Şimdi Ara

Film banyosu nasıl yapılır??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
2.057
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar, Başlamadan önce söylemeliyim ki bir konu hakkında yardım arayışına girmişsem konuyu detaylıca araştırmış fakat artık işin içinden çıkamamış tıkanmış olurum genelde. Malum konu başlığı itibarı ile yaş skalası ve sosyokültürel yapısı sorunlu (BANA GÖRE) ve patavatsız insanlar barındırıyor (Bahsettiğim bu mecra değil). Kısaca amacım konu altında ahkam dinlemek değil gerçekten bu işin teknik anlamda ustası olmuş arkadaşlarımın bilgilerini paylaşmasını rica etmek.


    Soruna gelecek olursak;


    Akademik hayatımın ve hobilerimden biri olan fotoğrafçılığa yaşadığımız yüzyıl gereği çoğumuz gibi bende dslr cihazlarla başladım fakat aklımın bir köşesinde sürekli duran analog fotoğrafçılığa yakın tarihte başlamış bulundum alışkın olmadığım bir ağırlık ve her shot dan sonra hala makine üzerinde bir önizleme yeri aramam dışında sorun yok :D


    İşler çekilen fotoğrafları banyo ettirmek (tabir doğrumudur emin değilim)ve bunları taramak kısmına gelince sürekli sirkecideki maraba kılıklı esnaflarla içli dışlı olmak istemiyorum ev ortamında minimum bütçe ile bu işten zevk alarak kendim hazırlamak istiyorum ancak gerekli kimyasalları ve teknik malzemeleri çözemedim bu işi ev ortamında yapan arkadaşlar varsa bana yardımcı olursanız sevinirim (tespit ettiğim bazı parçaları örn;film asma aparatı 3d printerdan kendim yapacağım)


    Film banyosu nasıl yapılır??







  • Önemli not: Usta değilim Film banyosu nasıl yapılır?? 


    Renkli film banyosunu (C41/CN16) evde yapmak sıkıntılı zira hem farklı kimyasallar (bazıları sağlığa zararlı) var hem de geliştiricinin vb sıcaklığı sürekli sabit olmak zorunda (sürekli aynı sıcaklıkta tutan bir cihaz kullanıyorlar).


    Siyah beyaz film banyosu ise nispeten daha basit bir işlem. Fotoğrafın çekilip filmin üstünde kalıcı olmasına kadar şu işlemler gerçekleşiyor:


    1. Normal bir şekilde filme fotoğraflarınızı çekiyorsunuz, bittikten sonra geri sararken kolaylık olsun diye ucunu tamamen kasete kaçırmayacaksınız (basit bir işlem)
    2. Daha sonra karanlık bir ortamda filmi çekerek çıkarıp bir ruloya sarıyorsunuz, daha sonra yine karanlık ortamda banyo tankına koyup kapatıyorsunuz.
    3. 20C (1-2 derece oynayabilir, süre ile kompanse edilebiliyor) sıcaklıktaki su ile geliştiricinizi belli bir ölçüde karıştırıp bir çözelti haline getiriyorsunuz, yine belli bir süre boyunca tankı karıştırıyorsunuz. Bu işlem sayesinde gümüş halid kristalleri hızlıca "gelişiyor", ışık vuran yer ile vurmayan yerdeki kristaller farklılaşıyor. Bu geliştirme banyosuydu (dev bath)
    4. Kristaller gelişiyor demiştik ama aslında biz durdurmasak geliştirici teoride sonsuza kadar geliştirmeye devam eder, bütün kristaller sonuna kadar gelişir, görüntü bembeyaz olur. Bunu engellemek için (ve geliştirici süremizi belirlemek için) durdurma banyosu yapmak zorundayız. Bu banyo ya sadece su ile ya da özel stop banyosu ile yapılabiliyor. Bu işlemin sonunda filmin gelişmesi duruyor, görüntü oluşmuş oluyor ama..
    5. Bu görüntü halen geçici. Sabitlemek için ise adı üzerinde sabitleme banyosu ya da "fix bath" yapmak zorundayız, bu da geliştirici gibi belli oranlarda su ile çözeltisi hazırlanıyor. Yine belli bir süresi var, bu bittikten sonra film ışığa tamamen tepki vermeyi bırakıyor.
    6. (Opsiyonel olarak) Kodak'ın PhotoFlo'su ile ufak bir banyo daha yapıp daha iyi kurumasını ve toz yapışmamasını sağlayabilirsiniz.
    7. Bunlar bittikten sonra toz olmayan bir yere asıp kurutuyorsunuz.
    8. Ve son. Filmi isterseniz tarar, dijital ortama geçirirsiniz, isterseniz direkt fotoğraf kağıdına basarsınız ya da istemezsiniz ve negatife baktıktan sonra çöpe atarsınız. Size kalmış


