Şimdi Ara

Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
1
Favori
2.315
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: TheAnalyzer

Mıknatıslı evet ama nasıl yani toz filtresini tamamen mi çıkarayım? Yerine bir şey koymayacak mıyız bu ne işe yarayacak

Yukarıda yazdım zaten ne işe yaradığını.

Ucuz ve kalitesiz kasaların kaderi bu. Bende de N5MF var toz filtresini çıkarıp attım işlemci ve ekran kartı 6-7 derece serin çalışmaya başladı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 128MilyarDolar -- 18 Şubat 2021; 15:53:16 >
  • Bende de r5 3600 var, kasam cok iyi degil 2014 de almistim hala kullaniyorum. Stok fani ile cod warzone da pc kapatiyodu kendini. 105 derece gordu islemci. Biosdaki game boost acikti. Suan kaliteli bi hava sogutma ile kullaniyorum 1.1V da 4.2ghz de stres testinde 69 dereceyi gecmiyor.

Sizde game boost tarzi otomatik voltaj arttiran modu actiysaniz asiri gereksiz bi olay. Kendiniz girip o sekilde oc yapin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mânâlùx Râpérâ -- 18 Şubat 2021; 16:12:20 >
  • acura07 kullanıcısına yanıt

Diyelim ki yük altında yeterli performansa sahip diyelim, stok soğutucuyla olsa bile sistem boştayken 45 ile 65 derece arasında gezinmesi normal mi?

Burda anlatıyor ama açık kalan konular var. Mesela programı Diagnostic'le ve hybrid oc'siz çalıştırıyorum, ortaya çıkan ayarı kabul etmesi için tune'a basıyorum. Bitti mi işlem buraya kadar mı? Bu ayarı nereye kaydediyor, bios'ta bu değişikliği yapıyor mu yoksa çalışma biçimi Windows'un açılmasıyla birlikte başlamak mı?

• Mânâlùx Râpérâ M kullanıcısına yanıt

Boostlamadım işte bu ayarları yapmayı henüz bilmiyorum, hiç yapmadım

Diagnotics yap. Sana log olarak verecek vermen gereken frekansları. Onları ryzen masterdan ayarla testlerini yap. Herhangi bir kapanma vs yoksa bios üzerinden yaparsın kalıcı olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Yardımcı olursanız hayat kurtarırsınız hocam.

Bu arada oc yapmayacağım, uzun ömürlü stabil kullanım sunsun yeter. Maksat bu. Ağır yüklerle işim yok, testleri sistem iş yapar mı diye denemek için yapıyorum

Alıntıları Göster

slm dostum, biostan advanced mode girip ai tweaker CPU core ratio ya gelip enterla seç ve 36 yazıp tekrar enterla. save and exit diyip bilgisayarı yeniden başlatın ve tekrar biosa girip yaptığınız ayarı tekrar bir kontrol edin. bu arada bios ana ekrandaki CPU Voltage 1,10 civarı olması lazım sıcaklıkta 45-47 derece olması gerekiyor.

biz bu şekilde extra soğutucu almadan 9 aydır kullanıyoruz makinayı hiçbir sıkıntısını görmedik ve aşırı stabil. performansını dahada arttırayım OC yapayım derseniz o zaman extra sağlam bir soğutucu almanız gerekir. stok soğutucu malesef yetersiz kalıyor.

xpg spectrix d80 3600mhz ddr4 (2x8Gb)
    evga rtx 3060 xc gaming 12gb gddr6
    samsung 970 evo plus nvme 500gb
    nzxt manta - aerocool 650W KCAS serisi 80+ bronze

• acura07 kullanıcısına yanıt

"Amd ryzen 3600 sıcaklık sorunu çözümü ve overclok yapma" videonuzu izledim. Diyorsunuz ki test yaparken program arıza vermezse bilgisayarınız kapanmazsa testlerinize devam edin. Ben 4.2 GHz'yi 1,3V ayarladığımda 89 derece sıcaklık görüyorum. "4.2 ye 1.3 ile ulasamazsanız 4.1 den başlayarak devam edin" demişsiniz, neye ulaşamazsak? Ben ulaşmış mı oldum bu durumda?

