Şimdi Ara

HADİ BAKALIM ÇÖZEN VARSA HABER VERSİN !...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
0
Favori
13.804
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • HADİ BAKALIM ÇÖZEN VARSA HABER VERSİN !...

3 kisi düsünün. Para birlestirip bir radyo almaya gidiyorlar. Radyo 30 lira. Hepsi 10'ar lira koyup radyoyu alip gidiyor. Fakat sonra tezgahtar radyonun indirime girdigini ve 25 liraya düstügünü hatirliyor. Çiragina 5 lira verip,gidip para üstünü iade etmesini istiyor. Çirak 5 lirayi 3 kisiye bölüstüremeyecegini düsünüp 2 lirayi cebine atiyor ve 3 lirayi 3 kisi arasinda bölüstürüyor. Böylece radyoyu 9'ar liraya almis oluyorlar.
    simdi:
    10X3=30 vermiştik
    9x3=27 vermiş olduk
    2 milyonda çırakta kaldı
    1 milyon nerede?

çirak da cebine 2 lira atti 27+2=29

peki geri kalan 1 liraya ne oldu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasok -- 7 Kasım 2005, 19:48:54 >

• ben cevabı biliyorum o yüzden atlamayım
  • Abi bi kere mantık hatası var radyo 25 Lira ise bu 3'e bölünmez yani paylaştırılamaz 25-1=24 yaparsak paylaştırılır kişi başı 8 lira düşer (1 lira kayıpta), Çırak 5 Liranın 2 lirasını cebe atıyor 24+2=26 diğer 3 Lirayı teslim ediyor 26+3=29 yani 30 liraya sadece 1 lira kalyor oda tahmin ediyorum satıcının cebine kalıyor..
    Doğrumu?
  • 3x9=27 lira verildi.
    25 i satıcıya
    2 si de çırağa...
    sorun yok gibi..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverlate -- 6 Kasım 2005, 17:29:38 >
  • Evet neverlate.. söylediğin çözümde bir yanlış görünmüyor fakat ben şunu anlamıyorum; soruyu soran kişinin kurduğu cümlelerde hiç bir mantıksal hata bulamıyorum...

..yani neverlate'in cevabının neden doğru olduğunu anlıyorum ama soruyu soran hasok'un neden yanlış olduğunu kavrayamıyorum..? Soru cümlesinde akla sığmayan ne var ki çözüm hatalı çıkıyor..?
  • 10X3=30 vermiştik
    9x3=27 vermiş olduk
    2 milyonda çırakta kaldı
    1 milyon nerede?

yerine,

10X3=30 vermiştik
    9x3=27 vermiş olduk
    3 milyon da cebimizde kaldı

yazması lazım.

Mantık hatası burada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverlate -- 6 Kasım 2005, 18:40:27 >
  • yanlış bilmiyorsam matematikte her sorunun iki çözümü vardır,şöyle;çözümü yaparsınız ve çözümün doğruluğunu görmek için sağlamasını yani bi anlamda tersten giderek yaparsınız
    bu soruyu çözemezsiniz,bu soru cevabın sağlaması ile yapılır
    yazdıklarım biraz karışık olmuş olabilir ama böyle sorular paradoks olarak adlandırılır
    yani çözümün doğru mu yanlış mı olduguna karar veremezsiniz
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu sorunun soruluşundaki mantık tamamen düz mantıktır ve hiç bir hata yoktur. Sorun şuki bu sorunun matematikte mantıklı bir cevabı yoktur. Matematik bunu çözememiştir.

Kayıp 1 lira nerede ????

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasok -- 6 Kasım 2005, 19:35:34 >
  • radyoyu 27 liraya degil 28 liraya almış oluyorlar.zira makine 25 lira +2 lira çırakta+ 3lira adamlara iade edildi . sorun ne onu anlamadım .
  • ama adamlara 1 er lira verdi unutma
  • DOSTUM MAKİNEYE 30 YTL ÖDENMİŞ SONRA ÇIRAK İNDİREGANDİ YAPMIŞ NE EDER:
    30-2 : 28
    ADAMLARADA 3 YTL VERMİŞ NE YAPAR
    28-3:25 YTL
    EEE MAKİNE 25 YTL DEĞİLMİ
  • Açıklamalardanda anlaşılacağı gibi olayın 30 la alakası yok, Cins mantık hatası olayı 30 a tamamlamaya çalışmakta.

10X3=30 vermiştik
    9x3=27 vermiş olduk
    2 milyonda çırakta kaldı
    1 milyon nerede?

