Ümit Ünal'ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği film 27 şubatta vizyona giriyor. Müzikler Candan Erçetin'e ait (ben kimim vs.) Film müziğini linkden indirebilirsiniz. Film Candan Erçetin'in doğup büyüdüğü Kırklareli'nin Karadere köyünde çekilmiş. Hepimizin hayatı sırlarla, kimseye söyleyemediğimiz gizli arzularla, korkularla, yalanlarla dolu… Yalanlara, rivayetlere inanmak, başkalarının gerçeğine uymak ve itaat etmek çoğumuza daha kolay geliyor. Ama ya kendi yalanlarına inanmaya başlarsa insan?
İstanbul'da çalışan bir berber, "hem burada, hem de çok uzaklarda" olmak ister. Ve birgün aniden başını alır ve o çok uzaklara gidiverir. Çok uzaklarda, bir "hiçkimse" olarak yepyeni bir hayata başlamak mümkün müdür?
Orada bir köy vardır uzakta… O köy neresidir, Türkiye’nin neresindedir? Bilinmez. Yıllardan hangi yıldır, zamanlardan hangi zamandır? Bilinmez. Orada, zaman sonsuz bir baharda donmuş gibidir.
Orda bir köy vardır uzakta… Peki o köy kimin köyüdür?
O köy Muhtar'ın köyüdür. İstanbul'dan gelen Berber bu ücra köye yerleşir. Köyün eski berberi Cıngıl Nuri yıllar önce ortadan kaybolmuştur. Yeni Berber onun dükkanını kiralar, dükkanı işletmeye başlar.
Köy, hayallerdeki masum köylerden değildir. Köyün yöneticisi, herşeyi, Muhtar, tuhaf kayıplarla uğraşıp durmaktadır. Köyün en güzel kızı, Güvercin, hiç bir iz bırakmadan kaybolmuştur. Muhtar ve tek silahlı adamı Bekçi, köydeki herkesi sorguya çekerler. Muhtar en çok Cennet’in Oğlu’ndan kuşkulanır. Bu şair ruhlu, hayalci delikanlıyı sorgu sırasında öldüresiye döver ve Cennet’in Oğlu’nun aklını kaçırmasına sebep olur. Muhtar ve Bekçi köye korku salar ama Güvercin’i bulma konusunda başarılı olamazlar. Cennet’in Oğlu, hiç kar yağmayan bu köyün sokaklarında “Kar neden yağar, kar?” diye sorarak dolaşmaya başlar…
Daha da tuhaf şeyler olur. Durduk yerde Cıngıl Nuri çıkıp geliverir mesela. O gelir ama bu kez yıllarca sabırla Nuri’nin yolunu bekleyen karısı kaybolur ortadan. Güvercin’in inatçı ve inançsız babasını, son çare olan büyünün gücüne ikna etmek için düzmece bir aşk büyüsü yapılır ama büyü ters teper ve masum bir gencin ölümüne sebep olur.
Muhtar ve giderek işin içine giren Bekçi ve köylüler, her adımda karşılaştıkları kayıplardan, ölümlerden dehşete düşerler. Hayatın karmaşıklığı, bir türlü anlayamadıkları yazgıları başlarını döndürür.
Muhtar tarifi imkansız dertlerini çözmek için devlete başvurmaya karar verir, ilçeye gider ve bir daha asla dönmez.
Güvercin bulunur ama bulunması hiç bir sorunu çözmez. Tam tersine köy halkının kendi uydurdukları çok büyük bir yalan içinde kaybolmasına sebep olur.
Berber bütün bunlara soğukkanlı bir seyirci gibi uzaktan, dışarıdan bakmakla yetinir sanki. Kavak tozlarının asla yağmayan kar taneleri gibi köyün göklerinde uçuştuğu bir günde köyü terkeder, son kez bir tepeden köyü seyreder.
Ama çok uzaklardan, onu da seyreden biri daha vardır !
