Şimdi Ara

Hadis ile Dalga Geçen “Soğuk Savaş” sunucusu Boğaç Soydemir ve konuğu Enes Akgündüz tutuklandı (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
187
Cevap
2
Favori
5.624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bakın ne güzel yakalamışsınız da sebebi farklı yorumluyorsunuz. Temelde Tek tanrılı dinlerin tümünde mesaj tektir. Aralarında bir fark yok. Zaten bu tek tanrılı dinlerin bir insan uydurması değil de vahiy kaynaklı olduğunun ispatı. Mesela Yahudilik inancında geçen temel 10 emirle İslamiyet'teki temel 11 emir aynı, sadece bizde cumartesi yasağı yok Onun sebebi de Kuran-ı Kerim' de açık olarak yazıyor zaten. Yahudiler zaten Son peygamberin geleceğini biliyorlar sadece diğer peygamberler gibi son peygamberin İshak soyundan değil de İsmail peygamberin soyundan gelmesini kabul edemiyorlar. Siz Mekkeli müşriklerin Allah'a inanmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz Onlarda tek bir Allah'a inanıyorlar, namaz kılıyorlar, Kurban kesiyorlar, oruç tutuyorlar Mekkeli müşrikler ateist falan değil Hatta Kabe yenileneceği zaman Allah'ın evinin haram para ile onarılamayacağını tartışıyorlar. Bunlar sadece size öğretilmeyenler. Mekkeli müşriklerin Müslümanlardan ayrıldıkları nokta Allah'a ulaşmak için putları aracı tutmaları. Ben size Garanik Olayını araştırmanızı tavsiye ederim. İnceleyin bakalım ne göreceksiniz. Yine aynı şekilde Alkolün yasaklanması. İlk Müslümanlığı kabul edenler dahil Sahabede içki içen bir çok kişi var. İçki hemen yasaklanmıyor ki aşama aşama Eğer bu yasakların birden bire gelmemesi sizi şaşırtıyor ise bence şaşırmayın bu hayatın olağan gerçeği. Atatürk Samsuna çıktığında Hilafeti kaldıracağız, Hanedanlığı bu ülkenin dışına sürgün edeceğiz deseydi etrafında kim kalırdı.? Buna şaşırmıyor ve normal kabul ediyorsunuz da Müslümanlıkta yasakların ve farzların adım adım gelmesine neden şaşırıyorsunuz. Zaten imtihanın amacı bu İslamiyet'te insan sistematiğine aykırı hiçbir şey yok. Mekkeli müşriklerin defaatle mucize taleplerine Allah'ın verdiği cevapları okuyun. Tek mucize Kuran-ı Kerim Bence şunu birbirinden ayırmak lazım Allah'ın dini kimsenin tekelinde değildir. İnsanların dini kullanarak söyledikleri, yaptıkları kötülüklerin kaynağı din değildir.

Bakın Nisa suresi 79. ayet "Sana ne iyilik gelirse Allah’tandır. Sana ne kötülük gelirse kendindendir. (Ey Muhammed!) Seni insanlara bir peygamber olarak gönderdik. Şahit olarak Allah yeter."

• serkanugur S kullanıcısına yanıt

Retorik sanatına karsı galip gelmek mümkün değildir. Sizin yukarıda saydıgınız ve dinin gercek oldugunu kanıtladıgını savundugunuzu savlar bende tam tersi insan yapımı oldugunu kanıtları gibi geliyor.

Nitekim İslam diye bir din bulunduğu coğrafya ve kültürden tamamen bağımsız Orjinal biçimde ortaya çıkıp yayılsaydı çok daha acayip olurdu. Fakat insanlar her zaman birbirlerinden esinlenirler, kopya cekerler. İslamda bulunduğu coğrafyanın bir ürünüdür. Buda insan yapımı oldugunun göstergesidir. Çevresinin ve kendinden öncekilerin devamıdır. Bunda bir olaganüstülük yoktur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

"Allah" arapça bir sözcük ve tanrı anlamına geliyor. Tüm dünyaya araplardan yayılmıştır. İslam haricinde hiçbir dinde allah isimli bir tanrı yoktur. Hristiyanlık ve musevilik dahi aynı bölgenin dini olmalarına rağmen tanrıları farklıdır. Ben inancımın çoğunu islamın yerel bir din olduğunu anladığımda kaybettim. Düşün ki inandığın tanrının ismini araplar koymuş. Keşke gerçek olsaydı. İnançlı iken huzurluydum, şimdi ruh sağlığım bozuk.

