Şimdi Ara

Felsefe kitap önerisi yardımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
787
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bayanlar ve baylar daha önce bir takım denemelerim olmasına rağmen felsefe konusunda bir kitap okuyamıyorum. Zamanında gaza gelip gördüğüm bir kaç nietzsche ve schopenhauer kitabı alıp okumaya çalıştım lakin okurken cümlelerde ve kelimelerde kayboldum. Hala merakım var lakin gene aynı şeyler olacak diye çekiniyorum. Bilenlerin görüş ,öneri ve okuma listelerini bekliyorum. Teşekkürler.




  • Felsefeye Giriş, Nigel Warburton.
    Felsefeye Giriş, Ahmet Arslan.
    Felsefe Yapma Sanatı, Bertrand Russell.
    Felsefenin Kısa Tarihi, Derek Johnston.
    Batı Felsefesi Tarihi, Bertrand Russell.
    Sokrates Öncesi ve Sonrası, F.M. Cornford.
    İlkçağ Felsefe Tarihi (Tüm Ciltler), Ahmet Arslan.

    Kolay gelsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Hocam sizi bulmuşken sorayım, Cevizci'nin felsefenin kısa tarihini okudunuz mu tavsiye eder misiniz? Büyük olanı okuyamam muhtemelen. Özellikle 19 ve 20. yy kısımlarını okuyacağım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sanırım okumadım. Bende Cevizci'nin Felsefenin Tarihi var ama biraz fazla iddialı görünen ve bir yandan yüzeysel kalan bir kitap gibi geldi bu sebeple önermedim. Hem Buda'dan hem de Nietzsche gibi modern bir filozoftan internet arşivi seviyesine düşmeden akademik seviyede bahsetmek, açıkçası bilemedim. Ben filozofların bağlamlarının iyi bilinmesi gerektiği taraftarıyım. Bu sebeple bir filozofu ele alan kişinin misal bildiği diller oldukça önemli. Atıyorum Sanskritçe veya Çince bilmeden Buda'dan bahsetmek bana epey cesurca bir iş gibi geliyor. Lao Tzu gibi yarı efsanevi Çinli filozofları boşuna Hasan Ali Yücel çevirilerinden editörlerin bıraktıkları yorumların eşliğinde okumuyoruz. Ahmet Arslan misal İslam felsefesinde ihtisaslaşmış, Avrupa dilleri de bilen birisi ve İlkçağ felsefesi tarihinde daha spesifik ve Batı ve Ortadoğu dünyaları için temel teşkil eden bir alana (İslam felsefesi için çok önemli olan eski Yunan felsefesine) odaklanıyor. Ahmet Arslan Cevizci gibi Çin'e veya Hindistan'a da hemen hücum etmiyor çünkü söz konusu kültürler çok farklı dünyalar. Derinlemesine ele alabilmek için başka bir eğitimden geçmek lazım. En azından benim gördüğüm bu.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Detaylı değerlendirmeniz için çok teşekkür ediyorum. Güzel noktalara değinmişsiniz. Bugüne kadar felsefe adına Ahmet arslanın felsefeye giriş kitabını, alain de botton'ın felsefenin tesellisini okudum. Ünide siyasal düşünceler tarihi aldığım için machiavelliden marxa siyaset felsefeni biliyorum. Yani felsefi birikimim var. 19 ve 20. yy için önerebileceğiniz felfese tarihi kitabı var mı ön okuma için? Az buçuk foucault ve derrida biliyorum. Ön okuma yaptıktan sonra Frankfurt okulu ile devam edeceğim. Var mı öneriniz? İlla 19 dan başlaması gerekmiyor daha geriden de alabilir

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Rica ederim. Ön okuma için Nigel Warburton ile Derek Johnston'ın Felsefenin Kısa Tarihi isimli kitapları olabilir. Russell'ın Batı Felsefesi Tarihi'nin üçüncü cildi (modern felsefe) de olabilir. Bu cilt "modern felsefe" adı altında zaten daha geriden geliyor. 19.yüzyılla başlamıyor. Machiavelli ve Erasmus'a yani erken modernite olarak anılan Rönesans dönemine kadar gidiyor. 20.yüzyıl felsefe tarihi olarak Christian Delacampagne'nin güzel bir kitabı var. 19.yüzyıl için ayrıca bilemedim ama söz ettiğim diğer kitaplar 19.yüzyıl filozoflarını ele alıyorlar; Russell olsun, Johnston olsun, Nigel olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Tamamdır hocam teşekkür ederim inceleyeceğim kitapları

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    gerçekten bunları mı öneriyorsunuz felsefeye yeni giriş yapmış birine? felsefe kitap önerisi demiş zaten. felsefe bölümüne gireceğim ve kaynak kitap arıyorum dememiş. zaten şopen ve niçe önerildiği için maks, felsefe okumayı bırakmış adam. hocamız daha hangi alana ilgisinin olduğunu ve ne taraftan ilerlemesi gerketiğini ve hangi soruların onun ilgisini çektiğini bilmiyor. yani istediği klasik kurgu dışı kitaplar okunası olur onun için. önemli olan okuması ve sıkıcı giriş zımbırtılarına ihtiyacı yok.