Basın Bildirisi 19 Ocak 2009
Vizyondan önce, filmin final şarkısı “Ben Kimim” ile gündeme gelen “Gölgesizler” seyirciyle buluşmak için gün sayıyor; "Gölgesizler" 27 Şubat'ta vizyona giriyor Haziran 2008’de Kırklareli Karadere Köyü ve İstanbul Sarıyer semtinde çekimleri tamamlanarak sinemaya aktarılan Hasan Ali Toptaş’ın 1994 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandığı kitabı “Gölgesizler” 27 Şubat’ta Türkiye çapında vizyona giriyor. Türk sinemasında prodüksiyon sayısının ve seyirci ilgisinin yükseldiği bu dönemde, “edebiyat uyarlaması” olarak farklılaşan “Gölgesizler”, Hakan Karahan’ın yapımcılığı, Ümit Ünal’ın senaryo ve yönetmenliğinde, ağırlıklı olarak tiyatro sanatçılarından oluşan oyuncu ekibiyle ilgi çekiyor. Finans sektöründeki kariyerine son verip, yazarlık yaptığı dönemde yayınlanan 5 kitabıyla birlikte senaryo yazarlığı ve oyunculuk deneyimlerini de hayata geçiren Hakan Karahan’ın çeşitli edebiyat eserlerinin film haklarını satın alarak 2007 yılında kurduğu Narsist Film’in ilk prodüksiyonu olan “Gölgesizler” prodüktöründen yönetmenine, oyuncularından müziğine, yazarından teknik kadrosuna kadar konusunda önde gelen etkin kişilerin izini taşıyor. Hakan Karahan’ın “Gölgesizler”in yapım sürecinde girmiş olduğu yönetmen arayışı sonunda karar kıldığı ve “biçilmiş kaftan” olarak nitelendirdiği Ümit Ünal, hem senaryosunun yazımını, hem de çekimini üstlendiği eserin gerçeküstü anlatımını beyaz perdeye kendi yorumuyla aktardı. Hasan Ali Toptaş’ın “zamansız / mekansız” diye nitelendirilebilecek eserinin Ümit Ünal tarafından sinemaya aktarımında hem öykünün, hem de senaryonun gücü ortaya çıkıyor. O köyde kaybolan insanlar ve köy halkının meseleleri ile günümüz insanı ve yaşam koşullarıyla da paralellik gösteren filmin duygusunu ise Candan Erçetin’in yaptığı müzik ve filmin final şarkısı yakalıyor; “Ben Kimim”… İlk kez bir filmin müziklerini yapan Candan Erçetin’in, müziğiyle birlikte sözlerini de yazdığı final şarkısı “Ben Kimim” Aralık ayında elektronik ortamda müzikseverlere ücretsiz olarak sunuldu. “Gölgesizler” filminden karelerin de içinde yer aldığı “Ben Kimim”in klibi ise içinde bulunduğumuz günlerde televizyon kanallarına dağıtıldı. Filmin fragmanı ve afişi de tamamlanarak dağıtıma girdi. Tanıtım malzemelerinewww.golgesizler.com sayfasından da ulaşılabiliyor. Klasik başrollerin olmadığı, 22 önemli rolün bulunduğu “Gölgesizler” filminde, kimi ana karakterlerin filmin yarısından sonra kaybolup, küçük yan rol gibi görünen kimi karakterlerin ise öykünün baş kahramanı olduğu öykü homojen rol dağılımıyla seyirciyi hikayenin içine alıyor. Selçuk Yöntem, Taner Birsel, Ertan Saban, Arsen Gürzap, Altan Erkekli, Ahmet Mümtaz Taylan, Ahmet Özaslan, Aydemir Akbaş, İranlı oyuncu Taies Farzan, Onuryay Evrentan, Beyti Engin, Zeynep Kumral, Erdem Akakçe, Biğkem Karavus, Serkan Şenalp, Cem Özeren, Fuat Onan, Umut Karadağ, Selda Özer, Özay Fecht ve Yiğit Kuşbeygi gibi güçlü oyuncuların yer aldığı “Gölgesizler”de Hakan Karahan da bekçi rolünü üstleniyor. TC Kültür Bakanlığı’nın yapım desteğini alan “Gölgesizler” filmi, seyirciyle buluşmak üzere gün sayarken, yol haritasını edebiyat uyarlamaları üzerine odaklayan ve Türk sinema sektörüne gençlerin ve genç yeteneklerin girmesini destekleyecek olan Narsist Film yaz aylarında çekimi tamamlanacak ve yılın sonunda vizyona girmesi planlanan ikinci yapımının çalışmalarına başladı.
www.golgesizler.com www.candanercetin.com.tr www.plan-pr.com Not: -www.golgesizler.com web sayfası sürekli güncellenerek, çeşitli gelişme, haber ve açıklamaları sinemaseverlere iletmeye devam edecektir. -www.plan-pr.com web sayfasından görsellere ulaşılabilir. -“Ben Kimim” klibi taleplerinizi bildirmenizi rica ederiz. Eki: “Gölgesizler” Yapım - Yönetim Ekibi ile Oyuncular - Rol Dağılımı “Ben Kimim” sözler Detaylı Bilgi ve röportajlar için: İpet Altınay / Plan PR (212) 211 41 00 - (532) 234 28 76 - ipet@plan-pr.com
Gölgesizler
Yapım - Yönetim Ekibi Oyuncular - Rol Dağılımı
SENARYO VE YÖNETMEN ÜMİT ÜNAL HASAN ALİ TOPTAŞ’IN “GÖLGESİZLER” İSİMLİ ROMANINDAN UYARLANMIŞTIR.
