Şimdi Ara

Gönüllü oyun çevirmenliğinin Anonymous Çeviri tarafından öldürülmesi! (9. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
184
Cevap
0
Favori
15.820
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
49 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bitblock B kullanıcısına yanıt
    Sanırsın adamların kafasına silah dayamışlarda zorla satıyorlar
    Gönüllü çeviriyi dhdekiler öldürdü
    Ama buna rağmen yine arada tek tük çıkıyor
    Mesela en son anonimus re 4 oyununu çevirdi parayla satıyor sixthsense grubuda cevirdi ücretsiz sunuyor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gönüllü çeviriyi kimler öldürdü ben çok iyi biliyorum. Çünkü çevirmen arkadaşlarla çok arkadaşlık yaptım, onlarla çok konuştum.


    Gönüllü çeviri işlerini sabırsız insanlar öldürdü.

    Oyun oynamanın bir hobi oldugunu unutanlar özellikle, yama yapan arkadaşları çok darladılar ve sözleriyle sanal zorbalık çok fazla yaptılar. Oyun oynamak bir hobidir ve yama yapmakta hobinin hobisi, lüksünde lüksüdür. Kimse bunu farketmedi. Düşünsenize birisi çıkıyor 5-6 ayını yada 2-3 ayını sizin Türkçe oyun oynamanız için ayırıyor, bunun karşılıgında hiç bir ücret istemiyor. Bırakın ücreti bagış bile istemeyenler oluyordu. Böyle büyük bir iyiligi sizlere sundukları halde en kötü yapacagınız şey efendi bir şekilde minnettarlık göstermek, teşekkür etmek varken, adamlara yamalar çıkana kadar, tarlada parayla çalıştırdıgı amelesiymiş gibi davranan barzolar oldugu için bir çok çevirmen ya çeviri işlerini bıraktı yada çıkardıgı yamalar için pişman oldu.


    Özellikle adam hayatında yapacak tonla eglenceli ve güzel şey varken geçip oraya saatlerce çeviri yapması ve bunun aylar sürmesi ve bu süreçte insan ister istemez sıkılıyor ve birazda bunalıyor. Tam o bunaltı sürecinin içinde saçma bir yorum gelince, çevirmen arkadaşın morali ve motivasyonu iyice düşüyor.


    Kıdemli çevirmenler, yani bir çok oyun çevirmiş 5-6 yıldan uzun süredir çeviri işinin içinde olan çevirmenler, yeni gelecek nesil çevirmenlerede sütten agzım yandı yogurdu üfleyerek yiyorum diye ögütler veriyorlar. Ücretsiz çeviri yapmayın deymez bunlara diyorlar.


    Arada yine çok güzel çeviri yapan, 10 seneden uzun süredir bu işi yapan çevirmenler var. O arkadaşlarada zaten kötü yorum gelmiyor hatta kimisi çevirisi bitince konu açıyor. Bu yüzden belkide senelerdir arada ücretsiz çeviri yapabiliyor.


    Uzun bir yazı oldu ama birde konuda ücretsiz yamalar artık çıkmıyor diyen arkadaşlara bir son söz yazayım.


    dolar 7 lirayken resmi çeviri yapan ekipler bir RPG oyunu için 40.000 TL 90.000 TL arası fiyat veriyorlardı. Kelime sayısına göre fiyat degişiyor. Bedava yama yapan kişiler hem bu kadar para almıyor hemde en az 5-6 ay veya 1 sene bu çeviriye emek verirken barzoluk yaparsanız. Halinize şükretmezseniz böyle elinizde hiç bir şey kalmaz ve nerede eski yamalar diye aglarsınız. Müstahak olsun zamanında kıymet bilecektiniz.


    THE END





  • Sevgili Anonymous, yaptığınız çeviriler sayesinde birçok oyunu tükçe oynuyorum, bu ahmağın dediği şeylere kulak asmayıp yolunuza devam etmenizi rica ederim.

  • Ölecekse böyle ölsün. Taş gibi çeviri yapıyorlar. Üç ay önce üyelik aldım elimdeki oyunlara kurdum hala o oyunları oynuyorum. Sürekli ödeme yapmanız gerekmiyor yani. Yirmi dört saat oyun oynayabilen birisi değilseniz iki üç ayda bir üyelik alıp oyunları sıraya dizmeniz yeterli.

  • Gönüllü çeviri diye bir şey kalmadı hepsi bir şekilde kendi düzenini kurup yolunu tuttu tabi bu arada gönüllü çeviri yapacak potansiyeldeki kişileri bünyelerine kattılar. Anonymous çeviri hiç bir şeyi öldürmedi aksine canlandırdı başından beri kesintisiz destekçileriyim her ay otomatik ödeme yapıyorum ve hiç pişman değilim helali hoş olsun verdikleri emek büyük çünkü.


