Daha önceki komunda belirttim. iki dalda master yapıyorım. Birisi endüstri müh.
herneyse aslında- gün önce yazacaktım ama konusu açılmıştı bende açmaktan vazgeçtim. ama arada geçen sürede önüne gelen yine israile amerikaya rusyaya çine saldırıyor.
şimdi ders işletme dersiydi. Organization Behavior.
herneyse sınıfta bulgar hoca ispanyol classmate ve ben varız. başladık tartışmaya. işte dersinde konusu evrimle beraber gelen ekonomi. İşte ilk insandan bu yana. Trainin neydi money nasıl türedi falan filan.
sonra ekonomi çeşitleriyle gelen sanayi yeni dünya düzeni. ilk ingilterede kurulan sistem avrupada getirilen afrikalı kölelerin ezildiği dönemler. sonra ikincisi oluyor derken 1850 lerde makina sanayisi.
işte bunla gelen yeni liberal ekonomi.
tabi liberale gelmeden önce hocayla maymunda gelme değil tartışması yaptık. hoca sordu hayvanda akıl var mı insandan ayıran özellikleri ne hayvanları. ben dedim konuşamaz Allah vermemiş o özelliği falan. sonra dedi babunlar bir meyve gördüğünde ağlıyarak ( bebek insna gibi ) veya aşırı tepki vererek insanlardan muzu istiyormuş. Bende dedim ama maymun o an tepki veriyor. insan belki daha öncesini anlatabiliyor veya daha sonrasını anlatmış olabilir o anda . hoca işte burda haklısın dedi ama maymunlarda konuşur ve düşünür dedi.
uzatmıyayım. sonra hoca yeni düzeni övdü işte avrupanın çıkardığı ekonomi. bu liberal mi neydi. bende dedim ee o zaman neden battı , şu anda krizde dedim.
bak dedi anlatayım. işte liberal ekonominin önüne rusların komunist ekonomisi varmış. birde japonların geliştirdiği ama o da aynı rus gibi. devlet veriyor herşeyi. kredi gibi herşey devlete bağlı. bal bla bla.
sonra sıra geldi bizim hocanın krizler tarihini sunmasına. tahtaya 2 nokta koydu.
ilk nokta 1908 di. Avrupa krize girmiş makina sanayi çökmüş yetmiyor afrika. Avrupa halkı aç kalıyor ve bu devamında birinci dünya savaşını getiriyor. Büyük devletlerin sömürü savaşı demişti hoca burda. Sizin osmanlı çok değerli topraklar üzerindeydi dedi.
sonra ikinci noktaya geldi. üzerine 1932 yazdı. Almanyada başlayan ekonomik sıkıntı ve bunun avrupaya dağılması. ardından ikinci dünya savaşı.
sonra üçüncü bir nokta koydu ve 2005 yazdı. Amerikadaki iki bankanın batmasıyla başlayan küresel kriz.
hoca şöyle devam etti. işte liberal ekonomi bir çöküntü içinde ve yine bir savaşla tekrardan kurulucak.
sonra ben dedim tabi hocam çıkmaz falan. yani her krizde bir savaş çıksaydı dünyada insan kalmazdı. örnek verdim roma krize girdiğinde ikiye bölündü. doğu roma ,bizans oldu. bizans çöktü yerinde osmanlı ve derebeylikleri doğdu.
hoca sonra cevap verdi, unuttuğun birşey var dedi. Din savaşları mı dedim. Hayır dedi. aslında din bir resim dedi. gazetenin üstünü süslemek için bahane dedi ve devam etti.
Saddam neden öldürüldü, neden amerika durduk yere saddamı bahane etti ?
Saddam doları bırakıp eurodan petrolu satmaya başladığı için
Hüsnü Mubarek, doların değer kaybetmesinden dolayı , rezervlerini euro yaptırmak istiyordu. bugün o da indi.
Kaddafi, libyadaki petrolü eurodan satmak istedi.
Ahmedi necat iki yıl öne , ülke rezervlerini euro üzerinden tutmaya karar verdi. Bugün veya yarın irana girecekler.
dedim hocam o zaman petrol mü ?
dolar dedi.
tabi baya daha konuştuk türkiye üzerine falanda.
türkiyenin tek artısı genç nüfusu. türkiyenin debtleri GDP sine oranla 2 kat daha fazla büyüyormuş. buda tehlike demek dedi.
geçmişte savaşlar , gelecekteki gibi paradan dolayı çıkacak. din min bahane ...
quote:
dinden ötürü çıktığını mı sanıyordun yoksa
quote:
Orijinalden alıntı: Zyx
quote:
dinden ötürü çıktığını mı sanıyordun yoksa
ne bilim bize hep büyük israil anlatılıyor şu aralar nette sağda solda. burda bile ...