|
Gaming gen tr sitesinden MANTIS-5500XT aldım. Parçaları ayrı kolide, kasayı ayrı kolide göndermişlerdi, ekran kartı da demonte olarak gelmişti. Ekran kartının montajı sonrası yaptığım ilk iş, hiçbir şey kurmadan BIOS'a girmek oldu, burada cpu temperature 72 dereceye ulaştı (AMD'nin stok soğutucusu var). Satıcı firmayla iletişime geçip teknik servise gönderdim, montaj ve test hizmeti sunduklarını iddia ettikleri için ekran kartını göndermedim, onu çıkarıp sadece kasayı yolladım. Yaklaşık 3 haftanın ardından kasa dün elime tekrar ulaştı. İlk önce BIOS'a girdim cpu temperature bu kez 67 dereceyi görüyordu. BIOS yerine bu sıcaklığa Ryzen Master'dan baktım, ilk önce 43 dereceyken zamanla 50'yi görüyordu. Bir iki dakika baktığımda sıcaklık değerleri 45 ile 55 derece arasında pinpon topu gibi oynayıp duruyordu, hiç sabitlenmiyor ve sürekli hareketliydi. Birkaç dakika sonra 65 dereceyi görüp tekrar 50'lere indiğine de şahit oldum - BU NORMAL Mİ? ![]() ![]() Ardından chipset ve ekran kartı sürücülerini güncelledim. HWInfo'dan baktım. Sıcaklık değerleri normal gelmedi çünkü 45 ile 65 derece arasında sürekli oynuyordu, genel olarak durduğu bi aralık değeri de yoktu - BU NORMAL Mİ? AIDA64'te sistemi '3 dakikalık' kararlılık testine soktuğumda sıcaklık 85-90 derece aralığındaydı - BU NORMAL Mİ? Sistemi komple stres testine sokmak için Furmark ve Prime95'i aynı anda başlatmaya karar verdim. Gece 2'de başlattığım testi bu sabah 8'de sonlandırdım. 6 saatlik testin ardından işlemci 94-95 derecelerdeydi ve daha altına inmiyordu. Bilgisayarın bu yükte kapanmadığına şaşırmıştım çünkü max temperature zaten 95'ti. ![]() "Sistem yük altındayken 75 dereceleri görüyorsa soğutucu gerekiyor" diyenleri gördüm duydum, ben 95 dereceyi görüyorum. Boşta 30 40 derece sıcaklıktan bahsediyorlar, ben 60'ları görüyorum. Bu değerler normal olmamalı. Bugün satıcı firmayla yeniden iletişime geçtim. Teknikerin, gönderdiğim kargoda ekran kartı olmadığını, kendilerinin başka bir ekran kartıyla test yaptıklarını ve o testte her şeyin "normal" olduğunu, ben ekran kartımı (5500XT) takınca sorun olabileceğini falan söylediler (Furmark'ta 6 saatlik ekran kartı testi max 69 dereceyi gördü). Ekran kartının nasıl bir optimizasyonu/etkisi/uyumu var ki işlemci sıcaklığına etki etsin, 95 derecelere ulaşsın? Bunu öne süren tekniker gerçekten tekniker mi, yoksa "yetkili" teknik servisi geze geze bi şeyler kapan patronun zeki çocuğu mu anlamadım. Bakın yanlış biliyorsam düzeltin: AMD Ryzen 5 3600 işlemci hali hazırda stok soğutucu ile ısınıyor buna okeyim. Ama 6 saatlik stres testinde 95 dereceyi görmesini, hatta 3 dakikalık kararlılık testinde 85 derece olmasını anlayamıyorum. Bende mi hata var? --------------- Ayrıca bir konu daha var ki bunun tek kelime açıklaması yok. XPG 2x8GB Ram, kasayı koliden çıkardığımda aşağıdaki gibiydi. Göremeyenler için söyleyeyim, biri anakartın altında, diğeri anakartın sol üst köşesinde. ![]() ![]() Bu RAM'ler nasıl slotlarından fırlamış? Hiç mi takmadılar da dart oynar gibi anakarta fırlattılar? Bunu sorduğumda aynı tekniker ramlerin kendilerine bu halde geldiğini ve serviste taktığını söyledi??? RAM'i hiç yerinden oynatmadığım halde (velev ki oynatmış ve çıkarmış olayım) gelen RAM'leri teknik serviste taktıysan kargoyla dönüşünde nasıl hala sağa sola savrulmuş bir şekilde bana gelebiliyor? RAM'ler takıldığı taktirde bu kadar mı kolay çıkabiliyor? İlk kez elime geldiğinde nasıl sorun yoktu o zaman? Kargodan bu eziklikle geldi, ne tür bi hasar aldığını kim bilir... Şaka gibi ama değil. ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheAnalyzer -- 18 Şubat 2021; 11:39:43 > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt

Hızlı