Şimdi Ara

Fonksiyon grafiği - mutlak değer sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
1
Favori
717
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Fonksiyon grafiği - mutlak değer sorusu

Cevap anahtarı -2ac diyor. Yayınevinin çözümünü de ekledim. Çözümü de hiç anlamadım :D acaba çözümde a=-b mi alındı? Açıklayanlara şimdiden teşekkür ederim (benim kitabın yılı ile çözümlerin yılı aynı olmadığı için şıklar değişik galiba)

Fonksiyon grafiği - mutlak değer sorusu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam y=f(x)'in grafiği y eksenine göre simetrik yani çift fonksiyon bu yüzden f(a)=f(-a)=0 olmalı. Bu yüzden a'nın ve b'nin orijine olan uzaklığı eşit. İkinci durumda fonksiyon mutlak değer içine alındığı için grafiğin x ekseninin altında kalan kısımları yukarı çevrilecek, bu durumda kolları uzatıp y=c doğrusunu çizdiğimizde alanı a.c/2 olan 4 tane dik üçgen elde ederiz ve cevap 2ac olur. Cevapta neden eksi koyduklarını anlamadım. Fonksiyon grafiği - mutlak değer sorusu

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• SvenNoderT kullanıcısına yanıt
    Hocam teşekkür ederim cevap için ama grafiğe bakarak simetri diyemeyiz ki. A=b olsa o zaman 2 şık doğru oluyor

Hocam a negatif ya eksi ordan geliyor bu arada. Alan hep pozitif olmalıdır ya

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 12galatasaray12 kullanıcısına yanıt
    Evet hocam gözden kaçırmışım onu. Büyük ihtimalle soruda verilen bilgiler eksik çünkü a ve b sayılarını farklı kabul edersek cevap c(b-a) oluyor, soru kökünde olabilir demiş büyük ihtimalle grafik üzerinden bir yorum yapmamızı istiyor fakat yeterince bilgi verilmemiş ya da şıklar yanlış.

• Soruda hata yok, a=b olması şart değil, hatta istenilen fonksiyon için f fonksiyonunun x>0 için hiç tanımlanmış olmasına bile gerek yok, yani grafikte sadece y ekseninin sol tarafındaki kısmı verip, "f fonksiyonu bu kadar" dese bile yeterdi, b ile hiç işimiz yok.

y=|f(-|x|)| ifadesini çözümleyelim, önce en dıştaki mutlak değeri atıp sadece f(-|x|)'in grafiğini oluşturmaya çalışalım, daha sonra x ekseninin altında kalan kısımların x eksenine göre simetriğini alınca |f(-|x|)|'in grafiğine ulaşmış oluruz,

x≥0 için, f(-|x|) = f(-x),

x<0 için, f(-|x|) = f(-(-x)) = f(x).

Yani x≥0 kısmı için, f(-x)'in grafiğini çizeriz ve sadece y ekseninin sağ tarafındaki kısmı alırız,
    y=f(-x)'in grafiği, f(x)'in grafiğinin y eksenine göre simetriğidir, f(x)'in grafiğinin sol kısmının simetriği sağ tarafa düşer, sağ kısmının grafiği sol tarafa düşer, bize sağ taraftaki kısım lazım sadece, bu yüzden sol kısmın simetriğini alınca sağ tarafta x eksenini (-a) noktasında keser (yani (-a,0) noktasında). b ile işimiz olmadı.

Şimdi x<0 kısmına bakalım, x<0 olduğunda f(x)'e eşit yani y=f(x)'in grafiğiyle aynı, f(x)'in grafiğinin sol taraftaki kısmını aynen alırız.

y=f(-|x|)'in grafiğini çizmiş olduk,

y=|f(-|x|)|'in grafiği için x ekseninin altında kalan kısımların x eksenine göre simetriğini alırız, bunu yapınca kitabın çözümündeki gibi bir grafik ortaya çıkar. Buradan sonra (a,0) ve (-a,0) noktalarından yukarıya (y=c doğrusuna) doğru dikler çıkınca y=c üzerinde dört parçaya ayrılıyor, bu parçaların her birinin uzunluğu (-a) kadardır, bu da geometri/eşlik-benzerlik kullanılarak kanıtlanabilir, açılara alfa-beta diyip ters açılardan eşit açıları yazarak ve eş üçgenleri görerek, vs.

İyice anlamak için kendin de yapmalısın, sorudaki senaryoya uygun bir f fonksiyonu:

f(x) =
    { -x+3, x>0 için;
    (1/2)x+3, x≤0 için.}

Bu f fonksiyonu için y=|f(-|x|)| in grafiğini çizmeyi deneyebilirsin. Yukarıda dediğim gibi aslında x>0 için olan kısmı
    yani "-x+3, x>0 için" dediğim kısmı hiç tanımlamama gerek yoktu, sadece x≤0 için olan kısmı tanımlasam yeterdi.

Yapılmış halini aşağıdaki linkten görebilirsin, ifadelerin sol taraflarındaki butonlara tıklayarak grafikleri gizleyip-gösterebiliyorsun. "abs" = mutlak değer demek (absolute value). g fonksiyonu f'in aynısı, sadece g'de x>0 kısmını tanımlamadım, gördüğün gibi
    1 ve 3 numaralı grafiklerin ikisi de aynı, yanı g'de x>0 kısmını tanımlamamak bir şeyi değiştirmedi.

desmos
    Desmos | Graphing Calculator
    https://www.desmos.com/calculator/kwhgqoj7pt

• miGma M kullanıcısına yanıt
    Hocam dediklerinizi adım adım uyguladım ve anladım ne demek istediğinizi. Sizin verdiğiniz örneği kendim de çizdim uygulama üzerinden bir hata yok değil mi?
    desmos
    Desmos | Graphing Calculator
    https://www.desmos.com/calculator/5mjzlevine

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SvenNoderT -- 1 Ekim 2020; 17:39:3 >

• SvenNoderT kullanıcısına yanıt
    Aynen, doğrudur.

f fonksiyonunun sadece x≤0 için tanımlı oluşunun yeterli olmasının sebebi de şu:

biz |f(-|x|)| ifadesinin aldığı değerleri merak ediyoruz, bu ifadenin aldığı değerleri grafikte göstermek istiyoruz. Bu ifadede f'in içine hangi x sayısını koyarsak koyalım, yani negatif bir x sayısı da koysak, pozitif bir x sayısı da koysak; |x| ifadesi ya sıfır, ya da pozitif bir sayıya eşit oluyor. Bunu eksi ile çarpınca da -|x| ifadesi; ya sıfır oluyor, ya da negatif oluyor. -|x| ifadesi, f'in içine giren ifade. Yani f fonksiyonunun içine her türlü sıfır veya negatif değerli bir ifade girmiş oluyor. Bu yüzden |f(-|x|)| ifadesini incelemek için, f'in sadece ≤0 için tanımlı olması yeterli.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • miGma M kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam, yardımınız için teşekkürler.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.