Şimdi Ara

Gündeme dair (41. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2.080
Cevap
0
Favori
22.343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Giriş

Orijinalden alıntı: _turbo_

Cografya kaderdir diyenlerin en iyi cografyada yasiyor olmalarida sasirtici.

2 sene önce 40 bine alacağın 2.el araba şuan da 110 bine satılıyor. Harika bir coğrafya gerçekten.

Amerikada, Almanyada asgari ücret ile neler alıyorsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ....DevoN.... -- 7 Eylül 2021; 22:33:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    2 sene once 40bin ile bugunku 110bin ayni degere sahip. 2 sene once asgari ucret 1500 ise bugun 2 kati.TR de genel olarak elektronik ve Arabalar anlamsiz derecede pahali ama bu eskidende boyleydi, degisen bir durum yok. Asgari ucretle hicbiryerde pek birsey alamazsin. Almanyadaki asgari ucret ancak kirani karsilar, bunun alisverisi diger ihtiyaclari var. Almanin asgari ucretiyle TR de cok sey alirsin belki. Yegenim domatesin kilosuni 3 TL ye aliyonuz biz Alamanyada domatesin kilosunu 30 TL ye aliyoz.Evet belki sizin kadar tonlarca domates alamiyoruz ama onun yerine son Model Merçedes aliyoruz naparsin garbanlik iste.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 7 Eylül 2021; 22:46:29 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • quote:

2 sene once 40bin ile bugunku 110bin ayni degere sahip. 2 sene once asgari ucret 1500 ise bugun 2 kati.TR de genel olarak elektronik ve Arabalar anlamsiz derecede pahali ama bu eskidende boyleydi, degisen bir durum yok. Asgari ucretle hicbiryerde pek birsey alamazsin. Almanyadaki asgari ucret ancak kirani karsilar, bunun alisverisi diger ihtiyaclari var. Almanin asgari ucretiyle TR de cok sey alirsin belki. Yegenim domatesin kilosuni 3 TL ye aliyonuz biz Alamanyada domatesin kilosunu 30 TL ye aliyoz.Evet belki sizin kadar tonlarca domates alamiyoruz ama onun yerine son Model Merçedes aliyoruz naparsin garbanlik iste.

2 sene önce asgari ücret 2000 liraydı. Şuan ise 2800 lira..2 katlık bir fark yok.

Migrosda, domatesin ucuz olanından alırsan eğer kilosu 6 türk lirası. Almanya'da 30 türk lirasını Euro'ya çevirirsin domatesi daha pahalıya almış olmuyorsun zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ....DevoN.... -- 7 Eylül 2021; 22:58:17 >

• Haziran'da 22 liraya aldığım yemek, temmuz'da 25 lira oldu. Ağustos'da ise 28 lira oldu. Her şeye sürekli zam geliyor ama asgari ücret ocak ayından beri hep aynı.

Edit:

Ayrıca bankada paran varsa, paranın değeri düştüğü için paran değersizleşiyor. Faizler kurtarmıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ....DevoN.... -- 7 Eylül 2021; 23:15:50 >

aynen dogru. 1.Ocak 2019'da asgari ücret veya Türkçe deyimiyle enaz aylık 2020TL'ydi. 2021'de 2840TL.

Hocam birşey diyeyim, Almanya'da yaşayan Türklerin coğu (neyse ki tümü değil, buna birazdan değineceğim) hep Türkiye'de ekonomi iyi yav ayagı yapar.

Almanya'da doğmuş ve yaşayan 25 yaşında bir arkadaşım var. O neyse ki bu ayaklardan yapmıyor. Bir kez bana şöyle demişti:

"Türkiye yazın gelip gezilecek bir yer. Ancak onun dışında durulacak gibi değil" :) Bu arkadaşın sevdiğim birçok yanı var. Ancak en sevdiğim yanı tutarlı olması :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

"2 sene önce asgari ücret 2000 liraydı. Şuan ise 2800 lira..2 katlık bir fark yok." tümcesiyle turbo'yu dağıtmışsın :)

aynen dogru. 1.Ocak 2019'da asgari ücret veya Türkçe deyimiyle enaz aylık 2020TL'ydi. 2021'de 2840TL.

