Şimdi Ara

_____Fotoğraf Sanatı Hakkında Fikirleriniz_____

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
689
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Uzun süredir aklımda böyle bi konu açmak; fikirlerinizi duymak. Görüyorum ki her geçen gün dijital fotoğraf makinelerine ilgi artıyor. Doğru orantılı olarak fotoğraf çeken sayısı\fotoğrafçı da öyle. Fakat, ekipman derdine düşmüş hobiciler ve gençlerden söz etmiyorum. Epey para da kazanılıyor bu işten.. Elbette hobi ve merak ile başlıyor bu iş. Velhasıl, ekipmanını toplayan, diyafram - iso - estantene - diyafram üçlüsünü çözen (sözümona) her fotoğrafcı: "ben fotoğraf sanatçısıyım" deyip çıkıveriyor işin içinden.
    Sert tutumum sizi yanıltmasın; kimseye laf sokma ya da sert görünmek gibi bir derdim yok. Lakin fotoğrafcı olmayı anlarım, ama sanatçı olmaktan söz ediyorsanız durun bakalım bi dakika hele. Teknik bilgi, ışık bilgisi, terimlere, çekim tekniklerine hakimiyet, sizi işinizde yetkin kılar. Diğer yandan, estetik algı, görsel deha, hatta birikim, eğitim ve vizyon edinmeden, bu çok iddialı bir söylem olur. Özellikle Sanat'ın "sözlük anlamını" dahi kestirilmekte zorlanılıyorsa eğer... Bu bağlamda bu sanatın 2 ayaktan oluştuğunu vurgulamakta fayda görüyorum, teknik bilgi ve tecrübe - estetik algı ve sindirim (yani eğitim). Diğer türlü naif bir ilgiliden öteye gidilemez (sanatsal açıdan).
    Sinemanın sanattaki kabulu zaman almıştır, fotoğraf da bu evreyi henüz tamamlamış görünüyor ve taşlar henüz yerli yerine oturmadı. Bu da algıda biraz karışıklık yaratıyor... Geçenlerde bir cümle okudum, epey rahatsız etti beni fotoğrafla ilgilenen biri olarak, kimin ağzından çıtığını görünce bir kez daha tarttım: "Sanatçı olmanın en kolay yolu fotoğrafçı olmaktır, sıkıysa müzisyen ol" Ara Güler

• Ara gülerin bir röportajında görmüştüm...
    "Fotoğraf sanat değildir.Olan bir şeyi çekiyorsunuz.Esas sanat, orada olan şeydir."
    Bu cümleyi söylerken an fotoğraflarından bahsediyordu.Kurgusal açıdan çekilen fotolarda illaki sanatsal bir yön olabilir .

Ayrca Ara Güler kendini sanatçı değil fotomuhabir olarak kabul eder.Hatta bir başka röportajında
    "Bir yerde yangın olduğu zaman fotomuhabir yangına doğru koşarken, fotoğrafçı yangından kaçar" gibi bir şey de söylemişti.

Bazı şeyleri unutmamak lazım.Hangi sanat dalı olursa olsun o sanat dalına dair bilmek lazım.Akımları, yöntemleri, teknikleri, eskileri, teknikler vs vs.

Sanatçı olmak için kabul edilmek önemli bir kriterdir.NAsıl kabul dilirsiniz? ya bir akım oluşturacaksınız, veyahut bir akıma bağlı olrak orjinal işleriniz olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PhotoTech -- 21 Haziran 2012; 16:21:24 >
  • simdi burda tartisilan fotograf sanat midir yoksa her fotograf ceken sanatci midir? icinde olmak istedigim bir tartisma ama ara güler boyledir soyledir tartismasina girmez umarim. eve gidince birseyler yazmak istiyorum o yuzden simdilik takip...
  • iki tane playback yapanada sanaçtı deniyor bu ülkede , Ara Güler hiçbir zaman ben fotoğrafçıyım yada sanatçıyım dememiştir.Mehmet Turgutta usta sanatçı falan deniyor.
  • @PhotoTech
    @oem84
    @Ramiz06

