Şimdi Ara

GTX 960 (Ti) Sonunda Geliyor !!! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
323
Cevap
4
Favori
16.479
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: sahafiec

@Rubisco
    sırf ROP, sahder ve rasterizer ile oynayarak performansı etkilemek anlattığın şekilde mümkün hocam.
    ama iki mimari arasında bir de muazzam güç tüketimi farkı var.
    bunu nasıl sağladılar, var mı bir tahminin?

3 satır ://

Fermi Nvidia'nın en iyi mimarisiydi.

Kepler Fermiden daha verimsizdir, anca belli iş yüklerine uyarlarsan iyi gözükebilir(Fermi Keplerin rafine hali faln değildir yani).Kalkıp şu kadar güç müç demeyin.

Maxwell Keplerin rafine edilmiş halidir. Yan gelip yatan kısımları kesip atmışlardır. Fermi ile Kepleri harmanlamışlardır. Cillop gibi yapı kurmuşlardır sonrasında.

Ek olsun: Kepler'in SMX'lerii verimli kullanma konusunda problemleri var. Bütün birimleri dolu çalıştırabilme (occupancy) sorunları var. Fermiye denk olabilmek için 4 kat fazla komut işleme zorunluluğu var. Bu sırada oluşan iptaller (stall), farklı komut gruplarının kaynaklarda verimli çalışmasında problem oluşması vs vs.

scheduler >> dispatcher >> shader grubu için daha fazla kaynak ayrılma gerekliliği var. Her Scheduler başına 48 shader düşüyor mesela, Fermi'de GF110'da scheduler başına 16 shader düşüyor. Bu sana fine-grain, ince ayarlı ince detaylı olacak şekilde çalıştırılacak işin ne kadarlık kaynakta çalıştırılacağını ayarlama konusunda esneklik tanıyor.Böylece problem olduğunda Fermi GF110'da 16 shaderın yaptığı iş boşa gidiyorken Keplerde 48 shaderın işi boşa gidiyor mesela. GF110'da aynı warp içinde 2 komut işleyip bunun granülitesini 8 shadera düşürme imkanı var. Bu şekilde hiçbi durudmda boşa kaynak israfı olmuyor, hiçbi shader boş kalmıyor (shader dediğimi cuda core diye isimlendirio nvidia). GF114 'de bunu 2 scheduler >> 4 dispatcher'a çevirdiler (compute capability 2.1'de). Bu sana aynı anda 3 warp'ın çalıştırılmasına imkan veriyor gibi gözükse de her zaman böyle olmuyor. Çünkü elinde 2 scheduler var ve 2 farklı warp çalıştırabiliyor. Eğer imkan / zaman olursa 3. warp'ı araya sıkıştırıyor, anca o zman 48 shader'ın tamamı kullanılabiliyor. gf114'de 4 dispatcher var, her warp scheduler'a bağlı 2'şer tane. Dispatcher shaderlara dağıtım ile görevli, ama aynı warp'a dahil olmak şartıyla. GF110 2 warp'ı 2 dispatcher ile 16+16 şeklinde 32 shader'a dağıtıyor.Yani bi nevi aynı anda 2 Ana komutu 2 alt gruplarda çalıştırıyor. GF114 ise 2 Ana komutu, her bi Ana komuta bağlı 2 alt komutu işemeye çalışacak şekilde yapılmış. Ama eğer o alt komutlar yeterli olmazsa, bağımsız çalışamazlarsa işte gf114'deki ilave 16 shader iş yapamıyor. Yani bölüp çarparsan 48 shader 2 scheduler ile yönetilmek zorunda. Granülite GF110'da 1Warp:16 shader iken GF114'de 1Warp:24 shader şeklinde. GF114'de yönetim sorunu başladı. GF114 Kepler'in ilk haline adım atma gibi bişeydi. Kepler'de bu durum her bi Scheduler başına 48 shader şeklinde.

GF110 1:16 >> GF114 1:24 >> Kepler 1:48. Bunun yönetim zorluğu var. 192 shader'ı 4 scheduler ile kontrol etmeye kalktığın zaman elinde sürekli ve %100 garantili kontrol edebileceğin 128 shader oluyor. Yani Keplerde bu boşta kalabilen shader olayı GF114'den daha da ötede. GF114'de 48 shaderın 16'sını sürekli kullanamama durumu olabiliyordu. Keplerde 192 shaderın 64'ünü sürekli kullanamama durumu olabiliyordu.