YAPIMCI NARSİST FİLM
YÖNETİCİ YAPIMCI VE MÜZİK CANDAN ERÇETİN
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ GÖKHAN ATILMIŞ
KURGU ÇİÇEK KAHRAMAN
OYUNCULAR SELÇUK YÖNTEM / MUHTAR HAKAN KARAHAN / BEKÇİ TANER BİRSEL / BERBER ERTAN SABAN / CENNET’İN OĞLU ARSEN GÜRZAP / CENNET ALTAN ERKEKLİ / YAZAR AHMET MÜMTAZ TAYLAN / RIZA AHMET ÖZASLAN / REŞİT AYDEMİR AKBAŞ / DEDE MUSA TAIES FARZAN / HACER ONURYAY EVRENTAN / AYNALI FATMA BEYTİ ENGİN / KUNDURACI ZEYNEP KUMRAL / KADRİYE ERDEM AKAKÇE / POSTACI BİĞKEM KARAVUS / GÜVERCİN SERKAN ŞENALP / RAMAZAN CEM ÖZEREN / ÇIRAK FUAT ONAN / CINGIL NURİ UMUT KARADAĞ / İMAM SELDA ÖZER / REŞİT’İN KARISI ÖZAY FECHT / MUHTARIN KARISI YİĞİT KUŞBEYGİ / ASKER HAMDİ
KOPYA BASKI MUSTAFA KOÇ - ERSAN GÜMÜŞ - AYHAN KISA
FİLM TRANSFER ÖZGÜR TAPARLI
GÖRSEL EFEKT MAKİNA FX
ONLINE MONTAJ İMAJ
ONLINE EDİTÖR CENGİZ ÇİLEK
RENK DÜZELTME CENGİZ ÇİLEK
SES STÜDYOSU MELODİKA
SES SÜPERVİZÖRÜ TAYLAN OĞUZ
SES FİNAL MİKSAJ SERDAR ÖNGÖREN
SES TASARIM&PREMİKS MERT ÖZER
EFEKT EDİTÖR KEREM AKSOY
MÜZİK KAYIT STÜDYOSU İMAJ
MÜZİK KAYIT &MİKS ULAŞ AĞCE
MÜZİK KAYIT &MİKS ASİSTANI DEMİR BARAN KUTLU
YEMEK SERVİSİ ARAS RESTAURANT / SALİM ARAS - DÖRTLER RESTORAN - TADIN CATERING
KONAKLAMA KIRKLARELİ GRAND ŞAMPİYON HERSEKLİ OTEL
ALTYAZILAR LUCY WOOD - TAIES FARZAN
“BEN KİMİM” Söz & Müzik : Candan ERÇETİN Yorum : Candan ERÇETİN Düzenleme : Alper ERİNÇ Gitarlar : Alper ERİNÇ Davul : Cengiz TURAL Kayıt & Mix : Alper GEMİCİ
AZ MIYIM ÇOK MUYUM VAR MIYIM YOK MUYUM BEN NEYİM masal mıyım gerçek miyim KAÇ MIYIM GÖÇ MÜYÜM HİÇ MİYİM SUÇ MUYUM BEN KİMİM ibret miyim cinnet miyim HİÇLİKLER İÇİNDE KANAYAN YÜREK YOKLUKLAR İÇİNDE SAVAŞAN BEDEN BOŞLUKLAR İÇİNDE KARIŞAN ZİHİN GÜÇLÜKLER İÇİNDE DEĞİL MİYİM YOKSA… YOKSA…. HER İHANETE AKIL ERDİREN HER CEHALETE KILIF UYDURAN HER ESARETE FİYAT BİÇTİREN SEN DEĞİL DE BEN MİYİM? GEÇİMSİZİM BU GÜNLERDE KİMSESİZİM BU YERLERDE DEĞERSİZİM BU ELLERDE ÇARESİZİM DOĞDUĞUM YERDE / GÖLGESİZİM HER GÜN HER YERDE SES MİYİM SUS MUYUM SİS MİYİM PUS MUYUM BEN NEYİM deha mıyım heba mıyım AK MIYIM PAK MIYIM AL MIYIM SAT MIYIM BEN KİMİM yarar mıyım ziyan mıyım YALANLAR İÇİNDE DOĞRUYU BULAN CAYANLAR İÇİNDE SÖZÜNDE DURAN SATANLAR İÇİNDE AYAK DİREYEN YANANLAR İÇİNDE DEĞİL MİYİM HER ADALETE DUVAR ÖRDÜREN HER CESARETE KİLİT VURDURAN HER ASALETE BOYUN EĞDİREN SEN DEĞİL DE BEN MİYİM GEÇİMSİZİM BU GÜNLERDE KİMSESİZİM BU YERLERDE DEĞERSİZİM BU ELLERDE ÇARESİZİM DOĞDUĞUM YERDE / GÖLGESİZİM HER GÜN HER YERDE
Basın Bülteni 20 KASIM 2008
Candan ERÇETİN’den
Beş Yıl Aradan Sonra İlk Şarkı
