Şimdi Ara

Keçecizade Fuat Paşa(Hazır Cevap)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
4.866
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu adam hakkında pek çok hikaye duymuşsunuzdur.Hazır cevaplılığıyla tanınan bu devlet adamının hikayeleri bir çok kere değişik duyulmasına rağmen özü aynıdır.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Keçecizade Fuat Paşa’ya, Fransa İmparatoru 3. Napolyon(veya Rus Çarı), “Girit Adası’nı kaça satarsınız?” diye sorar. Fuat Paşa’nın cevabı şöyle olur: “Aldığımız fiyata”.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fransız imparatoru 3. Napolyon, bir gün opera salonuna girerken, Osmanlı sefiri Keçecizâde Fuat Paşa’nın ayağa kalkmadığını görür ve protokol nâzırı olan memura der ki:
    “gidip sorun bakalım. yoksa kendisini Kanunî’nin elçisi mi zannediyor?”
    bu suale Keçecizâde’nin cevabı şu şekilde olur:
    "hâşâ!.. eğer ben Kanunî’nin sefiri olsa idim, sizin kralınız, benim olduğum yere, benden izin almadan girebilir miydi?"

Abdülaziz’in Paris gezisi sırasında, Keçecizâde Fuat paşa’nın “dünyada elde edilemeyecek kadın yoktur” anlamında bir cümle sarf ettiği imparatoriçe Eugénie’nin (3.Napolyon’un karısı) kulağına gitmiş. padişahın onuruna verilen yemekte, eugénie, herkesin duyacağı şekilde laf atmış keçecizâde’ye :

- demek böyle düşünüyorsunuz! bakın ben imparatoriçe’yim, saltanatım var, param var, mücevherim var... mesela beni nasıl kandırabilirsiniz bakalım?
    - her şeyin daha fazlasını teklif edebilirsiniz majesteleri, demiş fuat paşa.
    - ne gibi?
    - daha fazla mücevher, daha fazla güç, daha fazla para...
    - mesela kaç para?
    - mesela bir milyar altın-frank!
    - o kadar parayı nereden bulacaksınız? diyence kraliçe, fuat paşa gülmüş:
    - bakın, kadını bulduk, iş parayı bulmaya kaldı! demiş.

Çar I. Nikola, Keçecizade Fuat Paşa'ya takılmak için, Hz. Muhammed'in miracından söz edip soruyor:
    "Peygamberiniz gökyüzüne acaba hangi merdivenle çıktı?.."
    Paşanın cevabı hazır: "Hangi merdivenle olacak, sizin İsa'nın çıkarken geride bıraktığı merdivenle."

Tanzimat döneminin en tanınmıs devlet adamlarından Keçecizade Fuat Pasa (1815-1865), özellikle politikada nükte
    denince adı akla ilk gelenlerdendir. Osmanlı imparatorlugunun kritik anlarında ya sadrazam (basbakan) ya da hariciye nazırı
    (dısisleri bakanı) olarak uzun süre görev yapmıs olan Fuat Pasa, bu yüksek görevlerinden dolayı Avrupalı devlet adamları,
    politikacı ve diplomatlarıyla devamlı münasebet halinde olmus, bu münasebetle aralarında geçen birçok nükteli olay günümüze
    kadar gelmistir. Fuat Pasa’nın nükteleri çok duyulmus olsa da her konusuldugunda zevk verecek kadar zariftir.
    Fuat Pasa, Batılı diplomatlarla görüsme yaptıgı bir sırada, bulundukları yerde açılıp kapanan kapı gıcırtı yapıyormus.
    Batılı bir diplomat bu gıcırtıdan hareketle Osmanlı Devletinin yönetim yeri olan Bâb-ı Âli’yi (Yüce Kapı) kastederek:
    — Kapı gıcırdıyor (imparatorluk sallanıyor), demis.
    Fuat Pasa:
    — Gres’e (Greece) (hem makine yagı hem de Yunanistan’ın Batı dillerindeki adı, bir anlamda yaglanmaya, bir anlamda
    Eski Yunan kültür ve medeniyetine veya Yunanistan’ın yeniden bize baglanmasına) ihtiyacı var, diye cevap vermis!..

