Şimdi Ara

Finlandiya eğitim sistemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
2
Favori
442
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Düşük maliyetler, kısa okul saatleri, ile yüksek akademik başarıyı; bireyselliğe, bağımsızlığa önem veren, öğrencilerine kendi eğitim programını kendi düzenleme sorumluğunu yükleyen eğitim anlayışıyla bol boş zamanı, eğlenerek öğrenmeyi birleştiren Fin eğitim sistemi hala eğitimin rüya ülkesi olmaya devam ediyor.
    İşte size Fin eğitim sistemiyle ilgili 9 şaşırtıcı gerçek.
    -1-
    Finlandiya’da zorunlu okula başlama yaşı 7.
    Yaşları ne olursa olsun, çocuklar okula kendileri yürüyerek ya da bisikletle gidiyor.
    Fin kültürü çocukların bağımsız yetişmesini önemsiyor. Çocuklarını okula getirip götüren, ders çalıştıran ebeveynler diye bir şey yok.
    -2-
    Fin eğitim müfredatı basit ve genel bir çerçeve tanımlamaktan ibaret.
    Öğrenciler, kendi ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda kendi eğitim-öğretim programlarını şekillendirme haklarına sahipler. Öğretmenler de öyle.
    -3-
    Finli öğrencilere eğitim hayatlarının ilk altı yılında hiçbir şekilde not verilmiyor. Sekizinci sınıfın sonuna kadar not verme zorunluluğu yok ve öğrenciler standardize edilmiş bir sınav sistemine tabi değiller. Sadece 16 yaşlarındayken ülke genelinde bir sınava giriyorlar.
    -4-
    Öğretmenler gün boyu sınıfta ortalama dört saat ders veriyor. Haftada iki saati ise mesleki gelişimleri için eğitimlere katılmak için ayırıyorlar.
    İlk okulda öğrencilerin ders dışı/teneffüs olarak geçirdikleri zaman toplam 75 dakika. Amerika’da bu oran 27 dakikaya kadar düşüyor. Türkiye’de ise ortalama 45 dakika.
    -5-
    Tüm öğretmenlerin en az master derecesi var ve üniversite başarısı en yüksek %10’luk dilim arasından seçiliyorlar. Öğretmenlik toplum gözünde statüsü en yüksek mesleklerden biri.
    Finlandiya öğretmenleri başarılı-başarısız olarak yargılamayan bir kültüre sahip. Eksikleri bulunan öğretmenlerin, yeni eğitim-öğretim programlarıyla kendilerini geliştirmesinin önü açılıyor. Hiçbir öğretmenin performans nedeniyle işten atılma korkusu yok.
    -6-
    Öğrencilere ödev verilmiyor çünkü öğrenmenin yeri okuldur.
    Her çocuğa bir birey olarak değer veriliyor. Çocuklardan biri yeterince iyi öğrenemiyorsa öğretmenleri bunu hemen fark ediyor ve çocuğun öğrenme programını onun bireysel ihtiyaçlarına göre düzenliyor. Aynı şey, okula uyum göstermeyen, sıkılan ya da öğrenim durumu programın ilerisinde olan çocuklar için de geçerli.
    Öğretmenlerin yüksek eğitim düzeyi, çocukların her türlü gelişimini gözlemleyebilmelerini ve esnek çözümler yaratabilmelerinin en önemli nedeni. İstatistiklere göre çocukların ortalama %30’u eğitim hayatlarının ilk dokuz yılında özel programlarla destekleniyor.
    -7-
    Fin okullarında spora bol bol yer var ama spor karşılaşmaları yapacak takımlar yok. Rekabet, üstünlük kazanmak Fin kültüründe değer verilen bir şey değil.
    -8-
    Finlandiya’da özel okul yok ve eğitim harcamalarının tümü devlet tarafından destekleniyor.
    Finlandiya’da okullar birbirleriyle rekabet etmiyor, aksine dayanışıyor. Okulların hemen hemen tümünün başarı düzeyi aynı. Bu yüzden okulun bir diğerine göre ayrıcalığı yok.
    Eğitim “herkes için eşit imkanlar sağlamak” demek. Eşitlik kavramına olağanüstü değer veriliyor. Tüm çocuklar zeka ve becerileri ne olursa olsun aynı sınıflarda okuyor.
    -9-
    Pek çok Avrupa ülkesi ve Amerika’yla karşılaştırıldığında Finlandiya’da eğitime ayrılan bütçenin daha fazlası sınıf ortamına yansıyor. Çünkü öğretmenler de, yöneticiler de hemen hemen aynı maaşı alıyor. Bu yüzden Finlandiya’da eğitim maliyetleri çok daha düşük.

