Hocam 3 günde %10 luk değişim söz konusu. ABD de bu 4-5 yılda anca olur. Bizi gibi siyasi saikler ve gündelik olaylardan etkilenen döviz kurları hakkında kısa vadede yorum yapmak çok zor. Şahsi düşüncem %10 un %5 i Berat Albayrak'ın gidişinden kaynaklı. Güven olmadığı için dolar maça 1-0 başlıyordu. Üzerine gelen "faizi enflasyonun bir tık üstünde tutacağız açıklaması, para piyasalarıyla inatlaşmayacağız algısını güçlendirdi, katılıyorum. Lakin baktığım zaman Kasım ayı enflasyonu 10,56 açıklanmış. 12 aylık ortalam %15 ama haberlerde duydunuz mu hiç. Hal böyleyken siz ne beklersiniz?!?! Ben geçmiş öğrendiklerimden 50 baz paun beklerim. Bu demek değil ki olması gereken bu ya da ben doğru olanın bu olduğunu düşünüyorum. Şahsen enflasyonun %25-30 arası olduğu kanaatindeyim. Bu kadar çok para basılırken bu normal. Ama anormal olan tüm dünya para basıyor ve faiz arttırmıyor. Bu kısım çok riskli. Dövüzün bu denli artmaması gerekiyor TL nin değerini bir nebze koruması gerekiyordu. Ancak tüm dünyada en çok değer kaybeden birim oldu. %30 ile. En büyük nedeni de hükümetin elindeki tümmmm kozları çar çur etmesi. Piyasaların da bunu görmesiydi. Hatta gelen "dövize müdahale etmeyeceğiz" açıklaması; "bitti artık" olarak algılandı ve döviz alımları hızlandı. Bu değişiklik ise demek ki gereken adımlar atılacak olarak yorumlandı. Ama bir gece de rüyadan uyanmayacak bir ütopya yaşamayacağız. 500 baz puan beklenirken 0 arttırılan bir ülkedeyiz. 50 artması bile mevcutta politika değişimi olarak yorumlanacaktır. Ayrıca Biden danışmanının olumlu ve ılımlı TR açıklaması da piyasalara yardımcı oldu. 2 büyük unsur birleşince %10 luk gevşeme geldi. Şahsen 7.77 den dövizdeyim. 8,37 den (pazar gecesi) satılması gerektiğini o kadar iyi biliyordum ki ama yapmadım. Olsun. Kısmet... 19 Kasım'da 50 baz puan bekliyor ve dövizin 7,75-8,00 arasında bir süre duracağını düşünüyorum. Aşı haberleri de gelir ticaret bir nebze hareketlenirse haneye + yazar. Ama politikalar ve zihniyette bir değişiklik olmazsa eski yerine doğru tırıs tırıs artacaktır. |
🔥 Dolar 40,55 - Euro 47,65 - Altın 4.365 | 25 TEMMUZ 🔥 (4830. sayfa)

-
-
İç işleri bakanlığı kararı ile açık alanlarda sigara içmek yasaklanmış.Ulu orta cugara tüttürmek yok artık.Oh bahaneyide buldular.Üstüne birde temizinden zam çakara yarın mis.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 11 Kasım 2020; 21:24:7 > -
Bana göre faiz artışı çoktan fiyatlandı o yüzden 500-600 puan artış gelse bile ki bana göre maksimum 600 olur, dolar 7.30 altına pek düşmez ve bir süre sonra tekrar yükselmeye devam edecektir. Olaki yetersiz bir artış olursa da bu sefer geldiği seviyelerin üstüne atar. Kaç kişi faiz artışına güvenip enflasyona göre TL de faizde durup parasının değerini koruyabileceğini sanacak. Altın daha fazla dip yaptığı için bence orta vadede daha mantıklı bir yatırım şuanda, malum aşı çıksa bile etkisi gerçekte bir anda olmayacak ve teşvik paketleri açıklandıkça altının onsu da artacaktır. YTD
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: ~Lion King~
Burdaki taze ekonomistler faiz geldiğinde doların 7 liralara hatta 6 liralara çakılacağını zannediyor. Şuan tüm dünyanın pandemiden ötürü yüzde 0 faiz verdiği dönemde yüzde 20’ye çıkardılar diyelim, dolar düşer ama ekonomi BİTER.