Sadece Allah ismi Arapça olduğundan inacınızı kaybetmenize üzüldüm. Keşke Rab kelimesinin Kuran' da kaç defa geçtiğine kelimenin hangi kökten geldiğine Birde nasıl olurda Pencap Sihlerinin de Tanrı için aynı kelimeyi kullandığını inceleseydiniz. Yusuf suresi 2. ayet" Biz onu, akıl erdiresiniz diye Arapça bir Kur’an olarak indirdik."

Ben sizi neden kandırmaya çalışayım ki ? Ben düzeyli ve bilgili insanlarla tartışmayı severim. Çünkü her insanın dinlemeye değer bir hikayesi vardır. Bu arada misyonerlik gibi bir vazife falan da üstlenecek ne bilgim var ne de haddim. Bu işi yapanların ne olduğu da ortada. Ben sadece yaşıma rağmen öğrenmeye aç bir insanım yaptığım ve beni zorlayan her tartışmanın beni geliştirdiğine inanıyorum o kadar. Yoksa gerçeğin ne olduğunu kimse bilmiyor. Adı üzerinde İnanç.

Orijinalden alıntı: serkanugur

Sadece Allah ismi Arapça olduğundan inacınızı kaybetmenize üzüldüm. Keşke Rab kelimesinin Kuran' da kaç defa geçtiğine kelimenin hangi kökten geldiğine Birde nasıl olurda Pencap Sihlerinin de Tanrı için aynı kelimeyi kullandığını inceleseydiniz. Yusuf suresi 2. ayet" Biz onu, akıl erdiresiniz diye Arapça bir Kur’an olarak indirdik."

Keşke tek sorun o olsaydı. O yazdığın ayet bile islamın yerel bir din olduğunu söylüyor. "Anlayasınız diye arapça indirdik". Başka bir ayette de şöyle diyor. Eğer başka bir dilde indirseydik niye arapça değil diye itiraz ederdiniz. Bu, arap olmayanların kitaba itiraz edebilmesini meşru kılıyor. Her topluluğa kendi dilinde kitap gelmeli diyor yani. Ayrıca "biz bu kitabı mekke ve çevresindekileri uyarman için indirdik" ve "biz her toğluluğa kendi içinden peygamber gönderdik" ayetlerini de hesaba katarsan islamın yerel arap dini olduğu açıkça ortada. Daha sayılamayacak kadar çok hata ve çelişki var.

• EmuDev E kullanıcısına yanıt

İlginç bir yaklaşım Sene Milattan sonra 600'ler Arap yarımadasında bir kişi çıkıp ben peygamberim iddiasında bulunuyor ve elinde Flemenkçe bir kitap var. Neden Flemenkçe diye soruyorlar Kitap evrensel olsun diye cevap veriyor.

Orijinalden alıntı: serkanugur

İlginç bir yaklaşım Sene Milattan sonra 600'ler Arap yarımadasında bir kişi çıkıp ben peygamberim iddiasında bulunuyor ve elinde Flemenkçe bir kitap var. Neden Flemenkçe diye soruyorlar Kitap evrensel olsun diye cevap veriyor.

Eğer kitap Flemenkçe olsaydı ona muhattap olan arapların nasıl tepki vereceği kitabın içerisinde yazıyor. Ve bu tepkiyi bir hak olarak görüyor.

Ancak arap olmayan biri arapça kitaba aynı tepkiyi verince kafir oluyor. Yani arapa tanınan hak arap olmayana tanınmıyor. Herhalde durum anlaşılmıştır.

