Şimdi Ara

Hakimiyet Allah'ındır söylemi hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 'Hakimiyet Milletindir' sözüne karşı üretilen 'Hakimiyet Allah'ındır' söyleminin doğruluğunu, olabilirliğini konuşalım.

Şimdi burada biraz akılcı yorumlar yaparsanız sevinirim(gelip ayet koymayın). Hakimiyeti bir yaratıcıya dayandırıp dünya üzerinde hakimiyet kurmaya çalışanlar acaba o yaratıcıyla iletişim halindeler mi de hakimiyetlerini Allah'a dayandırıyorlar?

Sorarsan diyecekleri kuranın hükümlerine göre hükmediyorum. Ama kuranda herşey ayrıntılı yazmıyor tabiki birçok şey yoruma açık ve herkes kafasına göre yorumlayabilir ki yorumluyor.

Şimdi sorayım o zaman: Allah bizimle beraber, Allah'ın kitabıyla hükmediyorum tarzı söylemlerin içi ne kadar doldurulabilir?

Hakimiyet milletin dersin. Millet kendi arasından temsilci seçer hakimiyet milletin olur. Peki hakimiyet Allah'ın, yani ülke yönetme şekli olarak nasıl olacak? Şeriat diyecekler ve yine yukarıda yazdığım kısır döngüye varacak sonuç.

• Uzun zaman İslamcıların arasında bulunmuş biriyim. Şimdi şöyle açıklayım modern yönetim sistemleri bildiğin üzere temellerini rasyonellerim üzerine bina eder. Ancak atasözümüzün ifade ettiğinin tersine aklın yolu bir değildir ve ortaya çok farklı görüşler çıkabilir. Ancak bunlardan doğru olana Nasıl karar verilecek bu noktada çok çeşitli metotlar vardır. Demokrasi, teknokrasi vs gibi. İşte İslamcılığında bundan farkı yoktur. Sadece tek farkı başa rasyonel düşünce yerine Kuran'ı koymasıdır. Yani değişmez gerçek insan mantığı değil İlahi mantıktır. Bu durumda önemli olan şey oradaki Emir'leri Nasıl uygularız, o Emir'leri Nasıl anlamalıyız vs şeklindedir. Aslında tek farkı derken biraz küçümsemiş gibi oldu sanki ama bu büyük fark pek çok farklılığa yol açar tabi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mulk Allahunundur veya insi teville mulk elifu' nundur daha doğrudur.

Kainttan bir damla suyu eksiltemez veya arttıramazsınız. Bu açıdan mulk kavramı açısından yaklaşabiliriz.

Saygılarımla...

• quote:

Orijinalden alıntı: HADO77

Mulk Allahunundur veya insi teville mulk elifu' nundur daha doğrudur.

Kainttan bir damla suyu eksiltemez veya arttıramazsınız. Bu açıdan mulk kavramı açısından yaklaşabiliriz.

Saygılarımla...

Sizinki felsefi değil tasavvufi yaklaşım hocam.

Kainatta suyun eksilip eksilmediğinden emin değilim. Kara delikler tarafından yutulan gezegenlerden su içerenler vardır illaki mesela bunlar nereye gidiyor?
  • Karadelikler maddeyi yok etmez, he dönüştürebilir.

Karadelikler maddeyi dönüştürüp tekrar enerji haline getirebilirler. Ama bu bir şeylerin yok olması demek değildir.

Yada depoluyordur. Olay ufku ve içi muamma gerçi.

Saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rebellion -- 26 Mayıs 2016; 15:11:33 >
  • hawk1903 kullanıcısına yanıt
    Kara deliğe enerji boyutu giriyor diye biliyorum.

Bana göre su buralarda oluşmuş olabilir.

Felsefi yaklaşım tasavvufi yaklaşım bunların tanımını bilirsek daha doğru bir yaklaşım sergileriz.

Benim tasavvufla ya da felsefeyle işim olmaz. Ben bir kavramı elime alırsam onu savunurum.

Kim ya da ne olduğu önemli değil.

