Şimdi Ara

frekans

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.423
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhabalar merak ettiğim bazı şeyler var ilk olarak evde kullandığımız şebeke akımının sinüsoüdal dalga olarak geldigini okumuştum yani hem voltaj artıyo azalıyo hemde elektriğin yönü değişiyor madem bu şekilde oluyor o halde kontrol kalemi neden sadece bir tarafta çalışıyor ve biri + diğeri - oluyor yönü değişmiyor mu? anlayamadım bide yüksek frekanslarda elektrik vucudumuzun dışından dolanıp bize zarar vermiyormuş hangi frekenslarda bu gerçekleşiyor bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim şimdiden teşekkürler.

• Elektrik uç fazlı olarak dağıtılır, fazlar arasında 120 derece olduğu için vektorel toplamları sıfırdır. Bu sayede bir fazdan gelen akım diğer iki fazdan devresini tamamlar. Nötr hattının görevi de tek faz çekildiğinde alıcılardan geri donen akımın diğer fazlara aktarılarak devresini tamamlamasını sağlar. Örnek resimde 3 farklı fazdan elektrik alan evleri çizdim. Her evde de özdeş televizyonlar var. Birinci evdeki televizyona gelen akım nötr hattından diğer televizyonlara geçer ve bu televizyonlar üzerinden diğer fazlara geçerek devresini tamamlar. Nötr hattı üzerinden devresini tamamlayan fazların vektörel toplamları idealde sıfır olduğundan, nötr hattının voltajı sıfırdır. Bu nedenle kontrol kalemini yakmaz.
     frekans

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• 1. evdeki televizyona gelen elektrik dalgasının şekli nasıl yani R fazı ve nötür uçlarında nasıl bi dalga oluşuyor diğer fazları sormuyorum sadece 1.sini
  • Faz ile nötr arasındaki voltaj sinıs dalgası şeklindedir. Yavaş yavaş artar, ardından yavaş yavaş azalıp sıfıra gelir ardından yavaş yavaş azalmaya devam eder en dip noktaya gelince yavaş yavaş artarak tekrar sıfıra gelir. Bu olay saniyede 50 defa gerçekleşir.
    Nötr sıfırdır. İki ucundan eşit kuvvette çekilen halatın orta noktası gibi düşünün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 18 Ocak 2015; 18:37:17 >
  • anladım teşekkürler.bide bu frekans meselesi var frekans artınca verim artar mı?Nüve üzerindeki kayıplar ne olur?Ferit nüvelerin diğerlerinden farkı nedir?Ferit nüveli basit bir güç kaynağı yapmak istesem nasıl yapabilirim? yardımcı olursanız sevinirim
  • Aynı tepe değerlerinde yüksek frekanslı akımın etkin değeri daha fazladır.
    Ferrit nüvelerin yüksek frekans performansı iyidir. Frekans arttıkça gereken nüve boyutu küçülür.
    Ferrit trafo pwm entegresi tarafından kontrol edilen mosfet ile sürülür. Trafo çıkışından geri besleme alınarak voltaj değişmelerinde pwm frekansı değiştirilerek voltaj sabitlenir. Frekans duserse çıkış voltajı artar, artarsa çıkış voltajı azalır.
    Orneğin tl494 entegresi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 18 Ocak 2015; 22:16:17 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: erayyerse

anladım teşekkürler.bide bu frekans meselesi var frekans artınca verim artar mı?Nüve üzerindeki kayıplar ne olur?Ferit nüvelerin diğerlerinden farkı nedir?Ferit nüveli basit bir güç kaynağı yapmak istesem nasıl yapabilirim? yardımcı olursanız sevinirim

Frekans artınca verim artması duruma göre değişir.

Eğer trafo için soruyorsan frekans artarken verim nüve çekirdeğine bağlı olarak verimi değiştirir. Demir nüvede frekans limiti vardır. Frekansı artırmak her zaman kazanç getirmez.

Manyetik doygunluk ve rezonans frekansı denen bir olay var. Rezonansta nüve içindeki atomların arasında gelip giden elektronun hızı ve kat ettiği yol önemli.

Demirde elektron çok hızlı yol alabiliyor. Dolayısıyla frekansı çok hızlandırırsan elektron boşlukta kalıyor, boşluk elektron bulutu oluşturuyor.

Bir elektron protona yaklaşıp uzaklaşırken manyetik akı ürettirir.

Yüksek frekansta çalışmak için demir yerine demiroksit, kobalt ve hatta porselen nüve kullanılır. Piyasada bulunan nüvelerin manyetik doygunluk grafiklerini inceleyip anlamaya çalışman akıllıca olur.

En yüksek frekansı katkılı porselen nüvede elde edersin. Elektron sadece yörünge değiştirerek hareket eder. Kayıplar sıfır noktasına erişir. GHz seviyeleri için porselende bulunan silisyum önemli bir etkendir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Crossover Frekansı Nedir?
    14 yıl önce açıldı
    Frekans Listesi
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • goçhisar kullanıcısına yanıt
    Düşük frekanslarda daha fazla spir atmak gerekir. Bundan dolayı direnç artacağı için telde harcanan enerji artacaktır. Bu da daha düşük verim.

• arkadaşlar mosfeti nasıl sürebilirim sanırım koruması için bir diyot falan bağlanıyor bacak bağlantıları nasıl yapılır?bide bu nüvede primerde neden birden fazla sargı oluyor ne işe yarıyor?cevaplar için teşekkürler arkadaşlar.
  • mosfetteki metal oksit tabaka insandaki statik elektrikten bile delinebiliyormuş bu yüzden zenerli koruma yapıldığı söyleniyor peki bu smps güç kaynaklarında ki mosfetlerde bu koruma acaba nasıl oluyor?yani esas sorum ben mosfetini alıp başka bir devrede kullanmayı düşünüyorum lehimlerken direk bozulur mu?bilen varsa yardımcı olabilir mi? şimdiden teşekkürler...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.