Evet yazdıklarınıza katılmakla birlikte zaten bugün Türk Müslümanlarının birçok geleneği ve bazı hadis diye bilinen sözleri aslında Yahudi-Hristiyan kaynaklıdır. Örneğin “Sol elin verdiğini sağ el görmesin” ifadesi İncil’de geçer. Türkler bunu hadis sanar. Kuran gizli sadakayı önerdiği gibi açıktan sadakayı verip iyiliğe teşfik etmeyide vurgular. Bunlardan haberi yok bir çok Müslümanın. Bu tür örnekler, İbrahimi dinler arasındaki kültürel aktarımı göstermektedir. Bu Kuran'ın da söylediği şeydir. Kuran “yanlış bilgileri ben düzeltiyorum” diye çıkar ortaya zaten. Ne tür bir paralellikten bahsederseniz edin, İbrahimi dinler için zaten bir sorun yok zaten.  

“Yahudi dinleri” ifadesi bence de isabetli ancak günümüzde “İbrahimi” veya “Semavi dinler” denmesinin bir diğer sebebi, Yahudiliğin kendisinden 1.000 - 30.000 yıl önceki inançlarla da benzerlikler taşıması. Dinler tarihi oldukça karmaşıktır; buna yazının icadıyla birlikte mitolojik anlatılarda eklenince olay kopuyor zaten. Yahudi kitapları ise bu anlatılarda ne var ne yok almış yazının icadıyla. İnanılmaz kalabalık bir ''kutsal kitap'' algıları var.

Ancak bu birbirinden esinlenilme anlatılara rağmen ilginç olan kısım; Adem ile Havva, tufan, yasak meyve ya da yaratılışta “duman” motifi gibi anlatılar dünyanın farklı bölgelerinde, tamamen farklı medeniyetlerde bağımsız biçimde görülüyor. Okyanusya, kutuplar, Amerika yerlileri ve Uzak Doğu anlatılarında, Adem ile Havva farklı isimlerle aynı şekilde anlatılır, yaratışıl başlangıcında duman olduğu yazar, bu Kuran’dakilere benzer anlatılar ve bunun gibi onlarca enteresan benzerlik var. Balığın karınında kalan Yunus peygamber, dünyanın çok farklı yerlerinde papağanın karnında kalan adam olarak anlatılır. Tufan hikayesi zaten dünyanın her yerinde anlatılmış bilirsiniz.

Yani hocam ''Yahudi dinlerinin esinlendiği'' diyeceğimiz Sümer tabletleri ise bu anlatıların bilinen en erken versiyonlarını içeriyor: Gılgamış Destanı’nda ölümsüzlüğün kaybı (Lokman Hekim), Tufan hikayesi veya hastalığa ve yalnızlığa sabreden peygamber (Eyüp pyegamber) anlatıları gibi. Bunlar binlerce yıl önce de anlatılmış şeyler. Günümüzde bu anlatılan bir sembol olduğu da düşünülüyor.

Dolayısıyla günümüzün bilimsel ilerleyişi, keşiflerimiz ve teknolojimiz bazı alanlarda yetersiz kaldığı için bu benzerliklere, dini metinlerin sadece “kopyalanmış hikayeler” olduğu iddiasını tek başına doğrulayamacağı görüşünde hem fikir bugünkü araştırmacılar. Günümüzün akademik camiasında iletişimin imkansız olduğu dönemlerde bile aralarında okyanuslar olduğu farklı toplumların aynı temaları anlatması dikkat çekici olarak nitelendiriliyor zaten, bahsettiğiniz benzer hikayelerin tüm dünyada anlatılmış olduğunu görülüyor. Günümüzde Göbekli Tepe'deki keşifler tarih kitaplarını baştan yazdırıyor. Bugüne kadar öğretilen ''yontma taş devri'' - ''cilalı taş devri'' öğretilerinin artık kaldırılması ciddi ciddi düşünülüyor. Göbekli Tepe buluntuları ve yeni arkeolojik veriler, en erken 200.000 bin yıldır insanın bilinç kazandığı çok eski dönemlerden itibaren ortak bir Tanrı inancı taşıdığı görüşünü destekliyor. Yanlış olmasın komplo teorileri yazmıyorum, veriler, evrim ve evrimsel süreç hala gerçek ancak konu bunlardan farklı olarak inanç sistemini üzerine.