“Ben Kimim” Temmuz 2004’te çıkan “Melek” albümünden sonra uzun bir sessizliğe gömülen Candan Erçetin, 2005 aralık ayında dinleyenleriyle paylaştığı, bilinen şarkıların Türkçe ve Yunanca yorumlarından oluşan “Aman Doktor” dan sonra ilk şarkısını bir film için yazdı.
Uzun Süren Suskunluğunu Bir Film Şarkısıyla Bozuyor
Hasan Ali Toptaş’ın “Gölgesizler” adlı ödüllü romanından uyarlanan ve çekimleri yaz aylarında Kırklareli Karadere köyü ve İstanbul Sarıyer’de tamamlanan aynı adlı filmin müziklerini yapan Candan ERÇETİN, “Gölgesizler” filmi için yazdığı “Ben Kimim” adlı şarkıyı yine kendi yorumladı. Ümit Ünal’ın yönetmenliğini yaptığı film bu yılın tek edebiyat uyarlaması. 2009’un ilk aylarında vizyona girecek olan filmin şarkısı vizyondan önce ilk olarak radyolardan dinlenebilecek.
Şarkının sözü ve müziği kendisine ait olan Candan Erçetin “Bir filme şarkı yazmak hele hele bir edebiyat eserinin hikayesini bir şarkıda toplamak benim için yepyeni bir deneyim oldu ancak ‘Sırlar, Yalanlar ve Rivayetler’ üzerine kurulmuş yaşamları konu alan ‘Gölgesizler’ filmi zamansız ve mekansız bir anlatıma sahip bu bakımdan her devir insanının ruh haline uyuyor” dedi.
“Ben Kimim”raflarda satışa sunulmayacak
CD ya da kaset formatında satışa sunulmayacak olan şarkı ilk önce ve sadece radyolar aracılığıyla hayranlarıyla buluşacak. Bahar aylarında çıkarmayı planladığı yeni albümünün hazırlıkları içinde olan Erçetin, “ Ben Kimim”i sevenlere filmin vizyona girişiyle birlikte web sitesi aracılığıyla elektronik ortamda ücretsiz olarak sunacağız ve bu, bir taraftan yeni albüm için şarkılar yazarken uzun zamandır ayrı kaldığım dinleyenlerimle hasret giderebilmem için iyi bir fırsat olacak” dedi.
Almanya’da “Doğu’nun Kafka’sı” olarak nitelendirilen çağdaş Türk yazar Hasan Ali Toptaş’ın ödüllü romanı “Gölgesizler”in 2009 yılında vizyona girmesi planlanıyor
“Gölgesizler”in çekimleri Kırklareli’nin Karadere köyünde devam ediyor
Çağdaş Türk Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından Hasan Ali Toptaş’ın 1994 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandığı kitabı “Gölgesizler”in, Hakan Karahan’ın yapımcılığı, Ümit Ünal’ın senaryo ve yönetmenliğinde, ağırlıklı olarak tiyatro sanatçılarından oluşan oyuncu ekibiyle birlikte sinemaya aktarılmak üzere Kırklareli’nin Karadere köyünde çekim çalışmaları sürüyor.
Yazar Hakan Karahan’ın üç sene önce, kitaba hayran kalarak film haklarını satın aldığı “Gölgesizler”’in Bulgaristan sınırına yakın Karadere köyündeki çekimlerinin ardından, Haziran ayı içinde Berlin’de gerçekleşecek çekimlerle filmin tamamlanması planlanıyor.
