Şimdi Ara

go-kart yapalım (297. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14.130
Cevap
134
Favori
3.352.632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 295296297298299
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bunu yapmak istemekteki amacım buggymin istediğim zaman hızlı istediğim zaman güçlü olmasını sağlamak ( scoter motoru olacak) yani bunu yapabilirsem buggym 8 vites olur :)) ama zincirleri çarktan çarka geçirmek sorun
  • profezor abi lique sana bişey yazmış
  • quote:

Orijinalden alıntı: kasim33

profezor abi lique sana bişey yazmış

Pardon ama bu forumda neden böyle birşey yapmaya çalışıyorsunuz. Herkezi birbirinw mi düşürmeya çalışıyorsunuz anlamadım. Yangına körükle gitme kimsenin tartışması kimseyi ilgilendirmez. Dedikleride doğru yani hak vermek lazım Linque'ye.
  • quote:

Orijinalden alıntı: omuryavuz

quote:

Pardon ama bu forumda neden böyle birşey yapmaya çalışıyorsunuz. Herkezi birbirinw mi düşürmeya çalışıyorsunuz anlamadım. Yangına körükle gitme kimsenin tartışması kimseyi ilgilendirmez. Dedikleride doğru yani hak vermek lazım Linque'ye.

bende profezore hak veriyorum bundan sana ne forumun avukatı senmisin
  • bunu söylemek haddim değil ama abiler şimdide siz başladınız tartışmaya lütfen herkes barışsın forum savaş alanına döndü
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: omuryavuz

quote:

bende profezore hak veriyorum bundan sana ne forumun avukatı senmisin

Burada benim haklı görülmem yada haksız görülmem çok umurumda değil, zamanında galileyide dünya dönüyor dediği için asmaya götürmüşlerdi, fikrinden vazgeçmesi halinde idam edilmeyecekti.İdam sehpasından canını kurtarabilmek için tamam haklısınız dünya dönmüyor kabul ettim demişti.Sonra evine giderken yolda ,ister kabul edin ister etmeyin dünya yinede dönüyor.
    Ben burada kendi doğrularımı ve tecrübelerimi yahutta yapmış olduğum bazı hesaplamaları ortaya koyarak düşüncelerimi söylerim.Aklına yatan,kendine uygun gelen ister faydalanır ister faydalanmaz.
    Ama hiçbir zaman yaptığım araçla övünmemde ben herkesten güzelini yapıyorum,şöyleyim böyleyim diyede ukelalık yapmam, başkaları beni övüp pohpoh'lasın diyede beklenti içine girmem.Yaptığım hız rekoruda kırsa, havalanıp uçsada, kitabımda ukelalık,övünme kibirlenme asla olmayacak.Sadece paylaşım olacak.
    İnsanları yanlış yönlendiriğimle ilgilide laf atılmıştı.Kimi yanlış yönlendiripte yanlış iş yaptırdıysam ortaya çıksın demiştim.Ondanda ses çıkmadı, bekliyorum.

• Ne kadar boş konuşuyorsun. saf i laflari dolandirip dolandirip konuyu bulandirmak.. başka da bişey değil..

1- Evet sen istedin diye, aracı kışlık korumasından çıkarayim vs vs.. bi sürü uğraş. neymiş, senin sacma sapan fikrin ile, araca ip baglayip sonrada onu tutmaya gönüllü olacak birini bulayim.. ha çok merakliysan bahara doğru gel tut ipi. zevkle basarım gaza..
    (ama bahar gelince, araci istiflenmiş yerinden çıkarinca.. ipi tutmak isteyecek birini bulursam koyacagim videoyu. o zaman lafi nasil döndürecegini şimdiden merak ediorum)

2- git gide çıtayı yükseltmeye çalişiyorsun. araca iki kişi binip ipi tutmak?? olsun farketmez. iki kişide hiç farketmez.. ama emrenin araç çeken videosu hakkında yorum yaparken. arabayi cekecegine, o ipi insan tutsa cekemez.. demiştin..