Önemli kısım Ara Güler den aldığım alıntı değil. Tekrarlıyorum tartışılası nokta bu değil. Bunun cevabı zaten açık
  • Herşeyde olduğu gibi bu fotoğrafçılıkta da bir standardizasyon yani bir aynileşme olmaya başladı. Bunda sosyal medyanın da etkisi de çok . Çekilen fotoğraflar üç aşağı beş yukarı hep aynı. on fotoğraf çektikten sonra imza olarak da "bilmem ne photography" yazılması insanı çileden çıkarıyor. Kendi adıma "sen ne zaman photography oldun kardeşim? " deyip o fotoğrafı direkt pas geçiyorum....yani çekilen orda fotoğraf değil de sanki imza..bak ne karizma der gibi..trajikomik..
    Hobi olarak bakıyorsak yukardakiler haricinde pek kurcalamaya gerek yok ama sanat diyorsak "güzel sanatlar" kategorisinde değerlendirmek lazım. Ki bu durumda resim sanatı işin içine giriyor. Bir ressam kadar ışık kompozisyon ve perspektif konularını bilip bu doğrultuda ünlü ressamların önemli resimlerini incelemeli, fotoğrafçılıkla ilgili bir sürü kitap okumalı ki estetik bilgisine bir şekilde ulaşılabilinsin. Yani fotoğraf sanatı aslında birçok güzel sanatlar dalının özümsenmesinden oluşuyor.
    Ünlü fotoğrafçılar da misal bir ayda çektikleri fotoğraftan 3-5 tane kayda değer buldukları zaman şükrederlermiş. Yani nitelik değil nicelik olayı Sanata bakış bu..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omersss -- 21 Haziran 2012; 21:31:14 >

• Çok para isteyen ve çok emek isteyen bir sanat Çok para verirsiniz o gün içinizde bir boşluk oluşur fakat eve gitdiğinizde fotoğraflara baktığınızda gerçekten değer dersiniz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: vahocan

Çok para isteyen ve çok emek isteyen bir sanat Çok para verirsiniz o gün içinizde bir boşluk oluşur fakat eve gitdiğinizde fotoğraflara baktığınızda gerçekten değer dersiniz.

Fotoğraf altyapısı olmayan birinin 5 D MIII alması gibi birşey mi çok para istemesi??? Fotoğrafın f sinden anlamayan bazı arkadaşlar "550 d nasıl alınır mı?" diye başlık da açabiliyor. O anda anlıyorsunuz bu vatandaşın yanlış yolda oluğunu..ve direk "hele sen biraz kompakt makinelerde alış sonra geçersin DSLR ye" diyorsun..Malınızın kıymetini ve değerini bilmiyosanız boşluk oluşması normal. Telefonu sadece konuşmak için kullanan birisinin gidip I-Phone alması gibi birşey. Neyse konu fazla dağıldı. Başlık sahibi kızacak şimdi

• Sanat bence kişilerin içindedir.Siz fotoğraflarınıza sanat olarak bakıyorsanız olay bitmiştir
  • quote:

Çok para isteyen ve çok emek isteyen bir sanat Çok para verirsiniz o gün içinizde bir boşluk oluşur fakat eve gitdiğinizde fotoğraflara baktığınızda gerçekten değer dersiniz.

Tam da eleştirdiğimiz kısımlardan birini benimsemişsiniz; aksine hiç pahalı değil, el yapımı fotoğraf makineleriyle neler çekiliyor... Maliyet olsa olsa 10 dolar tutar..
    Leica kimseyi fotoğrafcı yapmaz, ya da alınan on binlik lensler. Sadece para harcamanın verdiği hazla güzel kareler çekeceğinizi zannedip, kendiniz çalar kendiniz oynarsınız. Ferrari alıp yarış pilotu olmayı zannetmek kadar acizce bir durum(sözlerimin merkezinde siz yoksunuz, saldırı olarak algılanmasın)
  • quote:

Orijinalden alıntı: omersss

quote:

Fotoğraf altyapısı olmayan birinin 5 D MIII alması gibi birşey mi çok para istemesi??? Fotoğrafın f sinden anlamayan bazı arkadaşlar "550 d nasıl alınır mı?" diye başlık da açabiliyor. O anda anlıyorsunuz bu vatandaşın yanlış yolda oluğunu..ve direk "hele sen biraz kompakt makinelerde alış sonra geçersin DSLR ye" diyorsun..Malınızın kıymetini ve değerini bilmiyosanız boşluk oluşması normal. Telefonu sadece konuşmak için kullanan birisinin gidip I-Phone alması gibi birşey. Neyse konu fazla dağıldı. Başlık sahibi kızacak şimdi

50 TL ilede hobiler var 20000 TL ile fotoğrafçılık para isteyen bir hobi 18-55 Almak ile bitmiyor..

• quote:

