Şimdi Ara

Fotoğrafçılığa Başlarken Yapılan Hatalar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
1.291
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Fotoğrafçılığa Başlarken Yapılan Hatalar


    Bizde geçtik bu yollardan, geçiyoruz geçtik mi tam bilmiyorum. En nihayetinde fotoğraf çekme çekebilme işi bir süreçtir. Yapılan hatalardan ne kadar çok ders alırsak o kadar ilerleme kaydederiz. Fotoğrafçıyı fotoğrafçı yapan yaptığı hatalardan ders alıp sürekli kendini geliştirmesidir. Ben yaptım oldu ben çektim oldu erdim piştim artık demek fotoğraf sanatında çok görülen bir durum olsa da işin aslı hiç öyle değildir. Kim ki ben fotoğrafçıyım diyorsa arkanızı dönün ve kaçın. Hele hele can photograhpy yazıyorsa arkanıza bile bakmayın.

    Her sanat dalında olduğu gibi fotoğrafçılıkta da sürekli bir gelişim ve değişim olmaktadır. Hiç bir şey değişmese bile fotoğrafçının bakış açısı değişmektedir. Değişmelidir de. Değişsin ki bambaşka fotoğraflar üretebilsin. Yaptığı hatalardan ders alıp kendini ve bakış açısını geliştiren fotoğrafçılara şiddetle ihtiyaç vardır. Aksi halde çiçek böcek ve model fotoğrafı çekmekten öteye gidemeyeceğimiz aşikardır. Neyse çok derinlere dalmadan yeni başlayan arkadaşlarımızın yaptıkları ve yapmamaları gereken hatalardan bahsedeceğiz. Hadi başlayalım.

    1- Fotoğrafçılığın başlangıcı olan ama sonu olmayan bir yol olduğunun farkına varamamak.
    Fotoğrafçılığa Başlarken Yapılan Hatalar


    Fotoğrafçılıkta hiç bir zaman bitiş çizgisini göremezsiniz. O yüzden ben oldum bittim bu işin piriyim diyenlerden daima uzak durun. Can Photograhpy’nin peşine takılmayın. Hiç bir zamanda ben oldum bittim piştim demeyin çünkü bir sanat dalında zirve yoktur daima gelişme vardır. Çünkü sanat sanatçıyla beraber her gün değişen ve gelişen bir olgudur.

    2- Yapılan hatalardan bir başkası da kursa gitmemektir.
    Fotoğrafçılığa Başlarken Yapılan Hatalar

    Fotoğrafçılık kursu için hemen hemen her şehirde ücretsiz yada çok az ücreti olan bir çok kurs düzenleniyor. Emin olun bir kursa gitmek sizi 10 adım ileriye taşır. Çünkü fotoğrafçılık bir grup içinde hem daha keyifle öğrenmenize olanak tanırken hemde kafanıza takılan en basit soruları bile hızlı çözmenizi sağlar. Kurs imkanınız olmasa bile mutlaka bulunduğunuz yerde fotoğraf tutkusu olan insanlara ulaşın. Ortak nokta fotoğraf olunca konuşulacak öğrenilecek ne kadar çok şeyin olduğunu göreceksiniz.

    3- Ekipman sevdalısı olmak.
    Fotoğrafçılığa Başlarken Yapılan Hatalar
    Hayatında hiç fotoğrafçılığı adım atmamış birisi daha ilk adımda en iyi en pahalı fotoğraf makinesini alarak çok daha iyi fotoğraflar çekeceğini düşünür yada düşündürülür. Halbuki fotoğrafçılığa yeni başlayan birisinin en son düşüneceği şey hangi fotoğraf makinesini alsam sorusudur? Aslında bu şuna benzer araba sürmeyi bilmeyen bir insanın altına ferrari verseniz ne olur toros verseniz ne ? Alacağınız herhangi bir DSLR size öğrenme aşamasında fazlasıyla yeterli olacaktır. Hatta bu makine çok eski ikinci el bir DSLR’de olabilir. Unutmayın fotoğrafı, fotoğraf makinesi değil fotoğrafçı çeker.

    4- Makinemizin kullanım klavuzunu okumamak.