3- 4 kişi daga tirmanma olayi, araci zorlama amaciyladir. burda kimse bi buggy ye 4 kişi binip gezecegini iddea etmiyor zaten. ama sen lafinin altinda kalacagini hissettikce çıtayi yükseltmeye çalişiyorsun.. benim yazdiklarimi iyi oku. scooter motorlu 2 kişilik bir araç uygun rediksiyonla her türlü işinizi görür.. sen ofroad derken, bigfoot araçlarla yapilan, kayalıklardaki tırmanışlarımı anliyorsun bre adam?? ofroad nedir nerelerde yapılır önce onu bir ögren.. emrenin videosundaki, senin tepe diyerek küçümsedigin yerler bile fazlasiyla dik sayılır ofroad için.. hele ki el yapımı bi buggy için..

4- saçmalamakta sınır tanımıyorsun, o tepeyi 50 km/saat hızla tırmanmak ne demek biliyormusun?? el yapımı bir araç için düz yolda bile 50 km saat ancayken sen o araci daga tepeye 50 km ile mi vuracaksin?? nasil bir hayal gücüne hizmet ediyorsun sen..

5- 250cc motor tabiki 150 cc den daha güçlüdür.. konumuz bu mu?? lafi evirip neden ceviriyorsun?? konumuz scoter motorunun "yeterliliği" bu demek degildir ki , 250 cc lik motor daha kotudur.. tabiki iyidir. ama gereksizdir, ona bakarsan 1000cc motor koysun hop daha iyi olur.. burada amator ruhla araç yapiliyor. motor hacmini buyut daha güçlü olsun.. cok guzel, de olay motoru güclü yapmakla bitmiyor, guclu motorun sıkıntısı da fazladır, ona göre saglam şase lazim, saglam alt takım lazım.. 150 cc lik motor bile profillerimizi egip bukuyor, kaynaklari zorluyor.. sonuç= amatör ruhla bir araç yapıyorsak, 150 cc bize yeterlidir.. isteyen 250 cc de yapabilir. ama ŞART DEĞİLDİR.. TIPKI SANA ÖN SALINCAKSIZ BİR ARACIN YETERLİ OLDUGU GİBİ.. kendin araç yaparken ön salıncagi bile yapmiyorsun, beklentim bu kadardi , bekledigimi aldim diyorsun, ama 150 cc scoter motoru kullanacak insanlara "uygun degil diyorsun" nasil bir mantiktir bu??

6- emrenin yaşadigi problem sanırım rotbaşlari ile ilgiliydi. motorun yetersizliği ile ilgili değil.. (hatirladigim kadari ile)

7- alan kişi çayırda çimende kullansın demişsin.. işte mevzumuzda burda, kimse yaptigi buggy yi kayalıklarda kullanmak için yapmiyor. öyle bi niyeti olan varsa, motor hacminden cok, yapacagi alt takımı düşünsün derim.. ilk varyator kayişini koparmadan önce kopacak çooook yerleri var aracin..

bak tüm mevzuyu şu cümleyle özetleyeyim sana:

Elde yapılmış bir aracın, alttakım ve öndüzeninin kaldirabilecegi her türlü arazide 150cc lik motor kullanilabilir.. 150 cc lik bir motorun kaldiramayacagi bir arazide ise, zaten bizim aracin muhtelif yerleri dağılacaktir.. (çukurlu, tümsekli vb engebeli arazilerden bahsediyorum)

8- yanliş bilgi verdiğimi iddea eden söylesin demişsin.. işte söylüyoruz. yanliş bilgi veriyorsun kardeşim. 150 cc scoter motoru bu işler için yeterlidir diyoruz. denedik gördük diyoruz. sen ise yapacak kişilerin aklını bulandiriyor ve scooter motoruyla olmaz bu iş diyerek yanliş bilgi veriyorsun.. (2000 watlik motoru 90 amper akü ile 5 saat çaliştirmak ta yanliş bir bilgiydi..)

tüm seviyesizliğine ragmen, seviyemi koruyarak acık ve net bi şekilde acıklamaya çaliştim.. sebebi ise halen kendine "hakllı kişi imaji" çizmeye çalişman... bu imajın da komiklikten öteye gidemiyor o ayri..

• Derdimn 150cc motor olmadığını scooter motoruyla birlikte varyatör sisteminden bahsettiğimi hala anlamış değilsin, çıtayı yükseltenin ben değil 4 kişi ile dağa çıktık diyen adamlara sor.Araba çekmeninde güç gösterisi olmadığını anlamanda.Sıkıştığın zamanda yok uygun redüksiyona filan giriyorsun, hem aracım 70km yapıyo diycen hemde o redüksiyonla dağa bayıra çıkacan öylemi?Sevsinler senin redüksiyonunu.O zaman 5HP yeterli 1/50 redüksiyon ver, istediğin arazide gez ama hangi süratle,bu işler öylemi acaba? Aracını kışlığa kaldırmışta korumaya almışta, geçen hafta izmirde hava günlük güneşlikti deneseydin?Yoksa denedinde olmadımı?Demek aracını zorlayınca sağını solunu dağıtmaya başladın ha?Konuşmalarından ön takımda su koyuverdiğinimi anlamalıyız?Ben öyle bir sorun hiç yaşamadım, kaynakları filan nekadar dandik yaptıysanız.Ben en ufak bağlantılarında ve senin beğenmediğin ön takım yada tekerlerde sorun yaşamadım.üstelik araca 2 kişi toplam 250 kiloluk insanlarda bindi ve saatlerce kullandı.Aracını getir ankarayada kaynaklarını ön takımını adam gibi yapalım, hesaplayamadığın birşeyler var demekki.Bu araç konularını açtığın için konuşuyorum, her seferinde mükemmel aracından bahsediyorsun ama seni üzerinde kimse görmedi, başkaları test ediyordu, ayrıca yokuşu nekadar zor çıktığınıda herkes gördü, birde arazide filan o aracı görmek istemem ben.Arazide 50 km ler deyincede hopluyorsun,250cc öyle bişi işte adamı arazide hoplatır.Elektrik motordunda takılıp kaldın, sana motoru hangi kademede ve hangi aküyle çalıştırdığımı nasıl anlattım.Balık avında 3 kişiyle 5 saat gezdiğimizide.Gel bak yol masraflarını karşılayacağım dedim onada yanaşmadın,daha ben sana ne yapayım.İzmirde kemeraltında alamatra diye balık malzemeleri satan yer var orada o aküden ve motordan var alırsın motoruda 3.kademeye getirip çalıştırırsın kaç saat çalıştığınada aval aval bakarsın, birde araba aküsünü bağlarsın o kaç çalıştırıyo.Araba aküsü aynı güçte ama neden 1 saatte bitti diye kara kara düşünürsün, sonra neden akülerin araç aküsü,marin akü,ağır hizmet aküsü,kalsiyumlusu,kalsiyumsuzu,yaşı,kurusu diye çeşitlendirildiğinide düşünmezsin.Teknesi olan adamlar salakmıda gidip 120 liraya araba aküsü alıp takmıyorlarda 300 liraya marin akü takıyorlar aynı güçte?Nedeni arabada kullanılan akünün çabuk su koyveripte 3 marş basmada bitmesi olmasın sakın?Arabamın aküsünün farlarını açık unuttuğumda 3 saat sonra marşının basmadığını ama marin aküyü arabamda kullanmamdan sonra sabaha kadar farları özellikle açık bırakıp marşa bastığımda aracın çalıştığınıda bilemezsin.
    Sadece işine gelen kısımlara cevap veriyorsun, hatta sıkışınca aylar öncesindeki tartışmalara, methiyeler düzmüşsün dedin, şu methiyeleri görmek istiyorum, önceki günkü mesajımda varmış,onu bir göster önce, önemli çünkü iftira edenlere ağır bi laf söyledim altında bak.Halen oturduğun yerden konuşuyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi profezor -- 11 Aralık 2010; 17:30:00 >

• Nasıl bir insansin sen yaw :) vallahi gülsemmi aglsammi şaşiriyorum :)

nasil bir çamurluk yaparim diye adeta çırpınıyorsun :) hııııııı ön takım dagildi.. sen yaşamazsin o sorunu çünkü sende ön takim yok :))) sabit aksa bagli iki el arabasi tekeri :)))

Araç yagmurlar başladi başlayali istifli ve özel parkına çekilmiş durumda . seninki gibi tutup ta evin bodrumuna atip, istedigim zaman cıkaracak bi arac degil :) Agir ve oturakli bir araç :))) öle bir kişi kucaklayip alip cıkaramiyor :)))

çocuk gibi yazip, bizi de ayni şekilde cevaplar vermeye zorluyon ya helal sana... onca şey yazdim, yazdiklarina bak.. yazık.. sana dagli bayirli engebeli arazilerde 250cc lik motorla iyi hoplamalar diliyorum.. bak keyfine..
  • profezor abi boşver uğraşma anlayan anladı senin ne demek istedigini amma büyüttünüz şu scooter motorunu kamyon falan yapsınlar o zaman bu kadar güçlüyse
  • Okumayi ya da okudugunu anlamayi öğreneceksin.. yoksa işin zor.. yukardaki msj da herşey gayet açık. anlama problemini ben gideremem...
  • quote:

profezor abi boşver uğraşma anlayan anladı senin ne demek istedigini amma büyüttünüz şu scooter motorunu kamyon falan yapsınlar o zaman bu kadar güçlüyse

Kamyon değilde, otomobillere taksalar diyorum 5 tane, 5x150cc =750cc otomobili uçurur bukadarı,dağ tepe, hatta jeeplerede taksalar 5 tane olur.Niye yapmazlarki ahmak adamlar tutupta otomobillere 1600-2000 motor üstelik enjeksiyonlu yüksek teknoloji, hiç gereği yokmuş.Bunu anladık. 1 tanesi 4 kişi 75kg dan 300kilo 200 kiloda araç = 500kg mı dağa çıkarırsa, yada 200kg + 150kg (2 kişi) 350kg arabaların zor çıktığı yeri rahatça çıkıyorsa , 5 tane scooter motoru 750cc otomobili uçurur.Demekki otomobil üreticileri milleti kazıklıyo, vitesede gerek yok, büyükçe bir varyatör ve uygun redüktör yeterli.
    Gülmeyin Arkadaşlar, öyle oluyormuş öğrendik hep beraber.

• Niye takmıyorlar biliyormusun? Boeing firmasi uçaklarina 70 tane jawa motorunu niçin takmiyor da milyon dolarlik jet motorlarini takıyorsa, onlarda o yüzden takmıyor :)) anladın sen onu.. :))

- polemige girme hiç, jawa motoru bir araci ucuramaz anlamında yazmiyorum.. anlayişin kıt oldugu için açıklama geregi duydum... :)

Çocuksu betimlemeler yapmaya gerek yok, otomobillerin ne amaca hizmet ettigi ile bizim araçlarimizin ne amaca hizmet ettigi belli.. ki vaktiyle ford amcam 5 kişilik T modeline 20 beygirlik bir motor takmişti (araç 1200 kg) ve dunyada en çok satilan seri üretim araç olarak tarihe geçti... (ayni aracin ayni motor versiyonu ile kamyonet modeli de vardir)

Ve kimse de ona çıkıp; "ford amca , iyi güzel yapmişsin araci, araç 1200 kg ağirliginda ve sadece 20 hp gücünde, arkasına ip baglasak o ipi 2 kişi tutsa bu araç yerinden hareket edemez !!" dememiştir :))))) işte sen 100 yılda bir gelen o ender kişisin :) - ( 10 beygiri 1 kişi tutabiliyorsa 20 beygiri 2 kişi tutar :))

:))))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lique -- 11 Aralık 2010; 21:08:20 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Lique

Niye takmıyorlar biliyormusun? Boeing firmasi uçaklarina 70 tane jawa motorunu niçin takmiyor da milyon dolarlik jet motorlarini takıyorsa, onlarda o yüzden takmıyor :)) anladın sen onu.. :))

- polemige girme hiç, jawa motoru bir araci ucuramaz anlamında yazmiyorum.. anlayişin kıt oldugu için açıklama geregi duydum... :)

Çocuksu betimlemeler yapmaya gerek yok, otomobillerin ne amaca hizmet ettigi ile bizim araçlarimizin ne amaca hizmet ettigi belli.. ki vaktiyle ford amcam 5 kişilik T modeline 20 beygirlik bir motor takmişti (araç 1200 kg) ve dunyada en çok satilan seri üretim araç olarak tarihe geçti... (ayni aracin ayni motor versiyonu ile kamyonet modeli de vardir)

Verdiğin cevap sana yakışır cinstendi.Cevabını istediklerime cevap bulamayınca, konuyu uçağa getir,alakasız şeylerden bahset, 100 sene önce üretilen arabalardan bahset,filan, seni kırmayayım onlarada cevap vereyim bilgin olsun.Tamam 1200 kiloluk arabalara 20 beygir takalım, sana uyalım bundan sonra.Üretimden kaldırmasalardı keşke dii mi?O dönemlerde T modelinden daha çok satan bir araç daha vardı, neydi bu arabalar?AT ARABALARI, şimdi sana uyupta, benzinli arabadan daha mı iyiydi? dahamı hızlıydı daha mı hafifti, daha mı az problemliydi demeliyiz.Ençok satan araç en iyi olsaydı, türkiyedede ençok satan araba tofaş en iyi araba olurdu.Fazla geçmiş tarihlere gitme istersen.(konu nerelere geldi)
    1894 lerdede 3.5 tonluk, 360 beygir gücündeki buharlı motorlu araç yapılmış, eee buna diyeceksin?Buharla çalışan uçan araç olurmuymuş deme, bilgin olsun, ilk defa duyduğuna eminim.Öğrenecen yavaş yavaş bişiyler.

Ekleme yapmışsın bende yapayım, yaptığın aracını birisini tutmasıyla, 10 beygirlik gücü 1 kişi tutarsa 20 beygirlik gücü 2 kişi tutar hesabını anca sen yaparsın. Yaptığınız sistemdeki scooter motorlu aracı tutabilmekle ,10 beygire karşı koymak farklı birşey.Bukadarınıda anlayamadıysan acıyalımmı sana napalım?
    Biiside çıkar, yaptığın 10 beygirlik aracı 1 civata yere çakar karşı koyarım derse sende , 10 beygir 1 civata 20 beygir 2 civata hesabınamı gireceksin? Öyle sistem kurarsınki , 1 beygirle tren vagonunuda çekersin,ama konu bu değil, 10 beygire 1 adam karşı koyar değil, gerçekten böyle anladıysan acıdım.Yaptığın arabaya karşı koymayla bunu ayırd edemediysen.
    Sen 100 beygir araç 180km hız yaparsa 200 beygirlik araç 360km hız yapar diyede orantı kurarsın.Bende diyorumki sen 30 yaşında 20km hızla koşaran, 90 yaşındaki dedende 60 km hızla koşuyordur.Kurduğun orantılara örnek olsun.Daha iyi anlaşılsın.Polemiğe hiç girme deden 60km hız yapamaz demiyorum bende, anlayışın kıttır diye örnek verdim. :))))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi profezor -- 11 Aralık 2010; 21:40:54 >

• Daha ne demek istediğimi bile anlayamamişsin :))) ama normal :)))

adam 1200 kg araca 20 hp motor takmiş ve o araci 15 milyon kişi satın alip kullanmiş.. memnun kalinmasa, ardina bir ip baglanip yerinden hareket ettirilemicek arac olsa, 1900 lü yillarin yol şartlarina göre yıllarca hizmet vermemiş olsa (30 yıla yakın üretimi devam etti bu aracin) o araç o kadar satarmiydi??? demek istemiştim... ama nerde sende o anlayiş kabiliyeti... yani memnun kalinmişmi? kalinmiş.. kaç hp ile? 20 hp ile.. kaç kg? 1200 kg.. ok??

hı hı at arablari daha çok satmiş o yüzden at arabalari en ideali :)))
  • quote:

Daha ne demek istediğimi bile anlayamamişsin :))) ama normal :)))

adam 1200 kg araca 20 hp motor takmiş ve o araci 15 milyon kişi satın alip kullanmiş.. memnun kalinmasa, ardina bir ip baglanip yerinden hareket ettirilemicek arac olsa, 1900 lü yillarin yol şartlarina göre yıllarca hizmet vermemiş olsa (30 yıla yakın üretimi devam etti bu aracin) o araç o kadar satarmiydi??? demek istemiştim... ama nerde sende o anlayiş kabiliyeti... yani memnun kalinmişmi? kalinmiş.. kaç hp ile? 20 hp ile.. kaç kg? 1200 kg.. ok??