Fuat Pasa’nın da aralarında bulundugu Batılı diplomatlar:
    — Zamanımızın en güçlü devleti hangisidir acaba, diye tartısıyorlarmıs.
    Fuat Pasa tartısmaya müdahale ederek demis ki:
    — Zamanımızın en güçlü devleti Osmanlı Devletidir. Çünkü üç yüz yıldır siz dısardan biz içerden yıkmak için çalıstıgımız halde hâlâ sapasaglam ayakta durmaktadır.

Fuat Pasa, sadrazamlık makamına getirildiginde, ilk isi, Istanbul’un yazın toz-topraktan, kısın çamurdan geçilmeyen
    cadde ve sokaklarını yeni bastan ele almak olmus. Bunları Dogulu bir görünümden kurtarıp Batı baskentlerindeki temizlige ve
    düzene kavusturmak amacıyla hemen ise koyulmus. Birçok cadde ve sokagı genisletmis, gereken yerlerde yeni cadde ve
    sokaklar açtırmıs. Kentteki cadde ve sokakların büyük bölümünü parke ile yetmedigi yerde kaldırım taslan ile dösetmis.
    Bu sayede, Istanbul’un cadde ve sokakları rahat yürünür bir duruma ve estetik bir görünüme kavusmus. Bu isler
    yapılırken çıkarları bozulanlar; evlerinin, is yerlerinin önü daralanlar; istimlâke maruz kalanlar, Fuat Pasa aleyhine kampanya
    yürütmüsler, padisaha kadar sikâyetlerde bulunmuslar.
    Pasa aleyhindeki bu kampanya ve sikâyetlere gizli destek veren, elestirilerde bulunan makam sahipleri de varmıs.
    Bunlardan biri bir gün Fuat Pasa’ya:
    — Pasam, sayenizde Istanbul, asıl simdi Istanbul oldu. Fakat hayret ettigim nokta, cadde ve sokakların dösenmesinde
    kullanılan bunca tasın nasıl bulundugudur, demis.
    Fuat Pasa, bu soruyu, soranı ve benzerlerini mahçup edecek sekilde, alaylı bir dille cevaplandırmıs:
    — Bu isleri yaparken bize o kadar çok tas atıldı ki, onları biriktirip kullanmak sayesinde hiç sıkıntı çekmedik.

Arkadaşlar hikayenin kahramanlarını eleştirmek yerine sözün özünü eleştirirsek sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spetsnaz! -- 9 Kasım 2005, 17:25:30 >

• quote:

Orjinalden alıntı: __MuLKiYeLi__

Bu adam hakkında pek çok hikaye duymuşsunuzdur.Hazır cevaplılığıyla tanınan bu devlet adamının hikayeleri bir çok kere değişik duyulmasına rağmen özü aynıdır.

Keçecizade Fuat Paşa�ya, Fransa İmparatoru 3. Napolyon(veya Rus Çarı), �Girit Adası�nı kaça satarsınız?� diye sorar. Fuat Paşa�nın cevabı şöyle olur: �Aldığımız fiyata�.

Fransız imparatoru 3. Napolyon, bir gün opera salonuna girerken, Osmanlı sefiri Keçecizâde Fuat Paşa�nın ayağa kalkmadığını görür ve protokol nâzırı olan memura der ki:
    �gidip sorun bakalım. yoksa kendisini Kanunî�nin elçisi mi zannediyor?�
    bu suale Keçecizâde�nin cevabı şu şekilde olur:
    "hâşâ!.. eğer ben Kanunî�nin sefiri olsa idim, sizin kralınız, benim olduğum yere, benden izin almadan girebilir miydi?"

Abdülaziz�in Paris gezisi sırasında, Keçecizâde Fuat paşa�nın �dünyada elde edilemeyecek kadın yoktur� anlamında bir cümle sarf ettiği imparatoriçe Eugénie�nin (3.Napolyon�un karısı) kulağına gitmiş. padişahın onuruna verilen yemekte, eugénie, herkesin duyacağı şekilde laf atmış keçecizâde�ye :

- demek böyle düşünüyorsunuz! bakın ben imparatoriçe�yim, saltanatım var, param var, mücevherim var... mesela beni nasıl kandırabilirsiniz bakalım?
    - ne gibi?
    - mesela kaç para?