Hocam birşey diyeyim, Almanya'da yaşayan Türklerin coğu (neyse ki tümü değil, buna birazdan değineceğim) hep Türkiye'de ekonomi iyi yav ayagı yapar.

Almanya'da doğmuş ve yaşayan 25 yaşında bir arkadaşım var. O neyse ki bu ayaklardan yapmıyor. Bir kez bana şöyle demişti:

"Türkiye yazın gelip gezilecek bir yer. Ancak onun dışında durulacak gibi değil" :) Bu arkadaşın sevdiğim birçok yanı var. Ancak en sevdiğim yanı tutarlı olması :)

Öyle diyenler Almanya'dan Türkiye'ye geri dönsün ve burada çalışsın. Bizim Almanyaye yerleşme imkanımız yok ama onların Türkiyeye dönme imkanı var.

• Ha Almanlar Türkleri, bizim Suriyelileri sevmediğim gibi sevmiyor. Bu sebeple Türkiyeye dönmek isteyebilir. Ben de Alman olarak Almanya'da doğsaydın o halde diyorum.

Turkiyede yasamak isteyenin bol parasi olacak kimseyle bir isi olmayacak o zaman kafan rahat yasarsin. Birde tam denetim yok para kazanmak kolay, devlet bile kacak isci calistirmaya goz yumuyor.

Oteki turlu gordugum kadariyla Turkiyede hayatta kalmak bile baslibasina sanat. Hele o trafikteki karmasada yinede az kaza oluyor. Kimin ne yaptigi belli degil, kimsedensabir yok. TR de bir ise yatirim yapmaya korkarim, herkes birbirini itiklemeye calisiyor anladigim
    kadariyla. Herkes birden zengin olacak. Uluslararasihavaalaninda bile yabanciya ucretsiz Wifi yok. Yani ucakla inen turist aninda Turkcell bayiine gitsin istiyorlar. Turkcell bayii ortaya tuzagi kurmus, en ucuz hat 31€ dan basliyor, ustelik 10GB. Len biz 10€ ya 15GB kullaniyoruz Avrupada, adamlar bize 10GB lik hatti 31€ ya kilitleyecekler. Bu ne lan dedim adammi kazikliyorsunuz, Turkcelldeki bakakaldi. Biryere giriyorsun dogru durust fiyatlar yazmaz ustunde, musterinin tipine gore fiyat cekecekler. Koca uluslararasi havalimaninda kolay ucretsiz wifi yok. Bir kafeye gideceksinde ordan sifre alacaksinda, sacma sapan isler. Daha turist ilk ayak bastiginda nereye dustum ben diyordur.

Yinede insan seviyor vatanini

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _turbo_ -- 8 Eylül 2021; 2:4:18 >

• Diger Anakonuda yazmadigim bir durumu sizlerle burda paylasmak istedim. Bildiginiz gibi bir Hastanede calismaktayim ve su anda Hastane calisanlarina özellikle Hastalarla temas etmesi gerekenlere asi olmalari icin büyük bir baski var. Radyoloji Bölümünde bir kisi haric tüm personel Biontech asisi oldu. Asi olmayan o bir kisiye karsi Bölüm Sefi sürekli asi olmasi icin baskida bulundu ve onu yerine is ilani acmakla tehdit etti. O Bayan tüm baskilara ragmen asi olmadi. Su anda asi olan diger personelin hepsi Coronaya yakalandilar ve hasta olmayan tek o kisi bütün bölümün yükünü tasimak zorunda kaldi. Benzer bircok baska hikayeler var, hastane icinde önemli sayida personel baskiya karsi direniyorlar.

Benzer baska hikayelerde var. Istatistikler ve önümüze koyduklariyla gercek hayatta olan durumlar farkli. Diger acidan ise Hukuki olarak asi olmayanlara baski uygulamalari ve onlari toplumdan dislamaya calismalari yasadisidir. Nazilerin bir dönem kullandiklari metodlari kullanmaktalar. Toplum baskisi yanlis birseyi dogru diye kabul etmisse hic düsünmeden sorgulamadan peslerinden koyun gibi güdülmeniz isteniyor, siz onlara katilmasaniz yerinize baska calisan buluruz diye tehdit ediyorlar.