• EmuDev E kullanıcısına yanıt

Allah Arapça bir sözcük ancak anlamı yalnızca Araplara özgü değil. Arpaçada el-lah, el-lath, el-ilah'lardan türediği biliniyor bu kelimenin. Mutlaka duymuşsundur. İngilizce karşılığı “All-Ilah” (bütün ilahların ilahı, her şeyin Tanrısı) şeklinde yorumlanıyor. Yani bu sözün “her şeyin tanrısı” anlamından türediği bilinmektedir. Zaten İngilizce de dahil olmak üzere birçok dildeki dini motiflerin çoğu Ortadoğu’dan yayıldığı için kökenleri ortaktır. Bu bağlamda kavram, İbranice YHWH’ye kadar uzanıyor.

İslam dışında da pek çok dinde herşeyii yaratan bir yaratıcıya inanılınıyor. Bu yaratıcıya Grekler Theos, Latinler Deus, İbraniler Elohim demiş. isimler farklı olsa da, anlaşılan mana bügün kü God / Tanrı / Allah / Rab ile aynıdır.

Ayrıca Boston Üniversitesi araştırmalarına göre de Göbekli Tepe'de keşfedilen bilgilere göre dünyanın bilinen ilk yazılı kelimesi günümüzdeki ''tanrı'' anlamına gelen 18 benzer semboller. ( https://www.scirp.org/journal/paperinformation?paperid=90367 )

Bu durum şuna benzer: Yunan’da Hermes, Roma’da Merkür, Mısır’da Thot, Yahudilik ve İslam’da İdris… Hepsinde bu kişi bilgelik, öğretmenlik ve sırların bilgisiyle ilişkilendirilen birisi. Böyle bir kişi yaşadığı ve farklı isimlerle anıldığı sonucu çıkarılabilir.

Dolayısıyla, isminin mutlaka “Allah” olması gerekmez. Eleştiri getirdiğin Kuran’da da Tanrı, “Bana ne derseniz deyin önemli değil” demiyor mu hocam? Buna takılmak tuhaf geldi bana.

• innorvous kullanıcısına yanıt

Eski Araplarda Allah adı verilen bir Tanrı yok. Bunun nedeni Allah'ın bir özel ad değil adıl yani zamir olması. Allah belli iki kişi tarafından anlaşılan bbir tanrıya işaret ediyor fakat bu tanrının hangisi olduğu zaman içerisinde kaybolup zamir anlam kaymasına uğrayarak özel ada dönüşmüş.

Yani şöyle söyleyeyim örneğin diyelim ki Türkler bir anda Arabistan'ı ele geçirdiler ve burada Gök Tanrı dinini dayattılar ve Araplara bunu kabul ettirdiler diyelim. Burada Araplar Gök Tanrı'ya kendi adı ile de Allah diye de hitap edebilirler dediğim gibi benim okuduğum görüşe göre Allah adıl yani zamir oldugu için özünde özel bir tanrının yerine kullanılıyor bunun da Arap panteonundaki bir tanrıya işaret ettiği düşünülüyor.

İşin ilginç yanı örneğin hristyanlarda normalde Allah adı yoktur. Fakat hristyan Araplardan kalma ( islamdan eski) belgelerde yine Allah adına rastlıyoruz ve bu Allah sözcüğü sadece Arap hristyanlarda var diğer hiçbir hristyan topluluğunda bulunmuyor. Burada Hristyan tanrısı I Allah yani el ilah yani belirli bir tanrı olarak tanımıyorlar. Bu sözcüğün kökenini Araplara özgü bir zamir olduğu düşünülüyor. Yani Araplar hangi dine mensup olurlarsa olsunlar o tanrıya Allah diyorlar. Tanrı farketmiyor.

