiydi niçin Ata davet göndermedi? Kişisel bir sürgün yaşıyorsa niçin Ulu Önder geri gelmesi için görüşmedi? Ya da görüştü mü?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 21 Temmuz 2011; 13:41:04 >
  • quote:

Anlamlandırmaya çalışıyorum;

Madem vatansever birisiydi niçin Ata davet göndermedi? Kişisel bir sürgün yaşıyorsa niçin Ulu Önder geri gelmesi için görüşmedi? Ya da görüştü mü?

O zaman Karabekir Paşa'dan daha vatansever mi var. Atatürk ile arası açık bir nevi sürgün yiyen de o.
  • quote:

quote:

O zaman Karabekir Paşa'dan daha vatansever mi var. Atatürk ile arası açık bir nevi sürgün yiyen de o.

Bu insanların sanki Atatürk le şahsi bir davası varmış gibi gösterip sürgün edilme nedenlerini bu doğrultuda göstermek sizce ne kadar doğru ??
  • quote:

quote:

kazım karabekir sürgün yemedi. kazım karabekir, atatürk ölene kadar ev hapsinde tutuldu... sonra sağolsun ismet paşa çıkardı.kazım karabekir kuşkusuz atatürk kadar hatta atatürkten fazla vatanseverdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaatliBomba -- 21 Temmuz 2011; 16:16:45 >

• Neye gore daha vatanseverdi ? Kriterleriniz neler ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: asukrumercan

Neye gore daha vatanseverdi ? Kriterleriniz neler ?

Fahri olarak onbaşı rütbesi verilecek kadar.
  • quote:

quote:

Konuya "Ergenekona üyeymiş." gibi bir mesajla giriş yaptınız. Dalga geçtiğinizi düşünmedim, anlamaya çalıştım sizi ama şu an da Kâzım Karabekir Paşa'ya geçtiniz. Ben ne diyorum, ben neyi soruyorum siz ne diyor, ne anlatıyorsunuz... Sanki kendinizi bir şeyler yazmak zorunda hissetmişsiniz gibi geliyor bana.

• quote:

quote:

quote:

Konuya "Ergenekona üyeymiş." gibi bir mesajla giriş yaptınız. Dalga geçtiğinizi düşünmedim, anlamaya çalıştım sizi ama şu an da Kâzım Karabekir Paşa'ya geçtiniz. Ben ne diyorum, ben neyi soruyorum siz ne diyor, ne anlatıyorsunuz... Sanki kendinizi bir şeyler yazmak zorunda hissetmişsiniz gibi geliyor bana.

O biraz mizahi mesajdı ama doğru bir tespit idi,anlamlandıramadıysanız suçu kendinizde bulun bende değil. Halide hanım vatanseverdi aynı Karabekir paşa gibi. Sizin sorunuz ikisi içinde geçerli bundan 100 yıl sonrada şu anda bazı kişiler için aynı soru sorulacak.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: asukrumercan

Neye gore daha vatanseverdi ? Kriterleriniz neler ?

Fahri olarak onbaşı rütbesi verilecek kadar.

Neyi kastettiginiz anlasilmiyor. Ikisine de fahri onbasi rutbesi verildi de Ataturk vatani ugruna kabul etmedi, Kazim Karabekir mi vatani ugruna kabul etti. Bu sebeple mi daha vatansever oldu..

Olayi anlatirmisiniz..
  • tarihi severim. üzerinde durduğum ve bana inanılmaz çekici gelen 2 konu var. Biri kurtuluş savaşı diğeri de soğuk savaş.

okudğum kitapların sayısı pek azımsanacak sayı değil. Altta verdiğim linkdeki kitabı kesinlikle tavsiye ederim. Tarih bu sonuçta %100 doğru yoktur kişi için ama benim %100 doğrum budur.

http://www.timas.com.tr/Icerik/Hakkimizda/Haberler/Kazim-Karabekir-in-Gozuyle-Yakin-Tarihimiz.aspx

sonuçta farklı görüşlere sahip olabiliriz. Hem saygı duyuyoruz diyip demediğini bırakmayan insanlar dolu günümüzde.onlardan biri olmayın.

not: tarihin biraz subjektif olduğunu düşünüyorum,özellikle de OKULLARDA ÖĞRETİLEN RESMİ TARİHE inanmıyorum. Resmi tarimiz yalanlarla doludur ama bu durumu anlayabiliyorum.Sonuçta içgüdüsel olarak her devrim kendi yerini sağlamlaştırmak isteyecektir ve cumhuriyetin kurulması tarihde eşi benzeri olmayan bir devrimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi samsa* -- 21 Temmuz 2011; 17:10:37 >

• yazım yanlışlarım var. düzeltmeyi unutmuşum. kusura bakmayın
  • quote:

quote:

quote:

quote:

O biraz mizahi mesajdı ama doğru bir tespit idi,anlamlandıramadıysanız suçu kendinizde bulun bende değil. Halide hanım vatanseverdi aynı Karabekir paşa gibi. Sizin sorunuz ikisi içinde geçerli bundan 100 yıl sonrada şu anda bazı kişiler için aynı soru sorulacak.

Ben sizi anlayamıyorum gerçekten. Ha bu bir suç mudur? Sanırım değildir. O nedenle suçlu aramaya da gerek yok.
    Yeni bir akım da her yere Ergenekon yazmak olsa gerek demek ki...

"Halide hanım vatanseverdi aynı Karabekir paşa gibi." dediniz ya ben bundan nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz dedim sadece. Öğretileriniz bu şekilde olduğu için mi?

Bir de nasıl bir vatanseverliktir ki Amerikan mandalığı için Ata'ya mektup yazılmış olunacak, onu soruyorum sadece.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.