Şimdi Ara

Füzyon enerjisinde yeni dünya rekoru kırıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
411
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Füzyon enerjisinde yeni dünya rekoru kırıldı
    İngiltere merkezli Birleşik Avrupa Torusu (JET, Joint European Torus) laboratuvarında nükleer füzyon yoluyla üretilen enerjide yeni bir dünya rekoru kırıldığı bildirildi. İngiltere'nin Oxford şehri yakınında bulunan füzyon deneyi tesisi JET'i bünyesinde bulunduran Avrupa Füzyon Programı (EUROFusion), rekora ilişkin açıklama yaptı.



    Buna göre, tokamak olarak bilinen JET'i kullanan bilim insanları, 0,21 miligram yakıt kullanarak 5 saniye boyunca yaklaşık 69,3 megajoule füzyon enerjisi elde etti. Ekibin daha önceki dünya rekoru 2022'de elde ettikleri 59 megajoule'lük füzyon enerjisi olmuştu. Bilim insanları tokamakı hidrojenin varyantları olan döteryum ve trityum ile besledi.



    150 milyon dereceye çıkıldı



    Ekip, füzyon enerjisi üretmek için makinedeki sıcaklıkları 150 milyon santigrat dereceye yükseltti ve bu aşırı ısı, döteryum ve trityumun bir araya gelerek helyum oluşturmasını ve büyük miktarda ısı açığa çıkarılmasını sağladı.



    EUROfusion Üst Yöneticisi Ambrogio Fasoli, konuya ilişkin açıklamasında, "Bu deney, 40 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren JET için türünün son örneği ve yeni füzyon projeleri için umut verici bir haber." ifadesini kullandı.



    JET Kıdemli Kullanım Müdürü ve JET Bilimsel Operasyonlar Lideri Dr. Fernanda Rimini de "Ticari füzyon enerjisi santrallerinde kullanılan yakıt karışımının aynısını kullanarak güvenilir bir şekilde füzyon plazmaları yaratabiliyor ve zaman içinde geliştirilen ileri düzey uzmanlığı sergileyebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.



    Ayrıca Bkz.Güney Kore nükleer füzyon enerjisinde önemli bir gelişim kaydetti



    Nükleer füzyon, güneşte her an gerçekleşen, iki hafif elementin (hidrojen) kaynaşarak daha ağır bir elemente (helyum) dönüşmesi ve muazzam derece yüksek enerji açığa çıkarması şeklinde tanımlanıyor.



    Karbon salımı yapmadığı ve radyasyon açığa çıkarmadığı için sonsuz temiz enerji kaynağı olarak görülen nükleer füzyonun gerçekleşebilmesi için yüksek ısı, enerji ve yoğunluk ortamının oluşması gerekiyor. Güneşin merkezinde, yüksek yer çekimi basıncı füzyonun 10 milyon santigrat derecede gerçekleşmesine imkan tanırken, dünyada basıncın düşüklüğü nedeniyle en az 100 milyon santigrat derecede füzyon mümkün olabiliyor.



     




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/dunya/nukleer-fuzyondan-elde-edilen-enerjide-yeni-dunya-rekoru-kirildi/3131716







  • Adamlar bize 1000 senelik fark atacaklar.

  • Biz göremesekte umarım torunlarımız bu temiz enerjiye rahatlıkla ulaşabilir

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

    ummaya devam et

  • onlarin füzyonu varsa bizim de allahimiz var.

  • nasıl atacaklar o farkı 5 sn ye süren asıl girdisinin 1/1000 dahi geri alınamayan. yaptığı iş sadece yüksek elektrik harcayan tokmaklarda mı 100 yıl geride olacağız. 1. tükettiği ile hesapta ürettiği elektriğe çevirseler gene karşılamıyor. 3. bundan nasıl elektrik üretilecek orada da büyük handikap var.2.başabaş olduğunu söylediklerinde kayıpları hiç hesaba katmamışlardı.3. bundan nasıl elektrik üretilecek orada da büyük handikap var.4. verim verip 1 e 100 alırsa olursa nasıl elektrik üreteceklerini bulduktan sonra evet 20 sene ilerde olurlar.

