Şimdi Ara

fotonun hızı ve başka ortama geçiş

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
3.050
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar bu soruyu anlamadım ben suyun kırıcılık indisi havadan fazla yani suya geçince fotonun dalga boyu azalacak, enerjisi artacak ve rengi sarı olamaz mı? Bir de bu fotonun hızı bazen sabittir ışık hızıdır diyor bazen sürati farklıdır diyor bazen ortalama hız diyor bu konuda net bilgi ne? Yani fotonun hızı(sürati daha doğru galiba) boşlukta sabit ve c dir mi? Deniz ortamına girince hızı c olamayabilir mi?

fotonun hızı ve başka ortama geçiş

• hız ortama bağlı olarak değişir havada ve suda farklıdır. frekans kaynağa bağlı. bu ikisinin değişimine bağlı olarak dalga boyu değişiyor
  • Işık hızı boşukta c dir.Diger ortamlarda c degıl.
    Havadan suya gecerse yavaşlar,dalga boyu azalir frekans kaynağa bağli olduğu icin değismez.
    Enerji hf oda değismez.
    Ayrıca mavi ve kirmızı ışık yollasaydi kirmızı ışık daha hızli olurdu.
    Benim yorumum böyle yanlis varsa düzeltirsiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: yberkaysan

hız ortama bağlı olarak değişir havada ve suda farklıdır. frekans kaynağa bağlı. bu ikisinin değişimine bağlı olarak dalga boyu değişiyor
    hocam peki dalga boyu burada azalacağı için sarıya kayamaz mı fotonun rengi? Ve E=hc/landa formülünden c azalıyor landa azalıyor o zaman bu ikisi aynı oranda mı azalıyor da enerji değişmiyor? Gerçi enerjiyi hf den yapmak daha mantıklı değişken kalmayıp değişmediğini görebiliyoruz ancak 2. öncülü anlayamadım ben. Dalga boyu kısalıyorsa neden sarıya kayamasın ki rengi?
  • Dalgaların en genel formülü v = lamda.f
    v azaldığı için dalga boyu aynı oranda azalır. Frekans değişmez. Enerjide değişmez

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • orayı ben de tam olarak anlayamadım hocam sarıya kayma kırmızıya kayma olayı burada geçerli mi pekte bilmiyorum. sonuçta suya belirli renkte bir ışık tuttuğumuzda ışığın rengi değişmez gibi geldi sanki bana
  • Hocam optik ile modern fiziği ayrı düşüneceksin. Eğer optikle ilgili bir soru varsa ışığın hızı değişir ama modern fizikten geliyorsa ışığın hızı sabittir. Hangisini sorduğunu şu şekilde anlayabilirsin. Eğer ortalama hız diyorsa optiktir ve hızı değişir kabul ediyorsun fakat mutlak hızdan bahsediyorsa modern fiziktir ışık hızı değişmez diyorsun.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Işığın hızı her yerde sabittir ve değişmez,ışığın ortalama hızı sorulursa o zaman değişir çünkü şöyle açıklanır;
    Örneğin havada önce ışık hava molekülüne aktarılır ardından diğer hava molekülüne giderken ışık hızıyla devam eder,fakat moleküller arası gecikme olduğu için ortalama hızı farklıdır denir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: baris7777

Işığın hızı her yerde sabittir ve değişmez,ışığın ortalama hızı sorulursa o zaman değişir çünkü şöyle açıklanır;
    Örneğin havada önce ışık hava molekülüne aktarılır ardından diğer hava molekülüne giderken ışık hızıyla devam eder,fakat moleküller arası gecikme olduğu için ortalama hızı farklıdır denir.
    hocam bunu anladım ışığın ort. hızı hep ışık hızından az geliyormuş tanıma göre. Ancak şu renk olayını hala bulamadım. Dalga boyu azalacağı için kırmızıdan az dalga boylu renkler yani turuncu sarı yeşil mavi mor herhangi biri olamaz mı rengi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-6C7D81D2C

hocam bunu anladım ışığın ort. hızı hep ışık hızından az geliyormuş tanıma göre. Ancak şu renk olayını hala bulamadım. Dalga boyu azalacağı için kırmızıdan az dalga boylu renkler yani turuncu sarı yeşil mavi mor herhangi biri olamaz mı rengi?

Alıntıları Göster
    Hocam doğru anlamışsın da ben neden dalga boyu azalıyor dediğini anlamadım galiba
  • quote:

Orijinalden alıntı: baris7777

Hocam doğru anlamışsın da ben neden dalga boyu azalıyor dediğini anlamadım galiba

Alıntıları Göster
    Ortam değiştiği için dalga boyu azalıyor. Suyun kırıcılığı daha fazla
  • quote:

Orijinalden alıntı: crank.com

Bu mesaj silindi.
    Işığın rengi frekansa bağlıysa uzaklaşan cismin renginin kızıla kaymasının frekans ile alakası ne? Işığın rengi dalga boyuna bağlı değil mi?
  • quote:

Bu mesaj silindi.
    tamam dostum teşekkürler, ışığın renginin frekansla alakalı olduğunu öğreneyim o zaman bilmiyordum
  • quote:

Bu mesaj silindi.
    ben araştırdım bu frekans olayını, renkin tanımı fotonun frekansının beyinde görsel olarak tanımlanmasıymış. Yani ışığın frekansının renge etkisi gibi bir şey yokmuş ışığın frekansı zaten rengin kendisiymiş
  • Işığın kendisinin rengi değişmez kızıla kayma maviye kayma olayı doppler de oluyor yani biz öyle algılıyoruz, bu ikisi hakkında çeldirici sorular gelebiliyor nb de rastladım mesela

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.