Şimdi Ara

Fizik Sorularım Acilinden

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.108
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yuvarlak içine aldığım soruları yapamadım lütfen çözebilirseniz buraya yazın çözümleri
     Fizik Sorularım Acilinden

     Fizik Sorularım Acilinden

     Fizik Sorularım Acilinden

     Fizik Sorularım Acilinden







  • ilk soruda v = akım şarpı empedans akımı 3 vermiş empedansıda
    bobinle kondansatör birbirine zıt direnç bunlara dik konumdadır bunların bileşkesi empedansı verir yanis 14-8=6 dirençte bunlara dik 8 empedansta 10 olur 10.3=30
    ikinci soruda 1ve2 galiba rezonans durumunda bobinle kondansatör birbirine eşit oluyordu burdanda devrenin empedansı dirençe eşit oluyordu
    not:bu konuyu unutmuşum aklımda kaldığı kadar cevap verdim yanlışsa kusura bakma
  • 1.soru A)30
    çözüm Z=(kök)[8^2+(14-8)^2] empedans buradan 10 bulunur
    Ve=Ie*Z Olduğundan Ve=30 bulunur

    2.soruda rezonans demek devredeki XL=Xc durumudur.Bu durumda 1.ifade doğrudur.
    1.ifadeden yola çıkarsak XL=Xc olursa da Z=R olur çünkü Z^2=R^2+(XL-Xc) dir.
    bu nedenle 2.ifade de doğru yani cevap 1ve2 olur.

    Şimdi çıkmam lazım ancak akşam bir daha girerim daha çözülmeyen soru olursa onlara da bakarım.
    İyi çalışmalar.
    Not:Yanlış hatırladıklarım olabilir üstünden kaç ay gecti bu konulara bakmayalı
  • doğru yaptığın sorular sağol ama formül şeklinde yazabilir misin yazamassan sorun değil.
  • 13. soru etkin potansiyeli bulmak için potansiyelle kök2yi çarpıyoduk diye hatırlıyorum ordan ve=100 gelir devrenin empedansı 30 ve 40 ın dik bileşkesinden 50 ie=100/50=2
  • cevaplar doğruda formul şeklinde yazarsak daha iyi anlarım.
  • Formüller aklımda değil ama bu konunun işlem gerektiren sorularında empedansı bulmayı bilmek dediğim gibi direnç bobin ve kondansatörü vektörel olarak düşünüp empedansı bulabilirsin bobin ve kondansatör birbirine zıt direnç ise bunlara dik olur kalanı işlem ve=ie.z en önemli formül z = empedans ie= etkin akım ve=etkin potansiyel formüllerde sinwt li ifade oluyordu yanlış hatırlamıyorsam ama bu formülleri kullanmamızı gerektiren soru çok az karşıma çıktı güçün formülü i^2.z di ama emin değilim bunlar bana yetiyo birde faz açısı mı ne vardı oda empedansla direnç arasındaki açı oluyordu (bunuda net hatırlamıyorum)
    3. soru formülsel olarak ve=ie.z ve=100 z= 30^2+40^2=kökz =50 100=ie.50
    ie=2
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    GEOMETRİ VE FİZİK YARDIMM
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • 1. soru
    V = I . R

    V(e) = I(e) . Z

    Devredeki bileşke direnci, yani empedansı (yani Z'yi) bulalım.

    8 Ohm'luk bir omik direnç var. Bu, empedans dik üçgenin bir dik kenarını oluşturuyor. Bunun dışında 8 Ohm'luk bir kapasitans (kondansatörün) ve 14 Ohm'luk bir indüktans (bobinin) var. Bunların farkının mutlak değeri 6 Ohm olur. Bu 6 Ohm'luk fark da empedans dik üçgeninin diğer dik kenarını oluşturuyor.

    Ortaya 6-8-10 özel dik üçgeni çıktı. Buradan empedansı, yani Z'yi 10 Ohm olarak buluruz.

    Etkin akım (I(e)) da 3 A'miş.

    V(e) = 3 . 10 = 30 V olur.


    2. soru
    Bir RLC devresi rezonans durumundaysa X(C) = X(L)'dir. Yani kapasitans direnciyle indüktans direnci birbirine eşittir.

    X(L) = X(C) olduğunu söylemiştik. Buna göre 1. öncül doğrudur.