    Tek korkum yamaları kiralama sistemi bu gün bunlarda üçkağıtçı animus gibi çekilseler sap gibi ortada kalır hiç bir yamaya ulaşamayız tek endişem bu yönde onun dışında işini hakkıyla yapıyorlar sorun yaşayanlara elinden gelen yardımı sağlıyorlar ve en önemlisi kesintisiz olarak yamaların durumları hakkında duyuru yoluyla bilgilendiriyorlar.

  • Her şeyin temel sebebi her şeyi potansiyel sorun olarak gören ve kaostan beslenen toksik topluluktur.


    Oyun çevirilerine talep olduğu sürece de bu girişim farklı yapılara evrilmektedir.

  • Resmi yapımcı ve yayıncılardan izin alınmadan yapılan işler tabi ki de korsan olarak ifade edilebilir. Sahibinden müsaade almadan bir iş yapılamaz. Bu resmen dolandırıcılığın farklı bir türü. Ek olarak aylık bir üyelik sistemi ve kendi programlarını kurma zorunluluğu da cabası. Resmi kanallar ile şikayet edilir edilmez ona diyecek bir şey yok ama zamanında nasıl korsan ürünler fikri-sınai haklar çerçevesinde cezalandırıldı ise ve hala da bu durum devam ediyor ise şuan ki durumda ona benzer bir durumdur. Çünkü bu kanun komşu hakları da kapsar. İlgili firmanın , yayıncının , üretici-dağıtıcının izni olmadan komşu haklara da müdahale edemezsin. Yama da bu konunun bir örneği ve komşu haklara girer.


    Ücretsiz iken müsaade edilmesinin sebebi , herhangi bir gelir kapısı haline getirilmemiş olmasıydı ki o bile kanuna aykırıdır. Kısaca Anonymous ekibi sanmasın ki yasal bir iş yapıyorlar. Çevirilerini yaptıkları yapımlardan kaçından resmi izin aldılar? Kaçı ile iletişime geçtiler. Eminim ki çeviri ve/veya yamaya dahi karşı çıkan firmalar olmuştur.


    Dolayısıyla kendilerini aklamaya çalışmasınlar ve güzellemesinler.


    Ki zamanında Take-Two şirketinin OyunCeviri'ye yaptığını bilmeyenler araştırabilirler. Her hak , ürünün sahibine aittir. Ücretsiz yamalara bile ambargo koyuldu. İzin verilmedi.





  • antizero kullanıcısına yanıt
    Hocam oyun geliştiricileri adam olsunlar da Türkçe desteği sağlasınlar, kaç kere dedik her yerde. Artık bu devirde gönüllü çevirmen çok kıt, böyle olunca ücretli çevirilerin değeri artıyor. Ana dilimizde oyun oynama keyfimiz var, onu da çok görmeyin yav. Anonymous yalan yok kaliteli bir grup, çok hızlılar ve ilgileniyorlar. Destekliyorum onları.
    Biliyorum, kendi çıkarımıza olunca hukuksuzluğu savunuyoruz ama ne yapalım hocam, tek derdimiz Türkçe üzerinden oyun oynamak. Anonymous da bunu bize sağlıyor. Sırf oyunu anlamak için İngilizce öğrenmek zorunda değil insanlar.
    Anonymous da çeviri kıtlığını fırsat bilerek ortaya çıktı ve iyi tuttu. Bünyelerinde sanırım 80’in üzerinde yama var ve her ay eklenmeye devam ediyor, güzel sistem kurmuşlar. Umarım devamı da gelir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bulduren -- 5 Haziran 2023; 11:19:39 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hadi önceden oyun fiyatları ülkemizde ucuzdu ama artık fiyatlarda uçtu bazı oyunlar 2000 seviyesine geldi ama halen Türkçe dil desteği yeterince gelmiyor oyunlara. Artık başta ubi, bethesta, 2k gibi oyun şirketleri dil desteğine daha çok önem vermeli ve dilimiz tüm oyunlarda standart olmalı.