Bana aşağıdaki tabloya gere ne öneriyorsunuz? GHz'yi 3,9'a çekip voltajı öyle düşürmeyi mi? Çünkü 90 dereceye yakın sıcaklık bana uber geliyor.

Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor

Ayrıca bu tablodan sonra voltajı 1,275'e düşürünce sıcaklık değerleri Ryzen Master üzerinden 83'e yükseldi. 1,3 iken 81'deydi. Ne anlamam gerek buradan? Voltajı düşürmek bi fayda vermedi çünkü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheAnalyzer -- 18 Şubat 2021; 23:14:30 >

• Gaming tr güvenli midir arkadaşlar sistem alcam da
  • quote:

"Amd ryzen 3600 sıcaklık sorunu çözümü ve overclok yapma" videonuzu izledim. Diyorsunuz ki test yaparken program arıza vermezse bilgisayarınız kapanmazsa testlerinize devam edin. Ben 4.2 GHz'yi 1,3V ayarladığımda 89 derece sıcaklık görüyorum. "4.2 ye 1.3 ile ulasamazsanız 4.1 den başlayarak devam edin" demişsiniz, neye ulaşamazsak? Ben ulaşmış mı oldum bu durumda?

Bana aşağıdaki tabloya gere ne öneriyorsunuz? GHz'yi 3,9'a çekip voltajı öyle düşürmeyi mi? Çünkü 90 dereceye yakın sıcaklık bana uber geliyor.

Ayrıca bu tablodan sonra voltajı 1,275'e düşürünce sıcaklık değerleri Ryzen Master üzerinden 83'e yükseldi. 1,3 iken 81'deydi. Ne anlamam gerek buradan? Voltajı düşürmek bi fayda vermedi çünkü

bu şekilde değil dostum. biostan anlattığım gibi yapın Core Ratio ya 36 girin yani 3.6Mhz ye sabitlemiş oluyorsunuz bunu yaparak. otomatik olarak voltajı kendi düşürüyor ve stok soğutucuyla stabil biçimde çalışıyor. bende dahil bir çok kullanıcı bu şekilde yaparak çözdü bu işi. ryzen master falan yüklemedim bile. başka hiçbir ayara dokunmadım.

xpg spectrix d80 3600mhz ddr4 (2x8Gb)
    evga rtx 3060 xc gaming 12gb gddr6
    samsung 970 evo plus nvme 500gb
    nzxt manta - aerocool 650W KCAS serisi 80+ bronze

• bu işlemciden daha yüksek oyun performanslı 1200 liralık 10400f'i 45 dk stress'e soktuğumda 69 derece gördü max. oyunlarda max. 62-63 derece ve yüksüzken 29-30 derecelerde üstelik intel stok soğutucu ile. Belirttiğiniz sıcaklıklar bana çok anormal geldi yoksa intel fanboylarının ağzından düşmeyen 'amd yanıyor moruq' doğru mu Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor  Ortada bence bi sıkıntı var desktop sistemin bu kadar ısınması hiç hayra alamet değil bence, soğutucu bloğu iyi oturmamış olabilir, macun aşırı dandik olabilir, kasada iyi hava sirkülasyonu olmayabilir, kasa fanları yetersiz olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi assassinchn47 -- 19 Şubat 2021; 10:46:23 >
    CPU: Intel Core i3 10100f 4.3 Ghz / Motherboard: MSI H410M-A Pro / RAM: Patriot Viper 8x2:16 GB DDR4 3200 Mhz / GPU: XFX Radeon RX 6600 8 GB GDDR6 / SSD: Sandisk Ultra 3D 500 GB NVMe SSD / HDD: Seagate 750 Gb 7200 Rpm Sata3 / Case: Corsair Spec Delta / PSU: Corsair VS550 550W 80+ / Speaker: Logitech S120 1+1 4.4W / Mouse: Razer Deathadder Essential / Keyboard: Logitech G213 / Mousepad: HP Omen by 200 XL Panel: AOC 2369v 23" 1080p 5 ms IPS OS: Windows 10 Pro 64 Bit
  • Bana göre intel bu konuda biraz daha iyi.