    Fotoğrafçılığa Başlarken Yapılan Hatalar
    En çok yapılan hataların başında herhalde satın aldığımız fotoğraf makinesinin kullanım klavuzunu dikkatlice okumamamız yada hiç okumamamızdır. Cem Yılmaz’ın dediği gibi “bi aç kapa” genelde bize yeterli olduğu için o kitapçıkların yüzünü açmamak en büyük hataların başında gelir. Düşünün fotoğrafçılığa yeni başlamışsınız ne fotoğraf terimlerinden haberdarsınız nede fotoğrafçılıktan. Üstüne üstlük elinizdeki fotoğraf makinesini kullanmasını bilmiyorsunuz. Kullanmasını bilmiyorsunuzdan kasıt yani diyaframı nereden ayarlarım iso ayarları nerede şu nedir bu nedir gibi binbir soruyla boğuşuyorsunuz.

    Fotoğrafçılığa Başlarken Yapılan Hatalar

    Halbuki fotoğraf makinelerinin kullanım klavuzları hem fotoğraf terimlerini hemde bu ayar şu düğmeyle yapılır ve fotoğrafçılıkta şu işe yarar gibi gayet açıklayıcı detaylara sahiptir. Yani Türk işi “bi aç kapa” mantığıyla yol almak oldukça güçtür. Sonuç olarak kullanmasını bilmediğimiz bir makineyle fotoğraf çekmeye çalışırız. Ondan sonrada suçu makineye atar yav bu zaten iyi çekmiyor ben 99d alcam o çok daha iyiymiş diye bir başka hata döngüsünün (bakınız yukarı: makine sevdalısı) içine düşeriz. Bu hep böyle devam eder gider. Özetle fotoğrafçılığa başlarken fotoğraf makineniz ve fotoğrafçılık hakkında bir çok ipucunu barındıran kullanım klavuzunu okumak atılacak en önemli adımların başında gelir.

    5- Pratik yapmamak
    Fotoğrafçılığa Başlarken Yapılan Hatalar

    Fotoğrafçılığın temel yapı taşlarından birisi pratik yani uygulama yapmaktır. Bol bol fotoğraf çekmek gerekir kısaca. Bunu şöyle açıklayalım. Fotoğrafçılık uygulama gerektiren bilimler gibi (mühendislik, sağlık bilimleri) uygulama yaparak kendini geliştirmeyi gerektirir. Bu şu demek değil teorik bilgi önemsiz pratik daha önemli demek değil. Bu ikili birbirini tamamlayan bir elmanın iki yarısı gibi birbirini tamamlayıp bir bütünü oluştururlar. Şöyle bir örnekle işi dahada basitleştirelim. Şimdi hepimiz araba sahibiyiz yada araba kullanıyoruz. Ben şimdi size aylarca yıllarca araba kullanmayı anlatsam siz direksiyon başına geçtiğinizde ne kadar araba sürebilirsiniz? Direksiyon başına geçmeden o arabayı kullanmayı öğrenmeniz nasıl imkansızsa bol bol pratik yapmadan fotoğrafçılığı çözmeniz de o kadar imkansızdır. Burada pratik yapmaktan kasıt öğrendiğiniz teorik bilgilerin uygulanmasıdır. Yoksa fotoğraf çekmek pratik sayılmaz. Öğrendiğiniz teorik bilgileri uygulama yaparak özümsemeniz ve kullanmanız fotoğrafçılığın olmazsa olmazlarındandır.