İslamiyet ile beraber ise bu sözcük anlam kaymasına uğrayarak özel ada dönüşüyor. İslam'ın tek Tanrısı olarak kalıplaşıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 30 Eylül 2025; 2:44:20 >

• Periah kullanıcısına yanıt

Bahsettiğimiz tema özünde zaten aynı hocam. Evet, Allah isminin ve kökenlerinin Orta Doğu’dan geldiğine ben de değindim. Zamir konusunda da hemfikir olabilirim. Ancak anlam kaymasıyla günümüzdeki haline geldiğini pek sanmıyorum; yine de ihtimal dahilinde. Çünkü dediğiniz gibi, Müslümanlık öncesinde de “Allah” kelimesinin geçtiğini görmüştüm bende, ama şu an bu konuda hakim değilim. Yine de eski Hristiyan Süryanilerin “Alaha” dediğini biliyorum. Hristiyanlar zaten bugün bile Tanrı konusunda ne diyeceklerinde tam olarak pek hemfikir değiller. Hiç değilse yaratıcı ismi konusunda anlaşabilselerdi…  

El-İlah kelimesinin ise zaten Orta Doğu “mitolojisinde” geçtiği net olmasa da çok dillendiriliyor; fakat bu, Müslümanlık açısından sorun teşkil etmiyor. Zira “efsanelerin ve hikayelerin arasına karıştırılmış hakikatleri” ortaya çıkardığına inanılıyor Kuran'ın. Hatırladığım kadarıyla Kuran’da “Yaratıcının” 120 küsür ismi / sıfatı var. Küsüratta yanılıyor olabilirim. Yani Müslümanlıkta Allah veya başka bir isimle anılması önemli değil, bunu yaratıcı ''kendisi de'' söylüyor Kuran'da. Asıl olan ona iman edip iyi biri olman ve yaratıcının kendisidir.

Dolayısıyla, Orta Doğu’nun veya Arapların yaratıcılarına verdikleri isimler önemli değil, dediğimiz gibi her şey geçmişle paralel şekilde gelişiyor zaten. Örneğin aynı dönemlerde Cermen halkı “Gutt” derken, sonrasında bu “God” haline geldi. Aynı dönemde Amerika kıtasında Maya’lar, “tek” ve “insan bilinciyle kavranamayan” Hunab Ku’ya inanıyordu. İnka uygarlığı ise Viracocha’ya, tek, yaratıcı, gökten gelen ve algılanması mümkün olmayan bir tanrıya inanıyordu. Hristiyanlığın oralara ulaşmasıyla bu kavram “God” oldu. Verdiğiniz örnekle birebir uyuyor misal.  

Özetle, insanlığın Tanrı’ya ne isim verdiği benim için önemli değil. Asıl mesele, mana olarak ne anladıklarıdır. Birisi “God” veya “Allah” derken tek Tanrı’yı, diğeri ise “Deus” veya “El-İlah” derken dağdan taştan bahsetmiyorsa, isimlerin ne olduğunun pek önemi olduğunu düşünmüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi innorvous -- 30 Eylül 2025; 4:3:19 >

• Jose_Gökhan kullanıcısına yanıt
    Kısaca İslam düşmanıyım desene. Hıristiyanlara yahudilere deselerdi en önde sen savunurdun. Dinlerle dalga geçmeyin diye. Ayrıca onlar bile özür dilemişken sen İslam düşmanı olarak bedava avukatlık yapmaya çalışıyorsun. Onlarda sende sana beğeni atan 40 İslam düşmanı da zorla da olsa saygı göstereceksiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xmuro312 -- 30 Eylül 2025; 7:21:53 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • xmuro312 X kullanıcısına yanıt

Ben niye İslam düşmanı olayım ki? Bana faydası ne bunun? Ben hiç bir dine inanmıyorum, hepsi benim gözümde eşit masallar. Hatta Harry Potter Azkaban Tutsağı kitabı, kutsal kitaplardan daha az mantık hatasına sahip. Bu dinlerin en büyük düşmanı sizsiniz. Mezhep savaşları çıkararak bir tane kitap üzerinde bile anlaşamayarak yıllarca birbirlerini katleden, birbirlerini katledip şehit olduğuna inanan siz dindarlarsınız. Benim düşman olmama ihtiyacınız yok ki. İsterseniz yoğurt kabına tapın, bana dokunmadığınız sürece beni ne ilgilendirir.