  • bulduren B kullanıcısına yanıt

    Aslında konu tamamen hak sahipliği meselesi. Tabi ki bende farklı bir dilde değil de ana dilimde oynamayı tercih ederim ama her ne olursa olsun hak ve ürün adamlara ait. Dolayısıyla ücretli veya ücretsiz farketmez , her türlü hukuka aykırı bu durum. Elbet ki geliştiriciler ve yapımcılar bu konuda daha fazla zorlanmalı , ses duyurulmalı ama önce ülkemizin orjinal oyun ve programa nasıl baktığı önemli. Ülkemizde korsan diye tabir edilen cinsten oyun oynayan çok kullanıcı var. Bir şey diyemem gelir meselesidir , para ile ilgili bir konudur ama en nihayetinde adamların haklarını ihlal ettiğimiz gerçeğini değiştirmez. Öncelikle bu detay asla unutulmamalı. Biz adamların ürününü kullanıyoruz. Dolayısıyla zorla vermiyor bize. Uymuyor ise alma diyebilir.


    Benim asıl anlatmaya çalıştığım anonymous ekibinin kendini güzellemeye çalışması. Kusura bakmasınlar haksız gelir elde ediyorlar. Ücretli de ücretsiz de , izin alınmadan yapılan her yama kanuna aykırıdır. Asla ve asla kendilerini savunmasınlar. Haksız bir iş yapıyorlar. Bu izin alınmadan yapılan her çeviri için geçerlidir. Ki utanmadan üyelik sistemi denen saçmalık çıkarmışlar. Yamayı tek vermiyorlar sana. Seni bağımlı bırakıyorlar. Ayrıca bir de sanki yasal iş yapıyorlarmış gibi gizlilik sözleşmeleri var. Siz kimsiniz acaba diye sormazlar mı adama? Neyse konu amacının dışına çıkmadan umarım demek istediğim anlaşılmıştır. Kişinin kendi tercihi ama farklı oluşumların kendini güzellemesi kesinlikle kabul edilemez bir durumdur.





  • antizero kullanıcısına yanıt

    Modlar yamalar tüm oyunların ömrünü uzatıyorlar ve tüm taraflar bundan çoğunlukla fayda sağlıyorlar. Kötü amaçlı yapılan çalışmalara karşı bir düzenlemenin ve yaptırımın olması normal ama bazen bu hukuk kime çalışıyor diye sorguluyor insan. Çünkü iyilik yapanı bile cezalandırıyor bu mantığa göre...


    Rahatsızlık veren bir durum olduğunda hak sahibi hakkını talep edip bunu kaldırtıyor, sırf hukuk konuşmuş olmak için hukuk konuşmayalım, firmaların çoğunlukla bunlardan haberi var ve ara ara kendi forumları üzerinde bunu haber olarak duyuruyorlar. Larian Studios örneğin, Divinity serisi için bunu sıklıkla yapıyor, mevcut gönüllü çalışmaları forumlarında takipçileriyle paylaşıyor. Vakti zamanında Skyrim ve Witcher 1 için bile haber çıktı resmî forumlarında. Farklı olarak Rockstar örneği de var, yama çalışmalarının kalitesini ölçemedikleri için imajlarının zarar görmemesi adına kestirip atıyorlar bu tür girişimleri, bu çok istisna bir durum. Zira resmî modlama araçları neden yayımlanıyor o zaman, ben onunla bir içerik üretmeyeceksem? Keza onlarla yapılan tüm içerikler firmalardan izin alınarak mı yapılıp paylaşılıyor? Demek ki firmalar da bu tür girişimleri destekliyorlar ve çıkar sağlıyorlar.


    Bugün hak iddia edecekleri bir durum da yok çünkü yapılan çalışmalar parayla satılmıyor, oluşum varlığını sürdürebilmek adına sisteme abonelik tanımlamış ve üye olmak isteyen para ödüyor, oluşumu destekliyor. X firmasıyla bağlantılı bir içeriğe bedel biçmiyorlar, üstelik kazanımlarının vergisi de ödeniyor. Firmalar oyunlarından para kazanıldığı için değil oyunlarına dair içeriklerin yayımlanmasını istemedikleri için hak talep edip çalışmayı durdurabiliyor, Hitman örneğindeki gibi. Dolayısıyla yama satışıyla ilgili şikayet de etseniz bir sonuç alınamaz bu bağlamda. Denemesi bedava...


    Adam 3-5 ay kendinden kısacak kafa patlatacak uğraşacak, ondan sonra ben yemeyim sen ye diyecek öyle mi? Hemen en yakın hukuk bürosuna koşun şikayet edin, kimse size engel olmaz. Konu hak hukuk ise bu tür tartışmaları neden gönüllü çalışmalar için yapmıyorsunuz. Sırf beleşçilik peşindesiniz kusura bakmayın, hak hukuk umurunuzda değil...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheEndBeqins -- 6 Haziran 2023; 7:27:27 >




  • TheEndBeqins kullanıcısına yanıt

    Güzel kardeşim Anonymous ekibinde isen söyle. Üstü kapalı konuşma. Verdiğin örnekler bile seni ezecek örnekler. O dediklerin, adamlar müsaade ettikleri için yapılabiliyor. Şikayet edecek olsaydım yıllar önce de ederdim. Derdim tasam o değil. Hak ve hukuka aykırı mı? Aykırı. Konu kapanmıştır. 40 takla da atsan , kendini yerden yere de vursan sonuç bu. Dolayısıyla beleşçilik peşinde koşsam yamaları indirirdim. Oyunları orjinal haliyle rahatlıkla oynayabiliyorum çok şükür.


