Şimdi Ara

### Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler ###

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
7
Favori
4.006
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  ### Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler ###

Arkadaşlar öncelikle herkese iyi forumlar dilerim , yeni bir konu ile karşınızdayım.Bu konuyu açmamın amacı aslında biraz içimi dökmek sizlere.Tabiki aynı zamanda fotoğraf çekmeye yeni başlayacak arkadaşlarada bir nebze daha yardımcı olabilmek.Bu konuda kendi fotoğraf geçmişimi ve tecrübe ettiklerimi paylaşacağım sizler ile :)

Ve Hikaye Başlar ……

Fotoğraf ile tanışmam iki buçuk sene geriye dayanıyor.Üniversitede aldığım fotoğraflar dersleri sayesinde farkına vardım bu hobinin güzelliklerine.Daha önce filmi makineler ile fotoğraf çekmişliğim vardı ancak ciddi anlamda dijital fotoğrafçılık ile bu dersler sayesinde tanıştım.Aldığım bu dersler bana fotoğrafın bütün teorik kısmını öğretti.Öğretti diyorum çünkü kazık sınavlar geçirdim bu konuda :D

Fotoğraf sevdası bir kere içime düşmüştü artık.İyi kötü bir makine almadan olmazdı , duramazdım.Ailem sağolsun büyük araştırmalar sonucunda Nikon D5000 ile fotoğraf dünyasına adım attım.Makinemi bütçe durumlarından da dolayı Nikon 18-55mm Kit Lens ile satın aldım.Bu lens bana her türlü çekimde eşlik etti.Yani bu lens ile her türlü çekimi yaptım.Zaten bu lenslerin amacı fotoğrafa yeni başlayanlara herşeyi çektirmek değilmi ; aynen öyle.Hava şovundan yakın çekime , portre çekiminden otomobile fuarına , manzaradan evde kurduğum stüdyo çekimlerine kadar hep benimleydi.Beni hiç yarı yolda bırakmadı sağolsun.Bu çekimler sonucunda anladımki ben en çok makro veya yakın çekimlerden hoşlanıyorum.Yani bu çekimlerin ilgimi çektiğini öğrenmiş oldum.Makineyi almadan önce börtü böcekten korkan insan şimdi eline alabiliyor onları

Tavsiye 1

Yukarıdaki hikayenin ilk kısmı başlangıçta çoğu kişinin yaşadıklarını anlatıyor aslında.Kısaca fotoğraf çekmeye yeni başlayacak arkadaşlara tavsiyem alacağınız makineyi mutlaka 18-55 yada 18-105 gibi kit lensler ile satın alın.Daha sonra benim gibi bu lensler ile her türlü çekimi yapın ve en çok hangi çekimleri yapmaktan zevk aldığınızı öğrenin , bunu hissedin.Bunu öğreninki boşuna lens harcamaları yapmayın.Ben çok okudum " Makro lensimi fazla çekim yapmadığımı fark ettiğim için satıyorum " ilanları.Buna mutlaka dikkatli olalım

Daha çok Dslr üstüne kurulu bir yazı olduğunun farkındayım ancak bu hobiye direk dslr ile başladım.Biraz yukarıdan başladım ancak aldığım eğitim sayesinden çokta zorlanmadım.Dslr sistemleri büyük harcamalar gerekiyor malesef.Kısaca iki buçuk yıllık amatör harcamalarım kısaca aşağıdaki gibi ;

Nikon D5000: 1450 TL
    Sigma 150mm Macro: 800TL ( Sıfır alsaydım 2300TL civarı )
    Nissin Di622Mark 2: 390 TL
    Bir sırt , bir omuz çantası: 150TL
    2 Tane Softbox: 100TL
    Flaş Kablosu: 60TL
    Manfrotto Monopod: 100 TL

Birde daha almayı düşündüklerim var ;

Nikon 70-200 VR
    Tokina 11-16
    Tamron 17-50
    Kenko Full Otomatik Uzatma Tüpü
    Belki makroda ters bağlama için 50mm F.1.8
    Belki FF gövdeye geçme düşüncesi vb .…..

-------

Şimdi bunların düşüncesi bile kötü değilmi.Birde ben daha yeni sayılırım bu dünyada.Forumdan PlutosDaddy , Yildiz , Jimi1984 , Crosshair gibi arkadaşların harcamalarını düşünün.Onlarca lens , gövde değişiklikleri , bitmeyen bitmeyen bitmeyen harcamalar.Birde Leica alıp siyah beyaz çekenler var onlar gibi olmayın ama

Tavsiye 2

Arkadaşlar DSLR işi büyük bütçe gerektiriyor.Özellikle günümüzde yok deprem yok tsunami derken fiyatlar uçmuş durumda.Spot piyasa eskisi gibi değil.DSLR almayı düşünüyorsanız mutlaka ama mutlaka ileride mutlak suretle yapacağınız harcamaları düşünün.Yoksa hep bir eksiklik hissedersiniz.Tamam 18-55 lens işinin bilenin elinde harikalar yaratıyor ancak oda bir yere kadar.Özellikle 500px gibi sitlerdeki fotoğrafları görüp bunalıma bile girebilirsiniz.Ciddi anlamda fotoğraf kalitesi kullandığınız ekipmana bakıyor.Ancak fotoğraf kalitesi ekipmana bakıyor.Fotoğraf kaliteli ancak içi boş olursada anlamı yok.Önemli olan kalite ile fotoğrafın dilini bir araya getirebilmek.Sonuç olarak ileride ben bu makineyi para ayırabilirim diyorsanız dslr veya aynasız sistemlere geçiş yapın.Yok ayıramam diyorsanız hepsi bir arada bulunan kompakt makineler sizin için çok daha iyi olacaktır.