    Gereken malzemeler: Film banyo tankı (içinde rulosu ile birlikte), ölçü kapları (2 ya da 3 tane), termometre, filmi asmak için mandal, Geliştirici (bir sürü farklı karakteristik özelliğe sahip geliştirici var, en başta D-76 olabilir, isteğe bağlı stop banyosu, ve fixer.


    Yazdığım bütün işlemleri + film sarmayı gösteren şu video da size yardımcı olabilir:




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akzidenz -- 13 Aralık 2020; 15:14:46 >




  • Çok teşekkür ederim sanırım ilk etapta siyah beyaz ile biraz alıştırma yapmak daha iyi olacak :)

  • kendiniz yapacaksanız mecburen siyah beyaz çekeceksiniz. renkli banyo evde zor. genelde burada ticari kullanımlar için soruluyor, bu sebepten ayrıntılı bilgi vermiyorum. çünkü birileri üniversite düzeyinde akademik mezuniyetle bu sanatı icra ederken birileri kolay yoldan para gözü ile bakıyor. hobi olarak yapacaksanız tavsiye etmem. yukarıda birisi copy paste bilgiler yapıştırmış birde renkli film banyosunu tavsiye etmemesinin sebebi sağlığa zararlı madde içermesiymiş ona çok güldüm. siyah beyaz geliştiriciler hep sağlığa yararlı madde içeriyor demek ki.

  • Dediğiniz gibi tüm kimyasallar sağlığa zararlıdır ancak söylenen kısmende olsa doğru,söyle ki dünyada artık tekel olmuş zamanın gizli formüllü renkli negatif film banyosu C-41 dir.Bu renkli negatif in birde pozitif filimleri yıkamak için olanı vardır ki o da E-6 kodu ile Kodak tarafından yapılmıştır. İçinde belli bir aşamada yükseltgen olarak siyanürlü bileşik kullanılmaktadır ,bunların atıklarıda asili banyo ile filmden temizlenmektedir.Daha sonrda bleach ile işleme tabi tutularak temiz özel yüzey kaydırıcılı son yıkamadan geçerek tozsuz ortamda kurtulurlar.Banyoların genel kimyaları bu şekildedir.Kodak veya tetenal gibi firmalar tarafından muadil çok yakın formüllüsü çıkarılmış ticari olarak kullanımdadır.Negatif ve pozitif(Dia,Slayt)olarak sonuçlanan özel filimleri yıkayacağınız yukarıdaki koddaki banyoların özel prosedür,safha ve banyo ısıları vardır.Bu ısı prosedür ve dakika bazındaki çalkalama ajitasyon işlemlerine bire bir uyarak başarılı sonuç alınması kesindir.Uygulanmaz ise ya pozlama ama kesinlikle renk hatalarının oluşması kesindir.Siyah beyaz çok daha kolaydır ama ısı ve zamana Bursa'da uyulmalıdır iki banyo arasında sadece seyreltik asetik asitli durdurma banyosu ve takiben sodyumhiposülfit denen kristalin 1 lt de 200gr sinin eritilmiş olduğu 2. Sabitleme banyosu kullanılarak ışık almamış yani pozlanmamış gümüş tuzları film veya kağıt üzerinden uzaklaştırılarak.Görüntünün sabitlenmesi ve bir daha ışıktan etkilenmemesi sağlanır.Sonrada iyice su ile yıkanarak kurutulur.
    İlk banyo film veya kağıt olarak farklı formüldedir en önemli film banyoları acutans denen bol tonlu veya Kodak on D 76 ve türevleri veya ilfordun banyolarıdır.Genel kart banyoları da tetenalin ve ilfordun kart banyoları alınabilir veya metol,hidrokinon,boraks,potasyumbromür ve karbonattan oluşan kimyalar ile kağıt banyoları hazırlanabilir hassas tartı ile nette formüller vardır.Bir de aklıma gelen fotograf baskı kağıtları ilford ve varsa kodakın değişken kontrastlı kağıtları da kullanılabilir.Sarı filtrelerin yoğunluğu ile softlaşırlar,magenta filtrelere verilen ağrandizman ışığında ise bu kağıtlar kontrast özellik kazanırlar.Özeti bu arkadaşlar gizli saklanacak özel bişey yok isteyene yardımcı olunur..Kolay gelsin herkese..




