Şimdi Ara

Fizik sorusu (Basit makineler)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
16.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

şekilde F kuvveti ile 2(pi)r çekildiğinde K makarısı neden (pi)r yükseliyor? 2(pi)r kadar yükselmesi gerekmez mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZT7 -- 29 Nisan 2013; 9:12:58 >

• Ip 2h kadar cekilirse makara h kadar yukselme hareketi yapar, h kadar da donme hareketi yapar. Yani kuvvetin yarisi donmeye,yarisi yukselmeye gider.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ZT7 -- 29 Nisan 2013; 9:13:24 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: alkan529

Ip 2h kadar cekilirse makara h kadar yukselme hareketi yapar, h kadar da donme hareketi yapar. Yani kuvvetin yarisi donmeye,yarisi yukselmeye gider.

k dakini anladımda l deki ne oluyor? yani çözüm ne cevap 1/2 mi doğrumu çözdüm merak ediyom çözüm yolunu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zaytung1907 -- 13 Eylül 2011; 21:32:52 >
  • ip 2h yükseliyorsa makara h kadar yükseliyormuş. k makarası h kadar yükseldiğine göre h kadar ipi yukarı çeker. o da l' yi h/2 kadar yukarı çeker.

k makarası h kadar döner . h yi çevresine eşilersen tur sayısını bulursun. aynısını l'ye de yap.

Cevap 4

ama hala kavrayamadım mantığı. neyse artık yarı hocaya sorarım.
  • bende anlamadım
  • biri anlatsa soruyu
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    TYT Fizik En Kolay Konular
    5 yıl önce açıldı
    AŞIRI ZOR TRİGONOMETRİ SORUSU
    8 yıl önce açıldı
    Kolay Bir Ygs Sorusu.
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Biri sade bir dille makaraların yükselme olaylarını anlatabilirse çok sevincem

Benim anladıgım ;

Sabit olmayan bir makaranın ipini h kadar cekersen bu makara h/2 kadar yükseliyor.

Aynı şekilde makaranın yarıcapı r olsun. İpi 2.pi.r (makaranın cevresi kadar) kadar cekersek makara 2.pi.r/2 kadar yukarı cıkıyor öylemi ?

Böyle bir yazı buldum sanırım bir çok kişi yararlancak bu yazıdan

Sabit Makaralar
    Bir yere monte edilmiş şekilde kullanılan makaralardır. Kullanımda kuvvetin yönünü değiştirme özelliği vardır. Bu makaralar kuvvetten kazanç sağlar. Yükü kaldırmak için yüke eşit bir kuvvet kullanılır. P yükünü kaldırmak için ipin ucunu h kadar çekmek gerekir. Bu işlemde yükün kazanacağı enerji, kuvvetin yaptığı işe eşit olacağından formül şu şekilde oluşur;
    P x h = F x h ise P = F olacaktır. Yani kuvvet = yük'tür. Sabit makaralarda kuvvetten ve yoldan kazanç yoktur.
    Hareketli Makaralar
    Hareketli makaralar, yükün makaranın eksenine asıldığı sistemlerdir. İpin bir ucu tavana asılır diğer uç ise kuvvet kullanılacak olan uçtur. Bu sistemde yük ve makara birlikte yükselir veya alçalır. Hareketli makaralarda yükü kaldırmak için uygulanacak kuvvet yükün yarısına eşdeğerdir. Yani F = P/2 şeklinde formülleştirilebilir. Hareketli makaraya bağlı olan bir yükü kaldırmak için ipi 2h kadar çekmek gerekir. Hareketli makaralarda enerjiden kazanç sağlamaz. Çünkü yük kuvvetin yaptığı iş kadar enerji kazanmaktadır.
    Hareketli makaralar, sabit makaralarda olduğu gibi kuvvetin yönünde değişiklik meydana getirmez. Sabit makara ile kaldıramadığımız birçok yükü hareketli makaralar ile kaldırabiliriz. Örneğin 10 N'luk bir yükü kaldırmak için 5 N kuvvet uygulamak yeterlidir. Fakat yükü 2 metre yükseğe çıkarmak için 4 metre ip kullanmak gerekmektedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 24 -- 13 Eylül 2011; 22:11:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: xLasin

biri anlatsa soruyu

tamam şimdi anladım şimdi k makarasının çevresi 2(pi)r L makarasınınki ise 4(pi)r bunlar dursun şimdi 2pir çekince k makarası bunun yarısı kadar yükselecek yani pir kadar buda makarayı yarım döndürür çünkü 1 tur için 2pir lazım pir dönünce yarım tur olur şimdi fk nin tur sayısı 1/2
    k makarası 2f ile yukarı çekilir hareketli oldugu için L makarası ise aynı ipte aynı gerilmeden 2F +2F ten 4f olur yani f kuvvetini 4 çekersek L makarası 1 cm yükselir L makarasının çevresi 4pir di .ip 2pr çekilince 2pr/4 =pr/2 olur .l makarasının 1 tur için 4pir olması gerek ama pr/2 oldugu için 1/8 tur atar 1/2 bölü 1/8 den 4 çıkar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.