Sorun şu ki islamda herhangi bir yaratıcıya inanç değil sadece Allah'a inanç vardır. Yani isimleri ve sahip olduğu özellikleri ile (ezeli, ebedi, doğmamış, doğurulmamış, herşeyi duyan bilen gören, herşeye kadir, eşi benzeri olmayan...) sadece arapların bildiği, o bölgeden çıkmış olan tanrıya inanç imanın bir numaralı şartıdır. Tanrıların bir çoğu bu özellikleri karşılamaz. Kimisi sadece belirli görevleri icra eder, kimisi yaratıcı değildir, kimisi ölümsüz değildir, kimisi insan görünümlüdür...

Birisi "ben yaratıcıya inanıyorum ama bu yaratıcı islamdaki allah olamaz" dediğinde kafir olur. Eğer islamda salt yaratıcı inancı olsaydı sorun çıkmayacaktı. Tüm insanlıktan beklenen şey ismiyle cismiyle, emirleri ve yasaklarıyla 7. yüzyıl arap kültürünü birebir yansıtan uydurulmuş bir figüre inanılması. Düşünün ki öldükten sonra kabirde hesaba çekilirken bile arapça konuşulacakmış. Hatta cennettekiler bile arapça konuşacak, arapların giydiği yeşil fistanlardan giyecek, araplar gibi çadırda yaşayacak... Müslüman arkadaşları gücendirmemek için dahasını yazmıyorum. Şu senaryonun arap yazımı olduğu benim açımdan şüphesiz.

Sonuç olarak diyebilirsiniz ki bu kadar tanrı ve din uydurma ise şu koskoca evren nasıl var oldu? Mutlaka bir yaratan olmalı. -> Deistsiniz.

• Jose_Gökhan kullanıcısına yanıt
    İslam diniyle dalga geçilen bir haberin altında dalga geçenleri eleştiren kişiyi eleştiriyorsun. Sonra da İslam düşmanı değilim saygı gösteriyorum diyorsun. Ortada bir hakaret var ve edenler bile özür diliyorlar.

O özür dileyenler copu görünce korkudan özür dilemislerdir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 30 Eylül 2025; 15:19:10 >

Benim yazdıklarıma cevap verecek kapasiten olmadığı için konuyu muğlak bir yere çekiyorsun ki cevap verebilesin. Büyük ihtimal inandığın dinin kitabını 1 kere bile okumamış, büyürken ailenden gördüpün ve etraftan öğrendiğin bilgiler ile kendi inancını oluşturmuşsun. Ben herhangi bir din düşmanı değilim. İstersen gazoz kapağının önünde eğil, ona tap. Size hoşgörülü davranan dinsizlerdir. Sizin günümüzde son derece gereksiz 5 vakit ezan sesinizi çekiyoruz, ki %99'u kayıttan bangır bangır insanları rahatsız eden bir ses. Köpekler sabah ezanında rahatsızlıktan uluyor hayvanlar. Daha bir çok konu var böyle. Hoşgörülü olan taraf hangi taraf sence bir daha düşün.

Hayır amacım seninle dini bilgileri tartışmak değil. Seninle İslama olan saygısızlığını tartışmak. Konuları tartışırız merak etme ama buradaki temel amacım saygısızlığın. Sen de benim yazdığıma cevap vermeyip konuyu dini bilgilere çektin çünkü saygısızlık yaptığının farkındasın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xmuro312 -- 30 Eylül 2025; 18:20:43 >
  • Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt

Neden herkesi kendiniz mi zannettiniz. Ergenekon Balyoz davalarında da kaçacak denilen Türk Subayları tutuklanacaklarını bile bile dönmüşlerdi . Ama ne hikmetse bizlere vatan haini diyen cami bombalayacaklar kaçacaklar diyen o zamanın dini bütün subaylarından dönen olmadı. Hala anlamamışsınız şeref kavramını. Ucunda ölüm de olsa dönmez şerefli insan sözünden ama bilmeden bir hata yaptıysa adam gibi özür diler yapmaz oryantal

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.