    X(L) = X(C) olduğu için |X(L) - X(C)| = 0 Ohm olur. Bu da empedans dik üçgenin bir kenarının olmaması demektir. Yani empedans, doğrudan omik dirence (R'ye) eşit olur. Z = R diyebiliriz. Buna göre 2. öncül de doğrudur.

    Z = R dediğimize göre hipotenüs ile dik kenar arasındaki açı φ = 0 derece olur. Buna göre 3. öncül yanlıştır.


    3. soru
    Tel halkadan indüksiyon akımın geçebilmesi için, tel halkaya etki eden manyetik alanda bir değişim olmalı, tel tarafından bu değişimi engelleyici yönde bir manyetik alan oluşturulmalı. Bu manyetik alanı da indüksiyon akım oluşturur.

    Tel halkadan geçen manyetik alan sabit durursa etkisi olmaz. 1. öncül yanlıştır.

    Manyetik akı Φ = B.A.sinα'ydı. Tel halkadaki boşluğun alanı (A) ve manyetik alanın etki ettiği doğrultunun halka yüzeyiyle yaptığı açının (α) değişmediğini varsayarsak (Öncülde böyle bir bilgi de yok.) akının değişmesi için manyetik alan büyüklüğünün (B'nin) değişmesi gerekir. Tel halkadan geçen manyetik alan değişince bu değişimi engelleyici yönde bir manyetik alan da halka tarafından oluşturulur. Bu zıt manyetik alan da indüksiyon akım sayesinde oluşur. Yani halkadan bir indüksiyon akım geçer. 2. öncül doğrudur.

    Halkadan elektrik akımının geçirilmesinin indüksiyon akımın oluşmasıyla bir ilgisi yok. Ben de bu öncülü tam açıklayamayacağım; ama mantıklı gelmedi.

    Halkanın değişken bir manyetik alanda tutulmasıyla halka üzerinde indüksiyon akımının oluşmasını daha önce de açıklamıştık. Buna göre 4. öncül de doğrudur.




  • 4. soru
    Bize yine devre elemanlarının dirençleri verilmiş. Omik direnç ve indüktans var.

    Empedans dik üçgeninde 40 Ohm'luk (omikten) bir dik kenar, bir de 30 Ohm'luk (indüktanstan) bir dik kenar var. 3-4-5 üçgeninin 10 katı olan 30-40-50 özel dik üçgeni ortaya çıktı. Buna göre devrenin empedansı (Z) 50 Ohm olur.

    Z = 50 Ohm

    Şekilde verilen gerilim denkleminde sinüsün önündeki 100√2, maksimum gerilimi temsil eder. Buradan etkin gerilimin (V(e)) 100√2/√2 = 100 V olduğunu söyleyebiliriz.

    V = I.R
    V(e) = I(e).Z

    100 = I(e).50

    Buradan etkin akım (I(e)) 2 A olur.


    5. soru
    Omik direnç (R) üzerindeki gerilim 80 V, bobin (L) üzerindeki gerilim 90 V ve kondansatör (C) üzerindeki gerilim 30 V'muş.

    Dirençler için kurulan empedans dik üçgeni, gerilimler için de kurulabilir. Dik üçgenin bir dik kenarı omik direncinkinden dolayı 80 olacak. Öteki dik kenarı da kondansatörün ve bobininkinden dolayı |90 - 30| = 60 olacak. Ortaya 60-80-100 özel dik üçgeni çıktı. Buna göre devredeki etkin gerilim (V(e)) = 100 V olur.

    V(e) = I(e) . Z
    100 = 10 . Z

    Z = 10 Ohm olur. Yani devrenin empedansı da 10 Ohm'muş. (A şıkkı)

    Etkin akım ve elemanların gerilimleri belli olduğuna göre her bir elemanın direncini "V=I.R" mantığından bulabiliriz.

    80 = 10.R'den R = 8 Ohm çıkar.
    90 = 10.X(L)'den X(L) = 9 Ohm çıkar.
    30 = 10.X(C)'den X(C) = 3 Ohm çıkar.

