Şimdi Ara

Günah Keçisi'nin hikayesi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
3.682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • "Günah keçisi" deyimini kullanırız. "Kendine ait olmayan günahları üstlenen kişi" anlamındadır...

Bu deyimin kökeni aslında binlerce sene öncesine dayanır.

Genel olarak kabul gören görüş şudur. Eski yahudi toplumunda, rahipler bir keçiyi seçer, insanlar bu keçiye dokunarak günahlarını aktarır ve günahlarla yüklenmiş bu keçi vahşi tabiata salınır ve toplumun günahlarını uzaklara götürür.

Resimde, bu eski yahudi töreninin canlandırılışını görüyorsunuz.

Ancak araştırmalarım sonucunda gördüm ki, bu gelenek aslında çok daha eskiye hatta taş çağlarına kadar dayanmaktadır. M.Ö. 2. bin yılda Anadolu'da yaşamış Hitit kavminin de benzer gelenekleri vardı. Daha sonraaları şaman inancında da, günahları temsilen renkli kurdelalar bağlanmış hayavnalrın vahşi doğaya salındığı bilinmektedir.

Peki bunun gelenek ne kadar geriye gidebilir? M.Ö. 10.500 yılları demen. Evet, yanlış duymadınız. Günümüzden 12.500 sene öncesi...
    Dünyanın ilk tapınağı olarak yorumlanan, ve henüz taş çağlarının yaşandığı yani insanoğlunun alet olarak sadece taş gereçleri kullandığı, henüz maden ile tanışmadığı ve yerleşik yaşama geçmediği bir dönem. Böyle bir dönemde, böylesine bir tapınak yapısının dünyadaki tek örneği Göbeklitepe'de yer alır.
    Bu kutsal alandaki bazı dikili taşlar üzerindeki sahneler ise dikkate değerdir.

Bunlardan bazılarında, kötülük ve günah ile eşleştirilmiş bir hayvan olan yılanın, dört bacaklı bir hayvanın etrafına yerleştirildiğini görürüz. İşte bu muhtemelen, günah keçisi adetinin ilk örneğidir. Hem de böyle bir dervirde...

• Şimdi o keçiyi birisi yakalayıp yerse günah yiyen olur herhalde
  • quote:

Orijinalden alıntı: need8$(mousegg

Şimdi o keçiyi birisi yakalayıp yerse günah yiyen olur herhalde

Altta ki bulguların "günah keçisi" deyimiyle ilgisi olduğunu düşünmüyorum pek Yoksa inceyi ben mi göremedim

• günah keçisinin anlamını fazla günah işleyen olarak biliyordum :D neyse öğrenmiş oldum ilginç değişik bir bilgi
  • bor tarihci olarak bu tasvirlerden senin cikardigini cikaramadim, belkide ben fakedemedim. ama dedigin gibi gec hitit beyliklerinde bu tur inanclar vardi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Kendine ait olmayan günahları üstlenen kişi" değil de 'işlenen günahların, suçların üstüne atıldığı kişi' demek daha doğru olacak sanırım.

• quote:

Orijinalden alıntı: enduluslucoban

bor tarihci olarak bu tasvirlerden senin cikardigini cikaramadim, belkide ben fakedemedim. ama dedigin gibi gec hitit beyliklerinde bu tur inanclar vardi.

Göbeklitepe tapınağının dikilitaşlarından bir kaçında, bir hayvan etrafına yılanlar yerleştirilmiştir. Yılan her kültürde günah ve kötülüğün sembolü olmuştur. Koyun-keçi benzeri bir hayvanın etrafına yerleştirilen yılan tasvirleri, akla bu adeti getirmektedir.

Ancak, bahsettiğim gibi bu tasvirler günümüzden 13.500 sene öncesine aittir ve bu dönemde insanoğlu henüz taş çağını yaşamaktadır.Düşünsel dünyanını ifade etmesinin tek yok bu ilkel tasvirlerdir. Çünkü yazının icad edilmesine daha yaklaşık 7000 sene var.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Meşhur olmamış haramlar
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkürler +REP

• Tabirin nerden geldigini bilmiyordum, ama konuya girerken daha degisik bir sey bekliyordum.

• çok güzel manidar bir anlamı varmış günah keçisinin :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Faruk Erkuş ~

Tabirin nerden geldigini bilmiyordum, ama konuya girerken daha degisik bir sey bekliyordum.

Ben de öyle geldim konuya
  • yahudiler ucurumdan.aşagi keci atarlar ordan geliyor

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.