Şimdi Ara

Freni ppmpalayınca olan olaylar.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
2.151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • 98 model bi polom var uzun zamandır bunun rölanti derdi ile uğraşıyorum. Değiştirmediğim bi oturduğum koltuk kaldı. Sanırım sorunda ondan kaynaklanmıyor Şimdi sorunum şu araç rölantiye düşerken (yani debriyaja bastığımda vites değişimi için) direksiyonu çevirdiğimde her zaman rölanti düşüyor yükseliyor. Yani araba tam stop edecekken gaz veriyor. Benzindede aynısı olduğundan araştırdım. Sanırım araç bi yerden hava alıyor. Rölantideki karışımı tutturamıyor. Benim binde bir frenim sertleşirdi, bunu içindeki yağın eski olmasına bağlardım. Bu gün biraz daha araştırdım. Westinghouse'dan hava alabileceği yorumlarını gördüm. Araç çalışmıyorken manifolda hava kaçağı yok spreyle denedim, egr hortumundan üfledim.(kelebeğin ağzını kapatarak)

Şimdi en son geldiğim nokta freni ard arda pompalayınca araç rölantide patırdıyor. Yanmamız benzin kokusu çıkıyor. Ufaktan tekliyor. Yüksek devirde boştayken pompalayınca devir yükseliyor orada takılı kalıyor, sonra aşağıya iniyor. Sizce sorun ne olabilir. Frenlerin hava aldığını nasıl test edebilirim? Yardımlarınızı rica ediyorum.

• Fren hidroliğine hiç baktınız mı ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: allstar34

Fren hidroliğine hiç baktınız mı ?

Aynen hidrolikten .

Frende direksiyonda ondan bozuk .butun hidrolikleri değiştirin.

Zaman icinde özwlligini kaybeder bu sivilar eksilmese bile.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi INTRUDERTR -- 27 Kasım 2014; 17:26:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • araç km. si nedir hiç motor yapıldı mı? 4.silindirin kompresyon durumu ölçüldü mü? Westinghouse dan çıkan bir hortum vakum yapması için 4.silindire gider eğer o silindirin kompresyonunda düşme varsa bu dediklerin olabiliyor.

2011 Chevrolet Aveo LS Classic Sedan 1.4 AT - Siyah / Continental AllSeason Contact 195-50 R15

Nikon D7200; Nikkor 18-300; Nikkor 50; Tokina 100 Macro; Tokina 10-17 FishEye; Nikon SB910
  • Sabah ilk kullanımda motoru çalıştırmadan önce fren pedalına basın. İlk frende yumuşaksa kaçırmıyor, sertse kaçırıyor.

Kaçırıyorsa iki üç saatlik beklemelerde sertleşen pedal kritiktir, daha uzun süre alıyorsa vakumun boşalması pek farkedilecek bir arıza deildir. Yani rolantinin sorunu tamburdaki kaçak değildir.

Emme manifoldundan, vakum tamburuna (Westinghouse) bağlanan yerde bir çek-valf vardır. Kaçırıyorsa eğer o bozulmuş olabilir. Rolantide arka arkaya uzun strok frenlerde altı silindirli bir motor bile ne yapmaya çalışıyorsunuz der... vakum tamburunun hacmi büyüktür.

Vakum kaçakları biraz sinsi olabilirler. Eter spreyine cevap vermeyebilirler. Her lastik bağlantıya dikkatli bakmak lazım, zamanla ısıyla çatlarlar. Isınınca daralan elektrik izolasyonlarından tavsiye ederim, ek yerlerine dışardan yerleştirilince manifolddan ısı aldıkça lastik bağlantıları daha iyi sıkıyorlar.

• Tuhaf bir durum da benim araçta var.
    90 - 100 km/saat hızla seyrederken frene basıp durduğumda aşırı benzin kokusu geliyor.
    Motorun rölantisinde çok sorun yok. Dalgalanma yapmıyor ama ilk kalkışta kavrama anında veya 1. viteste gaz kesip ardından gaz vermede bir tutukluk yaşatıyor.

Bunu ustalara gösterdim ama kimse farkedemedi. Sorun yok dendi.