27 vermiş olduk, 27-2=25 radyo . Olayın 30 la alakası yok, çünkü ortadaki para 27
  • Hayır Ortadaki para 27 Lira değil. Radyocuya 3x10 = 30 Lira verdik.
    5 Lirayı geri gönderdi. Çırak 2 lirayı cebe attı. 1er lira iade etti. Yani 10 ar lira değil 9 ar lira ödedik. 9x3 = 27 lira 27+2 = 29 lira 2 lirasının çırakta olduğunu bildiğimize göre 1 lira nerede ????
    quote:

Orjinalden alıntı: Yeni Türkü

Açıklamalardanda anlaşılacağı gibi olayın 30 la alakası yok, Cins mantık hatası olayı 30 a tamamlamaya çalışmakta.

10X3=30 vermiştik
    9x3=27 vermiş olduk
    2 milyonda çırakta kaldı
    1 milyon nerede?

27 vermiş olduk, 27-2=25 radyo . Olayın 30 la alakası yok, çünkü ortadaki para 27
  • quote:

Orjinalden alıntı: Heroisboceq

Abi bi kere mantık hatası var radyo 25 Lira ise bu 3'e bölünmez yani paylaştırılamaz 25-1=24 yaparsak paylaştırılır kişi başı 8 lira düşer (1 lira kayıpta), Çırak 5 Liranın 2 lirasını cebe atıyor 24+2=26 diğer 3 Lirayı teslim ediyor 26+3=29 yani 30 liraya sadece 1 lira kalyor oda tahmin ediyorum satıcının cebine kalıyor..
    Doğrumu?

Beyler bence benim yaptığım gayet mantıklı 1 lira satıcını cebine kalarak ürün 28e satılıyor..
  • quote:

Orjinalden alıntı: hasok

Hayır Ortadaki para 27 Lira değil. Radyocuya 3x10 = 30 Lira verdik.
    5 Lirayı geri gönderdi. Çırak 2 lirayı cebe attı. 1er lira iade etti. Yani 10 ar lira değil 9 ar lira ödedik. 9x3 = 27 lira 27+2 = 29 lira 2 lirasının çırakta olduğunu bildiğimize göre 1 lira nerede ????

cepten 27 lira çıktı diyosun. bu paranın 25ini satıcı aldı zaten 2 si çırakta. gördüğün toplam 27 tüm paranın da sahipleri gittiği yer belli. biz 1er lira geri aldığımız için 9*3=27 lira ödemiş olduk. bu cepten çıkan 27'nin 2'si çırakta, 25'i satıcıda.... 27+2 burda hiç anlamı olmayan bi işlem. çırağın aldığı 2lira zaten 27nin içinde..

quote:

Bu sorunun soruluşundaki mantık tamamen düz mantıktır ve hiç bir hata yoktur. Sorun şuki bu sorunun matematikte mantıklı bir cevabı yoktur. Matematik bunu çözememiştir.

oeehh. yok artık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 6 Kasım 2005, 23:40:14 >

• quote:

Orjinalden alıntı: dasdasq

radyoyu 27 liraya degil 28 liraya almış oluyorlar.zira makine 25 lira +2 lira çırakta+ 3lira adamlara iade edildi . sorun ne onu anlamadım .

ben hala anlamış degilim
  • bu laNET SOUNUN CEVABINI VER
  • quote:

bu laNET SOUNUN CEVABINI VER

sorunun cevabı yok ki. dikkat etmeyen kişileri avlamaya çalışıyolar sadace o kadar.

adam diyo ki herkes 9 verdi 9*3=27; 2 lira çırakta 27+2=29; 1 lira nerde

koyu yazılan kısım sadece kfa karıştırmak için yazılmış bi saçmalık.

çünkü çırağın aldığı 2 zaten 27'nin içinde.

bak şimdi herkes 10 verdi =30, 25'ini satıcı aldı. 2'sini çırak. 3'ünü de radyoyu satın alanlar. adamlar 3 lira geri aldıkları için kişi başına 9 lira vermiş oldular. 9*3 =27, bu 27'nin 25'i satıcı da 2'si çırakta.. ortada 1 lira falan yok sadece sazan avlama olayı.
  • evet hepsi bu ama sazan degil dikkat sorunu bence
  • Çözüm çok basit

25 lira geri verildi ise kişi başına 8,3333 düşer

8,3333 + 1 = 9,3333

9,3333 * 3 = 28

28 + 2 = 30 bu kadar
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.