Şimdi Ara

Y=f(x) olmasının sebebi nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
2.292
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Y yi yalnız bırakınca f(x)' e eşit olduğunu biliyorum ama neden böyle onu anlamadım ? Ayrıca x'i yalnız bırakınca neye eşit ve neden eşit ? Y=f(x) olmasının sebebi nedir ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fluuman -- 21 Şubat 2021; 17:47:48 >



  • Up
  • Fonksiyonu bir makine olarak düşün, x değerini alıp f(x)'e koyduğunda sana fonksiyonun formülüne göre farklı bir değer verir. İşte bu yeni değer de y ekseninde gösteriliyor. y=f(x)'in anlamı bu yani: x'e fonksiyon tarafından verilen yeni değer y ekseninde gösterilir.


    Biz bir fonksiyonun tersini almak istediğimizde aslında fonksiyon grafiğinde y ve x eksenlerinin yerini değiştirmiş oluruz. Bunun sebebi şudur: x eskiden fonksiyona girdiğinde y ekseninde gösterilen bir değeri veriyordu. Ters fonksiyon ile beraber y ekseninde elde ettiğimiz değerler x'teki değerleri gösterecek. Yani girdi ve çıktı değişiyor, bu da x ve y eksenlerinin yerlerini değiştirmek anlamına geliyor. Bu yüzden formülde de y ile x'i yer değiştiriyoruz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi phosphophyllite -- 21 Şubat 2021; 18:36:11 >
  • phosphophyllite kullanıcısına yanıt
    İlk cümleni anladım. İkinci cümlen için x'i yalnız bıraktığımızda y'nin tersini buluyoruz, yani fonksiyonun tersini buluyoruz demi ? Ama sadece x'i yalnız bırakmak fonksiyonun tersini göstermiyor, bir de karşıdaki y yerine x yazmamız gerekiyor demi ? İnşallah doğru anladım 🙂 bu arada f'(x) eşittir y nin tersi anlamına ml geliyor ? Son olarak bu fotoda tersi alırken x ile y nin yeri değişmesi gerek ya hani ama hoca neden f'(y) yapmıyor da f'(x) yapıyor ? Y=f(x) olmasının sebebi nedir ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fluuman -- 21 Şubat 2021; 18:25:0 >




  • Fluuman F kullanıcısına yanıt

    Evet, x'i yalnız bıraktığımızda y'li bir formül elde ediyoruz, sonrasında y yerine x yazıyoruz. Bu da bize fonksiyonun tersini veriyor.

  • Fluuman F kullanıcısına yanıt

    Hocam ikinci adımda x yalnız bırakılmış. üçüncü adımda o yalnız bırakılan x, y oluyor. y, bir fonksiyondan çıkan değerlerin gösterildiği eksendir. Bu durumda y yerine f-1(x) diyebiliyoruz. Şimdi burada şu denebilir: Hani y=f(x)'ti, nasıl f-1(x)'e de eşit oldu? y=f-1(x) demek, f-1(x)=f(x) demek değildir. Sadece iki fonksiyonda da çıkan değerlerin aynı eksende, y ekseninde gösterildiğine işaret eder.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.