    Faz vektörlerini şu şekilde çizeriz: Sağa doğru, yatay bir şekilde "R = 8 Ohm" diye belirtilecek bir vektör çizilir. Bu vektörün ucuna, kuzeye doğru dik bir şekilde duran "X(L) = 9 Ohm" diye belirtilecek bir vektör çizilir. Bunun tam zıttı, güneye doğru dir bir şekilde de "X(C) = 3 Ohm" diye belirtilecek bir vektör çizilir. (B şıkkı)

    Faz açısı, R vektörü ile empedansı (Z'yi) temsil eden hipotenüs vektöri arasındaki açıdır. Bu açının karşısındaki kenar |X(L) - X(C)|'den 6, komşusu olan kenar da R'den 8. Hipotenüs ise 10. Bu 6-8-10 özel dik üçgeni, 3-4-5 özel dik üçgeninin 2 katı. 3-4-5 özel dik üçgeninde de karşısında 3 birimlik dik kenar olan açı 37 derece, 4 birimlik dik kenar olan açı ise 53 dereceydi. Buna göre soruda sorulan faz açısı, karşısında 6 Ohm'luk |X(L) - X(C)|'yi temsil eden vektör olduğu için 37 derece olur. φ = 37 derece olur. (C şıkkı)

    Devrede harcanan gücü P=V(e).I(e).cosφ'den ya da P=I(e)².R'den hesaplayabiliyorduk.

    V(e) = 100 V
    I(e) = 10 A
    cosφ = cos37 = 0,8
    P = 100.10.0,8 = 100.8 = 800 W

    ya da

    I(e) = 10 A
    R = 8 Ohm
    P = 10².8 = 100.8 = 800 W

    Yani devrede harcanan güç 800 W'tır. (D şıkkı)




  • 6. soru
    Sayfa düzlemine dik teller için uygulanan sağ el kuralı şöyleydi: Baş parmak akım yönünde sayfa düzlemine dik tutulur. 4 parmağın yönü, telden geçin akımdan doğan manyetik alanın yönünü gösterir.

    B = 2Ki/d

    Buna göre i(1) akımının geçtiği alttaki tel, M'de sağa doğru bir manyetik alan oluşturur. Bunun adı B(1) olsun. B(1) = 2Ki(1)/a = 10K/a T diyebiliriz.

    Yine sağ el kuralına göre i(3) akımının geçtiği üstteki tel, M'de sola doğru bir manyetik alan oluşturur. Bunun adı B(3) olsun. B(3) = 2Ki(3)/a = 10K/a T diyebiliriz.

    Dikkat edersek B(1) ve B(3)'ün büyüklükleri birbirine eşit; ancak yönleri birbirine zıt. Manyetik alanda vektörel işlemler yapılır. Bu manyetik alanlar da birbiriyle eşit büyüklüklere sahip olup zıt yönde oldukları için birbirini götürürler. Sıfır olur.

    Geriye, i(2) akımının geçtiği sağdaki telin oluşturduğu manyetik alan kaldı. Bunun adı B(2) olsun. Sağ el kuralına göre M'de yukarı ok yönünde bir B(2) manyetik alanı oluşur.

    B(2) = 2.K.i(2)/20 = 2.10^(-7).5 / 2.10^(-1) = 5.10^(-6) T olur. Yukarı ok yönündedir.


    7. soru
    B = 2Ki/d formülündeki "Ki/d" kısmını "x" olarak genelliyorum, uzatmasın diye.

    i akımı geçen üstteki telin M noktasında oluşturduğu manyetik alan, sağ el kuralına göre (Baş parmak akımın yönünü gösterir. El tele sarılır. 4 parmağın yönü manyetik alanın yönünü gösterir.) sayfa düzleminden dışarıya doğrudur. Bu da 2Ki/d'den 2x olur.

    4i akımı geçen alttaki telin M noktasında oluşturduğu manyetik alan, sağ el kuralına göre sayfa düzleminden içeriye doğrudur. Bu da 2K.4i/5d'den = 8x/5 olur.

    M'ye uygulanan bileşke manyetik alan 2x - 8x/5 = 2x/5 olur. B(M) = 2x/5 diyebiliriz.


    i akımı geçen üstteki telin N noktasında oluşturduğu manyetik alan, sağ el kuralına göre sayfa düzleminden içeri doğrudur. Bu da 2Ki/2d'den x olur.

    4i akımı geçen alttaki telin N noktasında oluşturduğu manyetik alan, sağ el kuralına göre sayfa düzleminden içeri doğrudur. Bu da 2K.4i/2d'den 4x olur.

    N'ye uygulanan bileşke manyetik alan x + 4x = 5x olur. B(N) = 5x diyebiliriz.


    B(N) = B(M) = 5x / 2x/5 = 25/2 = 12,5 olur.




