Şimdi Ara

Günlük Doğalgaz Tüketiminiz Kaç M3 [ANA KONU] (365. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (3 Mobil) - 1 Masaüstü3 Mobil
5 sn
7.316
Cevap
143
Favori
623.149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
17 oy
Sayfa: önceki 362363364365366
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Dün akşam dışarısı -2 derece, kazan sıcaklığı 45 derece, termostat 22 dereceye ayarlı iken 21,9 da ateşleyip 22,1 e gelmesi tam 40 dk sürdü, sonra tekrar 21,9 a gelmesi de 35 dk sürdü. Yerden ısıtma olsa idi bu süreleri en az 2 hatta 3 katı ile çarpın. Bu nedenle 0,1 derece hassasiyet yapıldığında kombi çok sık devreye girer lafını unutun bir kere. Öyle ev 2 dk da ısınıp 2 dk da soğumuyor petekli sistemde bile, yerden ısıtmada hiç olmaz. Dışarısı -12 ,ken 1,5 saat yanıp 20-25 dk sonra tekrar devreye giriyordu, yani her şey aslında evin ısı kaybı ile alakalı, ısı kaybı ne kadar az ise bekleme süresi çok, yanma süresi kısa oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kir-pi -- 10 Ocak 2026; 15:27:11 >

yerden ısıtma 130 m2 3+1 denizli. 300 m3 günde 10 m3 kullanım. 3800 geldi fatura.

yerden ısıtma uygun deniyor ama bende çok yaktı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafzafer2 -- 10 Ocak 2026; 15:50:10 >

Evin içerisi kaç derece, evde yalıtım nasıl, alt üst yakıyor mu, cephe nasıl, bir çok faktör var. 300 m3 olarak bakarsak çok, ama buna sebep olan faktörleri değerlendirmek lazım.

23.5 derece. yalıtım full sıfır bina. full güneş görüyor. alt yakıyor üst ve yan yok. sabahtan akşama güneş görür. güney doğu ve köşe cephe.

ben anlamadım bir türlü de çözemedim. kombi vaillant eco tech pro olanı hem de. 236 5 3 sanırım. yerden ısıtma. ayrıca vaillantının öğrenme özelliği olan 0.1 derece hassasiyetli termostatı da mevcut nerede hata yapıyom bilemedim. normalde baya az yakması lazım.

Yogusmali olmasi sarti ile şu anki kombiler arasi fark %2 -3 ü gecmez,yani burada olay kombiden degil, termostat vaillant olsa da muhtemelen general üretimidir. Ondan da kaynaklanmaz, bina yeni oldugu icin fazla yakiyor olabilirsiniz.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • cafzafer2 C kullanıcısına yanıt

Benimki 22 dereceye sabitliyken 3600 geldi bence en azından 23.5a o fiyat gayet iyi bence eviniz 24ü buluyodur kış için yüksek

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ozaman siz termostat olmayan evler için sürekli yansın en düşükte daha az fatura gelir mantığındasınız. Çünkü termostattan önce aç kapa ve sürekli yanma olayını denedim ve aç kapada cok daha düşük bir faturayla karlışatım. Bahsettiğiniz hassasiyet 0.5te aslında uzun aç kapa gibi mantık oluşturuyor bakalım bi deniyicem. Her kış deneye deneye çözüme ulaşadan kış bitiriyoruz zaten :)

Eviniz kaç m2 ? Benim derece 21.9dayken kombi çalıştığında 22.1e 3 saatte falan anca geliyor

Sizinki yerden ısıtma benimki petekli, siz kocaman bir zemini ısıtıyorsunuz, ben 11 mtül peteği ısıtıyorum, ev brüt 200 m2 net ısıtılan alanı da 150 m2, odalar tek tek ölçülerek duvarlar düşülmüş hali ile. Bu nedenle de +/- 0.1 yapmak çok çok mantıklı zaten, 0,5 yaparsanız bu süre demek ki 5 saati bulacak. Bir o kadar da soğuma süresi olacak demektir, çok konforsuz bir kullanım olur Ben zaten yerden ısıtmada program kullanacaklara programı en az 2 saat önce başlatıp bitirmesini öneriyorum, çünkü yerden ısıtmada ortam sıcaklığını arttırmak çok zaman alıyor. Tabi birde şu an havalr soğuk biraz daha iyileşince bu süreler kısalır.