Öyle faiz diye mabaddan sallamak kolay. Şuan zaten bankalar yüzde 15 faiz veriyor.
Faiz ile ekonomiyi düzeltmek, alevi benzinle söndürmekten farksız.
7 liraya düşer ama kısa sürede daha sert çıkar. Ama faizi düşürüp ekonomik reform yaparlarsa istikrar sağlarlar.
Şuan mb’nin elinde çok acı reçete var.
1) Faizi arttıracaklar, ekonomiyi iyice yaralayacaklar, doları kısa süreliğine düşürecekler sırf doları alttan toparlamalarına fırsat vermek için. Faiz asla çare değildir.
2) Dolar panik satışlarıyla iyi düştü deyip faizi sabit tutacaklar. bu seferde dolar deli gibi zıplayacak ve rekabetçi kura doğru gidecek.
Yani terste kalan arkadaşlar pozisyonunuzu bozmayın, canınızı sıkmayın. Alttan toparlayın. Her halükarda 9 seviyelerini görecek ve mevduat faizinden alacağınız kârı bile fazla fazla tolere edeceksiniz.
Adettendir, yatırım tavsiyesi değildir.
Alıntıları Gösterula herkes özgür demirtaş olmuş ülkede ansasını satayım. bayılıyorum şu forumdaki ekonomist tiplere. cok biliosan al 9 olacaksa dolar bas donuna kadar bizde güvenelim sana basalım tutarsa ardından gelelim reis? bekara karı boşamak kolay
-
7.20’den nasıl 5’lere düştü millet 2 sene terste kaldı sanırım o süreç yeniden başlıyor, tabi faiz arttırımında yamuk yapmazlarsa.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bende böyle düşünüyorum 7?5 seviyeleri yada biraz daha altı gelip o seviyelerde uzun süre tutmaya çalışacaklar diye düşünüyorum. Bakalım nolacak.
-
quote:
Orijinalden alıntı: SYLASBende böyle düşünüyorum 7?5 seviyeleri yada biraz daha altı gelip o seviyelerde uzun süre tutmaya çalışacaklar diye düşünüyorum. Bakalım nolacak.
Ne 7.5 u yahu adamlar yep diye birşey tasarlamış bunu damatın yapmadığıda açık orada hedef 6.91 diyor buna inmesi için 700 baz puan filan lazım oda en aşağı.Piyasada nasıl bir tepki olur bilemem.Ama durum bu.
Faiz artışı bekliyorum aslında yeni yıla geçişe kadar ama malum sebeplerden artırmaktan çok düşürmeye gitmeleri kendi açılarından daha olası gibi.
Adamlar beklentinin tersine hareket ediyor.
Şöyle ambargo gibi kontrolsüz bir etki olacak ki ancak faiz yapacaklar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 11 Kasım 2020; 21:35:37 > -
Sağlıklı bir ekonomik yapıda TL değer kazanırken diğerleri düşürülebilir. TL'nin güçlü olması da tek başına iyi bir şey değildir. Mesela 1 Norveç kronu neredeyse 1 TL yapıyor ama adamların asgari ücreti 17.000 kron. Fiyatlar da kron/Tl cinsinden yakın. Etin kilosu 30-40 kron mesela varın asgari ücretle alabileceğiniz gıda hesabını siz yapın...
Gelişmiş ülkelere bakın, faizler çok düşüktür maksimum %1-2, enflasyon desen o da bu seviyelerde. Yıllar boyunca aylık geliriniz artarken hiçbir şeye enflasyon sebebiyle zam yapılmadığını düşünün.
Şu anda tüm dünya krizde ama adamlar yine de faiz arttırımı yapmıyor, üstüne halkına teşvik paketleri açıklıyor. IBAN verip para istemiyor.