    6- Gruptan Ayrılmak
    Fotoğrafçılığa Başlarken Yapılan Hatalar

    Gruptan ayrılanı kurt kapar misali genelde fotoğrafçılığa olan ilginin azalmasını kolaylaştırır. Fotoğrafçılık her ne kadar kendi başına yapılan bir meziyetsede yıllarca tecrübe ettiğim bir şey varsa o da fotoğraf grubundan ayrılanların büyük oranda fotoğrafçılıktan koptuklarını gözlemledim. Elbette istisnalar var ancak fotoğrafçılık grubu sosyal bir çevreyi de beraber sağladığı için ortak noktada fotoğraf olduğu için genelde öğrenme süreci daha keyifli ve daha olumlu ilerliyor. Ancak bir şekilde gruptan kopanlar bulundukları diğer sosyal çevrede fotoğrafa ilgi duyulmaması nedeniyle kişiyi fotoğrafçılıktan uzaklaştırıyor. Tabi içinde o tutku varsa hiçbir zaman gönül bağı fotoğrafçılıktan uzaklaşmıyor ama fotoğraf çekmek çok daha zor hale geliyor. Örneğin dağcılık grubuna katılan bir abimizin doğa yürüyüşlerinde fotoğraf çekmenin imkansıza yakın olduğunu çünkü grup sürekli hareket halindeyken sizin 10 dakika orada fotoğraf çekemediğinizden bahsedip durur. Başka bir örnek fotoğrafçılığa gönül vermiş birisinin girdiği bir başka sosyal etkinlik grubunda fotoğrafa zaman ayıramadığını ve soğuduğunu kabul ediyor. Her ne olursa olsun en azında sizinle birlikte fotoğrafa meraklı sürekli görüştüğünüz ve fotoğraf çektiğiniz bir kaç arkadaşın olması sizi bu durumdan kurtaracaktır. Siz siz olun en az haftada bir etkinlik yaptığınız bir fotoğrafçılık grubundan ayrılmayın aksi halde bir şekilde fotoğrafçılıktan soğumanız çok olası.

    Fırsat buldukça burayada ekleme yapacağım. Daha hızlı takip etmek için: http://www.kisa.link/Gqh



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _RAPTOR_ -- 20 Mart 2017; 9:38:49 >








  • Faydalı bilgiler.
  • kurs bana gore dogru degil.



    kullanim kilavuzu okumak da dogru degil.



    makineyi almadan yapilacak en dogru sey, fotograf simulasyonlarini incelemektir. diyaframi kisarsam ne olur, enstantaneyi artirsam ne olur bilmek yeterlidir.



    makineyi alirken, bilen birisi ile giderek veya yardim isteyerek ikinci el orta seviye makine almak onemlidir.



    makineyi aldiktan sonra tekerlek uzerindeki diyafram oncelikli, enstane oncelikli ve manuel modlari denemek gerekir. bunlari anladiktan sonra, poz telafisini, iso dengesini kullanmayi ogrenmek lazim.



    en sonda da, raw olarak cektikten sonra; photoshopta parayla satilan presetleri arastirmak gerekir. o zaman farkedersin ki, diyafram, iso ve enstantane disinda degistirebiliyorsun her seyi raw ile. tabi cok buyuk hatalar yok ise. kadraji dogru oturtup, 9 kare kuralina uymak gerekiyor sadece.



    amatorsen, para kazanma derdin yok ise; bunlar yeter. alin bedava kurs.



    sonraki asamalarda ise, keskinlik takintisi geliyor. sonra da cesitli teknikler. haberiniz olsun.





    ek olarak, ben bunlari yaptim. 600d ile verilen 18-55e 1 ay dayanabildim. sonraki bir senem helios ile gecti. sonra ff, en sonda da aynasiza gectim. umarim anlatabilmisimdir. harika degilim ama fotograflarima bakinca (100de en fazla 4 5 arasi begenirim) hosuma gidiyorsa, ben zevk aliyorsam problem yoktur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yukarıda yazdığım bilgiler genele hitap eder elbetteki istisnalar olacaktır.
    Günümüzde herkes ne yazıkki interneti aktif olarak kullanmıyor kullansa bile daha çok sosyal bir ortam arıyor. Kursa gitmenin birinci amacı bu. İkinci amacı ise daha hızlı öğrenmenize yardımcı olmaktır. Elbetteki kurs size herşeyi öğretemez.

    Kullanım klavuzunu okumadan enstantanenin nereden ayarlanacağını nereden bilecek yeni başlayan birisi, yada beyaz ayarını?

    Simülasyonlar yararlı olabilmesi için öncelikle kendi makinenizi tanımalı ve temel yeşleri öğrenmelisiniz. Makinesi olmayan birisinin simülasyon üzerinde deneme yapması güzel olur ama makinesi olan neden simülasyonda uğraşsın ki çeksin denesin.

    teorik bilgi olmadan neyi denerseniz deneyin sonuç ekrana boş boş bakmak olur. Diyaframın ne olduğunu ne işe yaradığını bilmeyen diyafram öncelikli modda deneme yapması çok yazarlı sonuçlar vermeyecektir.

    elbetteki herkesin öğrenme şekli farklıdır. Ancak genel geçer hatalara düşmemek en iyisi.




