Şimdi Ara

fizik sorularım var!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
695
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • http://e1206.hizliresim.com/y/k/843rg.png
    2-çizemedim maalesef fem kapsül fizik 20. deneme 18.soru kondansatör olan çözebilir misiniz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dukanyapanvegan -- 17 Haziran 2012; 20:08:58 >

• Ampermetre = 1A
    Voltmetre = 9V

buldum doğru mudur?
  • ya ilk sorunu çözdüm ama çözümüm bana çok saçma geldi açıkça anlatayım sanada.Ampermetre devreye seri,voltmetre paralel bağlanır.O zaman 6 ohmluk dirençten akım geçmeyecek.R eşdeğer direnç 6 ile 3 paralel 3 bunlara seri buradan 5 geliyo.Ana koldan 3 amper akım geçer.Ampermetreden paralel bağlı dirençlere ters orantılı akım geçeceğinden 1 amper geçer.Voltmetre de seri olan 3 lük direncin potansiyel farkını ölçer o da 3X3 den 9 volt olur doğru mu oldu bilmiyorum.
  • sığaç sorusu da q:c.V den knın yükü 2q Lnin yükü 3q olsun.Son durumda sığaçların uçları zıt tarafa bakıyor.Toplam yük qya düşer.1 yanlış olur.Ortak potansiyel qtoplam/Ceş buradan q/3C olur 2.öncülü doğrular.Paralel bağlı oldukları için sığaları ile doğru orantılı paylaşırlar.buradan yalnız 2 oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: laylaylll

ya ilk sorunu çözdüm ama çözümüm bana çok saçma geldi açıkça anlatayım sanada.Ampermetre devreye seri,voltmetre paralel bağlanır.O zaman 6 ohmluk dirençten akım geçmeyecek.R eşdeğer direnç 6 ile 3 paralel 3 bunlara seri buradan 5 geliyo.Ana koldan 3 amper akım geçer.Ampermetreden paralel bağlı dirençlere ters orantılı akım geçeceğinden 1 amper geçer.Voltmetre de seri olan 3 lük direncin potansiyel farkını ölçer o da 3X3 den 9 volt olur doğru mu oldu bilmiyorum.

teşekkürler de ben bu soruyu pek anlayamadım neden volkmetre paralel olunca akım geçmiyor
  • voltmetreden akım geçmez. böyle bu yani. nedenini elektrik mühendisine sormak gerek. ama voltmetrenin direnci sonsuz, ampermetrenin 0 kabul edilir. (voltmetrenin direnci çok çok çok yüksek ampermetreninki çok çok çok düşüktür.bunlar ihmal edilir)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr.M

voltmetreden akım geçmez. böyle bu yani. nedenini elektrik mühendisine sormak gerek. ama voltmetrenin direnci sonsuz, ampermetrenin 0 kabul edilir. (voltmetrenin direnci çok çok çok yüksek ampermetreninki çok çok çok düşüktür.bunlar ihmal edilir)

Hocam zaten söylemişsin söyleyeceğini iç direnci yüksek (megaohm seviyesinde) olduğundan akım geçmez (geçmediği kabul edilir). Neyi sormak lazım mühendise?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Spyxxx

quote:

voltmetreden akım geçmez. böyle bu yani. nedenini elektrik mühendisine sormak gerek. ama voltmetrenin direnci sonsuz, ampermetrenin 0 kabul edilir. (voltmetrenin direnci çok çok çok yüksek ampermetreninki çok çok çok düşüktür.bunlar ihmal edilir)

Hocam zaten söylemişsin söyleyeceğini iç direnci yüksek (megaohm seviyesinde) olduğundan akım geçmez (geçmediği kabul edilir). Neyi sormak lazım mühendise?

neden yüksektir, yüksek olmak zorundadır. neden yapılır vs

• quote:

Hocam şimdi olay şöyle volt veya akım ölçmek için birsürü yöntem var.
    Mesela akım için en basitinden bir bobin kullanırsın bobine akımı verdiğinde içinde bir manyetik alan oluşur bunu da manyetik alandan etkilenecek bir ibreye bağladığında ibrenin hareket ettiğini görürsün. Ampermetrenin kısa devre olması gerekli çünkü devrenin akımını etkilemesi gerekli.
    Tamamen serbest bir yol olsun ki akımın tamamı akmalı.
    Fakat voltmetre, volt dediğimiz olayın 2 tane uç arasındaki potansiyel farktan oluştuğunu bildiğimizden, 2 uç arasına paralel bağlamalıyız.
    Paralel bağladığımızda ise devreyi etkilememeliyiz. Eğer o 2 uç arasına kısa devre ve direnci düşük birşey bağlasam akımın bir kısmı voltmetreden geçerdi ve direncin voltunu ölçüyoruz ya V = I*R idi ee baktığımızda I nın bir kısmını azaltıyoruz sonuçta ne olur dersen V azalır ve yanlış ölçüm yaparız. Ölçü aletleri devreyi minimum etkileyecek şekilde tasarlanması gerektiğinden,

eğer ölçü aleti seri bağlanacaksa seri birşeye etki etmeyen eleman kısa devredir.
    paralel bağlanacaksa etki etmeyen eleman kısa devredir
    matematik gibi düşünüyorum etkisiz elemanı bulup o elemanmış gibi devreye sokuyorum aleti.