Çar I. Nikola, Keçecizade Fuat Paşa'ya takılmak için, Hz. Muhammed'in miracından söz edip soruyor:
    Paşanın cevabı hazır: "Hangi merdivenle olacak, sizin İsa'nın çıkarken geride bıraktığı merdivenle."

Tanzimat döneminin en tanınmıs devlet adamlarından Keçecizade Fuat Pasa (1815-1865), özellikle politikada nükte
    denince adı akla ilk gelenlerdendir. Osmanlı imparatorlugunun kritik anlarında ya sadrazam (basbakan) ya da hariciye nazırı
    (dısisleri bakanı) olarak uzun süre görev yapmıs olan Fuat Pasa, bu yüksek görevlerinden dolayı Avrupalı devlet adamları,
    politikacı ve diplomatlarıyla devamlı münasebet halinde olmus, bu münasebetle aralarında geçen birçok nükteli olay günümüze
    kadar gelmistir. Fuat Pasa�nın nükteleri çok duyulmus olsa da her konusuldugunda zevk verecek kadar zariftir.
    Fuat Pasa, Batılı diplomatlarla görüsme yaptıgı bir sırada, bulundukları yerde açılıp kapanan kapı gıcırtı yapıyormus.
    Batılı bir diplomat bu gıcırtıdan hareketle Osmanlı Devletinin yönetim yeri olan Bâb-ı Âli�yi (Yüce Kapı) kastederek:
    � Kapı gıcırdıyor (imparatorluk sallanıyor), demis.
    Fuat Pasa:
    � Gres�e (Greece) (hem makine yagı hem de Yunanistan�ın Batı dillerindeki adı, bir anlamda yaglanmaya, bir anlamda
    Eski Yunan kültür ve medeniyetine veya Yunanistan�ın yeniden bize baglanmasına) ihtiyacı var, diye cevap vermis!..

Fuat Pasa�nın da aralarında bulundugu Batılı diplomatlar:
    � Zamanımızın en güçlü devleti hangisidir acaba, diye tartısıyorlarmıs.
    � Zamanımızın en güçlü devleti Osmanlı Devletidir. Çünkü üç yüz yıldır siz dısardan biz içerden yıkmak için çalıstıgımız halde hâlâ sapasaglam ayakta durmaktadır.

Fuat Pasa, sadrazamlık makamına getirildiginde, ilk isi, Istanbul�un yazın toz-topraktan, kısın çamurdan geçilmeyen
    cadde ve sokaklarını yeni bastan ele almak olmus. Bunları Dogulu bir görünümden kurtarıp Batı baskentlerindeki temizlige ve
    düzene kavusturmak amacıyla hemen ise koyulmus. Birçok cadde ve sokagı genisletmis, gereken yerlerde yeni cadde ve
    sokaklar açtırmıs. Kentteki cadde ve sokakların büyük bölümünü parke ile yetmedigi yerde kaldırım taslan ile dösetmis.
    Bu sayede, Istanbul�un cadde ve sokakları rahat yürünür bir duruma ve estetik bir görünüme kavusmus. Bu isler
    yapılırken çıkarları bozulanlar; evlerinin, is yerlerinin önü daralanlar; istimlâke maruz kalanlar, Fuat Pasa aleyhine kampanya
    Pasa aleyhindeki bu kampanya ve sikâyetlere gizli destek veren, elestirilerde bulunan makam sahipleri de varmıs.
    Bunlardan biri bir gün Fuat Pasa�ya:
    � Pasam, sayenizde Istanbul, asıl simdi Istanbul oldu. Fakat hayret ettigim nokta, cadde ve sokakların dösenmesinde
    Fuat Pasa, bu soruyu, soranı ve benzerlerini mahçup edecek sekilde, alaylı bir dille cevaplandırmıs:
    � Bu isleri yaparken bize o kadar çok tas atıldı ki, onları biriktirip kullanmak sayesinde hiç sıkıntı çekmedik.