Termostat yoksa zaten evin ısınabildiği en düşük derece kullanılmalı yoksa içerisi hamam gibi olur. Atıyorum dışarısı 10 derece iken 35 kazan sıcaklığı ile ev 22 oluyorsa her 5 derece artışta en az 1 derece fazla ortam sıcaklığı olur, Kombiyi kapatınca gaz tüketimi olmayacağı için tabi ki daha az tüketim olacaktır, ama geldiğinizde evi kaç derece bulacağınızın hiç bir garantisi yok. Sürekli evde olan için ise ortamdaki sıcaklık 22 ye geldi kapatayım, 20 ye geldi açayım mantığı çok da kullanışlı değil ve termostat ile bire bir ötüşecek bir şey yaparsanız zaten aynı tüketirsiniz. Gece sadece 1 derece düşüğe bile 7-8 saatlik program yapmak tüketimi %10-15 azaltıyor bunu çok denedim. Ama yerden ısıtma için program geçişi çok uzun sürebilir. Dışarısı -2 derece iken evi 21 den 22 ye çıkarmak benim evde bile 2-2,5 saati buluyor. Demek ki biraz daha soğuk olsa bu daha da uzayacak, ha bunun bir çözümü var mı var, ama çok gerekli değil, kazan sıcaklığı arttırılır, süre kısalır.

• SmilingArtichoke S kullanıcısına yanıt

Hocam dediğinizi denedim,

Senaryo 1 : Termostat kapalı.Kombi 40 derece 3 saatlik tüketim 2 kw ( akşam 19:30-21.30 arası dış sıcaklık 4 derece )

Senaryo 2 : termostat açık ev 21 derece ayarlı 40 derece 7 saatlik tüketim 3 kw (Gece 00:30-7:30 arası dış sıcaklık 0 derece)

Sonuç : Termostat açık şekilde, dış sıcaklık daha da düşük saatler olmasına rağmen daha az tüketmiş.

Hocam dediğiniz gibi yaptım kombi kazan sıcaklığını 50 den 40 a düşürdüm sanki daha tasarruflu olacal gibi duruyor hesaplamama göre.

Bir de ek olarak pencerelerin conta sıkma ayarı oluyormuş ben bilmiyordum bunu. Geçen gün yazlık kışlık ayarı olarak bilinen pencerenin conta sıkma ayarını güçlü vaziyete çektim pencereler daha sıkı kapanmaya başladı ve ev sıcaklığım çok daha yavaş düşüyor termostat devredeyken. Haliyle kombi de geç devreye giriyor. Baya etki eden bir şeymiş pencere ayarı.

Teşekkür ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Brk888 -- 11 Ocak 2026; 8:6:59 >
    Termostat kapali iken ev kac dereceye cikti, bu da cok onemli, ev 22 ye cikti diyelim sonra termostatli 21 yapti iseniz tuketimin daha az olmasi cok normal. Disarisi -2 derece iken 23-07 arasi 21 derece program yaptigimda 2.5 m3 dogalgaz tuketimi oluyor, ama sabah 22 ye tekrar cekildigi icin gunluk tuketime etkisi yaklasik %10 tasarruf seklinde oluyor, dun hava daha iyiydi gece gece 22- sabah 7.30 sadece 2 m3 yakmis ama su an 7 den itibaren ancak 22.1 e geldi saat 9.30 oldu. 2,5 saat surekli yandi 7.30 da cekmistim simdi tekarar cektim saati 1.5 m3 tuketim var, yani sicakligi arttirmak icin daha fazla tuketirken, sicaklik dusuruldugunde tuketim dogal olarak dusuyyor.

• kir-pi K kullanıcısına yanıt

Hocam dediğinizi ben de ön görerek şöyle yaptım.