Orijinalden alıntı: omersss

Herşeyde olduğu gibi bu fotoğrafçılıkta da bir standardizasyon yani bir aynileşme olmaya başladı. Bunda sosyal medyanın da etkisi de çok . Çekilen fotoğraflar üç aşağı beş yukarı hep aynı. on fotoğraf çektikten sonra imza olarak da "bilmem ne photography" yazılması insanı çileden çıkarıyor. Kendi adıma "sen ne zaman photography oldun kardeşim? " deyip o fotoğrafı direkt pas geçiyorum....yani çekilen orda fotoğraf değil de sanki imza..bak ne karizma der gibi..trajikomik..
    Hobi olarak bakıyorsak yukardakiler haricinde pek kurcalamaya gerek yok ama sanat diyorsak "güzel sanatlar" kategorisinde değerlendirmek lazım. Ki bu durumda resim sanatı işin içine giriyor. Bir ressam kadar ışık kompozisyon ve perspektif konularını bilip bu doğrultuda ünlü ressamların önemli resimlerini incelemeli, fotoğrafçılıkla ilgili bir sürü kitap okumalı ki estetik bilgisine bir şekilde ulaşılabilinsin. Yani fotoğraf sanatı aslında birçok güzel sanatlar dalının özümsenmesinden oluşuyor.
    Ünlü fotoğrafçılar da misal bir ayda çektikleri fotoğraftan 3-5 tane kayda değer buldukları zaman şükrederlermiş. Yani nitelik değil nicelik olayı Sanata bakış bu..

+1
    Şimdi bu işin mektepli kısmını az çok biliyorum.Birde alaylı kısım var.Hangi kısım olursa olsun, özellikle ikinci paragrafta dedikleriniz olmadan "ben sanat yaptım oldu" dan başka bir şey olmaz.O işlerde kolay bu ülkede.Sanat halk içindir diyip, kıytırık bir sergi, 50 kişi sevsin tamamdır.Sonra yurtdışında esame okunmaz.Neden? çünkü bizi sevmiyorlar

Kendi adıma şunu söyliyebilirim.Hayatım boyunca fotoğraf konusunda sanatsal bir yaklaşım yakalıyabileceğimi düşünmüyorum.Çünkü bilgilerim genel itibari ile teknik bilgiler ve biliyorumki bu bilgiler işin sanatsal tarafına bakıldığı zaman devede kulak kalır.Zaten işin teknik gerektiren kısmı ilgimi çekiyor.Ürün fotoğrafçılığı gibi.

@mephistopheless
    bende zaten muhabbet ara güler ile ilgili gitsin diye söylemedim.Sadece adı geçmişken bi kaç noktayı paylaşıyım istedim.Ara Güler deki fotoğraf yaklaşımı benim ziyadesiyle hoşuma gidiyor.Adamın başarısının getirdiği rahatlıkla, özgürce gibi konuşabiliyor.Seviyorum amcayı

• Boya, fırça ve şovale satın alsam ressam olur muyum? DSLR makine aldım fotoğraf sanatçısı mı oldum?

Fotoğrafçı: diyemiyorum kendime....

Fotoğraf sanatçısı: olmadığımdan eminim... Sanatsal değeri olan bir kaç poz çekebilirim belki, sonuçta binlerce çekiyorum. Ama bu beni sanatçı yapmaz....

Amatör fotoğrafçı: mıyım acaba? Bu kavram beni kapsıyor galiba...

Fotoğraf makinesi sahibi: İşte benim kendime rahatlıkla yakıştırdığım sıfat bu. Hobi olarak fotoğrafa meraklıyım. Anı fotoğrafları ve eline makineyi alan çoğu kişinin çekebileceği sıradan fotoğraflar çekiyorum. Kendim beğeniyorum ve beni mutlu ediyor. Hobi olarak ahşabı işleyen bir insan gibi: "hobi fotoğrafçısı"

Gelişen cep telefonları kompakt makine sınıfını yok ettikçe nikon, canon vs. tüketiciye giderek daha uygun fiyatlı profesyonel sınıfa yakın ürünler sunmak zorunda kalıyorlar/kalacaklar. Şimdiden uygun fiyatlı full frame dedikoduları var. Bir süre sonra bu günkü crop gövde fiyatlarına full frame gövde alacağız belki. Düşünsenize o zaman ki durumu. Milyonlarca "profesyonel makine"li "fotoğrafçı" olacak sokaklarda...