Arkadaşlar hikayenin kahramanlarını eleştirmek yerine sözün özünü eleştirirsek sevinirim.
    reklama takılmış çektim

• yazılar çok güzel, gerçi bazılarını farklı isimlerle duymuştum ama neyse, önemli olan bu değil.

bu arada bu reklam nedir böyle. yazının yarısını kapattığı gibi ne kendisi kapanıyor ne de taşınıyor. adminin bu işe bir el atması lazım bence.
  • quote:

Orjinalden alıntı: __MuLKiYeLi__

Bu adam hakkında pek çok hikaye duymuşsunuzdur.Hazır cevaplılığıyla tanınan bu devlet adamının hikayeleri bir çok kere değişik duyulmasına rağmen özü aynıdır.

Keçecizade Fuat Paşa’ya, Fransa İmparatoru 3. Napolyon(veya Rus Çarı), “Girit Adası’nı kaça satarsınız?” diye sorar. Fuat Paşa’nın cevabı şöyle olur: “Aldığımız fiyata”.

Fransız imparatoru 3. Napolyon, bir gün opera salonuna girerken, Osmanlı sefiri Keçecizâde Fuat Paşa’nın ayağa kalkmadığını görür ve protokol nâzırı olan memura der ki:
    “gidip sorun bakalım. yoksa kendisini Kanunî’nin elçisi mi zannediyor?”
    bu suale Keçecizâde’nin cevabı şu şekilde olur:
    "hâşâ!.. eğer ben Kanunî’nin sefiri olsa idim, sizin kralınız, benim olduğum yere, benden izin almadan girebilir miydi?"

Abdülaziz’in Paris gezisi sırasında, Keçecizâde Fuat paşa’nın “dünyada elde edilemeyecek kadın yoktur” anlamında bir cümle sarf ettiği imparatoriçe Eugénie’nin (3.Napolyon’un karısı) kulağına gitmiş. padişahın onuruna verilen yemekte, eugénie, herkesin duyacağı şekilde laf atmış keçecizâde’ye :

- demek böyle düşünüyorsunuz! bakın ben imparatoriçe’yim, saltanatım var, param var, mücevherim var... mesela beni nasıl kandırabilirsiniz bakalım?
    - ne gibi?
    - mesela kaç para?

kadar gelmistir. Fuat Pasa’nın nükteleri çok duyulmus olsa da her konusuldugunda zevk verecek kadar zariftir.
    Batılı bir diplomat bu gıcırtıdan hareketle Osmanlı Devletinin yönetim yeri olan Bâb-ı Âli’yi (Yüce Kapı) kastederek:
    — Kapı gıcırdıyor (imparatorluk sallanıyor), demis.
    Fuat Pasa:
    — Gres’e (Greece) (hem makine yagı hem de Yunanistan’ın Batı dillerindeki adı, bir anlamda yaglanmaya, bir anlamda
    Eski Yunan kültür ve medeniyetine veya Yunanistan’ın yeniden bize baglanmasına) ihtiyacı var, diye cevap vermis!..

Fuat Pasa’nın da aralarında bulundugu Batılı diplomatlar:
    — Zamanımızın en güçlü devleti hangisidir acaba, diye tartısıyorlarmıs.
    — Zamanımızın en güçlü devleti Osmanlı Devletidir. Çünkü üç yüz yıldır siz dısardan biz içerden yıkmak için çalıstıgımız halde hâlâ sapasaglam ayakta durmaktadır.

Fuat Pasa, sadrazamlık makamına getirildiginde, ilk isi, Istanbul’un yazın toz-topraktan, kısın çamurdan geçilmeyen
    Bu sayede, Istanbul’un cadde ve sokakları rahat yürünür bir duruma ve estetik bir görünüme kavusmus. Bu isler
    Bunlardan biri bir gün Fuat Pasa’ya:
    — Pasam, sayenizde Istanbul, asıl simdi Istanbul oldu. Fakat hayret ettigim nokta, cadde ve sokakların dösenmesinde
    — Bu isleri yaparken bize o kadar çok tas atıldı ki, onları biriktirip kullanmak sayesinde hiç sıkıntı çekmedik.

Harrier sağolasın kendi yazımı alıntı yaptım işe yarar belki!!!

• bazıları gerçek deil sanırım
  • güzel paylaşım...teşekkürler...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • teşk.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.