Herkeste var böyle bir dert sanırım, gerek elektrikte gerek mekanikte potansiyel enerjiye veya yer çekimine karşı yapılan işin pozitif veya negatif olduğunu,veyahut artıp azaldığını anlamanın kolay bir yolu var mı ? İşin tanımını vesayre gayret iyi biliyorum sadece bu tip sorularda zorlanıyorum. |
Fizikte ''Karşıt İş'' Sorunu

-
-
up.
-
Up
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
Negatif ve pozitif iş görecelidir. Bu yüzden şu kuvvete karşı iş yapılmıştır gibi soruluyor.
Bir mesela bir cismin ağırlığı 1kg olsun yani g yi 10 alırsak 10N luk bi kuvvet var yere doğru bu cisimde ve sen bu cismi 20N luk kuvvetle yukarı doğru çekiyorsun cisim Net 10 newtonluk kuvvetle yukarı doğru ivmelenir 2 metre yukarı çıkarmış olalım yapılan işi 20-10=10 10×2=20 diyip net kuvvetle de bulabilirsin ya da negatif pozitif iş kavramına girebilirsin. Cisim yukarı doğru gittiği için yukarı yönde yapılan iş pozitif olur cismin gittiği yönün tersindeki kuvvet negatif iş yapar. O zaman 20N×2=40 lık pozitif iş var buna karşın cismin ağırlığı 10 newton negatif iş yapmıştır 10×2= -20 bu iki işi toplarsan yine 20lik bir iş ortaya çıkar.
Hocam yani yer çekimine karşı yapılan iş göreceli ise neyden neyi çıkarırız bağıl hareket gibi bir mantık mı söz konusu
Anladım gibi hocam, şimdi yerçekimine karşı yaptığımız iş yukarı yöndeki pozitif iş değil mi ?
Mesela iki tane artı yüklü cismi birbirine yaklaştırırsan elektriksel kuvvetlere karşı iş yapmış olursun. Çünkü elektriksel kuvvet itmeye çabalarken sen yaklaştırıyorsun. Aslında negatif iş yok yani. İş her zaman pozitiftir.Ama sen cismin kazandığı toplam enerjiyi referans almak istiyorsan bizim yaptığımız işi negatif olarak düşünebilirsin. Çünkü cisim hızlanıp enerji kazanırken biz yavaşlattık, negatif iş yaptık diyebiliriz. Yani pozitif veya negatif iş tanımladığın şeye göre değişiyor.
Bu değişkenlik gösterir sen cismi yukarı çıkarıyorsan yer çekimine karşı ne negatif iş yaparsın çünkü yer çekimi aşağı doğrudur ama sen cismi yukarı çekiyorsundur. Ama cismi belli bir yükseklikten aşağı doğru çekiyorsan yer çekimi ile aynı yönde olduğundan YER ÇEKİMİNE GÖRE pozitif iş yaparsın
Uluslararası literatürde böyle bir kavram yok. Ne yazık ki soru bankalarının bir etkisi gibi görünüyor.
Uluslararası literatürde
- work done by gravitiy (yerçekimi tarafından yapılan iş)
- work done by friction force (sürtünme kuvveti tarafından yapılan iş)
şeklinde geçer.
"Elektriksel kuvvetlere karşı yapılan iş" vb kavramlar oldukça anlamsızdır. İş bir şeye karşı yapılmaz :) İş yapılır.
-
yer çekimine karşı yapılan iş pozitiftir, çünkü işi yapan sensin ve yaptığın iş mesela 10 metre kaldırdığın ağırlığa yapılır. ha eğer 10 metreden ağırlığı zemine indirirsen o zaman yaptığın iş negatiftir.
piston mantığını düşünün, pistondaki gazı genişletirsen (expansion) o zaman yaptığın iş W = P*dV den pozitif olur, dV pozitif bir büyüklük olacağı için. Pistondaki gazı sıkıştırırsan (compression) o zaman W = P*dV deki dV negatif olacaktır yani işi sen değil pistondaki gaz yapıyor olacaktır. Tabii ki burdaki ifadelerin tamamen geçerli olması için gerekli şartlar
- steady flow (kararlı akış), yoksa basınçtaki ve hacimdeki oluşan ufak farklılıklar kolayca hesaplanamayacağı için (P*dV burda geçerli değildir çünkü P baştan sona sabit olmayacaktır)
- sabit basınç (constant pressure compression/expansion process)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lapsekili_Big_Smoke -- 15 Ekim 2020; 14:2:14 > -
-
Bunu bana cevap olarak mı atmıştınız? Dediğim bununla paralel çünkü. "Karşı iş yapmak" şeklinde değil de negatif ya da pozitif iş yapmak şeklinde olmalı.
-
Bazı anlatımlar özellikle mühendislik uygulamalarında kolaylık sağlayabiliyor. İşiniz sadece yük kaldırmaksa yerçekimine karşı yapılan işler gibi tarif etmek büyük bir sıkıntı değil. Çünkü sürekli olarak yük kaldırıyorsunuz ve sizin yaptığınız bu iş pozitif. Ama yükü sabit hızla indiriyorsan yaptığın iş negatif oluyor. Bu durumda da yerçekimine karşı negatif iş yaptım demek anlamsız bir hal alıyor.
Bu yüzden fizik kitapların net olması açısından
- work done by gravitiy
- work done by electromagnetic force
şeklinde ifade ediliyor.
-
Çok teşekkürler hocam,Yani literatürde böyle ise ÖSYMnin sorma ihtimali düşüktür diye tahmin ediyorum bu gibi ayrımları değil mi ?
-
ÖSYM olur da şaşırtırsa bizi en fazla şu düzeyde sorar. Bir cismi sabit hızla kaldırıyoruz ve yerçekimine karşı iş yapıyoruz gibi. "Cismi indirirken yerçekimine karşı negatif iş yapıyoruz" gibi bir şey gelmez karşımıza.
En doğrusu bizim derslerde olduğu gibi negatif ve pozitif iş kavramlarına hakim olmak.
-
Onlar zaten hatim edildi hocam sayenizde sağolun tekrardan :))
-
Hocam merhaba konuyla alakasız ama sizi görünce sormak istedim.
Sitede Yks Tüm dersler paketli özel ders içeriği 1-2-3 var.
Şu an içi boş görünüyor. Merak ettim ilerde ne olacak bunun içinde ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayetulkubra -- 17 Ekim 2020; 15:26:57 >
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Benzer içerikler
- o palyaço benim
- tahsin banguoğlu yurdu
- tyt türkçe deneme önerileri
- tıp kitapları pdf
- sayısalda 200 bine girmek için kaç net
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X