Şimdi sıra , bu güzel hobinin hammallık kısmına geldi.Elimdeki ekipman toplu halde şuan 1.8 kg çekiyor.Yeni düşündüğüm flash ayağı sistemi ile 2 kiloyu rahatça geçecektir.Hatta monopod kullanırsam oldu 3 kilo.Yani elimde 3 kilo ile dağ bayır geziyorum.Başta hafif gelebilir ancak saatler geçtikte 3 kilo oluyor 20 kilo.Bazen boynum duruyormu diye kontrol ediyorum :D. Heleki İzmir hava şovunda sabah 9'dan akşam 5'e kadar elimde tutunca makineyi , fotoğrafın insanda nasıl acılar yaratabileceğini test etmiş oldum .

Tavsiye 3

Sonuç olarak DSLR sistem makineler büyük ve ağırlar.Yeni makine alırken bunu mutlaka göz önünde bulundurun.Yeni makineler gittikçe ufalıyor ancak bu seferde makinelerin ergonomileri bozuluyor.Yani ağır ama oturaklı D90'mı yoksa ufak ama yerine göre rahatsız D3000'mi istediğinize iyi karar verin örnek olarak.DSLR sistemin hammalığını yıllarca çektikten sonra kompakt makinlere geçipte mutlu olan çok insan var.Araya sıkıştırayım , bir dslr makine alacağınız zaman mutlaka ama mutlaka elinize alıp satın alın.Ciddi anlamda makinenin elinize düzgün oturması çok önemli.Bilekleriniz ağrı içinde kalabilir uyumsuz bir makine nedeniyle buna mutlaka dikkat edin.

Birde bu büyük ağır dslr makineler için " Yassak Kardeşim " zihniyeti geçerli oluyor ülkemizde.Nedense bu makinelere çok farklı gözle bakılıyor.DSLR ile çekim için izin verilmeyen bir noktada kompak makine ile çekim yapabiliyorsunuz çoğu zaman.Neden çekemiyorum sorusu ile cevapsız kalıyor yüzde doksan.Sokak fotoğrafçılığı düşünüyorsanız ufak makine almanızda çok büyük fayda var buradan söylemesi.

Peki bu DSLR sistemin hiçmi olumlu yanı yok kardeşim diye sorabilirsiniz ?

Bütün bu hammallığa , giden binlerce TL paraya , insanların terörist gözüyle bakmasına sadece bir tek şey için katlanıyoruz yada katlanıyorum.Oda fotoğraf kalitesi.Evet bu sistemler harika fotoğraf kalitesine sahipler.Piyasada alabileceğiniz bütün dslr makineler ile harika çekimler yapabilirsiniz.Hiçbir Dslr like makine ile dslr kalitesine ulaşamazsınız.Yeni yeni aynasız sistem makineler ile bu kaliteye ulaşılmaya başlandı.

Fotoğraf çekim sırasında yoruluyorum , terliyorum , belki kötü gözlere maruz kalıyorum ancak eve gelip fotoğraflara baktığım zaman aldığım haz paha biçilemez.Hepsini unutturuyor bana

Sonuç olarak içinizde ciddi anlamda fotoğraf sevgisi , sevdası ne derseniz varsa mutlaka ama mutlaka fotoğraf çekin.Ne ile çektiğiniz önemli değil yeterki çekin ve bundan zevk almaya bakın.Ben sadece işin DSLR kısmında yaşayacaklarınız hakkında kısa bir özet geçtim.Hayat yeterince bunaltıcı ve sıkıcı.Hayatımda fotoğraf çekmek kadar dinlendirici ve rahatlatıcı başka şey görmedim.Bunu sizlerede mutlaka ama mutlaka tavsiye ederim.

Okuduğunuz için teşekkür ederimi.İyi kötü dökmüş oldum içimi

Bütün yazdıklarım şahsi görüşlerimdir.Katılan katılmaya herkes iyi forumlar dilerim …

Sizlerinde konu hakkında yorumlarınızı kesinlikle bekliyorum.DSLR sisteme geçtiğinizden bu yana sizler neler yaşadınız ??