Özellikle bu benzin kokusu nereden geliyor olabilir. Normalde yok ama dediğim gibi uzun frenlemelerde aşırı konu geliyor.
    Peki hocam rölantinin yüksek devirde takılmasını ne diyorsunuz? Bir gün lpg regülatörünün manifolda giden hortumu çıkmış, aynı 1000 devirde takılıyor kalıyor sonra aşağı iniyordu. Bundan dolayı çok şüphelendim. Haksızmıyım? Pedal tesinizi deneyeceğim başka önerdiğiniz bir test varmı?
  • Söyledikleriniz vakum kaçağına benziyor gerçekten. Boş viteste, yani motor yük altında değilken önce gaz vermeden güzel güzel devirlenir, sonra devir çıkamadan fakire düşer. Yük altında da karışımı zenginleştirmek için gaza daha çok basarsınız, bu orta devire kadar idare edebilir, sonra bir yerde kesiklik yapar. Vakum kaçağı rolantiyi yükseltir, çünkü aslında gaza basınca boğaz kelebeğini açmış oluyoruz, vakum kaçağı da aynı etkiyi yapıyor. Enjeksiyon veya karbüratör kelebeğin açıldığını algılamayınca zenginleştirmez, fakir olduğu için yük altında kararsız bırakır motoru, tekletir.

Giriş havasının ısıtma tertibatı varsa onun da durumuna bakmak iyi olaiblir. Duruma göre giriş havası 50ˆC'ye kadar ısıtılıyor, bütün zenginleştirme fonksiyonları buna göre optimize edilmiş. Soğuk havayla sistem fakite düşebilir. Sıcak ve soğuk sürekli yapıyor mu?

Bujiler de eski olabilir, kablolarda voltaj kaçağı olabilir, bunlar da kıvılcımı zayıflatır. Zayıf kıvılcım bazı hallerde yüksek devirde, bazen de ilk kalkışta hissedilir. Eğer kıvılcım silindirin tüm şarjını ateşleyemezse bu da teknik olarak fakire düşmedir.

Yani özetle çalışmanın üç şartı: Ateşleme, yakıt, kompresyon. Temelde bütün teşhisler buradan çıkıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: C4_1400

Tuhaf bir durum da benim araçta var.
    90 - 100 km/saat hızla seyrederken frene basıp durduğumda aşırı benzin kokusu geliyor.
    Motorun rölantisinde çok sorun yok. Dalgalanma yapmıyor ama ilk kalkışta kavrama anında veya 1. viteste gaz kesip ardından gaz vermede bir tutukluk yaşatıyor.

Bunu ustalara gösterdim ama kimse farkedemedi. Sorun yok dendi.

Özellikle bu benzin kokusu nereden geliyor olabilir. Normalde yok ama dediğim gibi uzun frenlemelerde aşırı konu geliyor.

Koku motordan geliyorsa tehlikeli tabi. Motor-gövde arası flex yakıt hortumu kritiktir. Oradan akıtmasın. Ama çiğ yakıt kokusu eksozdan da gelebilir, bagaj vakum alanı olduğu için içeri çeker.

Karbürasyonda bakılacak yerler belli ama enjeksiyon da aslında simüle edilmiş bir karbüratör.

Gaz bırakıdığında motor halen ataletine devam ediyorken rejim değişmiş olur. Güç istenmiyor ama sensörlerin bir kısmı, akışmetre mesela halen yüksek motor hızı okur. Bunun için yavaşlama devresi vardır, bunu kontrol eden bir sensörde hata olabilir diye düşünüyorum. Yavaşlama nasıl kontrol edilebilir:

1. Pedal posizyonu: TPS (Throttle Position Sensor)

2. Manifold basıncı: MAP (Manifold Absolute Pressure) sesnsörü

Veya enjektörlerde hata olabilir. Yakıt basıncı pompa ile sabittir, enjektörlerin çalışması için 3 bar + gibi bir sabit basınçları oluyor. Enjektörler tıkanık veya eskiyse kesmesi gereken yerde kesemiyor, geç kalıyordur.

• Karbon 12 K kullanıcısına yanıt
    Hocam sen yetkili birine benziyorsun Şaka biyana bujiler kablolar bobin distribitör boğaz kelebeği yeni hatta kaputu kaldırınca motor yeni gibi duruyor bu yüzden Giriş havası ısıtma tertibatından kastınız sanırım manifolda bağlı olan bir kelebek var civalı onu kastediyorsunuz o bende bozuk bende sürekli soğuğa çevirdim öyle kullanıyoırum çünki sürekli sıcaktaydı. Onun ile ilgili olduğunu sanmıyorum. İlk cümlenizi anlamadım rica etsem tekrar anlatabilirmisiniz? Benim derdim devrijaya basınca rölanti düşmesi hava fazla yakıt az gelse rölantiye dönüşte sıkıntı çıkarmı?
  • 84 model Şavrole kullanınca yetkiliye benziyor demek ki insan. Siz de başlamışsınız, 98 modelmiş, hayırlı olsun :) Öyledir onlar, yeni gibi görünürler :) İşin gerçeği ateşleme artı kelebeğin yeni olması iyi bir şey. Onları eliyoruz.