Ancak 15 yıllık kıdemli bir öğretmen ortalama bir üniversite mezunundan daha iyi kazanıyor.

Alıntıdır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• belki de türkiyedeki eğitim sisteminde ezilen biri oldugumdan, umursamazca bir eğitim sistemi gibi geldi bana.

• Ulkenin basina gecsem keske.

• Olsun her şeye rağmen RTE <3

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ithelien

belki de türkiyedeki eğitim sisteminde ezilen biri oldugumdan, umursamazca bir eğitim sistemi gibi geldi bana.

Dünyanın en iyi eğitim sistemi olduğu söyleniyor

• Helsinki'de oturan akrabam var. adam 2 ay sonra Türkiye'ye geri gelecek, kızı bu sistemle okuyor. çok iyi diyorlar

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öğtetmen olma kısmını çok seviyorum Finlandiyadaki. Buradaki gibi bir şey tutmadı, öğretmenlik yazıp atanayım diyip öğretmenlik konusunda hiç bir şey bilmeyen insanlar olmuyor. Öğretmen olmayı gerçekten olmak isteyen oluyor. O yüzden, burdaki çoğu rezil olan öğretmenler orda bulunmuyor. olamıyor. Balık baştan kokar tabi.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: K i R i K a Z e

Helsinki'de oturan akrabam var. adam 2 ay sonra Türkiye'ye geri gelecek, kızı bu sistemle okuyor. çok iyi diyorlar

Dünyanın en iyisiymiş. Bizimkiler herşeye özeniyor şu eğitim sistemine de özenseler keşke

• en iyi eğitim sistemi en iyi öğretmenlerle olur. bizde ortalama bir puan alan öğretmen olur, düşük puan alan kpss girer polis olur. kendine meslek bulamıyorsada mühendis olayım bari der. bu 3 mesleğide istemeden yapanların oranı en az %50.

aslında öğretmenlik tıp, hukuk ve mimarlıkla beraber en yüksek puanı olan meslek olacak ki sadece isteyenler okuyacak. bu şekilde hem işsiz öğretmen olmaz hem de daha kaliteli öğretmen mezun etmiş olunur.
    Meb'in başında eğitim sistemiyle ilgili az bir bilgisi olan biri geçmiş olsa dünya standartlarının üzerinde eğitim verebiliriz, eğitime gerçekten çok yüksek bütçeler ayrılıyor ama yanlış kullanıyorlar. (cebe indirmeler hariç)
  • Finlandiya'nın nüfusu ile Türkiye'nin nüfusunu karşılaştır

onlar 5-10 kişi ders görür
    biz 30-50
  • Bizim simdi yasadiklarimizi yıllar yıllar önce aşmışlar biz ise hala...