  • dünya üzerinde 150 milyon dereceyi üretecek muhafaza edecek makine neyden yapılıyor ki

  • Yorumlara bak. Şaka mısınız siz arkadaş. Şubat ayındayiz ve hava normalden 30, derece fazla. -16 olması gereken hava +16 derece. Sizce sebebi ne? Dünya elden gidiyor biz hâlâ cahillerle uğraşıyoruz

  • Düşünsenize ülkedeki tüm bilim insanları bir uçakta ve sizde ordasiniz . ?? Her ülkenin derdi farklı (mizahi amaçlıdır)

  • Aynı güneşteki gibi kendi kendini besleyen/kendi kendini sürdüren bir reaksiyon başarılamadığı sürece füzyon enerjisinden umutlanmamak lazım ve şu ana kadar da böyle bir şey başarılabilmiş değil, hatta yanından bile geçebildiğimiz söylenemez. Ama yine de bir umut araştırmalar sürüyor, sürmeli.

  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Sanırım füzyona uygun yakıt miktarı süreklilik için en kritik unsur ve yıldızlardaki kadar büyük miktarda kütleyi bir araya getirmemiz mümkün olmadığı için kendini sürdüren bir füzyon çıkarmamız zor. Zincirleme tepkiye yol açan basınç ve sıcaklığın yanında muazzam miktarda madde lazım, ki reaksiyon durmaksızın sürsün. Yıldızlar böyle parıldıyor: Her saniye akıl almaz miktarda maddeyi hidrostatik bir denge altında füzyonlayarak. Hidrostatik dengede muazzam miktarda madde aynı zamanda yıldız denen doğal termonükleer reaktörü entegre halde tutuyor; devasa yerçekim etkisiyle dağılıp gitmesini önlüyor. Biz hem kendini sürdüren bir füzyon üretmek zorundayız hem de elimizde yıldız yerçekimi gibi güçlü ve bedava olan bir sıkıştırıcı araç olmadığı için üstüne enerji harcayarak füzyona uğrayan aşırı sıcak yoğun materyali kontrol altında durumundayız.


    İşlevsel ve sürdürülebilir bir füzyon kısaca bizim için çok astronomik kulvarda kalıyor ama elbette belli olmaz. Eski insanlar için de içten yanmalı motorlar, televizyonlar, bilgisayarlar ve internet düpedüz hayal edilemez şeylerdi. O sebeple enerji kaynağı olaraktan füzyon araştırmaları devam etmeli. En azından - esasında H-bombalarından bu yana - reaksiyonu gerçekleştirebiliyoruz. Belki doğada saklı olan veya bilakis doğada doğal olarak karşımıza çıkmayan ama bizim keşfedebileceğimiz bir bit yeniği vardır.


    Biraz daha alakasız ama nükleer tıpta doğada bulunmayan ve aslında bir yan ürün olarak kendi ürettiğimiz teknesyum kullanmamamız gibi. Hani atıyorum, nelki periyodik tabloda bilinmeyen elementlerden oluştuğu varsayılan "kayıp adacık" - oldukça ağır elementlerden meydana gelecek olsa da - füzyon sürecinde işlev gösterecek, hidrojen izotoplarının kaynaşmasında özel ve devrimci bir etki yapacak egzotik bir kararsız element barındırıyor olabilir. Böyle bir ihtimal akla daha çok füzyon değil de fisyonda devrimci etki yaratabilir gibi insanın hayaline geliyor ama bozunurken vs füzyon süreci için de kolaylaştırıcı bir etkisi çıkabilir. Hani neden olmasın? Tamamen farazi bir spekülasyon yaptım ama bilim insanları böyle şeyler keşfetmeyi hep umarlar ve belki nadiren bile olsa keşfediyorlar. Bu anlamda tarihi kayıtlar sabit. Bilim tarihi açık. İhtimallerin üstü kolayca çizilebilir değil.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Ben pek umutlu değilim. Fizikte bazı şeyler ölçekle ilgilidir, kesintisiz füzyon da bunlardan biri gibi görünüyor. Bir gün sürekli füzyon başarılsa bile, giren enerji > çıkan enerji olduğu sürece insanlığın bir işine yaramayacaktır. Bugün saniyeler süren başarılı füzyon tepkimelerinde olan tam da bu. Muazzam bir enerji harcanarak çok kısa bir süre için füzyon tepkimesi sürdürülebiliyor ve tepkimeden elde edilen enerji, o tepkimeyi oluşturmak için harcanan enerjinin yanından bile geçmiyor.


    Bu dengesizliği tersine çevirecek mucizevi bir buluş gelmediği sürece çıkmaz bir yolda ilerliyor olacağız. Belki de füzyon konusunda paradigmayı değiştirmek ve tokamaklara bel bağlamaktan vazgeçip, radikal bir arayışa girmemiz gerekiyor.


    Ama tabii füzyon araştırmaları sürmeli. Araştırma olmadan geliştirme olmaz.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.