  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt

    Yeni medya okuyorum, malum hedef "yeni" olunca kimse konvansiyoneli bile anlatmıyo. Nerede kaldı analog :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: derin07

    Dediğiniz gibi tüm kimyasallar sağlığa zararlıdır ancak söylenen kısmende olsa doğru,söyle ki dünyada artık tekel olmuş zamanın gizli formüllü renkli negatif film banyosu C-41 dir.Bu renkli negatif in birde pozitif filimleri yıkamak için olanı vardır ki o da E-6 kodu ile Kodak tarafından yapılmıştır. İçinde belli bir aşamada yükseltgen olarak siyanürlü bileşik kullanılmaktadır ,bunların atıklarıda asili banyo ile filmden temizlenmektedir.Daha sonrda bleach ile işleme tabi tutularak temiz özel yüzey kaydırıcılı son yıkamadan geçerek tozsuz ortamda kurtulurlar.Banyoların genel kimyaları bu şekildedir.Kodak veya tetenal gibi firmalar tarafından muadil çok yakın formüllüsü çıkarılmış ticari olarak kullanımdadır.Negatif ve pozitif(Dia,Slayt)olarak sonuçlanan özel filimleri yıkayacağınız yukarıdaki koddaki banyoların özel prosedür,safha ve banyo ısıları vardır.Bu ısı prosedür ve dakika bazındaki çalkalama ajitasyon işlemlerine bire bir uyarak başarılı sonuç alınması kesindir.Uygulanmaz ise ya pozlama ama kesinlikle renk hatalarının oluşması kesindir.Siyah beyaz çok daha kolaydır ama ısı ve zamana Bursa'da uyulmalıdır iki banyo arasında sadece seyreltik asetik asitli durdurma banyosu ve takiben sodyumhiposülfit denen kristalin 1 lt de 200gr sinin eritilmiş olduğu 2. Sabitleme banyosu kullanılarak ışık almamış yani pozlanmamış gümüş tuzları film veya kağıt üzerinden uzaklaştırılarak.Görüntünün sabitlenmesi ve bir daha ışıktan etkilenmemesi sağlanır.Sonrada iyice su ile yıkanarak kurutulur.
    İlk banyo film veya kağıt olarak farklı formüldedir en önemli film banyoları acutans denen bol tonlu veya Kodak on D 76 ve türevleri veya ilfordun banyolarıdır.Genel kart banyoları da tetenalin ve ilfordun kart banyoları alınabilir veya metol,hidrokinon,boraks,potasyumbromür ve karbonattan oluşan kimyalar ile kağıt banyoları hazırlanabilir hassas tartı ile nette formüller vardır.Bir de aklıma gelen fotograf baskı kağıtları ilford ve varsa kodakın değişken kontrastlı kağıtları da kullanılabilir.Sarı filtrelerin yoğunluğu ile softlaşırlar,magenta filtrelere verilen ağrandizman ışığında ise bu kağıtlar kontrast özellik kazanırlar.Özeti bu arkadaşlar gizli saklanacak özel bişey yok isteyene yardımcı olunur..Kolay gelsin herkese..

    Teşekkür ederim. Çok yakında kimyasalların tedariğini yapıyorum ektra bir problem olursa konu altında danışırım.





  • Elbette..Kolay gelsin..

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.