Voltmetreye gelirsek gerilim bölücü metodu var ölçmek için onun dışında şu an dijital multimetrelerde kullanılıyor sanırım alan etkili transistör(FET) yöntemi var alan etkili transistörlerin gate kısmından akım akmadığı varsayılır yani sonsuz dirençmiş gibi davranır. Bu yüzden devreyi etkilemez fakat Gate ve source arasına bir gerilim kaynağı bağlarsan Vgs nin bir oranı şeklinde akım akıtır. Bu akan akım yoluyla gerilimi ölçebilirsin.
    Eğer elektrik okumayı seçersen daha ayrıntılı görürsün bu konuları
    o değilde geçen lys kitabını incelerken baya güzel elektronik soruları gördüm bu sene mi eklendi acaba müfredata eğer bu sene eklendiyse kesin bjt transistör sorusu çıkar diye düşünüyorum çoğu yerde iyi de anlatılmamış yapan az olur kanaatindeyim. Adamlar çok güzel sorular sormuşlar denemelerde gördüğüm kadarıyla.

• quote:

Orijinalden alıntı: Spyxxx

quote:

Hocam şimdi olay şöyle volt veya akım ölçmek için birsürü yöntem var.
    Mesela akım için en basitinden bir bobin kullanırsın bobine akımı verdiğinde içinde bir manyetik alan oluşur bunu da manyetik alandan etkilenecek bir ibreye bağladığında ibrenin hareket ettiğini görürsün. Ampermetrenin kısa devre olması gerekli çünkü devrenin akımını etkilemesi gerekli.
    Tamamen serbest bir yol olsun ki akımın tamamı akmalı.
    Fakat voltmetre, volt dediğimiz olayın 2 tane uç arasındaki potansiyel farktan oluştuğunu bildiğimizden, 2 uç arasına paralel bağlamalıyız.
    Paralel bağladığımızda ise devreyi etkilememeliyiz. Eğer o 2 uç arasına kısa devre ve direnci düşük birşey bağlasam akımın bir kısmı voltmetreden geçerdi ve direncin voltunu ölçüyoruz ya V = I*R idi ee baktığımızda I nın bir kısmını azaltıyoruz sonuçta ne olur dersen V azalır ve yanlış ölçüm yaparız. Ölçü aletleri devreyi minimum etkileyecek şekilde tasarlanması gerektiğinden,

eğer ölçü aleti seri bağlanacaksa seri birşeye etki etmeyen eleman kısa devredir.
    paralel bağlanacaksa etki etmeyen eleman kısa devredir
    matematik gibi düşünüyorum etkisiz elemanı bulup o elemanmış gibi devreye sokuyorum aleti.

Voltmetreye gelirsek gerilim bölücü metodu var ölçmek için onun dışında şu an dijital multimetrelerde kullanılıyor sanırım alan etkili transistör(FET) yöntemi var alan etkili transistörlerin gate kısmından akım akmadığı varsayılır yani sonsuz dirençmiş gibi davranır. Bu yüzden devreyi etkilemez fakat Gate ve source arasına bir gerilim kaynağı bağlarsan Vgs nin bir oranı şeklinde akım akıtır. Bu akan akım yoluyla gerilimi ölçebilirsin.
    Eğer elektrik okumayı seçersen daha ayrıntılı görürsün bu konuları
    o değilde geçen lys kitabını incelerken baya güzel elektronik soruları gördüm bu sene mi eklendi acaba müfredata eğer bu sene eklendiyse kesin bjt transistör sorusu çıkar diye düşünüyorum çoğu yerde iyi de anlatılmamış yapan az olur kanaatindeyim. Adamlar çok güzel sorular sormuşlar denemelerde gördüğüm kadarıyla.

transistörlerden nasıl çıkar hocam ezber değil mi o, ezber sormuyor adamlar pek. formüle dayalı oluyor. ama ondan da bahsetsen fena olmazdı.

elektrik okumayacağım ama üçak müh düşündüğümden sanırım elektronik dersleri de görücem fazlaca

• quote:

transistörlerden nasıl çıkar hocam ezber değil mi o, ezber sormuyor adamlar pek. formüle dayalı oluyor. ama ondan da bahsetsen fena olmazdı.

elektrik okumayacağım ama üçak müh düşündüğümden sanırım elektronik dersleri de görücem fazlaca

Daha geçen gördüm adam denemede

Mesela 2 tane element vermiş biri 5 valans elektronlu diğeri 3 valans elektronlu bunları birleştiriyor yarı iletken oluşturuyor bunu da 3 valans elektronlu bir element ile katkılıyor sonuçta ortaya çıkan yarı iletken tipi nedir diyor.

bunun dışında bjt transistör veriyor bu transistörün tipini soruyor şıklar var pnp npn ppp nnp falan filan zaten 5 şıktan 3 tanesi uydurma veyahut en basitinden
    yarı dalga doğrultucu devre vermiş girişine bir sinyal uygulamış çıkışından nasıl bir sinyal alırım diye sormuş veya da çıkışından bu sinyali alırım demiş öyleyse bu devre hangi elemanlardan oluşur diye sormuş.
    Bence çok güzel sorular ve umarım çıkar.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.