Şimdi Ara

Gerçek gazlar ve gazların sıvılaşması ile ilgili

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
388
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • "Düşük sıcaklıklarda, gerçek gazların basıncı ideal gaz denkleminden hesaplanan basınçtan daha düşüktür." ifadesi neden doğrudur?

    (s.99)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trgtyt -- 14 Şubat 2021; 21:56:59 >



  • ideal gazlarda moleküller arası bağlar ihmal edilir. Gerçek gazlarda ise böyle bir durum yok. Moleküllerin birbirinden o kadar da bağımsız değil, birbirine az da olsa bağlı. Bu bağlılık sanki gazi yavaşlatıyor gibi düşünebiliriz. Sonuçta moleküller arası bağ arttıkça gaz formundan uzaklaşılır sıvı forma yaklaşılır. İdeal gazlarda hiç bağ yok, bu yüzden gazlığa daha yakın, gerçek gazlarda az da olsa bağ var, bu yüzden sıvılığa daha yakın.

  • laplasyen kullanıcısına yanıt
    Yazdığınızın düşük sıcaklıklardaki gazlarla olan ilişkisini kuramadım hocam.
  • Düşük sıcaklıkta gazlar ideallikten uzaklaşır bu yüzden olabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • trgtyt T kullanıcısına yanıt

    yani hocam yüksek sıcaklık olması da ne fark eder ki? Gerçek gazlarda hep bir molekül bağ var. İdeal gazlarda ise bağlar yok kabul ediliyor. Bağ olmaması basıncı artıracak.


    Düşük sıcaklığı da şöyle düşünürdüm ben. Yüksek sıcaklıkta gazlar, ideal gazlara çok yakın davranırken düşük sıcaklıkta ideallikten sapıyor. Düşük sıcaklıkta bağlar daha güçlü oluyor (çünkü gaz sıvı forma yaklaşıyor, moleküler bağ güçleniyor) bu yüzden basınç azalıyor. Ama ideal gazda, düşük sıcaklıkta dahi moleküler bağı yok kabul ediyoruz.


    Yanlış olduğumu düşünen varsa belirtsin lütfen.

  • laplasyen kullanıcısına yanıt
    "Düşük sıcaklıkta bağlar daha güçlü oluyor (çünkü gaz sıvı forma yaklaşıyor, moleküler bağ güçleniyor) bu yüzden basınç azalıyor." ben hala burada basıncın düşmesini neye dayandırdığınızı anlayamadım 😗😀
  • Müfredat dışı burasi değişik bir açıklaması (formül) var google a yaz çıkar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lucy13 -- 14 Şubat 2021; 22:46:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ideal gazı biz moleküller arası çekim kuvveti yok gibi kabul ediyoruz bunun anlamı bir kap düşün içindeki moleküller kabın çeperine çok fazla çarpıyor ve buna bağlı basıncı gercek gaza göre daha yüksek cikiyor
  • çünkü ideal gazlarda moleküllerin hacmini 0 kabul ediyosun. PV = RT formülünü gerçek gazlara uyarlarsan bu denklem (P-a)(V+b) = RT gibi bi hale gelir. burdan da V terimindeki artış P terimindeki artıştan daha fazla olur. Bu yüzden basınç daha düşük olur. Ayrıca ideal gazları ideal koşul olarak kabul edebilirsen işlemleri de izantropik kabul edebilirsin, izantropik işlemlerde entropi değişmez, yani basınç kaybı olmaz denilebilir.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.