Şimdi Ara

GPU Pazarında İşler Kesat (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
98
Cevap
1
Favori
3.838
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • beyler bu kadar teknoloji delisi olmaya gerek yok.9600 gt ile bile pek cok oyun iyi derecede oynanirken kartltara bu kadar para vermek komedi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: LeonRe4

beyler bu kadar teknoloji delisi olmaya gerek yok.9600 gt ile bile pek cok oyun iyi derecede oynanirken kartltara bu kadar para vermek komedi.

Do you know what "HORT" means buddy?
  • 2 GB 7850 yı 500 tl ye aldım.aslında 500 de vermezdım ekran kartına ama alışken bıraz daha ıyısı olsun dedım.Hele kı 900-1000 tl ye kart asla almam. cok gereksız bır durum. Allahtan 900 tl cıvarı kart almamısım.7850 den gayet memnunum benı yıllarca gotuur evvelallah.
  • quote:

Orijinalden alıntı: FilozofTR

quote:

Orijinalden alıntı: LeonRe4

beyler bu kadar teknoloji delisi olmaya gerek yok.9600 gt ile bile pek cok oyun iyi derecede oynanirken kartltara bu kadar para vermek komedi.

Do you know what "HORT" means buddy?

I don't even think that he knows english
  • ekran kartı piyasası kısır döngüye girdi !
    yüksek FPS için daha fazla çekirdek lazım
    çekirdek sayısı fazlalaşırsa silikon üretim maliyetleride ona göre artıyor.
    bir nebzeye kadar yeni nm teknolojisi ile 40 yerine 32 yarın 28 sonra 22 çeklinde ebatlar küçülse de
    fps orantısalı anlamıyla çekirdeğin kapladığı alan bir sonrakinin 4 katı büyük olması lazım !

konuyu tam anlamak isteyenler şu linki incelesin >>http://forum.donanimhaber.com/m_66314479/tm.htm <<
  • nerdeyse 5 senelik sistem 8800gt vardı gtx260 oldu okadar hala değişirmeyi düşünmüyorum 1280x1024 de full oynamadığın çok az oyun var tüketiciler için altın çağ 2006-2012
  • quote:

Orijinalden alıntı: fero01

nerdeyse 5 senelik sistem 8800gt vardı gtx260 oldu okadar hala değişirmeyi düşünmüyorum 1280x1024 de full oynamadığın çok az oyun var tüketiciler için altın çağ 2006-2012

bende 8800gt 1gb kullanıyorum , yeni konsollar çıkınca ya kadar değiştirmicem yeni konsollar çıkınca ancak değiştiririm. benim için önemli olan gta 5i oynatacak mı ?
  • Beter olsunlar. Millete kol gibi fiyat çıkartmasınlar.
  • quote:

nerdeyse 5 senelik sistem 8800gt vardı gtx260 oldu okadar hala değişirmeyi düşünmüyorum 1280x1024 de full oynamadığın çok az oyun var tüketiciler için altın çağ 2006-2012

Bende de GTX 260 olsa, değiştirmezdim ama ATI 2600XT mobil olunca VGA, bırak oyun oynamayı, bazılarını açmıyordu bile artık.
    Black Ops II aldım, multi haritası 2 dk da yükleniyordu E7700'le. Ben oyuna girene kadar millet 4-5 kill yapmış oluyorlardı haliyle. Yani artık çekilmez hale gelmişti. Ama yeni sistemde 10 sn. de yükleniyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 2 Aralık 2012; 20:50:58 >

• Genel gpu pazarında Nvidia'nın payı azalmaya, Intel ve AMD'nin payı kısmen artmaya devam edecektir. Ancak taşlar yerine oturdu sayılır. Çünkü Nvidia'nın pazar payının azalmasının sebebi, bu başlıktaki haberde de belirtildiği üzere Nvidia'nın IGP pazarından, yani anakart pazarından çıkmış olması. Diğer taraftan giriş seviyesi kartların eskiye nazaran azalmış hatta yok olmaya yüz tutması. Çünkü artık hem Intel, hem de AMD, işlemciye dahil ettikleri gpu'ları ile kabul edilebilir performans sunmaktalar. Özellikle AMD'nin apu'ları, içlerin bariz şekilde gpu taşıyorlar ve giriş seviyesinde performansı domine ediyorlar. Böyle bir durumda da Nvidia'nın giriş seviyesi pazardan da elini çekiyor olması normal.

