Gelişmiş Ülkelerde Lisans Eğitiminin 3 Yıl Olması

-
-
Gelişmiş ulke degil ki avrupa ve somuruleri 3 yil, disarida kalaj amerikan/asya ekolu 4 yil. Ki 3 yıllıkların hepsi ayni degil, ingiliz okullarinda 4.yila tamamlayıp masterla mezun olabilirken tu9 okullarinda master sureleri ortalama 3 yil neredeyse.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
çünkü Avrupa'da yüksek lisans da üniversite eğitiminin bir parcasi sayılıyor sanırım. bizde mesela üni mezunu olup bankalarda, büyük şirketlerde calisabiliyorsun fakat Almanya ve İtalya'da büyük şirketler juniorlar için yüksek lisans istiyor diye biliyorum. o yüzden 3+2, 5 yıl şeklinde
yani biz daha mı donanımlı mezun oluyoruz? 3-4 arasında nasıl bi fark var? avrupa gelişmiş bir bölge değil mi? 4 yılda masterla mezun oluyorlar diyosun biz 4 yılda lisans düzeyinde kalıyoruz. 3 yıl lisans 3 yıl master diyorsun 6 senede oluyor, biz master yapınca gene aynı yere mi varıyoruz demek istiyorsun?
Ben olayın nicelikte değil nitelikte olduğunu düşünüyorum o yüzden 3 yılda da her bölümde olmamakla beraber lisans eğitiminin verilebileceğini düşünüyorum.
-
orada 3 yıl lisans okuyan işe giremiyor mu? +2 yıl ille de yapılmak zorunda mı kalınıyor? +2 yapmak için tekrar sınav mı giriyorlar yoksa olduğu gibi devam mı ediyorlar, yüksek lisans mezunu uzman olarak mezun olur uzmanı junior olarak istihdam etmek ne alaka, sektör neden kendini üniversite eğitiminin üstünde görüyor?
-
3 yıllık programlarin çoğunda bizim ilk sinif dersleri (calc1 vs) yok veya tek derse sikistirilmis oluyor
Muhendislik için bizdeki bazi asiri spesifik dersler (4te alinan) onlarin masterinda oluyo ve/veya daha az alanla daha spesifik uzmanlıkla mezun olabiliyorlar.
Amerika kanada da gelismis ulkeler, keza cin vs de. Genel olarak eğitim kalitesi seyini goz ardi edersek denke yakin olunuyo gibi ama kesin bisey demek zor, oxfordda lisans+master 4 yil mesela
Tamam çok iyi işte, eğitim fakültesini 4 sene yapmaya gerek yok o zaman hele ilk dönem bomboş dersler var. 3 senede dolu dolu eğitim verilebilir, aynı şekilde iletişim fakültesinde de 4 sene görülecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. ama mühendislikte 4 sene bile yeterli gelmeyebilir, bölüme göre değişir, bence bazı lisansların 3 yıla düşürülmesi gerekiyor.
Ayrıca bizim lisede gördüğümüz matematiği yurt dışında görmüyorlar bile gereksiz ağır bir matematik görüyoruz. adamların hem genel eğitimleri daha sade hem de üniversite eğitimleri bize göre daha sade, ona rağmen daha başarılı oluyorlar, arta kalan zamanda bir işte çalışmak ve sosyal becerileri geliştirmek bence çok daha değerli.
-
Açıkcası iibf ve sosyal bilimlerin 3 yıl olması gerek Türkiye’de boşu boşuna zaman kaybından başka bir şey değil. İnsanlar az daha oyalansın diye 4 yıl bu bölümler.
(Odtü iibf mezunuyum)
Üstte 3+2 master olmadan iyi şirkete girilmiyor vs denmiş ama bu bilginin doğruluğundan çok şüpheliyim. Her türlü üni mezunu olarak işe girersiniz de mühendislik okuyup ar-ge gibi alanlarda masterınızın belki artısı olur diye düşünüyorum. Mastera paket olarak bakıldığını vs de duymadım hiç. Gayet mezun olup direk işe güce başlarsınız iyi yerlerde.
Çoğu kişi buradaki 4 yıllık lisansının bir yılını mastera saydırıp 2 yıllık masterı 1 yılda bitiriyor Fransada uk’de.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metufkcr -- 11 Ağustos 2022; 18:28:22 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
her okul için bu saydırma durumu geçerli mi, saydırma için okul beğeniyorlar mı? odtü ile kırıkkale ünivesitesinden mezun olan iki iibfli aynı üniversiteden kabul alsalar ikisi de 1 yılda bitirebiliyor mu?
-
Amerika, Rusya, Çin ve Japonya gelişmemiş. Mantıklı.