    neyse bana kalırsa pratik felsefe daha çok ilgini çekecektir giriş olarak. daha meta olarak felsefi düşünme değil de felsefenin günlük hayatımıza uygulamaları gibi. mesela peter singer, mesela gündüz vassaf, erich fromm, alain de botton kitapları. anlaşılması kolay yazarlar hem. sonra da internetten merak edip istediğin alana dair kitaplar okursun. zaten bu soruyu da senden önce milyonlarca kez sormuş oluyorlar ve aralarında iyi denebilecek birçok kitabı ayırt edebiliyorsun. bu listeleri reddit, goodreads veya çeşitli bloglarda görebilirsin.


    bunun yanında felsefe diğer alanlardan çok ayrık değildir. yani tarih, sosyoloji, psikoloji, antropoloji vs kitapları da aynı zamanda felsefi olarak geçebilir. eline geçen ne olursa okuyabilirsin yani. önemli olan fikir yürütmek sorgulamak, soru sormak... zaten okumamızın da ana amacı bu, değil mi? bu yüzden giriş kitaplarından ziyade sizde merak uyandıracak kitapları öneririm ben. yoksa cilt cilt kitap okuduktan sonra çok az insan merakıyla diri çıkar bu derya denizden.





  • Peter Singer ve Erich Fromm bence Warburton veya Johnston'dan daha sıkıcı ve daha dar kapsama odaklı görünebilecek yazarlar. Bir de bildiğim kadarıyla profesyonel argüman üretimiyle ünlenmiş bu felsefecilerin felsefeyi sıkıcı bulan kişilere eğlenceli şekilde felsefe yapmayı öğretme ve felsefi literatürü, temel kavramları, filozofları tanıtma gibi bir iddiaları yok bu konuda özellikle ünlenmiş olan Warburton'un aksine. Önerdiğim diğer kimseler de boş veya sıkıcı değiller (Başka bir sebeple önermediğim Cevizci hariç). Bir yandan sıkıcılık veya eğlence kişiden kişiye değişebilir. İzafi konularda konuşmak kolay değil. Kimisine pratik felsefe sıkıcı ve vasat gelir; kimisine de meta felsefe ve kavramlar felsefesi. Bir yandan Warburton, Arslan, Russell, Johnston hiç de pratik felsefeden uzak değiller. İsa'nın doğasını veya ideaların ölümsüz yapısının ispatını tartışmıyorlar kitaplarında merak etmeyin. Ki Singer'ı düzgünce okuyabilmek için meta-etik ve etik, Fromm'u okuyabilmek için de az çok Marksizm ve Freud bilmek gerek. Öbür türlü kendinizi "aaa dediği ne kadar da mantıklı" deyip argümanını kabul eder bulursunuz. Öyle bir felsefeciden zaten fazla bir hayır da gelmez felsefede rehberlik etmek konusunda. Her konuda önce bir literatür ve kavram taraması yapmak, literatür ve kavramlara aşina olmak gerek. Felsefenin diğer disiplinlerden farklı tamamen kendine has bir literatürü, konseptleri ve ilgi çerçevesi var. Genel düşünebilmek ve soru sorup sorgulamak felsefenin özgün konseptlerinin tamamının diğer disiplinlere taşınabileceği veya o disiplinlerdeki konseptlerle geçirgen olabileceği anlamına gelmiyor. Misal felsefedeki faydacılıkla ekonomideki faydacılık bambaşka şeyler. Platon'un ideaları ile Weber'ın ideal tipleri de keza bambaşka. İlham olabilir; aralarındaki olası meta ilişkiler sorgulanabilir ama ötesi yok.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nat Alianovna

    Peter Singer ve Erich Fromm bence Warburton veya Johnston'dan daha sıkıcı ve daha dar kapsama odaklı görünebilecek yazarlar. Bir de bildiğim kadarıyla profesyonel argüman üretimiyle ünlenmiş bu felsefecilerin felsefeyi sıkıcı bulan kişilere eğlenceli şekilde felsefe yapmayı öğretme ve felsefi literatürü, temel kavramları, filozofları tanıtma gibi bir iddiaları yok bu konuda özellikle ünlenmiş olan Warburton'un aksine. Önerdiğim diğer kimseler de boş veya sıkıcı değiller (Başka bir sebeple önermediğim Cevizci hariç). Bir yandan sıkıcılık veya eğlence kişiden kişiye değişebilir. İzafi konularda konuşmak kolay değil. Kimisine pratik felsefe sıkıcı ve vasat gelir; kimisine de meta felsefe ve kavramlar felsefesi. Bir yandan Warburton, Arslan, Russell, Johnston hiç de pratik felsefeden uzak değiller. İsa'nın doğasını veya ideaların ölümsüz yapısının ispatını tartışmıyorlar kitaplarında merak etmeyin. Ki Singer'ı düzgünce okuyabilmek için meta-etik ve etik, Fromm'u okuyabilmek için de az çok Marksizm ve Freud bilmek gerek. Öbür türlü kendinizi "aaa dediği ne kadar da mantıklı" deyip argümanını kabul eder bulursunuz. Öyle bir felsefeciden zaten fazla bir hayır da gelmez felsefede rehberlik etmek konusunda. Her konuda önce bir literatür ve kavram taraması yapmak, literatür ve kavramlara aşina olmak gerek. Felsefenin diğer disiplinlerden farklı tamamen kendine has bir literatürü, konseptleri ve ilgi çerçevesi var. Genel düşünebilmek ve soru sorup sorgulamak felsefenin özgün konseptlerinin tamamının diğer disiplinlere taşınabileceği veya o disiplinlerdeki konseptlerle geçirgen olabileceği anlamına gelmiyor. Misal felsefedeki faydacılıkla ekonomideki faydacılık bambaşka şeyler. Platon'un ideaları ile Weber'ın ideal tipleri de keza bambaşka. İlham olabilir; aralarındaki olası meta ilişkiler sorgulanabilir ama ötesi yok.

