Şimdi Ara

GPU kullanım oranlarım çok düşük

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
301
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, GPU kullanım oranlarımı karşılaştırdığım zaman çok düşük olduğunu fark ettim. İnternette minimum 95 civarı olması gerektiği yazıyor.

Lol oynarken CPU kullanım oranım % 20-30 GPU kullanım oranım ise % 15-20 falan

Counter Strike 2 oynarken ana GPU kullanımı % 55-70 arası değişiyor nadiren 90 lara çıkıyor.

Ryzen 5 1600x gtx1060 6 GB 2x8GB 3000mhz ram(2133 de kullanabiliyorum sadece)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İyi Kötü ve Çomar -- 13 Ağustos 2025; 13:45:12 >

• Online oyunlar genelde CPU ağırlıklı olur. Ayrıca grafik ayarları ne durumda? Yüksek FPS almak için grafik ayarlarını en düşüğe aldıysan haliyle GPU kullanımı az olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TimFoster T kullanıcısına yanıt

Ayarları en yüksek yapmam bile bir şeyi değiştirmiyor. Fps sınırlamasını kaldırınca da aynı.99 olması gerektiği yazıyor benzer oyunlarda

• İyi Kötü ve Çomar kullanıcısına yanıt

Oyun çözünürlüğü nedir? Detaylı anlatmadan genelleme konuşma olur.

• 1080pde cs valorant lol gibi oyunlar için 5800X3D ye geçersen bahsettiğin gpu kullanımına ulaşırsın. İşlemcin güçsüz, oyun motorları da gpudan pek faydalanmıyor. 3A bir oyunda %99gpu görürsün.

• TimFoster T kullanıcısına yanıt

1080pde oynuyorum

• FaLCoN^ kullanıcısına yanıt

Merhaba araştırdığım kadarıyla GPU kullanım oranlarının işlemci kalitesiyle bir alakası yok gibi. Tabii ki güçsüz, eski bir işlemcim var ancak yine de aldığım fpsler çok düşük bilgisayara göre. Olay görüntüleyicide İşlemci çekirdeğinde çok büyük donanımsal arıza var hatası alıyorum. Sanırım yaşadığım sorun bununla alakalı.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: İyi Kötü ve Çomar

Merhaba araştırdığım kadarıyla GPU kullanım oranlarının işlemci kalitesiyle bir alakası yok gibi. Tabii ki güçsüz, eski bir işlemcim var ancak yine de aldığım fpsler çok düşük bilgisayara göre. Olay görüntüleyicide İşlemci çekirdeğinde çok büyük donanımsal arıza var hatası alıyorum. Sanırım yaşadığım sorun bununla alakalı.

Merhabalar araştırmanızın sonucu ulaştığınız sonuç yanlış maalesef. Oynadığınız oyunlar tek çekirdek performansından etkilenen oyunlar.

Elinizdeki işlemcinin tek çekirdek performansı 4. nesil i7 4770 ile denk. Yani vasata yakın.

Şuan yapabileceğiniz en iyi şey anakart biosunu en güncel hale getirip 1600xi satıp yerine 2. el uygun fiyata 5600e geçmek olacaktır.

Hocam sen adamı işlemci almaya yönlendiriyorsunda benim anlamadığım şey şu

Ryzen 5 3600 ve 1660 ti’lı eski sistemimde bende lolün düzgün çalışmadığını fark ettim ben akıcı gayet stabil oynuyordum bende

Lolde gpu kullanımının 99 olmamasını ben takmamıştım çünkü oyunda grafik falan yok grafik vs istemiyor sonuçta monitörün çizdiği hertzten yüksek fps almanın mantığı olmadığı için ben 144 e sabitliyodum

Sorunun kendisi; lol aslında

Lol harici konuşuyorsan olabilirde yani, bende 6-7 aydır oynadığım mmorpg oyununda gpu kullanımım %99 a zar zor çıkıyor, bazı etkinlik alanlarında 60 fps e kadar düşüyorum gpu kullanımına bakıyorum %30-40.

Oyunların kendiside sıkıntılı yani. Benim oynadığım oyunda optimizasyon sıkıntılı ama sistemim 5800x3d 3080 den oluşuyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeGaDave06 -- 14 Ağustos 2025; 13:38:24 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Ryzen 5 1600x gtx1060 6 GB 2x8GB 3000mhz ram(2133 de kullanabiliyorum sadece)

• MeGaDave06 kullanıcısına yanıt

Hocam lolde %99 ne yaparsa yapsın göremeyecek dediğin gibi çünkü oyun motoru buna uygun değil, 3A oyunlarda %99 görüyordur bu halde bile 1060 ile. Ancak işlemci değiştirdiği takdirde cs, valo, lol gibi oyunlarda alacağı fps yükselecek.