• quote:

Orijinalden alıntı: muskeder

en iyi eğitim sistemi en iyi öğretmenlerle olur. bizde ortalama bir puan alan öğretmen olur, düşük puan alan kpss girer polis olur. kendine meslek bulamıyorsada mühendis olayım bari der. bu 3 mesleğide istemeden yapanların oranı en az %50.

aslında öğretmenlik tıp, hukuk ve mimarlıkla beraber en yüksek puanı olan meslek olacak ki sadece isteyenler okuyacak. bu şekilde hem işsiz öğretmen olmaz hem de daha kaliteli öğretmen mezun etmiş olunur.
    Meb'in başında eğitim sistemiyle ilgili az bir bilgisi olan biri geçmiş olsa dünya standartlarının üzerinde eğitim verebiliriz, eğitime gerçekten çok yüksek bütçeler ayrılıyor ama yanlış kullanıyorlar. (cebe indirmeler hariç)

Burda öğretmen iyide olsa kötüde olsa iş öğrencide biter anlayışı var. Öğrenciyi anlayan yok

• Finlandiyada okuyorum ve bugun ogretmenimizin dagitti fin egitim.sistemi diyagramini sizinle paylasiyorum turkce aciklamalri yanlarina yazdim sorusu olanlar sorabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Earth_Dreams

Finlandiyada okuyorum ve bugun ogretmenimizin dagitti fin egitim.sistemi diyagramini sizinle paylasiyorum turkce aciklamalri yanlarina yazdim sorusu olanlar sorabilir.

hocam kolay gelsin , finlandiyada sadece ingilizce olan üniversiteler var mı ? 1 yıl hazırlıklı gelebilirim.
  • Earth_Dreams kullanıcısına yanıt
    Orada Türkleri sevmiyorlatmış doğru mu ?

• quote:

Finlandiyada okuyorum ve bugun ogretmenimizin dagitti fin egitim.sistemi diyagramini sizinle paylasiyorum turkce aciklamalri yanlarina yazdim sorusu olanlar sorabilir.

Yani burdan anladığımız lise ve sonrasi acisindan uçurum olmadigi mi?

• Sadece ing bolumler var evet ancak ya burada yasiyor olman (vatandas veya oturum) veya Erasmus ile gelmen lazim bunun disinda master icinde gelebilirsin kabul alman lazim.

Sadece burada degil tum iskandinavya da imajimiz cok kotu malesef.Suriyeli ve iraklilarla ayni kefedeyiz zaten bizi ayirt edemiyorlar dis gorunusten.3 millet burada birlesmis durumdayiz suan.

Sistemsel olarak buyuk bir fark yok ancak olay pratikte farklilasiyor.Ornegin trde okul okumadan mesleki diploma alinamiyor ancak burada o meslekte usta oldugunuzu kanitladiginizda diploma otomatik veriliyor.Ogrenciye veya halka yonelik pozitif noktalar daha fazla trde ise sistem daha kati devlet yararina isliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Earth_Dreams -- 18 Kasım 2014; 14:31:46 >
  • Earth_Dreams kullanıcısına yanıt
    Çok gelişmiş İskandinav ülkeleri insanları tipine göre ayırıyor.

Hocam orada kendinizi geliştirin gelin burada ülkenin kalkınmasına destek olun. Tabi ülke olarak bu kafa yapımızı değiştirmediğimiz sürece kişisel çabalar boşuna olacaktır. Toplumumuzu etkilememiz gerekli. Yani buraya gelipte devletede çalışmayın ama girişimcilik yapacaksınız Türkiye'yi tercih edin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SoulOfHeaven

Hocam orada kendinizi geliştirin gelin burada ülkenin kalkınmasına destek olun. Tabi ülke olarak bu kafa yapımızı değiştirmediğimiz sürece kişisel çabalar boşuna olacaktır. Toplumumuzu etkilememiz gerekli. Yani buraya gelipte devletede çalışmayın ama girişimcilik yapacaksınız Türkiye'yi tercih edin.

Tr deki durum buradan hicte ic acici gozukmuyor malesef benimde burada kurmus oldugum duzeni (esim,evim yuvami) birakip sifirdan baslamam delilik demek.Son sozum allah trdekilerin yardimcisi olsun.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: SoulOfHeaven

Tr deki durum buradan hicte ic acici gozukmuyor malesef benimde burada kurmus oldugum duzeni (esim,evim yuvami) birakip sifirdan baslamam delilik demek.Son sozum allah trdekilerin yardimcisi olsun.

Esiniz fin mi

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.