Nvidia + Intel kombinasyonum vardı oda sıcaklığı normal idi.

Sonrasında Nvidia + AMD kombinasyonu yaptım oda sıcaklığı biraz arttı.

Daha sonrasında Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor  AMD + AMD kombinasyonu yaptım RX 580 ile resmen kasa alev alıyordu ki hemen sattım valla Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor 

Tekrar Nvidia + AMD kombinasyonu yaptım ama Intel'den daha sıcak bana göre. Kendi odamı tanırım herhalde. Hatta AMD işlemciye geçtikten sonra, "Bilgisayar oda sıcaklığını arttırır mı?" diye arattım siz düşünün Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SkyTech74 -- 19 Şubat 2021; 11:2:0 >

• SkyTech74 kullanıcısına yanıt
    Bilgisayar oda sıcaklığını arttiriyor :) hafifte olsa benim oda ufak oda ısınıyor biraz
  • Kanaat34 kullanıcısına yanıt

Hem de ne arttırıyor. Kışın diğer odalara göre daha avantajlı olurken yazın problem Gaming Gen TR Sistemi: Ryzen 5 3600 Anormal Isınıyor 

• Konu başlığım Intel ve AMD fanboylarının kısır tartışmalarıyla istila edilmeden birkaç soru sormak istiyorum (Siz sevgili fanboyların ne düşündüğünü zerre umursamıyorum. Bence değil 2 farklı işlemci markası, en az 5 tane olmalı ki tüketici olarak fiyat/performans anlamında ve çeşitlilik sayesinde kârlı olalım, tek önceliğimiz bu olmalı. Hangisinin hangi noktada daha iyi olduğu tartışmalarına elbette katılıyorum, bu karşılaştırmalar yapılmalı, nedenleri ve sonuçları belirlenmeli, tercihlerimiz oturmalı ama siz istiyorsunuz ki bir tane şarkıcı olsun, tüm dünya şarkıları ondan dinlesin. Bu köylülük beni yoruyor).

Şimdi gelelim konumuza:

CPU sıcaklığını düşürmek için voltajı azaltıyoruz ya... Testleri Ryzen 5 3600'da yaparken -max boost saati 4.2 GHz olduğu için- 4.2'ye sabitliyorum ki en yüksek çekirdek hızı değeri ile voltaj-sıcaklık orantısı yakalayayım.

Soru 1: Testlerde CPU sıcaklığı istediğim değerlere ulaşmadığında GHz değerini düşürmek iyi olur mu?

Farz ediyorum, rakamlar gerçek değil: 4.1 GHz için 1,125 voltun iyi olduğunu gördüm. Sıcaklığım da 69'a ulaşıyor. Bunu 62 dereceye indirebilmek için GHz'yi 3.9'a çekmek iyi bir hamle olur mu?

Soru 2: Çekirdek hızını indirmek işlemcinin performansını ciddi olarak etkiler mi?

Soru 3: 3.8 GHz'den 4.1'e çıkarmak işlemci ömrünü azaltır mı?

Uygun voltaj denemelerinin sonucunda neye bakacağız? 

Soru 4: Ağır yük altındaki testlerde CPU sıcaklığına mı bakıyoruz, Cinebench gibi programların puanlarına mı, bilgisayarın kapanıp kapanmamasına mı? 

Soru 5: Amacımız en düşük CPU sıcaklığı ile voltaj/GHz tespiti yapmak mı? Yoksa en yüksek GHz değerinin bilgisayarı/programı kapatmadan yük altında çalıştırabilmesini görmek mi?

Soru 6: Test için uygun ölçme değeri sizce ne? AIDA64 ile sistem kararlılık testi mi, cinebench puanı mı veya başka bir şey mi?

Undervolt için bu veya başka başlık altında yazılanlar, youtube videoları arasında gezerken bulduğum çözüm önerileri şu şekilde:

1) Ryzen Master ile voltaj ayarı yapıp Aida64'te 15 dakikalık kararlılık testi yaparak sistemi denemek

2) Anakartım Asus: BİOS ayarlarından Core Ratio'da çekirdek hızını 3.6 GHz'ye sabitlemek (Sizce 3.6 GHz'ye sabitlemek yerine 4'e çıkarmak daha iyi olmaz mı?)