Bunun üstesinden gelebilmek için driver altyapısının çok ince ayar vermesi, asla stall vs. gbi kaynak kullanımının boşa gitmesine müsade etmeyecek şekilde ayar vermeye çalışması gerekiyordu (bağımlılık kontrolü vs.). Fermi'de donanımda olan Bağımlılık kontrolü(dependency check) gibi yapıları yazılım ile ayarlı, GPU'ya ipucu veren, GPU'da çalıştırılacak olan komutların birbirine olan bağımlılıkları veya çalışma süreleri bi nevi bu ipucçları ile önceden bildirilir şekilde GPU'ya ileriliyordu. Bunun sonunda da Fermi'deki gibi hem shader clock olmamasından (yüksek frekansı sürmek için daha farklı altyapı gerekiyor) hemde donanım yapılarının yazılım destekli karşılanmasından güç tasarrufu elde edildi. En temel yalın hali bu Kepler vs. Fermi'nin 40 vs. 28nm nn de çok büyk etkisi var.

Maxwell'i en basite indirgersen Kepler'de yatan, her zman %100 verim/doluluk ile çalıştırılamayan SMX yapısını değiştiriyor adamlar. Yukarda 192 shader'ın 128'inin %100 olasılıkla her daim çalışabileceğini, geri kalanların duruma göre değişebileceğini söyledim ya. Adamlar yapıyı 128 shader üstünden kuruyorlar, gerisi çorap sökğü gibi geliyor. Kepler'de stall olan veya beklemesine rağmen cache tüketen shaderlar olmadığından, yeniden organize edilmiş cache yapısı ile SMM çok daha verimli hale geliyor, yan gelip yatan shader, kaynak olmadığı için sırada bekleyen komut dizisi gibi olaylar olmadığı içn.

MAxwell yani Kepler'in rafine edilmiş hali esasında,verimsiz yanları uzaklaştırılmış hali (sanırım ben 2013'den beri mimarisindeki temel yanlışdan bahsediyorum ). Ama Kepler Ferminin rafine hali değil. Fermi'yi günümüze 28nm'ye taşıyıp ölçeklemeye kalktıklarında perf. vs. tüketim ne oranda değişirdi bilemem tam. Ama mobil için 28nm Fermi var, karşılaştırılabilir Kepler karşılıklarını araştırıp durumu ne bakabilirsin(GF117 , gt820m , gddr5 630m gibi).

Kepler'de Nvidia, AMD'nin Vliw yapısına benzedi bazı açılardan(eski 6xxx gibi). AMD'de GCN'de Nvidia'nın Fermi'sine benzedi.

Maxwell'de Nvidia Kepler ile Fermi'nin birleşmiş hali gibi bişey ortaya çıkardı, bu iş yapıyor.

Her detayını bilmiyorum. Bellek kontrolcü (64bit) ROP'lar 16 pixel/clock kapasitesi var artık. Kepler'de bunlar 8 pixel/clock idi, Nvidia'nın zayıf noktası idi. Özellikle FP16'da çok büyük darbe alıyordu.

SMX'de shader export 128 bit genişliğie sahip idi. Int8 için bu 4pixel/clock çıkış veriyordu. Yani gk104 / 770 'de mesela 8 SMX var, 8 x 4 >> 32 pixel çıktı veriyordu.

Aynı yapı Maxwell'de de var.

Tex vs. altyapıalrını bilmiyorum. Sample için AMD'de olan bişeyi yeni getirdiler. Bu sayede rasterizer sabit olarak çalışmak zorunda değil. Daha önden gidebilir, illa beklemek zorunda değil. 780'nin sıkıntı yaşadığı durumda belki dha iyi sonuç vermesini sağlıyordr. Hepsinin ilave detayları da var.

• Php kullanıcısına yanıt
    Belirli bir kaynak değil daha çok sızıntıları bilenler diyeyim işin içindeki kişiler yani

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

arkadaşın koyduğu resimi google da arattım çıkmadı. spekülasyonla gerçekleri birbirine karıştırmayın. Tutarsızlık olduğunu düşündüğüm için gidip kendim okuyayım kaynağından diye sordum. Mesajlarınızı takip ediyorum da sürekli kulp takma derdine düşmüşsünüz herkes ile tartışıyorsunuz. Hava çok güzel bence dışarı çıkın arada iyi gelecektir.
    Desktop: i5 4670K @ 4.5Ghz(1.260V) ,Gigabyte Z87-3DH ,Gigabyte G1 GTX 1070 ,G.SKILL 16 GB 1600Mhz CL7 ,Samsung EVO 850 250GB, OCZ Pro Gaming 600W ,Plantronics RIG500HD ,Logitech G500 ,CM Storm QuickFire TK Cherry MX Blue ,Steelseries 4HD ,Asus VG248QE, Philips 239C4QHSW, Samsung TV + Soundbar
    Mobile: iPhone 7 Plus Jet Black 128GB | Zenfone 2 x86 Intel Atom 32GB Server: HP DL360 G6 Xeon E5502
  • 770leri satma vakti geldi geciyor sanirim :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Ryzen 5600x / MSI x570 Gaming Plus / Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti GAMING OC PRO / Gskill 2x8GB DDR4 3600Mhz / Samsung 970 Evo Plus M2 250GB / Evga BQ 750W 80 / Xigmatek Windpower Pro / Sharkoon S25W / Seagate 1TB / Asus VG248QG 165HZ / Logitech G213 Prodigy / Zowie EC1-A / Creative S.B X-fi 5.1 Pro / Corsair HS35
  • nvidia fiyat konusunda ilerleme gösteriyor gibi ancak ithalatçılar ve aracılar eski durumdan farksız hale çevirecekler gibi durumu millet zaten pahalı olsa da nvidia alıyor diye kâr oranını arttıracaklar gibi görünüyoz bakınız : gtx 970 350 dolar ama 1300 lira
    Windows 11 / Asus Prime H470m / Intel i5 104000f + Akasa Venom / Inno3D RTX 3070 Twin x2 / Seagate Barracuda 2TB x 2 / Team Xtreem S3 120GB / G.Skill Ripjaws V Gaming 2x16GB DDR4 3200 MHz CL16 / Cooler Master HAF 912+ / Cooler Master GX 750 PSU / BenQ XL2420T 24" 2ms 3D Led monitör
  • Her seride 1 adet Tİ model var.960 Tİ olursa 980Tİ çıkmaz 990 çıkar diye düşünüyorum