Türkiye'de üretilen bir çok ürün için ithalat yapılıyor hem de %0 gümrük vergisi ile. Üretim teşviği yerine böyle saçmalıklar silsilesiyle dış ticaret açığı da büyür, cari açık da.
Faizle oyna, kurla oyna, vergiyle oyna, dışarıdan swap ile dolar pompala ile ekonomi düzelmez bunu herkes biliyor. Günü kurtara kurtara bu seviyeye geldik zaten.
Böyle kurların bir anda fırladığı, bir anda düştüğü güvenilmez ve istikrarsız bir ortam oluşur anca. Hiçbir yatırımcı da bu ortama girmek istemez.
İşten çıkarma yasağı olmasa asıl işsizliği o zaman görecek millet..
Hayırlısı.
-
quote:
Orijinalden alıntı: SaidAbdullah
.az kaldı usta
quote:
Orijinalden alıntı: M3lank0likNe 7.5 u yahu adamlar yep diye birşey tasarlamış bunu damatın yapmadığıda açık orada hedef 6.91 diyor buna inmesi için 700 baz puan filan lazım oda en aşağı.Piyasada nasıl bir tepki olur bilemem.Ama durum bu.
Faiz artışı bekliyorum aslında yeni yıla geçişe kadar ama malum sebeplerden artırmaktan çok düşürmeye gitmeleri kendi açılarından daha olası gibi.
Adamlar beklentinin tersine hareket ediyor.
Şöyle ambargo gibi kontrolsüz bir etki olacak ki ancak faiz yapacaklar.
Alıntıları Göster700 baz puan artışı ekonomi için intihar olur.... Bankalar nasıl kredi verecek sanayici işletmeci nasıl çarkı döndürecek... faiz ile kur düşecekse mantık buysa bastır 2000 baz puan faiz dolar 4 tlye düşer...Bu ülkede ne döviz kuruna ne de ekonom,ye zerre güven yok... Bakalım göreceğiz neler yapacaklar...
-
Hocam hedef doğrultusunda bence tek yapilacak faiz vs çünkü zaten yatırımcı filan gelmiyor pek. Ha faiz çok mu düşürür ne yapsr ne olur artık göreceğiz.
quote:
Orijinalden alıntı: Sokrates 1983700 baz puan artışı ekonomi için intihar olur.... Bankalar nasıl kredi verecek sanayici işletmeci nasıl çarkı döndürecek... faiz ile kur düşecekse mantık buysa bastır 2000 baz puan faiz dolar 4 tlye düşer...Bu ülkede ne döviz kuruna ne de ekonom,ye zerre güven yok... Bakalım göreceğiz neler yapacaklar...
Alıntıları GösterAynı fikirdeyim. Faiz indirimi gelecek ve ardından piyasaya kredi dağıtmaya başlayacakları kanaatindeyim.
Not: Ekonomist falan değilim, böyle bir tecrübem hiç olmadı, söylediğim şeyler finans ve yazılım sektöründe çalışan arkadaşlarımdan aldığım duyumların yorumlaması.
-
erken seçimde akp gidecek diye düşünenler büyük bir yanılgı içinde.
akpye oy veren kimse vermekten vazgeçmeyecek.
eğer akp giderse, genç seçmen sayesinde gider.
ama şu anda oy verebilecek genç nüfus, akpyi indirebilecek kadar fazla değil. seçimin 2023te olması lazım.
erken seçimden önce göstermelik iyileşmeler olacak, dolar düşecek vs.
erdoğan muhalefeti tekrar parmağında oynatacak.
bu kabine değişiklikleri, yeniden yapılanma ve piyasaya göstermelik iyi niyetli açıklamalar bence erken seçime hazırlık.
nüfus dağılımı ortada beyler.
yaşlılar akpye veriyor. genç nüfus şu anda bunlardan daha az.