Vakum hortumlarının diplerinde ince çatlaklar varsa biraz ameliyat edin derim. Çoğu çıkarmadan görülemez ve işten alınan hazzı artırmak için en çok alt kısımda, görünmeyen yerde olurlar. Isıyı oradan alırlar çünkü.

Isıtıcı kelebeğini adam etmek için termometre almıştım. Ekonomi kafadan %20 etkiler. LPG'li olduğu için belki farketmiyorsunuzdur. Soğuk motordaki kesikliği %100 o yapmaz ama etkisi vardır mutlaka. Motor istiyor ~55°C biz hava durumuyla idare et diyoruz. VW'nin tam değerini bilmiyorum ama 15°C'nin altnı motorlar pek sevmiyor, ~1980 sonrası çoğu araba ekseriyet 50°C civarı giriş havası istiyorlar.

Sizn motordaki kesiklik tipik vakum kaçağına benziyor. %100 diye bir şey diyemem tabii, enteresan sorunlar da olabliyor, sensör arızaları her zaman olabilir. En yüksek manifold vakumu rolantidedir, kaçak da en çok rolanti devresini etkiler. Yüksek devirde kendini belli etmeyen kaçak, rolantide kesiklik yapar. Gaz açıldıkça veya yük arttıkça vakum manifolddan hava girişine doğru kayar, kelebeğin diğer tarafına geçer. Unutmayalaım, kapalı sistemdeki bir vakum değil. Açık sistem, akışkanlardaki bir vakum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Karbon 12

84 model Şavrole kullanınca yetkiliye benziyor demek ki insan. Siz de başlamışsınız, 98 modelmiş, hayırlı olsun :) Öyledir onlar, yeni gibi görünürler :) İşin gerçeği ateşleme artı kelebeğin yeni olması iyi bir şey. Onları eliyoruz.

Vakum hortumlarının diplerinde ince çatlaklar varsa biraz ameliyat edin derim. Çoğu çıkarmadan görülemez ve işten alınan hazzı artırmak için en çok alt kısımda, görünmeyen yerde olurlar. Isıyı oradan alırlar çünkü.

Isıtıcı kelebeğini adam etmek için termometre almıştım. Ekonomi kafadan %20 etkiler. LPG'li olduğu için belki farketmiyorsunuzdur. Soğuk motordaki kesikliği %100 o yapmaz ama etkisi vardır mutlaka. Motor istiyor ~55°C biz hava durumuyla idare et diyoruz. VW'nin tam değerini bilmiyorum ama 15°C'nin altnı motorlar pek sevmiyor, ~1980 sonrası çoğu araba ekseriyet 50°C civarı giriş havası istiyorlar.

Sizn motordaki kesiklik tipik vakum kaçağına benziyor. %100 diye bir şey diyemem tabii, enteresan sorunlar da olabliyor, sensör arızaları her zaman olabilir. En yüksek manifold vakumu rolantidedir, kaçak da en çok rolanti devresini etkiler. Yüksek devirde kendini belli etmeyen kaçak, rolantide kesiklik yapar. Gaz açıldıkça veya yük arttıkça vakum manifolddan hava girişine doğru kayar, kelebeğin diğer tarafına geçer. Unutmayalaım, kapalı sistemdeki bir vakum değil. Açık sistem, akışkanlardaki bir vakum.
    http://s1296.photobucket.com/user/speedyrsl/media/Mobile%20Uploads/20141127_191545_zpsfnzuzlvy.mp4.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZoomStar -- 27 Kasım 2014; 22:00:25 >

• Karbon 12 K kullanıcısına yanıt
    Hocam video çektim bi bakabilirmisiniz?

http://s1296.photobucket.com/user/speedyrsl/media/Mobile%20Uploads/20141127_191545_zpsfnzuzlvy.mp4.html

ben kendi tecrübemi yazayım, siz karar verin.

LPG regülatörüm arızalı imiş, araçta vites düşürdüğüm de veya sabit durduğu yerde frene bir kaç kez bastığımda stop etme sorunu yaşatıyordu.

Sadece LPG regülatörü değiştirdim. Sorun ortadan kalktı.

kolay gelsin
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.