Intel Core i5 4460 3.2 GHz İşlemci // MSI Z97 PC Mate Intel Anakart // Asus GTX960 ROG STRIX 2GB GDDR5 128Bit DX12 Ekran Kartı // WD 1 TB BLUE HDD //Kingston 8GB Hyperx Savage RED DDR3 1600MHz CL9 Ram // Zalman Z5 MidT Kasa // XİGMATEK X-CALİBRE 80PLUS 600W PSU // SAMSUNG S22D300H 21.5 MONİTÖR // A4 TECH Bloody B2100 Q USB Siyah Multimedya Gamer Set

MSİ GAMİNG NOTEBOOK - GL72 PRO

İPHONE 8

Kocaeli Üniversitesi - Bilgisayar Mühendisliği
  • quote:

Orijinalden alıntı: Php

emrin olur paşam özel istek de kabul ediyoruz.

arkadaşın koyduğu resimi google da arattım çıkmadı. spekülasyonla gerçekleri birbirine karıştırmayın. Tutarsızlık olduğunu düşündüğüm için gidip kendim okuyayım kaynağından diye sordum. Mesajlarınızı takip ediyorum da sürekli kulp takma derdine düşmüşsünüz herkes ile tartışıyorsunuz. Hava çok güzel bence dışarı çıkın arada iyi gelecektir.

Gunah kecisi beni mi buldunuz ? Aksine bu forumda bjk_murat disinda kimseyle tartismadim oyle hatirliyorum yani.Bir seye de kulp takma derdinde degilim ayrica hitap sekliniz asagilama gayesi icerisinde.Tabletten yazdigim icin her mesajima smile koyamiyorum.Her mesajimda imla kurallarina dikkat edemiyorum kusura bakmayin.Ayrica bu forumda paylasilan ne kadar haber varsa baslica videocardz sitesinden aliniyor az bir goz gezdirirseniz kendinizde gorursunuz.Mesajlarimi takip etmenize gerek yok.Girin profilime bakin yorumlarima.Cogu kisinin aksine kendi profilimi kapatmiyorum.Sizide kirdiysam kusuruma bakmayin.

Kendisinin aldigi yerinde burasi oldugunu dusunuyorum:

http://linustechtips.com/main/topic/226365-possible-gtx-960-and-r9-285x-specs-prices/
    http://wccftech.com/nvidia-gtx-960-amd-r9-285x-specs-performance-price/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Markus Schulz -- 3 Ekim 2014; 21:09:18 >

• Sistemi baştan aşağı yenilemeyi kabullenmeye başladım artık. Bu kartlar beni aşıyor şu an.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Beyler söylesenize, 980 ti tahmınen ne zaman cıkabılır. saçma bır soru sordum farkındayım ama aşağı yukarı bır tahmınız varsa duymak ısterım 980 ti beklıyorum. gtx 680 ni guncellıycem hayırlısıyla.
    Ben ulasabiliyorum gerek yok buraya bakmaya ama emeginede saygi gosteririm :) İlk kaynak bir kac dakika once eklemis saat farkiyla olusan bir durum ikinci link ise 1 gun once koymus.Kisacasi "Biraz takip et nasiplen" :)

Haberleri sadece sizin için paylaşmıyorum ingilizcesi iyi olmayan insanlar , güvenilir olmayan kaynaklar var ki wccf de bunlara dahil. Takip etmek istemiyorsanız sizi dışarı alalım kimse sizi zorla burada tutmuyor millete ayar çekmek durumunda değilsiniz

Kısacası biraz "Dikkatli oku nasiplen"
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.