    Buradaki konu sen ve senin gibilerin sırf kendi durumuna uyacak şekilde işleri yorumlamaları. Yasal olmayan bir şeyi 40 takla da atsan yasal yapamazsın. Hak adamlara ait. İstese o bahsettiğin modları da , yamaları da bıçak gibi keser. Kendileri istediği için yapılabiliyor , sen istediğin için değil. Oluşum varlığını sürdürecek diye bunları satamaz. Yapmasın yama o zaman. Kimse yalvarmadı arkadaşlara. Bir de üyelik sistemi çıkarmışlar.. Sen kimsin diye sorarlar adama. O üyelik parasına satılan oyunlar var. Kendinizi Pollyanna gibi göstermeyin. Biliyoruz sizin ne olduğunuzu. Asıl beleşçilik peşinde koşup para koparmaya çalışan sizlersiniz.





  • antizero kullanıcısına yanıt

    Resmi olmayan çeviri yapılması için kesinlikle başta izin alınması gerekir ama aksi halde dolandırıcılık demek içinde çok erken.


    Mesela adam fi tarihinde oyun çıkarmış örnek 2010 yada 2000 yılında birisi çıkmış o oyuna izin almadan yama yapıyor. Oyun yapımcısının kulagına giderse büyük çogunlukla oyun yapımcısı, bırakın yapsınlar yama diyorlar. Çünkü zaten oyunu çıkalı uzun süre olmuş. Mod yama vs şeylerle oyun tekrar hype olabilir ve tekrar satılabilir. Bu yüzden izin almasan bile çogunlukla oyun yapımcılarının hakkını yemekten ziyade yapımcılara bedavadan işçilik ve fayda vermiş oluyorsun ve yama satarak kendinde faydalanıyorsun. Ben buna çok fazla örnek gördüm oyun yapımcısına ulaşıp soranlar oldu. Yapımcı sıkıntı yok, yama yapabilirsiniz demişti.


    Yani resmi olmayan bir çeviri yapılırsa hemen birinin çıkıp 'sen yasa dışı iş yapıyorsun sen korsancılık yapıyorsun' demesi iftiradan başka bir şey degil.


    Hırsızlık ve korsanlık yapıyorsun demesi için öncelikle bu kişinin şu soruları sorması gerekir.


    1-Oyun yapımcısından mod yapmak için izin alındı mı?


    2-Oyun yapımcısı her türlü mod vs şeyler için zaten başta herkese izin verdi mi? yani izin alınmaya gerek olmayan oyunlarda olabilir.


    3-Gerekirse bu olay en sonunda mahkemeye taşınır ve karar çıkmadan hala bir şey diyemezsin.


    4-Ama büyük ihtimalle mahkemeyede gerek olmayacaktır çünkü oyun yapımcısı bu işten razı degilse zaten mahkemeye vermek yerine benim yamamı sisteminden kaldır diye ihtar çeker. Çeviri grubuda sistemden kaldırır yani olay mahkemeye bile gitmez.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi harunefetr -- 6 Haziran 2023; 15:53:5 >




  • antizero kullanıcısına yanıt

    Hukuk mu diyon guguk mu diyon anlamadım, ne diyon?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yarrasaye Y kullanıcısına yanıt

    Pisliğe de batsak yağlı para kaldırıyoruz be. Senin yatırdığın paraları da Budapeşte'de âlemde yedim. Sen de burada sinek avla...


    Hak hukuk peşinde olan samimî olan işin ardına düşer, gider davasını açar, bunlarla uğraşır, yedirmez, maval da okumaz. Doğru düzgün grup yok ortada diye sırf elinizdekinden olmamak için kıvırıp duruyorsunuz. Çekemiyorsunuz, beleşçilik peşindesiniz işte. Görelim samimiyetiniz cürmünüz ne kadarmış.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheEndBeqins -- 6 Haziran 2023; 21:46:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yarrasaye Y kullanıcısına yanıt

    Ben mevzunun ta kendisiyim, asıl sen kimin yalakasısın doğru söyle  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheEndBeqins -- 6 Haziran 2023; 23:37:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.