Hukuki acidan baska bir dayanagimiz var oda, bilindigi gibi Asilar sözümona insanlari hasta olmaktan korumuyorlar, sadece yogun duruma düsecek kadar agir gecirmemelerini saglamak icin var. Salgini kesinlikle durduramaz engelleyemez. Bu durumda Asi olanlarla olmayanlar eger bir tehditseler ikiside esit derecededirler. Her iki grupta hastalanabilir, baskasini enfekte edebilir ve agir hasta olabilir. Bu sebeple dikkat edecek olursaniz Asi olmayanlari dislayici yöntemler kullanirlarken, söylemlerinde Asi olmayanlari korumak amacindayiz diyecekler. Aslinda biz isin kimsenin bizi korumasi olmadigini bilmekteyiz. Ayni söylem altinda asi olmayanlari toplumdan soyutlama ve karantina altinda bir hayat sürdürmeleri, kisaca asi olmaya zorlanmalari saklanmaktadir. Bir isci calismaya hazir olupta, asi olmadigi icin isveren tarafindan evine gönderiliyorsa dahi isveren ona maasini tam ödemek zorundadir. Cünkü isci calismaya hazir ona mani olan isverendir.

• Hala aynı saçmalığı söylüyorsun. Anlamanda problem mi var?

İki sene önce 40 bin lira olan 2. el araba, 110 bin lira oldu (yaklaşık 3 kat yükseldi). Asgari ücret ise sadece 2000 liradan 2800 liraya çıktı (1.4 kat yükseldi).

Asgari ücret çok azcık arttı. Turbo'nun anlamasında bir kıtlık var. Algılayamıyor olanı.

Deli gibi vergi zamları getirdiler.

@vonderplanitz @_turbo_

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ....DevoN.... -- 8 Eylül 2021; 12:35:45 >

Asgari ücret senenin başından beri aynı.

Bunun üzereni alım gücü yükseldi saçmalığını yazan bir eleman. İşin kötüsü, bu elemanda algılama sıkıntısı da var. Hala aynı şeyi yazıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ....DevoN.... -- 8 Eylül 2021; 12:42:12 >

Bu arada TR'de birçok yerde eleman çalıştırma firmaları var. Örneğin bazı fabrikalar direkt eleman işe almıyor, onun yerine eleman işe alan firmalarla çalışıyor. Yaptığı işi veya tipini begenmediği elemanı o sayede anında sorunsuz gidersiz işten çıkarabiliyorlar. Bu okey ancak aşı konusunda da şşyle bi problem oluyor: elemanların aşı olmasıyla ilgili ana firma değil, o ara firma sorumlu oluyor ve o ara firma aşıyı dayatıyor. İşçinin kacacak yeri yasa vs kalmıyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

Güzel yorum. Ancak bu, TR'de enaz aylığın 2 yılda 2x arttığı savıyla ilgili değil :) sanırım o konuda pes ettin.

Bu arada TR'de birçok yerde eleman çalıştırma firmaları var. Örneğin bazı fabrikalar direkt eleman işe almıyor, onun yerine eleman işe alan firmalarla çalışıyor. Yaptığı işi veya tipini begenmediği elemanı o sayede anında sorunsuz gidersiz işten çıkarabiliyorlar. Bu okey ancak aşı konusunda da şşyle bi problem oluyor: elemanların aşı olmasıyla ilgili ana firma değil, o ara firma sorumlu oluyor ve o ara firma aşıyı dayatıyor. İşçinin kacacak yeri yasa vs kalmıyor.

Çalışanların yüzde 85'i zaten kendi isteği ile aşı oluyor, hiçbir zorlama olmadan. Diğer yüzde 15'lik kesimden bahsediyorsun heralde?

Köfeci Yusuf'da herkes kendi isteği ile aşı olurken, ben aşı OLMAMIŞTIM.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ....DevoN.... -- 8 Eylül 2021; 13:51:37 >

• Editlenen mesajlar gözükmüyor nedense.

Köfteci Yusufda çalışırken, bütün çalışanlar kendi isteği ile aşı oluyordu. Ben aşı olmadığım için beni yargılayan çalışan (Garson) da vardı.