Her ilerleyen ay, binlerce genç oy verebilecek hale geliyor.
seçim ne kadar geç o kadar iyi.
muhalefetin her zaman yaptığının aksine, bu sefer erdoğanın tuzağına düşmemesi lazım.
erken seçim olmamalı.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
7.80’e iyi tutundu. Güzel silkeledi ve gerildi. Bakalım yarın neler olacak
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Vatandaş altının güvenli liman olduğu düşüncesinde hep, yıllardır bu böyle.
Bu yapılan ani kur düşüş hareketiyle döviz ve altında güvensizlik hissi veriyor kendince ki kimse girmesin, korksun. Ki bilmeyen, anlamayan, dövize yeni giren adam da korktu tabi, birdaha çekinir, giremez. Üfleyerek yer yoğurdu, ama gerçekler hep ortada, Migros a girdim herşeye zam devam ediyor, nasıl değer kazanıyor tl çok ilginç
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Football Always -- 11 Kasım 2020; 21:50:39 >
quote:
Orijinalden alıntı: berlin007
Arkadaşlar geçen bahsettiğim gibi yurtdışına çıkacağım için Euro almam gerek ve çok az da altın Alacam , ama bu işlerden anlamadığım için bir şey sormam gerek
Altın yada döviz alırken bankadan uygulama üzerinden mi alıyorsunuz ?
Mesela döviz alırken banka biraz makas koyuyor bu makas haricinde birde vergi mi ödüyoruz. Ne gibi kesintiler oluyor ?
Aynı şekilde altın alırken vergiyi alırken mi satarken mi kesiyorlar ?
Bu konuda beni biri bilgilendirirse çok memnun olurum, lütfen okuyup eş geçmeyin.Arkadaşlar gözünüzü seveyim biri şu yukarıda sorduğum soruya cevap versin. 2 dakikanızı almaz bir insana yardım etmek .
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berlin007 -- 11 Kasım 2020; 21:51:55 >
-
quote:
Orijinalden alıntı: kuasudba
erken seçimde akp gidecek diye düşünenler büyük bir yanılgı içinde.
akpye oy veren kimse vermekten vazgeçmeyecek.
eğer akp giderse, genç seçmen sayesinde gider.
ama şu anda oy verebilecek genç nüfus, akpyi indirebilecek kadar fazla değil. seçimin 2023te olması lazım.
erken seçimden önce göstermelik iyileşmeler olacak, dolar düşecek vs.
erdoğan muhalefeti tekrar parmağında oynatacak.
bu kabine değişiklikleri, yeniden yapılanma ve piyasaya göstermelik iyi niyetli açıklamalar bence erken seçime hazırlık.
nüfus dağılımı ortada beyler.
yaşlılar akpye veriyor. genç nüfus şu anda bunlardan daha az.
Her ilerleyen ay, binlerce genç oy verebilecek hale geliyor.
seçim ne kadar geç o kadar iyi.
muhalefetin her zaman yaptığının aksine, bu sefer erdoğanın tuzağına düşmemesi lazım.
erken seçim olmamalı.Ölür mü tahtında? Kurtulur muyuz?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
-
Mevcut hükümete hayatım boyunca oy vermedim, siyasal islam bana göre değil zaten ama burda doların artması veya ülkenin kötüye gitmesinden mutlu olan biri varsa benim gözümde vatan hainidir. Euro veya dolar ile maas almıyorum, eğitim için yurtdısına gidicektim bu döviz yüzünden gidemedim, nice insanlar çalısıyor burda para kazanıyor zar zor kenara atıyor bir yurtdısına çıkamadan hayatlarına devam ediyorlar kenara attıkları para da değer kaybediyor ve siz yine de oh olsun diyorsunuz. Atatürk'ün mirası bildiğiniz gibi biz gençlerdir ve siz Türk gençliğine hakaret ediyorsunuz. (genele yazdım bu mesajı size özel yazmadım sadece sizin de okumanızı istedim)
aldığın döviz ile kaara da geçemezsin sadece paranın değerini korursun çünkü 500 dolar olan telefon, dolar 10 tl olsa da 500 dolar olucak
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sonthor -- 11 Kasım 2020; 21:59:38 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X