Şimdi Ara

GÜNCEL ARAÇLARIN YAĞ/YAĞ FİLTRESİ VE HAVA FİLTRESİ DEĞİŞİM ARALIKLARI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
9.897
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yeni çıkan araçların bakım aralıkları bir önceki nesillerine nazaran neredeyse 2 katına çıkarılmış.Aracımıza koyduğumuz yağın her ne kadar tam sentetik de olsa 30.000 km veya 2 yıl boyunca görevini tam olarak yerine getireceğine inanamıyorum.Hava filtresinin ise 60.000 km veya 90.000 km ya da 4 yıl dayanmasını,görevini yapmasını beklemek çılgınlık gibi geliyor.Tamam teknoloji gelişiyor da bu kadar mı olur dedirtiyor insana.Belki de bu kadar da değildir,hep beraber tartışıp bir sonuca varmayı ümit ediyorum.

Örnek olarak Renault Megane III'ü ele alacağım(elimde hali hazırda döküman olduğundan).

GÜNCEL ARAÇLARIN YAĞ/YAĞ FİLTRESİ VE HAVA FİLTRESİ DEĞİŞİM ARALIKLARI

2006 ve sonrası dizel Megane II'lerin yağ ve hava filtresi değiştirme periyodu 10.000 km idi.Benzinli Megane II 1.6'lerin ise yağ ve hava filtreleri 15.000 km'de bir değiştiriliyordu.Yağ değişim süresi her ne kadar OCS denen sistemle esnek olarak gösterilse de benim gözümde 15.000 km'den fazla işini yapamaz.

Hava filtrelerinde ise dCi motorların hepsi turbo destekli üniteler,değişme periyodu en önce olan 1.5 dCi 105-110'luk motorlarda bile 60.000 km/4yıl olarak verilmiş,1.5 dCi 90-85'liklerde ise en az 80.000 km denilmiş.Megane II 1.6'da olan 15.000 km/1yıl'lık hava filtresi değişim periyodu ise 90.000 km/4yıl'a uzatılmış(km bazında TAM 6 KATI).Turbo destekli motorlar havayı elektrik süpürgesi gibi çekerken ülkemizin bu tozlu yollarında bir hava filtresini 80.000-90.000 km kullanmak filtreyi düzenli olarak temizletsek bile ne kadar mantıklı?

Forumda üstatlarımız sıfır km araçlarda rodajdan dolayı motorun yağda biriken çapaklarının gitmesi için 5.000km'de yağın ve yağ filtresinin değiştirilmesini önerirken bunlar bize ne diyor şimdi.Fabrikada konan yağ ile 30.000km mi gidelim?Arabayı zorlamadan kullandık ve OCS bize 30.000 km'de değiştirilmeli dedi ama motoru sıkıştırarak ve hor kullansak bile 20.000 km'den aşağı bir değerde bize yağ değişimini önereceğini sanmıyorum.Bu şartlar altında kullanılan bir arabanın yağının da 20.000 km dayanacağını düşünmüyorum.

Her ne kadar üreticiler bize böyle aralıklarda bakım yaptırmamızı önerseler de hepimizin kafasında araçlarımızın bakım aralıkları ile ilgili genel bir bilgi vardır,kendimden örnek verecek olursam;yağ ve hava filtresi 15.000 km'de,triger seti 60.000 km'de değişir gibi.Ortalama bir sürücünün yılda 20.000 km yaptığını düşünürsek 3 yılda(garanti süresi sonunda) 2 defa yağ/yağ filtresi,1 defa yakıt filtresi, 2 defa da iç mekân filtresini değiştirmek zorunda kalacak. Aracı 1.5 dCi 105-110'luk değilse hava filtresini bile değiştirmek zorunda kalmayacak(ülkemizde satılmayan modelleri bu kıyaslamaya tabii tutmazsak).Yani 3 yıl sonunda bakıma verdiği toplam para minimum 325 TL,maksimum 350 TL gibi bir fiyat olacak.Gerçekten bedava gibi geliyor böyle hesaplayınca.

Ben bir sonuca varamadım,ya gerçekten araç üreticileri bu işi biliyor ve yapıyor ya da garanti süresi boyunca araçların bu aralıklarda bakımlarını yaptırırken garanti bittikten sonra servise sık sık uğramak için zemin hazırlanmış oluyor...

Sabırla okuyup,cevap yazan herkese teşekkür ederim.

• Bu kmler beni hiç ilgilendirmiyor, çok az kullandığımdan 6 ayda 1 senede bir bakım yaptırıyorum, kmye göre yaptırsam bakımı 4 senede bir yaptırmam lazım Hem çalışma saatini hemde araç kullanılmasa bile geçen zamanıda dikkate alarak bakım yaptırmak lazım..
  • Yeni Megane 3 sahibiyim bana 15.000km yada 1 yıl'da bir kere bakıma girmesi gerektiğini söylediler ama benim 1 yıl 15 bin km'den önce dolar diye tahmin ediyorum.Fakat yinede ilk 5bin km'de yağımı ve hava filtremi değiştirmeyi düşünüyorum nede olsa yeni araç.Arada birde hava filtresine falan basınçlı hava tutmak lazım.

Bi aracın bakım aralığı max 15bin hadi bilemedin 20 bin olabilir bundan sonra yağı,hava filtresi pek iş göremez diye düşünüyorum.

Orijinalden alıntı: omerf

Yeni Megane 3 sahibiyim bana 15.000km yada 1 yıl'da bir kere bakıma girmesi gerektiğini söylediler ama benim 1 yıl 15 bin km'den önce dolar diye tahmin ediyorum.Fakat yinede ilk 5bin km'de yağımı ve hava filtremi değiştirmeyi düşünüyorum nede olsa yeni araç.Arada birde hava filtresine falan basınçlı hava tutmak lazım.

Bi aracın bakım aralığı max 15bin hadi bilemedin 20 bin olabilir bundan sonra yağı,hava filtresi pek iş göremez diye düşünüyorum.

Evet ben de böyle düşündüğüm için bu konuda fikirlerinizi almak istiyorum arkadaşlar.

• türkiye yol şartlarında 15000 km bile zor. benim doblo 1.3 e 7500 km de bir bakım yapıyorum o halde bile filtreler leş gibi çıkıyor. tr şartlarında bana gire 10000 km yi geçmemek lazım
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.