  • 8. soru
    ε = B.V.l.sinα

    l = 50 cm = 0,5 m
    B = 0,2 T
    ε = 0,5 V
    α = 90 derece (Manyetik alana dik bir şekilde hareket ettirildiği soru kökünde söylenmiş.)
    V = ?

    0,5 = 0,2.V.0,5.sin90

    V = 5 m/s olur.


    9. soru
    Kinetik enerjinin formülü 1/2.m.V²'ydi. Buradan cismin sahip olduğu hızın karesiyle cismin kinetik enerjisinin doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz. Buna göre E'lik bir kinetik enerjiye sahip bir cismin kinetik enerjisinin E/4 olabilmesi için, kareköküyle doğru orantılı olarak hızının V'yken V/2'ye inmesi gerekir.

    Yani sorudaki parçacığın hızı yarıya indirilmiş.

    Manyetik alana dik bir şekilde gönderilen parçacıkların yaptığı dairesel hareket için;

    F(manyetik) = F(merkezcil)

    qBV = mV²/R

    qBR = mV

    R = mV/qB olur.

    Manyetik alanın büyüklüğü (B), parçacığın kütlesi (m) ve parçacığın yükü (q) değişmiyor. Yani yörünge yarıçapı (R) ile parçacığın hızı (V) doğru orantılı.

    İlk durumda hızı V'yken yörünge yarıçapı R olduğuna göre, son durumda hızı V/2 olduğunda yörünge yarıçapı da R/2 olur.


    10. soru
    Empedans dik üçgeni çizelim. Bize R (bir dik kenar) ile Z (hipotenüs) arasındaki açının büyüklüğü verilmiş: 37 derece. Bu açının karşısındaki öteki dik kenar da doğrudam X(C) olur.

    X(C) = 10 Ohm olduğu şekilde verilmiş. 37 derecenin karşısındaki kenar 10.

    sin37 = 10/Z
    0,6 = 10/Z
    Z = 50/3 Ohm olur.

    10 yerine 30/3 diyelim. Hipotenüs 50/3, dik kenarlardan biri (X(C)'yi temsil eden vektör) 30/3. Burada 3-4-5 özel dik üçgeninin 10/3 katı var, yani 30/3-40/3-50/3. Buradan R için 40/3 diyebiliriz.

    R = 40/3 Ohm olur.


    11. soru
    Empedans dik üçgeninde dik kenarlardan birisi R'den dolayı 6, diğeri de X(L)'den dolayı 8. Burada 6-8-10 özel dik üçgeni var. Buradan hipotenüs, yani Z, yani empedans için 10 Ohm diyebiliriz. Z = 10 Ohm olur. (A şıkkı)

    V(e) = I(e) . Z
    20 = I(e) . 10
    I(e) = 2 A olur. (B şıkkı)

    R = 6 Ohm, X(L) = 8 Ohm ve Z = 10 Ohm verilerine sahip bir empedans dik üçgeninde R ile Z arasında kalan φ açısının karşısındaki dik kenar (X(L)'yi temsil eden vektör) 8 olduğu için φ = 53 derece olur. Faz farkı φ = 53 derecedir. (C şıkkı)




  • çok sağolun soruları çözmüşşünüz de soru numalaralı biraz karıştır ama çok sağolun şimdi bulurum hangi cevap hangi sorunun olduğunu :D
  • Rica ederim. Yukarıdan aşağıya doğru daire içine aldığın soruları sıraladım işte.
  • alacakaranlık çok sağol bugün hoca bu soruların benzerlerini yazılıdı sordu iyi bir not bekliyorum çok saol
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OsmanlıHanedanı

    çok sağolun soruları çözmüşşünüz de soru numalaralı biraz karıştır ama çok sağolun şimdi bulurum hangi cevap hangi sorunun olduğunu :D


    "onu da bir zahmet sen anlayıver" yazmamış ya arkadaş valla sabrına şaşırdım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cemperor


    quote:

    Orijinalden alıntı: OsmanlıHanedanı

    çok sağolun soruları çözmüşşünüz de soru numalaralı biraz karıştır ama çok sağolun şimdi bulurum hangi cevap hangi sorunun olduğunu :D


    "onu da bir zahmet sen anlayıver" yazmamış ya arkadaş valla sabrına şaşırdım.

    anlamam veya anlarım sanane bundan arkadaş gerekli cevabı verdi zaten laf salatası yapma
  • ok



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemperor -- 8 Ocak 2011; 13:59:19 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.