• fotoğrafı herkes çekebilir ama sanat olması için çeken kişinin gözlem ve yorumlama yeteneği olması gerekir.resim sanatına gelince ressamın işi daha kolaydır çünkü ressam istemediği öğeyi resmine koymaz fakat fotoğrafçı ise ya o istenmeyen öğeyi fiziksel olarak kaldıracak yada sonra müdahale gerekecek biz daha yolun başındayız sanat yapıyoruz diyemeyiz makineyi bilinçli kullanan kuralları bilen fotoğraf çekebilen biri olrak görüyorum kendimi belki çektiğim bir fotoğrafı halktan biri görünce hayran kalabilir ama işten anlayan biri bir çok eleştri getirebilir. fotoğraf bir çok alt dalı bulunan her biri ayrı donanım gerektiren kapsamlı bir alan. öyle on-off sonra deklanşöre bas al sana sanat yok yani:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi theyapici -- 22 Haziran 2012; 10:43:35 >
  • @First_Person

Çok güzel yazmışsınız, elinize sağlık.Kendinizi koyduğunuz kısımlara kendimi koyup altına imzamı atıyorum
  • quote:

"Sanatçı olmanın en kolay yolu fotoğrafçı olmaktır, sıkıysa müzisyen ol" Ara Güler

Ara Guler sadece Mozart ya da Engelbert Humperdinck falan dinliyor galiba. Ayse Hatun Onal ve benzerlerini dinlerse fikri degisecektir.
  • Belli öğeleri elinizle kadrajın içine yerleştirerek kurgu yaptığınızda onun fotoğrafı sanat olabilir. Çünkü üretim var.

Ama ben fotoğrafi temelde "görme ve anlatma yeteneği" olarak görüyorum. Ara Güler'in cümlesi bence bu konuda tamamen yol göstericidir; olanı resmediyoruz. Ne kadar etkili bir anlatım sunabilirsek o kadar iyi fotoğraf çekiyoruz diye düşünüyorum.

Ek olarak, neyin fotoğrafını çektiğimiz karakterimizi de bir ölçüde yansıtır diye düşünüyorum. Tabi bu durum işinde yol almış ve artık tarzını belirlemiş kişiler icin gecerli.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sanattan konusulunca bence sinir ve kaliplar isin icine girmemeli. Yani birisi bir senaryo, bir sahne kurgular ve gercek yada gercek otesi fotograflar iken sanat icra ediyor ise... bir digeri de eline karakalem yada fircayi alip benzer sekilde cok gercekci veya gercekustu bir resim yaparak sanat icra ediyor ise... bir muzisyen gidib afrika yerli muzik ve enstrumanlarini inceleyip gelip burada albumunde kullanip sanatini icra ediyor ise... en basitinden bir fotografci bize bir manzarayi olduguna en yakin sekli ile veya oldugundan bambaska sekilde sunarak sanatini icra ediyordur diye dusunuyorum.

Sanat anlatim seklidir de denilebilinir sanirim. Mesela yakin gecmisimizde bir donem sinemamiza damgasini vuran yeni nesil sinemacilarimizin sanat urunlerinde tonla kufur ve argo duyduk. Elestirildiklerinde ise "E bizim toplumumuzun dogal hali bu, birbiri ile konusurken mna ...dumun, canavar gibi kiz, kari ...zima zicti seklinde konusuyorlar" seklinde aciklama ve savunma getiriyorlar karsiniza. Haksiz da degiler !!! E sanat gercege en yakin olan sekilde anlatma, ifade etme de olabilir. Karsiniza onceden gulmek uzere kendinizi programladiginiz bir sanatci gelip osurunca yada kufur edince gulup bir de buna cok iyi, zeki, super falan gibi extra sifatlar da katiyorsunuz fakat vatandas surada 3-5 deklansore basip 2 laf etti mi amatorum ama diye hemen buna siginacak yer arattiriyoruz :)

Bence hayatinda yaptigi her seyi birilerinden yada biryerlerden kopyalamayan (etkilenmek demiyorum) her insan sanatcidir. Yasamak sanattir, yasatmak daha buyuk bir sanattir !

• Bide şu var hep Ara Güler'den gidiyoruz ama neden bu adam fotoğrafa resim diyor ? Hani fotoğraf çekilir resim çizilirdi ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ramiz06

Bide şu var hep Ara Güler'den gidiyoruz ama neden bu adam fotoğrafa resim diyor ? Hani fotoğraf çekilir resim çizilirdi ?

Hocam o konu çok eskiyen bir mesele bence.Windows da picture file diyor.Canon resmi sistesinde de tonla picture denen yer var.Hepsi aynı terane zaten önemli olan içerik.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.