Bu tip iş yerlerinde çalışan insanların yüzde 80'ni, 85'i ya da 90'ı (artık sayısa ne dersen) kendi isteği ile aşı olmaktadır. İş yeri hiçbir zorlama yapmadan.

2 senede asgari ücrete 1.5 kati zam geldi yazmissin. E zam gelmis iste. Arac fiyatlari yüksek cünkü daha öncede dedigim gibi EUro 6 TL den 10TL ye cikti ve arac fiyatlarinda döviz etkilidir. Para kazanmak özellikle köylük yerlerde daha kolay. Ot bicme gibi isleri bir iki gunde 1000 TL ye bile yapmiyorlar, buna sahit oldum. 1000TL iki günde kazanmak fena degil orda yasayan issiz bir adam icin, buna ragmen terlemeden kazanmak istiyorlar.

TR de bircok is sigortali degildir herkes birbiri icin birseyler yapip elden ele para kazanabiliyor. Köylerde özellikle cok isler var, sehirde bu bakimdan yasam daha zor. Genel anlamda Türkiyede yasamak bir sanattir, ipte yürüyen cambaz gibi olmalisiniz yoksa asagi düsmeniz cabuk olur.

Cok gencken paraya ihtiyacim vardi ve iki iste birden calistim yurtdisinda. Sandimki iki yerdende aylik alacagim ama öyle olmadi. Bir isten tam aylik aldim ama diger ayligim oldugu gibi devlete vergi diye gitti. Iste TR de böyle sorununuz olmaz, kasima organi yiyen iki iste calissin ayni gün  .

Ama TR de gözüme carpan baska birsey vardi oda egitim seviyesi artmis insanlar, bu gercekten gözle görülür olmus. Ben geneldede yabanci Turistlerin degilde yerli Turistlerin tercih ettikleri otellerde kalmayi yeylerim, sebebi daha medeniler. Örnegin Ruslar tika basa doldururlar tabaklarini, Almanlar icince sapitirlar vs. Bu konularda kendi insanimiz daha kalitelidir ama ticaret konularinda uzak duracaksin.

• ....DevoN.... . kullanıcısına yanıt
    Onlari asiya itici guc islerini kaybetmek korkusu, bilincaltinda yatan ya is kaybetme korkusu yada ölüm korkusundan asi oluyorlar.

2 senede asgari ücrete 1.5 kati zam geldi yazmissin. E zam gelmis iste. Arac fiyatlari yüksek cünkü daha öncede dedigim gibi EUro 6 TL den 10TL ye cikti ve arac fiyatlarinda döviz etkilidir. Para kazanmak özellikle köylük yerlerde daha kolay. Ot bicme gibi isleri bir iki gunde 1000 TL ye bile yapmiyorlar, buna sahit oldum. 1000TL iki günde kazanmak fena degil orda yasayan issiz bir adam icin, buna ragmen terlemeden kazanmak istiyorlar.

TR de bircok is sigortali degildir herkes birbiri icin birseyler yapip elden ele para kazanabiliyor. Köylerde özellikle cok isler var, sehirde bu bakimdan yasam daha zor. Genel anlamda Türkiyede yasamak bir sanattir, ipte yürüyen cambaz gibi olmalisiniz yoksa asagi düsmeniz cabuk olur.

Cok gencken paraya ihtiyacim vardi ve iki iste birden calistim yurtdisinda. Sandimki iki yerdende aylik alacagim ama öyle olmadi. Bir isten tam aylik aldim ama diger ayligim oldugu gibi devlete vergi diye gitti. Iste TR de böyle sorununuz olmaz, kasima organi yiyen iki iste calissin ayni gün  .

Ama TR de gözüme carpan baska birsey vardi oda egitim seviyesi artmis insanlar, bu gercekten gözle görülür olmus. Ben geneldede yabanci Turistlerin degilde yerli Turistlerin tercih ettikleri otellerde kalmayi yeylerim, sebebi daha medeniler. Örnegin Ruslar tika basa doldururlar tabaklarini, Almanlar icince sapitirlar vs. Bu konularda kendi insanimiz daha kalitelidir ama ticaret konularinda uzak duracaksin.

Olay sadece doların yükselmesi DEĞİL.

Deli gibi vergi zamları geldi.

• Türkler mi medeni? Atma Ziya.. Güldürdün la

mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.