• anaa kötü örnek olmuşuz
  • Şuan konuy xbagci'da okuyor mobilden okuyor.Bakalım o ne yazacak
  • Benim de evvelden ezelden fotoğrafa merakım var
    bu da ilk makinamın resmi, yıl 2000
     ### Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler ###

en son g12 ile fotograf makinasi maceramı kapatayım dedim,
    dayanamadım gittim 550D aldım yanına da tamron 17-50 ve 50 mm
    diyorum ki simdi kendi kendime bunu 10 sene kullanirim ya da gittigi yere kadar.
    Yanına eklmek istediğim sağlam ve ekonomik bir geniş açı. samyang 8mm ye aklım yattı, belki bir de flash.
    Benim tavsiyem SLR alacaksan masrafını da göze alacaksın. Yakın çevremde bu işe sağlam para yatırıp güzel para kazananlarda
    var düğün vs.

• Teşekkür ederim hocam yorumun için
  • hocam yeni başlayanlara yada başlıcaklara (ben gibi :) makine ve ekipman tavsiyesi de yapsan tam süper olacak
  • Ben DSLR kullanmamış biri olarak benim gözüme çarpan en büyük şey sınırları zorlamama.bu işte bana göre en önemli şeylerden biri budur.Aldığı18-55 ile 100 fotoğraf çekip bu kalitesiz ben tamron 17-50 alıcam,veya 07-50 alıp ben 24-70 alıcam diyenler olduğu gibi.600D alıp bu net çekmiyor bu 5dm2 çok iyi çekiyor ondan alıcam diyenlerde var.Bence bunu yapmayalım.Kullandığımız ekipmanın en son yapabileceklerinin farkına varalım artık sizi zor duruma sokmaya başladığında ekipman yenilemesine veya eklemesine gidelim.Sonra 550D de kullandım hs20 ile aynı çekiyor diyenler oluoyor.

EDİT:savas03 zaten bunun için ilgili forum var.oraya bakabilirsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayhan_eee -- 5 Haziran 2012; 23:39:47 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yeni Başlayanlar için Rehber
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ayhan_eee

Ben DSLR kullanmamış biri olarak benim gözüme çarpan en büyük şey sınırları zorlamama.bu işte bana göre en önemli şeylerden biri budur.Aldığı18-55 ile 100 fotoğraf çekip bu kalitesiz ben tamron 17-50 alıcam,veya 07-50 alıp ben 24-70 alıcam diyenler olduğu gibi.600D alıp bu net çekmiyor bu 5dm2 çok iyi çekiyor ondan alıcam diyenlerde var.Bence bunu yapmayalım.Kullandığımız ekipmanın en son yapabileceklerinin farkına varalım artık sizi zor duruma sokmaya başladığında ekipman yenilemesine veya eklemesine gidelim.Sonra 550D de kullandım hs20 ile aynı çekiyor diyenler oluoyor.

EDİT:savas03 zaten bunun için ilgili forum var.oraya bakabilirsin

Haklısın hocam.Önemli olan limitleri bulabilmek ve bunu uygulayabilmek

Makinesi tavsiyesi ise Ayhan'ın bahsettiği yerde mutlaka veriyoruz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• @sharks
    yarisina kadar okudum. devamini okuyacagim ama sakin kafayla eline saglik simdiden

• Eyvallah hocam

Öyle içimden geldi çizittirdim birşeyler

• Fotoğrafa ilk başladığımda bir kompakt makinem, iki tane AA pilim, ve mükemmel bir fikrim vardı.

• Parlak fikir neydi ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Sh@rKs-PoWeR

Parlak fikir neydi ?

İlerde en pahalısından bi DSLR alıp siyah beyaz çekmek...

• En azından leica istemiyor

• quote:

En azından leica istemiyor

Du bakalım daha zamanı gelmemiştir belki...

• çok güzel bir yazı olmuş fakat tam olarak yeni başlayacaklara tavsiye niteliğinde değil . konuyu bilen arkadaşlar çok rahat anlayıp yorum atsalar da , benim gibi yeni yeni başlayanlar için sadece bir önfikir niteliğinde . kompakt makinelerin başlangıç için uygun olduğunu söylemişsiniz fakat hangi kompakt makinaların tercih edilmesi gerektiğini yazmamışsınız , yani kompakt tavsiye lazım bu kardeşinize
  • Benim konuyu açmamın amacı , Dslr almayı düşünen arkadaşlara neler ile karşılaşabileceklerini anlatmaktı.Makine tavsiyesi için forumda uygun bir bölüm var

• quote:

Parlak fikir neydi ?

arkayı flu yapmak
  • Özet = Ne kadar ekmek, o kadar köfte Maddi olarak da, teknik olarak da, bilgi olarak da, tecrübe olarak da, kompozisyon olarak da vs...

*İtiraf ediyorum, okumadım yazıyı; eklemek istedim sadece
  • Ben de henüz yeniyim; yoğun çalışma tempom nedeniyle dağa bayıra çıkamıyorum farklı çekimler için. Kaldı ki bunun tadını çıkaracak ekipmanım da yok. Şu an Canon 1000D+18-55 ile idare ediyorum. En kısa sürede bir 50 mm f1.8 lens almam gerekiyor. Makinem genel anlamda ihtiyaçlarımı gideriyor, ama daha iyi bir gövde de düşünebilirim ilerleyen dönemde..

Benim gibi yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem, ISO-Enstantane-Diyafram üçlüsünü, makineyi ellerine almadan hatmetmeleridir. Gerisi zaten geliyor kurcalayınca..
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.