Aslında ev dediğiniz gib termostatsız olarak saat 21:30 gibi 21.7 dereceye çıktı.

Ben arkasından hemen saat 21:30 da termostatı 21 dereceye ayarlayarak derecenin düşmesini bekledim gece 00:30 a kadar 21 e düştü haliyle 21:30 dan 00:30 a kadar kombi hiç çalışmadı 21 e düşene kadar yani.

Kombi termostatlı vaziyette ilk çalıştırmasını yaptığı saati başlangıç saati olarak baz aldım.

Eğer 21:30 u baz alsaydım dediğiniz doğru ama 00:30 da termostatlı vaziyette ilk çalıştırmasını yaptığında başlangıç hesapladım

3 saat kombi hiç yanmamış izolasyon iyi demek ki, o zaman doğru yapmışsınız. Birde şu var, termostatsız ev içi sıcaklığı sabitlemek mümkün değil, gündüz farklı, gece farklı sıcaklığa kazanı ayarlamak lazım ki benzer değerler oluşsun, genellikle 5 derecelik kazan sıcaklığı 1 derecelik ortam sıcaklığını arttırır diye buderusun sitesinde yazmışlar ne kadar doğru bilemiyorum, ama her durumda sürekli kazan sıcaklığı ile oynamak yerine termostat çok daha mantıklı ,ister biraz az, ister biraz çok, ister aynı yaksın. Ayrıca havalar ılıdıkça bu farkın daha da açıldığını göreceksiniz. demek ki sizde 35 derecede falan evin içi 21 derece olacak. Dış sıcaklığın sabit olduğunu var sayar ise o zaman sürekli 35 de yakmak 40 da termostatlı yakmaktan az tüketebilir (sürekli düşük alev daha verimli bunu biliyoruz). Ama gördüğünüz gibi pratikte bu münkün değil. Dün günduz 3 dereceyi geçmeyen sıcaklık akşam saat 10 da aniden 8 dereceye çıktı mesela, sonra da sabah kalktığımda 3 dereceye inmiş, şu an da 0 derece, her dakika kazan başında mı bekleyeceğiz.

• kir-pi K kullanıcısına yanıt

Evet hocam katılıyorum yazdıklarınıza.

Tüketimden ziyade büyük bir konfor da veriyor termostat kendi aç kapa yaptığı için .

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Kombi: Protherm Puma Condens 18/ 24 kW Yoğuşmalı Hermetik

Düzeltme katsayısı = 1,03231

ortalama fiili üst ısıl değer Kwh/m3 = 10,892

Aralık Faturam;

İlk endeks 21.000

Son endeks 128.000 - 4 OCAK 2026

sayaçtan ölçülen hacim metreküp = 107 m3

düzeltilmiş tüketim = 110,46 m3

Tüketim enerji miktarı Kwh = 1.203,05 ( 110.46 x 10.892)

ortalama perakende satış fiyatı = 0,97132231 tl

toplam tüketim bedeli = 1.168,55 tl

+%20 KDV (233tl) = total fatura tutarı = 1.402,26 TL

Güncel Faturam; (o faturadan sonra ince ayar çektim)

İlk Endeks 128.000 4 OCAK

Mevcut Endeks 131.687 12 OCAK + 5 Saat

mevcut hacim = 3.687 metreküp

düzeltilmiş tüketim = 3,8061 m3

Tüketim enerji miktarı Kwh = 1.203,05 ( 3,8061 x 10.892) = 41,456 Kwh

toplam tüketim bedeli = 41,456 Kwh x 0,97132231 = 40,268 TL

+%20 KDV (40,268 X 1.2) = 48 TL 32 kuruş

( 8 gün 5 saatlik performansım ama 3 gün kapalıydı evde değildim referansı 5 gün almak gerek. 2/5 petekler açık 2 tanesi 5 (max) ayarda geri kalanlar kapalı yada 1 ayarda) 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VatandaşTCli -- 12 Ocak 2026; 21:58:28 >

• 33 günlük 269 m3 tüketim:3.575 tl..Tabi budevler destek ile bu kadar şaka gibi..

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.