Ancak bu durum firmaların kârlılığını ne kadar etkiliyor, onu da görmek lazım. Giriş seviyesi kartlar, firmalar için daha çok pazar payı demektir. Kârı azdır. Zira çok düşük fiyatlardan satılır bu kartlar. Üretimi, nakliyesi, vergisi, algısı derken üreticiye pek bir kâr sağlamaz. Daha çok yüksek pazar payı sayesinde, oyun firmaları arasında söz sahibi olmasını etkiler. Firmalar için en kârlı segment orta sınıftır. Yani hem satışın bol olduğu, hem de fiyatın genel olarak daha yüksek olduğu segment. Bir de üst sınıf var ancak onda da satış düşük, maliyet de yüksek. Malum, prestij alanı orası.

Durum böyle olunca, genel tablonun yorumlanması da değişiyor. Misal, Nvidia giriş seviyesi ve IGP alanında olmadığı için genel gpu pazarındaki payı baya azaldı. Ancak harici ekran kartı pazarında ise hâlâ büyük pay kendisinde. AMD ise harici alanda kaybettiğini, apu'larla kazanıyor. Hatta daha fazlasını kazanıyor. Ancak işlemci paketinin içine dahil edilen gpu, firmaya pek bir kâr sağlamıyor. Hatta çekirdek boyutu büyüyüp maliyeti artırdığı için tam tersine kazancı baltalıyor. AMD için apu'ların getirisi, daha çok pazar payı kazanma şeklinde oluyor. Bu sayede genel gpu pazar payı Nvidia'nın önüne geçiyor. İşte bu durumu lehine çevirdiğinde AMD'den oyun firmalarıyla anlaşmalar, oyun kampanyaları gibi hamleler görür olduk. Daha öncesinde Nvidia hegemonyası vardı. Ancak şimdi daha başabaş bir rekabet izliyoruz oyun dünyasında. DX9 dönemlerinde olduğu gibi.

Diğer taraftan görmemiz gereken bir diğer nokta da cpu satışlarının her daim gpu satışlarının önünde olduğu gerçeğidir. Misal, Intel'e bakın. Harici gpu diye bir şey söz konusu değil, ancak gpu pazarında bir numara adamlar. AMD de ne zamanki işlemcileri ile birlikte gpu sundu ve Nvidia anakart pazarından çıktı, o zaman AMD'nin genel gpu pazar payı arttı. Çünkü harici veya anakarta dahil gpu satışından çok daha fazla gpu satışı mevcut. Bu durumda da sattığı cpu'lar, büyük ölçüde pazar payını artırıyor AMD. Bu bizi çok ilgilendirmese de yukarıda dediğim gibi oyunlardaki durum değişikliğini etkiliyor. Tabi AMD'nin DX11'e erken giriş yapıp, referans DX11 gpu tasarımını sunması da bu duruma etki ediyor. Ama Nvidia'nın da iyi toparlayıp durumu dengelemiş ve hatta şuan lehine çevirmiş olması da oyun konusunda denge sağlayan bir husus.

Tabi şunu tekrar tekrar vurgulamam gerekecek: Dengeler oturdu sayılır. Yani Nvidia genel gpu pazarında kaybedeceğini kaybetti. AMD ise kazanacağını kazandı. Intel'in pazar payı da sabit diyebiliriz. Ufak değişiklikler olur elbet ama artık genel gpu pazar paylarında durum şu şekildedir:

Intel: %60+-

AMD: %25+-

Nvidia: %15+-

Harici gpu pazarında ise:

Nvidia: %60+-

AMD: %40+-

(Harici gpu pazarında taşlar yeni yeni oturdu yerlerine. Ancak hâlâ değişebilir. Zira Nvidia son iki çeyrekte baya bir sağlam satış yaptı. Özellikle son çeyrekte baya açtı farkı. Hatta harici gpu pazarında %65'e %35 gibi bir durum oluştu. Ancak AMD'nin bunu diğer seride dengeleyeceğini sanıyorum. Ancak Nvidia da her zaman üstünlüğünü korumak isteyecektir. Zira dahili gpu'da hiçbir şekilde yer almıyor. Tek kaynağı burası. O nedenle durum dengelendiğinde bile %60'a %40 gibi bir tablo oluşacağı ortada.)