Selçuk Yöntem, Arsen Gürzap, Taner Birsel, Altan Erkekli, Ertan Saban, Ahmet Mümtaz Taylan, İranlı oyuncu Taies Farzan, Ahmet Özaslan, Erdem Akakçe, Serkan Şenalp, Cem Özeren, Aydemir Akbaş, Onuryay Evrentan, Selda Özer, Umut Karadağ, Zeynep Kumral, Biğkem Karavus, Fuat Onan, Beyti Engin, Yiğit Kuşbeygi gibi güçlü oyuncuların yer aldığı “Gölgesizler”de Hakan Karahan da önemli rollerden birini üstlendi. Filmin görüntü yönetmenliğini ise Gökhan Atılmış yapıyor.
Gerçeküstücülüğe yakın duran olağanüstü anlatımı, zengin dili ve şaşırtıcı olduğu kadar zorlayıcı kurgusuyla Türk okurların ilgisini çeken ve eserlerinin Almanca’ya çevrilmesiyle Almanya’da Doğu’nun Kafkası olarak büyük beğeni toplayan Hasan Ali Toptaş’ın Gölgesizler eserinin sinemaya aktarılıyor olması şimdiden Alman edebiyat dünyasında konuşulmaya başlandı.
Edebiyat uyarlamasını yaparken romanın ruhuna sadık kalmaya özen gösterdiğini, ancak sinemasal anlatım anlayışı doğrultusunda kendi yorumunu aktardığını ifade eden senarist ve yönetmen Ümit Ünal “Hasan Ali Toptaş eserinde bazı unsurları bilerek belirsiz bırakmış, belirsizliği çok iyi bir edebiyat yapıtı yaratmakta ustalıkla kullanmış. Ben yorum getirirken gerçeklik / hayal dengesine çok dikkat ettim. Filmde geçen olaylar hem çok gerçek, hem de insan zihninin karanlık oyunları denebilecek kadar gerçek dışı. Seyircinin de kendi yorumunu getirebileceğini düşünüyorum” dedi.
Filmin müziklerini üstlenen Candan Erçetin, aynı zamanda prodüksiyonun da her aşamasında sorumluluk aldı. İlk kez bir filmin müziklerini yapacak olan Candan Erçetin, Gölgesizler filminin melodilerinin yaz aylarında dinlenebileceğini belirtiyor. Böylelikle 2009 bahar aylarında vizyona girecek olan filmin müzikleri yaklaşık bir sene öncesinden dinlenebilecek.
TC Kültür Bakanlığı’nın 250.000.- YTL’lik yapım desteğine uygun bulunan Gölgesizler filmi, Arsen Gürzap’ın ilk kez bir köylü kadın tiplemesine girmesiyle, Hakan Karahan’ın film için saçlarını kazıtmış olmasıyla ve Aydemir Akbaş’ın bembeyaz uzun sakallı Dede Musa tiplemesiyle şimdiden ilgi çekiyor.
< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
Fragmandan hoşlandım güzel bir filme benziyor.
candan erçetin'in elini attığı her iş güzeldir.film de güzel olacaktır. ayrıca ben kimim de harika parça.tüm şarkılarının harika olduğu gibi..
Kadro sağlam. İyi filme benziyor
kadrosu kadar iyi bir film olur inşallah.
konusu güzel gibi bakalım izlemeye çalışırız.bu arada güvercin diye isim mi olur yav yoksa bu bir lakap mı?
Daha ne olsun. Film vizyona girmediki. Kendi internet sitesinde gayet güzel bilgiler var.
dün gece habertürk'te Candan Erçetin konuktu. filmde rol almış galiba ? (çok kısa süreli)
ben baya umutluyum bu filmden.
quote:
Orjinalden alıntı: .TaneR.
quote:
Orjinalden alıntı: _MikaeL_
Film hakkında daha fazla bilgi yok muydu?
Daha ne olsun. Film vizyona girmediki. Kendi internet sitesinde gayet güzel bilgiler var.
sen de bu mesajı ciddiye alıyorsun
filmi izledim ancak pek bi şey anlamadım , yani belli ki film bi şeyler anlatmaya çalışıyor bi mesaj var ama olaylar zaman mekan gibi kavramlar belirsizlik içinde . roman uyarlaması olduğu için sanırım bu tür sıkıntılar olmuş . müzikleri çok güzeldi , özellikle filmin başında ve sonundaki manzaralı durgun sahneler güzeldi
filmi izleyenler için spoiler
ayıyı görüyon mu vay anasını
Bana biraz saçma geldi ama yinede izlemek lazım..
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme