koç şirketleri 25-30k civarı başlatmıyor mu? yazılım sektörü mü daha yüksek yoksa diğer mühendisliklere göre? benim bilgisayar mühendisliği mezunu arkadaşlarım koç şirketlerinde 28k civarına başladılar bu sene. |
GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2025 (171. sayfa)

-
-
Merhaba, fiyat analizi yapmak çok zorlaştı sektörde. 85 brüt 2 yıl tecrübe senior full-stack developer martta tekrar zam olacak. Piyasaya göre iyi midir kötü müdür tam ölçemedim ona göre iş bakmayı düşünüyorum. Yan hak yok denecek kadar az.
-
Konuyu yine SS ' ci tayfa basmış. SS aşağı SS yukarı gidiyor her 10 mesajdan 9 u SS. Arada sizin gibi arakdaşlar da paylaşmasa doğru düzgün maaş göremeyeceğiz SS harici. Elinize sağlık.
Mezuniyet makine mi elektrik mi ? Bir de hangi il?
-
Bu maaş*16/12 yapınca çıkan para mı
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bilgisayar mühendisi arkadaşların maaşlarını referans almıyorum zaten iyi durumda. Diğer sektördekiler olarak biz az alıyoruz bunu da şirketler çok iyi kullanıyorlar sürekli bu aralıkta tutulmak isteniyor maaşlar. Bende dayanıklı tüketim malları üreten sektöründe en büyük firmalardan birindeyim sürekli sahada çalışıyorum fazla mesai yaparak(%100 ödeniyor) maaşımı anca dengeleyebiliyorum öbür tarafta it, iş geliştirme vs. diye pozisyonlarda çalışanlar aşırı rahat ve maaş farkımız mesai olmasa yok denecek kadar az. Bu durum beni rahatsız ediyor son 10 yılda türetilen pozisyonların maaşları ve çalışma imkanları belirli bir seviyede fakat süregelen işlerde çalışan mühendisler için maaşlar düşük seviyede tutulmak isteniyor.
Memurlara %50 zam geliyor.
Gençler mühendislik yazmayın. :)
Top liselerde okuyan hedefi yüksek gençler, TIP yazın..
-
30-35 net maaşların iyi olarak lanse edildiğini görüyorum. Ocak ayında devlette hemşire maaşları net 50 bandına çıkacak. Buradan hesap edin mühendisliğin nasıl yerin dibine girdiğini.
-
Hocam ilk 20k içerisinde bilgisayar hariç ki onun da piyasası daraldı mühendislik yazmak maceraperestlikten fazlası değil. Memur maaşları ortada, 5 yıl özel sektörde deneyim kazanacaksın da bir ihtimal hemşire maaşı kazanmaya başlayacaksın...
-
Aynen hocam.
Ben insanlara bunu anlatmaya çalışıyorum.
Özellikle ilk 5k-10k gibi sıralama yapacaklar, hırslı kişiler, çalışmalarının karşılığını almak isteyenler mühendislikten uzak dursun.
Üniversite sınavında ilk 1k'ya girip ODTÜ EE'yi 3.50 ile bitirmiş insan mühendislikte 6.-7. yılında ancak asistan doktor maaşına yaklaşabiliyor şu an.. 7 yılda uzman doktor olup + yandal yapılıyor. :))
Ocak 2024'te muhtemelen çoğu yerde mühendislik başlangıç ücretleri vasıfsız memur ücretinden düşük ya da eşit olacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :ArHaus: -- 17 Aralık 2023; 0:13:5 > -
Bizim lisedeki sınıftan 3 doktor ve 3 mühendisi örnek vereceğim. Hepsi de hala arkadaşım.
Doktor olanlardan biri kadın doğumcu oldu. Hocalığa doğru gidiyor. Kadın olduğu için maaşı erkekler kadar dert etmiyor ama oldukça iyi kazanıyor diye biliyorum. Fakat bir kez Instagram'da bilgisayar ekranını paylaşmıştı. 200 kadar hastası vardı günlük. Hayatı ise çok yoğun. Hastanede geçiyor. Boş kaldığı zaman konferanslara gidiyor. Baya iş kolik zaten.
Diğer doktor arkadaşlarım ise aile hekimi oldular. Sağlık ocağında çalışıyorlar. Çok vasat bir çalışma ortamı var ne yazık ki. Yine de ev ve araba sahibi oldular.
Mühendis arkadaşlarım biri Sabancı Bilgisayar mezunu. Şu an Google'da çalışıyor. Ev araba aldı mı bilmiyorum ama çok havalı bir hayatı var. Gezmediği yer kalmadı.
Bilkent EE mezunu arkadaşım da Qualcomm'da işe girdi doktora sonrası. Cornell'de yaptı.
Bilkent BM mezunu arkadaşım. Yemeksepeti'nde işe girmişti. Sonra ana şirket Delivery Hero'ya geçti. Şu an Almanya'da.
Bu insanlarla bir araya gelince doktorlar hep şikayet ediyorlar. Doktor olduklarına lanet ediyorlar, parası az diyorlar ama durumları ortalamaya göre iyi tabii. Mühendisler ise ülkeyi gömüyorlar. Sonra çalışmalarından bahsediyorlar. Ne her konuda uzmanlar nedense :)
Diyeceğim o ki sanki güzel üniversitede mühendislik okuyanlar ve başarılı olanlar daha mutlu oluyorlar. Ama dağıtımlarına bakmak lazım. Sürünen mühendis var ama sürünen doktor olacağını pek sanmıyorum. Mühendisler normal distribution ise doktorlar negative skew distribution.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scientia -- 17 Aralık 2023; 0:33:3 >
-
2 yılda senior mı oldun
Teşekkürler güzel bir yazı olmuş ben de bilgisayar mühendisi olmak istiyorum
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Yani? Iyi bir yerdeki muhendisin oraya daha az emekle geldigini mi dusunuyorsunuz? O yuzden ortalama uzerine cekiyoruz konuyu, ki orada zaten durum icler acisi oluyor. Ust kesimde yine birbirine yakin bir durumu gorebiliriz.
Ayrica ben muhendisler cok rezil doktor super de demiyorum ki, hangisine ilgin varsa orada ust sinirlari zorlayabilirsin diyorum. Her mesajimda bunu ekledim, ilgin var ve emek verirsen asagi yukari ayni kademelerde olursun ikisinde de. Fakat asgari maaslar doktorluk acisindan daha yuksektir onu diyorum. Burada gelip doktorlar az kazaniyor falan demeye gerek yok. Az cok cevremizde hepsinden ornek var.
Bir diger nokta asiri yanlis tespitleriniz oluyor %1 lik dilim olayinda oldugu gibi, o nedenle bu tartismayi surdurmeye bence gerek yok. Sizinki inat sadece.
-
evet. firma için kritik bazı işleri çözünce terfi verdiler. yetiştirdiğim benden yıl olarak tecrübeli juniorlar var.
-
3 yıl tecrübeli makine mühendisine 29k veriyoruz. Ocakta zam alacaklar hemen hemen 40 üzeri olur.
Bugün yeni başlayan mühendise 20k falan verilir. Ocakta da 30 35 bandı olur. Bu paralardan aşağıya çalışan arkadaşlar çakışmasın.
Benim söylediğim maaşlar en düşükler, haftasonu mesai verildiği için ekstra maaş düşük tutuluyor biraz.
Yan haklar var mı acaba?
Bizde mesai ücreti yok, çalışma ortamı rahat yeni mezun 18 alıyorum ankara
yol + yemek 7 bin liraya yakın sodexo var.
zam beklentim yüzde 30-35 arası yani 24 civarı, umarım dediğiniz rakamlara gelir.
-
mühendisliğin asgarisini hekimliğin 5-6 ve tusa çalışma senesine sayın hekimler para kazanmazken mühendisler juniorluk dönemlerini atlatıyor
ve hekim ilk kez maaş aldığında mühendisler mid seviyesinde hekimin başlangıç maaşını geçmiş olarak başlıyorlar
hekimlerin ücretleri hep sabit ama mühendislikte hep yükseliyor
-
kesinlikle haklı bir yorum 6 sene öncesine dönsem binli sıralamadan tıp yerine kesinlikle mühendislik tercih ederdim artık geçti mühendislik daha avantajlı bir konumda
-
Belirli sıralamaya giren insanlar parayı dert etmemesi lazım. Doktor olsanız da mühendis olsanız da iyi kazanacaksınız. Buradaki iyi kazanma tabii tartışılır. Mesleğinizden bağımsız olarak bir ülke gerçeği var. Orta sınıf öldü. O gördüğünüz lüks sitelerde orta sınıf oturmuyor. Ya ihale alıp zengin olan ya da zengin göçmenler oturuyor. Mesleğiniz ne olursa olsun çalışayım, maaş alayım, o maaşla ev araba alayım olayı gittikçe zorlaşıyor. Bu tür kaygı içindeyseniz bilin ki sizin özelinizde bir mesele değil. Tamamen devlet politikasıyla alakalı. O yüzden meslek seçerken çalışma koşullarına ve konularına bakın. Ben bu işi yaparım ya zevkli gözüküyor diyorsanız doğru yoldasınız. Veya insanlara dokunmayı sevmiyorum ama maaşlar iyi, o nedenle mecbur seçeceğim diyorsanız yanlış yoldasınız.
Üç dört sene önce ben de mühendislik ve tıp arasında kaldım. İkisine de ilgim var. Biyolojiyi de seviyorum. Fakat günlük uğraştığınız insanları düşününce tıptan soğudum. Geçen gün aktara gittim. Bir kadın geldi. Babasının gözünde sarı leke varmış. Biri bal sürün demiş göze. Aktarı darlıyordu hangi bal iyi olur diye. Adam da ısrarla doktora sordunuz mu diye soruyordu. Kadın ben sorup geleyim o zaman dedi. Aktar bana dönüp gördün mü ne tür insanlarla uğraşıyoruz dedi.
Bir de bunun doktor versiyonu var. Doktor Instagram'da karşıma çıktı orama şunu soksam iyi gelir mi diye soruyorlardır kesin. Ben olsam çıldırır ve hakaret ederdim aptal mısınız diye. Mühendislikte öyle bir şey yok. Genelde kendiniz gibi zeki insanlarla çalışıyorsunuz. En kötü müşteriyle görüşüyorsanız o canınızı sıkar.
-
Stajyer 1500$
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X