  • Güzel bir yazı olmuş. Kursun kimine göre öyle bir etkisi olur, kimine olmaz.
    Kullanım kılavuzu okumak son birkaç seneden beri ve günümüzde çok özelliği bünyesinde barındıran makinalar için bence şart. Vatandaş lensi değişen makina alıp makro çekeceğim diye 3-5 cm cismin dibine girip acayip şeyler çekiyor falan sonra da gelip forumda soruyor, cevap bekliyor falan. Hal bu ki cevap elinde, açıp bakmıyor. Sonra almış makinayı genel olarak donanımsal özelliklerini dahi bilmeyen, yanlış bilenler görüyoruz. O ise en doğru kaynak olan üreticisi tarafından kullanım kılavuzu olarak verilmiş kendisine. Ben hiç kullanmadığım ve kullanmayacağım modellerin bile kullanım kılavuzlarını indirip epey incelemişimdir.

    Mesela şöyle bir olay var. İnternette gördük okuduk bunu,
    "Nikon D5500’ün sahip olduğu sensör, şu an itibariyle piyasadaki en iyi APS-C format sensör. 24.2-megapiksel çözünürlüğe sahip ve içerisinde OLPF filtresi yer almıyor. ISO aralığı 100-25600 arasını kapsıyor. Nikon, D5300 modelinin yanı sıra D3300 ve D7200 modellerinde de bu sensöre yer vermiş."

    Bilgilendik şimdi değil mi ? Peki, doğru mu bu sizce ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 21 Mart 2017; 3:49:57 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: jiddi

    Güzel bir yazı olmuş. Kursun kimine göre öyle bir etkisi olur, kimine olmaz.
    Kullanım kılavuzu okumak son birkaç seneden beri ve günümüzde çok özelliği bünyesinde barındıran makinalar için bence şart. Vatandaş lensi değişen makina alıp makro çekeceğim diye 3-5 cm cismin dibine girip acayip şeyler çekiyor falan sonra da gelip forumda soruyor, cevap bekliyor falan. Hal bu ki cevap elinde, açıp bakmıyor. Sonra almış makinayı genel olarak donanımsal özelliklerini dahi bilmeyen, yanlış bilenler görüyoruz. O ise en doğru kaynak olan üreticisi tarafından kullanım kılavuzu olarak verilmiş kendisine. Ben hiç kullanmadığım ve kullanmayacağım modellerin bile kullanım kılavuzlarını indirip epey incelemişimdir.

    Mesela şöyle bir olay var. İnternette gördük okuduk bunu,
    "Nikon D5500’ün sahip olduğu sensör, şu an itibariyle piyasadaki en iyi APS-C format sensör. 24.2-megapiksel çözünürlüğe sahip ve içerisinde OLPF filtresi yer almıyor. ISO aralığı 100-25600 arasını kapsıyor. Nikon, D5300 modelinin yanı sıra D3300 ve D7200 modellerinde de bu sensöre yer vermiş."

    Bilgilendik şimdi değil mi ? Peki, doğru mu bu sizce ?

    evet bir konuya girmenin en güzel yanı öncelikle kullanma klavuzunu okumak yapabileceklerini bilmek fark yaratacaktır ama bunları uygulayarak okumak lazım makinamı aldığımda bu bana makinayı hiç suto modunda kullanmadan program modunda kullanmaya başlamamı sağlamıştı
    OLPF filtresi d5300 modelindede yok diye biliyorum d5200 ile d5300 arasında kalmamın en büyük nedeni olmuştu bu çokda kavrayamayınca vazgeçmiştim. d5300 e o dönem 500 fark vermek gelmedi içimden