Fazla fps almanın inputlag yani oyun içi gecikmeyi azalttığı bir gerçek. Monitörün hz'inden ayrı bir durum. Rekabetçi oyunlarda önemli bir fark yaratıyor. Kalburüstü bir monitörün teorikte 1ms olduğunu farz etsek bile normal şartlarda ortalamada 4-5ms civarı bir tepki hızına sahip olacak. 144hz görüntü ortalama 6-7ms inputlag demektir. İşlemciyi güçlendirir, gpu kullanımı%99 olmasa bile fpsi 300 civarına çıkartabilirsek ekran kartının bir kareyi renderlaması yaklaşık olarak 3-3.5 milisaniye sürer, monitörün hızına yetişmişi rekabetçi oyunda güzel bir fark yaratmış oluruz.

Nitekim bu işlem arkadaşın işine yarayacak.

• Epirus kullanıcısına yanıt

am4 socket ve anakartla alakalı bir durum. Anakart aslında destekliyor 2933 mhz ama benim ramlarimi desteklemiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İyi Kötü ve Çomar -- 14 Ağustos 2025; 21:49:26 >

Anlamadığım olay şu cs2 de lobide bekliyorum ekran kartı kullanımı 99 larda oyuna girriyorum inanılmaz bir şekilde sürekli değişiyor,50 lerde geziyor fps zaten çok düşük değerlerde olmasını geçtim sabit de değil. İşlemciyi değiştirmeyi düşünüyorum dediğiniz gibi,teşekkürler

Zamanında sizinki gibi konuların açıldığı, RAM hızlarının düşüklüğünden dolayı performans kaybı yaşandığı aklıma gelmişti.

Gerekli ayarlamalar yapılmadığı için ya da BIOS güncellemesi sonrası tekrar ayarlanmadığı için.

Sizinki neyden kaynaklanıyor, bilemiyorum.

Kolay gelsin

quote:

Olay görüntüleyicide İşlemci çekirdeğinde çok büyük donanımsal arıza var hatası alıyorum. Sanırım yaşadığım sorun bununla alakalı.

Gözümden kaçmış.

Bu şekilde aratınca net bir sonuç çıkmadı.

Hata mesajı tam olarak nedir?

• quote:

Orijinalden alıntı: Epirus

quote:

Olay görüntüleyicide İşlemci çekirdeğinde çok büyük donanımsal arıza var hatası alıyorum. Sanırım yaşadığım sorun bununla alakalı.

Gözümden kaçmış.

Bu şekilde aratınca net bir sonuç çıkmadı.

Hata mesajı tam olarak nedir?

Çok önemli bir donanım hatası oluştu.

Bileşenci tarafından bildirilen: İşlemci Çekirdeği

Hata Kaynağı: Machine Check Exception

Hata türü: Cache Hierarchy error

işlemci APIC Kimliği:!3

Olay 18 Whea Logger

Merhaba hata bu şekilde. Oyun oynarken aniden bilgisayar resetleniyordu, nedeni bu hataymış.2 gün önce biosu güncelledim şu ana kadar tekrar yaşamadım bu hatayı. Fps değerlerinde biraz artış oldu

• Rami de manuel olarak 2800 mhz falan ayarlamayı deneyiniz(2933 mhz sıkıntı oluyorsa) 2133 çalışmasından iyi, biraz etkisi olur.

• a-f-h A kullanıcısına yanıt

Hocam xmp profillerinden denedim 2400 bile kabul etmiyor. Corsair marka ramlerim bu anakartın destek listesinde gözükmüyor maalesef. Belki ondandır sadece 2133 de çalışıyor.

Bahsettiginiz hatalarla ilgili Web'de konular var.

Forumda da olabilir.

Bakarsınız, kolay gelsin...

Apic kimliği 13 mü 3 mü?

İşlemcinin o çekirdeğine yeterli voltaj gitmemiş demektir. Aynı hataları bende kendi işlemcimde alıyordum.

İşlemciniz neydi unuttum ama bi tık çekirdeklere giden voltajı arttırabilirsiniz

Ayrıca 580 sürümlü nvidia sürücüsü varsa bolca fps drop stuttering gözlemlenmiş, eski sürücüye dönmenizde fayda var eğer sorun devam ediyorsa

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.