• allah deyip kafasına göre saltanat sürmek isteyenlerin lafıdır. sanki allah düzenli emir yolluyor biz kabul etmiyoruz. bir müslüman kuranla yönetilmeli dese anlarımda hadis gibi sadece kulaktan kulağa yayılan bilgiyle devlet yönetmeye kalkıyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hakimiyet :

1-Egemenlik.
    2-Egemenlik
    Örnek: Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Atatürk
    3-hakimlik, amirlik, üstünlük, egemenlik. sulta

bence bu söz İslama kafa tutma anlamında kullanılmıyor
    ama bir yerlere çekmek istersen çok şey bulursun

gerçi bazı sözleri kullanmamak lazım
    bir abimiz bana "bu dinden falan anlamaz" demişti
    ve bu abimizin çocuğunun adı Samed di :)
    mesela yaratıcı sözünün yerine Mucit ,alim gibi sözler kullanılabilir
    çünkü gerçek anlamda yaratma sadece Allah'a mahsustur
    kimisinin iddiası ise Allah bize kendinden ruh üfledi ,o nedenle insanlarda da yaratıcılık özelliği var der
    lakin Kuran'ı incelediğimizde Allah bu sözü kimseyle paylaşmadığını anlıyoruz

ha ben illa kullanacağım diyen kendisi bilir
    ama her kesim bunlar üzerinden gerginlik çıkartıyorsa ,kullanılmaması daha doğru olur

• Hakimiyet allah'ındır söylemi, Atatürk devrimleriyle sorunlu insanların söylemidir, boş bir slogandır. Egemenlik milletindir ilkesi, alabora olan islam ülkelerine bakıp devletin yürütme gücünü islamın mistik sloganlarından kurtarma girişimidir.
  • Modern hukuğun ekonominin devlet yapısının sistematikliği ortada. Komplikeligi ortada. Kimse kalkıp Islam dinine göre devlet işleri süper yönetilir diyemez. Hem de içtihatlarla. Ictihatlarla düzenlemek demek ortada net ve kesin hiçbir şey yok ama örnek alınabilecek şeyler var demek. Sonuçta bir hakim Ictihatlarla bir karara varıyorsa bir taslaktan yola çıkarak kendi görüşü çerçevesinde bir tutum ortaya koyuyordur. Düşün ki koca bir devletin sadece hukuku değil her şeyi, ekonomisi, eğitimi, sağlık hizmetleri vs devletin karşılamakla yükümlü olduğu tüm hizmetler ictihatlara göre belirlenecek. Nitekim böyle bir durumda devletin karşılamakla yükümlü olduğu hizmet tanımı da değişecektir. Ve bu tanım yine ictihatlarla belirlenecek. Ne yaptığını bilmeyen bir devlet. Ilkel. Zerre sistematik olmayan ve olamayacak, herkesin kafasından farklı sesin çıkacağı bir devlet. Bu devlet süper işleyecek ha?

Insanların anlamadığı nokta şu: dünyanın geldiği bu noktada en ufak şey bile 82828282 farklı parametreye bağlı. Poşet çayın varlığı bile modern devlet yapısıyla ve kapitalist ekonomik düzenle bağlantılı. Bu öyle organik ve sistematik bir yapı ki bu yapıda bir şeyleri kökten izole edemezsin. Bu yapı kendi kendine işleyen bir yapı. Her şey mekanik. Isliyor. Organizasyon.
    Sen kalk de ki ictihatlarla Islam sistemi uygulanırsa devlet tıkır tıkır işler. Islemez. Işlemedi hala da işlemiyor. Işlemez çünkü insanlar bu sistemi doğru uygulayamıyor diye değil. Çünkü bu ilkel bir sistem. Hatta sistem denemeyecek kadar ilkel. Herhangi bir modern devlet anlayışının yanına yaklaşamayacak kadar ilkel ve basit. Insanoğlunun ürettiği kavramlar "Tanrının" ortaya koyduğu sistemden daha komplike daha sistematik ve daha iyi bir hal almış.

Ortada ne ekonomik bir düzen kurulacak bilgi var. Ne hukuki düzen kurulacak bilgi var. Ne devlet geleneği var. Ama her şey tıkır tıkır işleyecek.

Egemenlik milletin midir orası tartışılır da Allah ın olmadığı kesin. Zira kendisinin ortaya koyduğu ilkel basit ve baştan savma modelin yanında insanlığın ortaya koyduğu model baya uçuk kalıyor. Çorumla star wars karşılaştırması gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lokomatif Portakal -- 26 Mayıs 2016; 21:00:19 >

• hakimiyet Allahınsa, O egemen olmalıdır. egemen; "Yönetimini hiçbir kısıtlama veya denetime bağlı olmaksızın sürdüren, bağımlı olmayan, hükümran, hâkim". bu noktada islamcılarda sanki doğa olayları dünya işleri görünmeyen el tarafından yürütülüyor algısı oluşuyor. Ancak dininin gereklerini yerine getiren nice insan diğer inanmayanlardan ayırt olmaksızın hiç suçu olmadan bir çok belaya musibet olabiliyor. bunu da ahiret sınavına yoranlar var ama oraya gidip gelmiş kimse olmadığı için bunu olasılıksız sayıyoruz.

sonuçta allah hükümran olsa da olmasa da değişen bir şey yok maddi dünyada.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.