    OLPF: Optic Low Pass filter. Algılayıcılarda imaj oluşumu RGB Bayer dizilimi denen bir sistemle oluyor. Bu sistemde bütün imaj piksellerden oluşuyor. Bu pikseller sivrisinek ağı, kumaş gibi kendini tekrar eden yüzeylerde "moire" denen bir soruna yol açar. Moire oluşması birçok faktöre bağlı, bunlardan biri de cok keskin bir objektif.
    Firmalar bunu önlemek için OlPF kullanır. Bu filtre pikselleri yumuşatır ve moire sorununu ortadan kaldırır. Ama OLPF pikselleri "yumusattigi" icin çözünürlük de etkilenir. AA filtresi olan hiçbir makine üzerinde yazan kadar megapiksel vermez. Örneğin 16MP'lik D7000'den 16 milyon piksel alamazsın.
    Bazı modellerde bu filtre çok güçlü olmuyor. Örneğin orjinal 5D ve Olympus E-PL1 gibi modellerde bu filtre zayıf olduğundan rakiplerine göre çözünürlük ve keskinlik avantajları var. D7100'de bu filtre yok. Böyle olunca ideal koşullarda d7100 çok yüksek çözünürlük verebilir. (ozturert arkadaştan alıntıdır)
    d5300 d5400 d5500 d7100 d7200 de yok biliyorum d3400 olup olmadığı bulamadım :)

    kısacası arkadaşların da değindiği gibi araştırmak çok önemli 1 sene olacak dsrl alalı daha işin %5 ini çözebildimmi bilemiyorum kursa gidiyorum. övünmek marifet değil ama 1 arkadaşdan başka geri kalanlar cidden makinenin ne işe yaradığı hakkında bir fikirleri yok kursa getirdikleri makinanın şarjları bile yok :) çoğu biraz uğraşıp tahminen bunlarla amamn ne uğraşacam diyerek auto da devam diyecekler ne yazıkki kursdan çok şey öğreniyorum yinede kursa gidin bencede ama benim gibi ücretsiz kurslara bakın




  • kurs olayı biraz fasa fiso. ama arkadaş çevresi önemli. tek başına zevkli olmuyor bu iş. bir birini gazlamak lazım .like atana like atılır
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli

    kurs olayı biraz fasa fiso. ama arkadaş çevresi önemli. tek başına zevkli olmuyor bu iş. bir birini gazlamak lazım .like atana like atılır



    kurs iki açıdan önemli bir fotoğrafçılıkla ilgili bir arkadaş çevresi ediniyorsun. ikincisi ise kurs arkadaşlarındaki ekipmanlarıda deneme şansın oluyor. e yanına biraz da bilgi uygulama ekleyebilirsen yeme de yanında yat.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: effsane_61


    quote:

    Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli

    kurs olayı biraz fasa fiso. ama arkadaş çevresi önemli. tek başına zevkli olmuyor bu iş. bir birini gazlamak lazım .like atana like atılır



    kurs iki açıdan önemli bir fotoğrafçılıkla ilgili bir arkadaş çevresi ediniyorsun. ikincisi ise kurs arkadaşlarındaki ekipmanlarıda deneme şansın oluyor. e yanına biraz da bilgi uygulama ekleyebilirsen yeme de yanında yat.

    gerçi mantıklı . ortam olur




  • Faydalı. Kurs hariç hepsine katılıyorum hocam özellikşe ekipman konusu.



    Kurs a gelecek olursak bence geneli kötü istisnai olarak hakkını verenler var düşüncesiyim. Fakat internet çağındayız öğrenmek isteyen heryerden öğrenebilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli


    quote:

    Orijinalden alıntı: effsane_61


    quote:

    Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli

    kurs olayı biraz fasa fiso. ama arkadaş çevresi önemli. tek başına zevkli olmuyor bu iş. bir birini gazlamak lazım .like atana like atılır



    kurs iki açıdan önemli bir fotoğrafçılıkla ilgili bir arkadaş çevresi ediniyorsun. ikincisi ise kurs arkadaşlarındaki ekipmanlarıda deneme şansın oluyor. e yanına biraz da bilgi uygulama ekleyebilirsen yeme de yanında yat.

    gerçi mantıklı . ortam olur

    ortam yapmaya gelenleri tripodla kovalıyoz




  • yaşlanmışız.

  • başlığı görünce dedim allah allah, herkesin instagram fotoğrafçısı olduğu günümüzde bu bilgileri kim naapsın. sonra baktım ki 8 yıl önceymiş.

    fotoğrafçılık, fotoğraf makinesi evde bir dolabın içinde sizi beklediği zamanlarda keyifliydi. ne zaman ki fotoğraf makinesi cepte taşınan bir şekle dönüştü tüm büyüsü kaçtı.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.