    felsefe okudunuz sanırım. merak ediyorum, mesela matematiğe merak saldınız diyelim, gidip de bir matematikçiden mi tavsiye istersiniz ilk başta hangi kitabı okumalıyım diye? elbette hayır. matematikçi size kendi okuduğu ders kitabını tavsiye edecektir en fazla. işte matematikçi litaratür ve kavramlara alışkındır. sizin de o kitabı öğrenmeniz gerekir. hangi işlem nerde ne anlama geliyor gibi. fakat siz teori üretmeyeceksiniz. sadece merakınız var ve biraz ucndan alana girmek istiyorsunuz. bu durumda bu kadar vakit kaybına ne gerek var değil mi? yani bu durumda buradaki arkadaşın "felsefe yapmayı öğretme ve felsefi literatürü, temel kavramları, filozofları tanıtma" gibi bir iddiası olduğunu sanmıyorum şimdilik.


    önceki yorumumun en sonunda da dediğim gibi, kişinin derya deniz felsefeye her konuyu 6+ kitapla teker teker okuyarak değil (çünkü bu kitaplarda kaybolacaktır ve tekrar okumak istemeycektir felsefeyi, binevi bir ara herkesin şu kanser sofinin dünyasını önermesi gibi) ilgisini çekebileceği bir konudan başlaması daha uygun olabilir.


    ayrıca aa ne kadar mantıklı demesi okuyan kişiyle ilgilidir. felsefeye giriş metinlerinde de şu filozof şöyle demiş bu filozof böyle demiş diyerek her görüşü aklımızda tutmuyoruz değil mi? bu filozofları daha sonra ayrı kitaplarla okuyoruz, anlamaya çalışıyoruz. yoksa o kitaplar sadece bilgi çöplüğü ve soru deryası. aa ne kadar mantıklı dediği kitaptan sonra, dediğim gibi, onunla ilgili ya da onun karşıt görüşünde başka bir kitabı okursa bu onun ufkunu geliştirir. zaten okumaya devam ederse bunu elbet yapacaktır. burda anahtar kelime ilgiyi kaybetmemek ve giriş kitapları bunu sağlamıyor. giriş kitapları felsefe okumaya tutunmak isteyen bir insan için değil de, daha çok ben felsefeyi ciddi ciddi gözden geçirmek istiyorum diyenlerin kitapları.


    ayrıca dediğiniz insanlar en popüler yazarlardan. sıkıcı ve dar kapsama odaklı mı bilmiyorum. öyle olsa diğerleri de pek az şey anlarlardı bu insanların yazılarından diye düşünüyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Papaz Yahnisi -- 7 Eylül 2021; 2:15:39 >




  • Açıkçası neyi savunduğunuz veya neyle tartıştığınız artık belli olmamaya başladı. Dikkat çekmeye çalıştığınızı düşünüyorum. Felsefeye giriş için belirli (güvenilir) yazarlar ve kitaplar önerdim. Durum bundan ibaret.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beni engellemiş :) evet haklısınız tüm amacım dikkat çekmekti. hey allahım ya. ne değişik insanlar bunlar.


    bu kadar kompleks düşünüldüğü için insanlar türkiyede kurgu dışı kitaplar okumuyor. başlangıç için sıkıcı giriş kitapları okunmasına gerek yok tekrar söylüyorum. herkes okuduğu ve araştırdığı sürece her şeyi öğrenir ve bunun için altyapıya gerek yok. altyapıyı sonra da kazanabilirsiniz. ana amaç okumaya devam etmek.


    her güzel şeyin piyasası böyle. hemen anlaşılamayan her konuya dair ilgiyi kompleksleştirmeye bayılıyorsunuz. sonra da insanlar bu ilgileri marjinalleştiriyor ve bunlara ilgi duyan insanları ayırmaya çalışıyor. sanatın her kolu veya bilimin birçok kolu böyle işliyor. yapılan hoş değil, elimizde artık google ve wikipedia var, istediklerimizi de istediğimiz zaman araştırabiliriz.


    sözün özü, sadece okumaya devam edin gerisi gelir diyorum hocam ben.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Papaz Yahnisi -- 7 Eylül 2021; 12:21:25 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.