3) CTR 2.0 ile test edip vermen gereken yaklaşık voltaj ve frekans değerini bulmak (Program bu anlamda gerçekten işe yarıyor mu?)

4) https://www.youtube.com/watch?v=qOu0U8YzyyY videoda yaptığı şu şekilde: Core Ratio'da çekirdek hızını 3.9 GHz'ye sabitliyor, bazı ufak voltaj ayarları yapıyor. Sonucunda voltaj 1.05'te çalışırken işlemcinin sıcaklığı 65'ten 52'ye iniyor.

5) Ryzen Master ile voltaj ayarı yapıp Cinebench R23'te test yapmak 

---------------------------------------------------------------------------

Ben üstteki çözüm önerilerinden 4. maddeyi denedim. Çekirdek hızımı 4'e sabitleyip videodaki voltaj ayarını uyguladım. HWInfo'dan baktığımda işlemcim boştayken 50 derece, 1.05V.

Bahsettiğim ayar şu şekilde:

Bu ayarlarda 17 dakikalık kararlılık testinde işlemci sıcaklığım 79 derece (stok soğutucu kullanıyorum, kasam kaliteli değil)

Soru 7: Bu ayarlar için öneriniz nedir? Soğutucu ve termal macun değiştirilmeli buna okey. Sizce voltajı düşürmeye devam etmeli miyim veya 4 çekirdek hızını 3.8'e indirmeli miyim?

Soru 8: Yukarıdaki çözüm önerilerinden hangisini tavsiye edersiniz?

Soru 9: Bu haliyle kullandığımda kasamdan gelen sesin arttığını hissettim, bana mı öyle geldi emin değilim. Bunun sebebi yaptığımız undervolt işlemi ve ses fandan geliyor sanırım. Sesi azaltmak için, daha az sesle çalışan bir işlemci fanı almam yeterli olur mu?

Soru 10: Overclock yapmak istediğimiz zaman voltaj mı artırmamız gerekiyor? Örneğin 4.2 GHz 1.1V ayarım var, sıcaklığım da stres testinde 65 diyelim. 4.4 GHz'de aynı sıcaklık için 1.35V değerine mi çıkmak gerek? (Hiç overclock yapmadım, nasıl yapıldığını araştırmadım)

@Nyctinus @acura07 @Arisaka @i Am Not Dead @asertyu

• Soru 11: BIOS'ta şuan bu ayar mevcut, işlemci çekirdek hızımı sabitledim. Ryzen Master ile voltaj/sıcaklık denemesi yapmam için BIOS'taki ayarlarımı sıfırlamam mı gerekiyor?

Voltaj bulup onu ofset değil manuel voltaj vererek yapacaksınız.

Öyle yaparsanız sıcaklık daha düşük olacaktır.

Voltaj ı çok yükseltmedikten sonra işlemciye zarar veremezsiniz. Ömrünün çok çok azalacağnı sanmıyorum.

4.2 tek çekirdek max boost. All core o hızlara çıkmak performansa çok etki eder.

4.1 yada 4.0 all core çok farketmez. Ama 4 ün üzerinde olsun allcore yapacaksanız.

Ghz arttırdıkça voltaj da artması lazım ama orantılı arttırılmıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    asus rog 3080
    corsair rm850
    benQ zowie xl2566k 360 Hz
  • TheAnalyzer kullanıcısına yanıt

hiç bunlarla uğraşma 250 liraya soğutucunu değiştir işlemcini 4.4 e sabitle eğer hız istiyosan daha düşük voltajda çalışır ısınmadan ne ses olur ne sıkıntı 30 liralık fan tekrarlıyorum neden bir sürü ayar degiştiriyorsun uğraşıyorsun boş ver

Ryzen 1600AF 4.2 / Gigabyte B450 Gaming X ATX / Crucial Cl14 /14/18/14 3466 2x8 / RX5700XT Gaming X / Samsung Evo 860 500GB / Dark Guardian Kasa / Sharkoon 650w80Plus / AOC 24G2U / K55 Corsair Klavye / Logitech G402 Hyperion fury / Arctic Freezer 33 Esports Edition
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.