hı hı at arablari daha çok satmiş o yüzden at arabalari en ideali :)))

Okumaşışsındır diye eklentiyi tekrar yazıyorum bak.
    Sen 100 beygir araç 180km hız yaparsa 200 beygirlik araç 360km hız yapar diyede orantı kurarsın.Bende diyorumki sen 30 yaşında 20km hızla koşaran, 90 yaşındaki dedende 60 km hızla koşuyordur.Kurduğun orantılara örnek olsun.Daha iyi anlaşılsın.Polemiğe hiç girme deden 60km hız yapamaz demiyorum bende, anlayışın kıttır diye örnek verdim. :))))

• Sistem kar, diye arkadaş özelden mesaj yazmışsın, özelden cevap yazamıyorum.Aracın hangi sayfada olduğunu şuan hatırlamıyorum.Haziran ayı konularına bakarsan orada olması lazım.
  • niye ?? 10 beygirlik motor gücü benim aracimda, ya da emrenin aracinda bir anda 0,5 hp ye mi düşüyor???? varyator sisteminden bahsediyorsan, o kavramayi yaptigi anda , güç iletimi başlar.. sen kayişi patinaj çektirebilirim ipi tutarak... diyorsan.. asil ben sana acirim...
  • yab birak allaşkına kimle konuşuyoruz biz.. örneklerini yesinler. emin ol bu kadar kıt değilsin. sen de hatani anladin. ama tükürdügünü yalayamiyorsun. ama ben yalatacam o tükürügü sana.. buraya yaziom. konu kapansin. bahara tükürügünü yalamaya hazir ol.. konu kapansin lutfen.. bilimden zerre kadar nasibini almamişsin.. az biraz bilimsel konuş sonra çık karşima... (baharı bekle...)
  • quote:

yab birak allaşkına kimle konuşuyoruz biz.. örneklerini yesinler. emin ol bu kadar kıt değilsin. sen de hatani anladin. ama tükürdügünü yalayamiyorsun. ama ben yalatacam o tükürügü sana.. buraya yaziom. konu kapansin. bahara tükürügünü yalamaya hazir ol.. konu kapansin lutfen.. bilimden zerre kadar nasibini almamişsin.. az biraz bilimsel konuş sonra çık karşima... (baharı bekle...)

Bilimsel konuşuyoruzda anlamadığın için konu dağılıyor ,yada sen konuyu dağıtıyorsun.Yaptığın aracın çekme gücüyle, motor gücünü birbirine karıştırıyorsun.aracının arkasına yaylı bir kilo ölçer bağla, diğer ucunuda sabitle, oradaki çekme gücünü bana söyle, 30 kilo 40 kilo 50 kilo sen o rakamı bir söyle, buyur sana bilimsellik.
    Sana göre konuşuyorum; 10 beygir 10x75=750kg mı 1 saniyede 1metre havaya kaldırması lazım.
    Havaya kaldırmayla yana çekme farklı olacağından, 9.8 kat fark edecektir, yuvarlak 10 kat desek 7500 kilo, bunun 2500ünü sana sürtünmeler için veriyorum, 5 tonluk bir aracı saniyede 1 metre yana doğru çek bakalım aracınla, herkeste izlesin.Ha buna itiraz ediyorsan 750 kiloyu 1 saniyede 1 metre havaya kaldır, o motorla görmek istiyoruz.Al sana bilimsellik.

Aşağıdaki videoyu izle öncede sana kapak olsun, bak adam yaklaşık 93.000 kiloluk uçağı çekiyor.Senin scuterli aracında çeker sanırsam.İnsan gücünü küçümezsin bir daha.
    İYİ İZLE:
    Planepullyoutube
    World's Strongest Man - In History - Heaviest Plane Pull - 1/3 Million lbs. Boeing 767
    http://www.youtube.com/watch?v=tls-Jli6eQE

• 
Sayfa: önceki 295296297298299
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.