Avrupa’da 3 yılı bitirince mesele mühendislik okuyorsan mühendis sayılmıyorsun. 2 yıllık staj sonrası mühendislik sınavı ile mühendis ünvanı alıyorsun gibi bir şeyler var. Karıştırmış olabilirim bir miktar. Ayrıca mesela akreditasyon olayının önemli olmasının sebeplerinden biri de bu. Adamın ülkesinde lisans diploması normalde tam mühendis yapmadığı için senin okulun sistemini akredite olmasıyla anlıyor. Aslında 4 senede tam mühendis olarak çıkmak daha iyi bence ama ülkelerin eğitime bakışı da burada çok önemli.
Hiç bir fikrim yok gs’de okuyan arkadaşlar fransada 1 yıl içinde tezlerini yazdılar ve programlarından mezun oldular. Keza odtüden lse ve lunda giden arkadaşlar da 1 yıl içinde masterlarını tamamladı. Haricinde üniversiteleri bilmiyorum. Her üniversite aynı akreditasyonu vermeyede bilir. Yurtdışında gidilen üniversiteye görede değişebilir bu durum.
Almanya’daki üniversiteleri 3 yılda bitirebilen çok az hepsi uzatiyor zaten 4e 5e
Bu bana söylenti gibi geliyor. Halk arasında da mesela İTÜ’de falanca Müh aslında 5 yıl. Ondan erken bitiren olmuyor dendiğini duyuyorum ama bitiren bitiriyor yani.
bunun konuyla ne alakası var :D 4 yılda bitirse bile, aynı sınıftan bir başkası 3 yılda bitirecek ve aynı diplomayı almış olacaklar, 4 yılda bitirince farklı bir şey olmuyor ki.
-
onun sebebi itüden dolayı, bazı dersler birbiri ile alakalı gidiyor birini vermeden diğerini alamıyorsun, kaldığın dersi de açmıyorlar sonra yarım önem uzayacağı yerde 1 sene daha uzamış oluyor, yaz okulu büt vs yok sanırım ondan kaynaklı da olabilir, itüdekiler daha iyi anlatabilir ama okulun sisteminden dolayı uzadığından eminim sadece hangi detaydan dolayı uzadığı kısmını bilmiyorum
-
Avrupada lisede de önemli dersler alıyorlar. Teknik lise mezunu direkt mühendis olabiliyordu Polonya da
-
İTÜ’deyim zaten hocam. Büt yok yaz okulu var. Eğer müfredata uyarsan uzamıyor. Yada önceden planlayarak dersleri seçersen. Ama dersleri kafana göre seçersen bazı dersler doğal olarak onun temeli olan dersi veremediysen alınamıyor. Bazı dersler de her dönem açılmıyor. Onun İTÜ’ye has olduğunu sanmıyorum. Zaten mesele bu değil. Çoğu kişi uzatmadan bitirebiliyor yani. Onu anlatmak istedim.
Mühendis olmuyordur hocam emin misin. Belki mühendisliğe tamamlama programları falan oluyordur. Hiç olabilir gibi gelmiyor yani.
Hocam bizim eml lerin daha kompleks hali gibi düşünün.
Kıza sormuştum üniversitede hangi bölüm okuyacaksın diye. Teknik lisede mühendislik okuduğunu ve üniversite okumak istemediğini söylemişti. Devlet destekli zorunlu stajlar falan da gerekiyordur yüksek ihtimalle ama olabiliyor sonuçta
-
İlginç bir sistemmiş. Normalde teknik lise mezunları mühendis olmasa da kalifiyeli teknisyen olabilmeli. Ama tr de sistem öyle bir oturmuş ki herkes üni okumak zorunda diye meslek liselerine hedefi olmayan adamlar gidiyor. Eğitim de cacık olunca meslek liselerinden iş çıkmıyor.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar

Gelişmiş ulke degil ki avrupa ve somuruleri 3 yil, disarida kalaj amerikan/asya ekolu 4 yil. Ki 3 yıllıkların hepsi ayni degil, ingiliz okullarinda 4.yila tamamlayıp masterla mezun olabilirken tu9 okullarinda master sureleri ortalama 3 yil neredeyse.
|
çünkü Avrupa'da yüksek lisans da üniversite eğitiminin bir parcasi sayılıyor sanırım. bizde mesela üni mezunu olup bankalarda, büyük şirketlerde calisabiliyorsun fakat Almanya ve İtalya'da büyük şirketler juniorlar için yüksek lisans istiyor diye biliyorum. o yüzden 3+2, 5 yıl şeklinde
![]() |
Benzer içerikler
- ayt fen deneme önerileri
- koç çap
- üniversite kaydı nasıl silinir
- beyin cerrahı maaşı
- altuğ güneş kimdir
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X