Önemli olan bir diğer nokta ise başta belirttiğim kârlılık durumu. Bu seride işler ciddi şekilde değişti. Eskiden orta sınıf kartların durumuna bakarak hangi firmanın daha fazla kazandığı tahmin edilebilirdi ancak bu sefer öyle bir şey oldu ki; belki bundan sonraki süreç de böyle şekillenecek. Nvidia daha önce her zaman orta sınıf olarak sunduğu gpu'sunu üst seviyede konumlandırınca, satışı az dediğimiz üst seviye gpu'ların satışı çok oldu. Hatta öyle ki AMD'nin en fazla satan kartından bile fazla sattı Nvidia'nın üst seviye kartları. Bunun yanısıra, küçük zar alanı, düşük PCB ve bileşen masrafı, daha az bellek yongası gibi etkenlerle, Nvida ortasınıfta 200-250$'a satacağı kartları, bariz biçimde 2 katı fiyata sattı. Gerçi 28nm'nin ilk dönemlerindeki düşük verimlilik oranlarında 200-250$ gibi bir fiyat da hayal olurdu tabi ama 500-400$ gibi uçuk fiyatlar da olmazdı. Tabi AMD'nin daha ucuza ürettiği düşünülen HD7800'lerini 350-250$'dan satışa sunması da dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta. Yani ilk başlarda fiyatların yüksek olması normaldi ancak Nvidia, geride bıraktığımız son iki seride kendisine esas kazancı sağlamış olan GF104/114 gpu'sunun devamı olarak sayabileceğimiz ve GF104'ten daha küçük zar alanına sahip olan GK104'ü, 500$ fiyat etiketiyle GTX680 olarak olarak sunmuştur (GF104/114'lerin en pahalısı GTX560 TI olmuştur. Tanıtım fiyatı 250$'dır). Böyle bir hamleyle hem kullanıcıların gözünde çok başarılı bir kart sunmuştur Nvidia, hem de kendisi için çok kârlı bir işe imza atmıştır. Öyle ki, GTX680'in steam'deki kullanım oranı, AMD'nin en fazla kullanım oranına sahip yeni nesil kartı olan HD7850'nin üzerindedir (bu ay istatistikleri tabandan yeniledikleri için henüz devrede değil son sonuçlar). Bu çok büyük bir başarıdır, inkâr etmek mümkün değil. GTX670'i söylemiyorum bile. Bu yüzden de genel gpu pazarının firmaya kazandırdıkları ve kazandırmadıkları iyi anlaşılmalıdır.

Şunu da belirteyim, Steam'in donanım istatistikleri 6 ayda tüm veri olarak yenileniyor. Yani eskisinin üstüne ekleme, çıkarma şeklinde değil. Komple son durumu gösterecek şekilde oluyor. En son Nisan ayı istatistikleri yayınlanırken bu yapılmıştı. Kasım ayı istatistiklerinde de genel bir yenileme olacağı anlaşılıyor. Çünkü hâlâ veriler yayınlanmamış. Bu yenilik sonrasında oluşacak manzaraya dikkat etmek gerek. Çünkü bize tam olarak rekabetin başladığı dönemden sonra oluşan pazarı gösterecek.

• ASUS'un neden bana bedava 7970 DCUII verdiği anlaşıldı
  • quote:

Orijinalden alıntı: serkanerşen

quote:

bende 8800gt 1gb kullanıyorum , yeni konsollar çıkınca ya kadar değiştirmicem yeni konsollar çıkınca ancak değiştiririm. benim için önemli olan gta 5i oynatacak mı ?

gta lar genelde işlemciyi daha çok arar med filan takılırsın
  • En azından tabanı bakır oda olmasaydı vay halimize!
  • Allah kimseye ekran kartı aldırmak zorunda bırakmasın.1825 lira hediye çekim var Vatan'da ve alacak ekran kartı bulamıyorum.Zorla 780ti aldım ama hala şüpheleniyorum değdi mi diye.Almak isteyene kart bol ama hangisi fiyatını hakediyor sorusunu sorunca insan kazıklandığı hissine kapılıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AC Kiriklar -- 15 Eylül 2014; 10:54:17 >
  • PS4 alsaydın keşke üzerine biraz daha ekleyip. Parana yazık olmuş cidden. Senin adına üzüldüm...
  • bocekgrafik kullanıcısına yanıt
    Ps4 alınca bir de o ayarda bir televizyon almak gerekiyor ki bu da masrafı 2 katına çıkarıyor hocam.+3D yazılımlarla cebelleştiğim için mecburum.
  • Keplerin ilk çıktığı yıllar ozamanlar soğutucu yüzünden kepler karalanmış ama bir bakın gtx 660 bile bir önceki en hızlı gtx 580'den güçlü gelmişti şimi bakıyoruz maxwele gtx 970 bile gtx 780'den güçlü değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schmerzhaft -- 16 Eylül 2014; 22:31:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu başlığı ve mining uyumu. Dert ve çare bu muydu yoksa?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.